Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w naszym schronisku jest bernenczyk. Piesek ma 5 lat i jest oddany przez wlascicieli bo niedawali sobie z nim rady:-o. Chodze z nim na spacery i zauwazylam ze pies reaguje na komendy warczeniem. Ja powtarzam i wtedy pies slucha ale ciagle warczy, po wykonaniu komendy pies zostaje pochwalony. Jezeli trafi sie ze nie warczy i poslucha, pochwala plus smakolyk. Pies uwielbia dzieci i moj syn sie zakochal w tym diabelku. Chcemy mu ulatwic adopcje troche go "szkolac". Wlasciciel powiedzial ze pies od malego sie nie sluchal i zawsze probuje postawic na swoim.Nam sie wydaje ze pies ma negatywne skojarzenia w zwiazku z nauka.Moze ktos przeczytal dobra ksiazke i poda tytul, albo spotkal sie z podobnym przypadkiem.Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.

Posted

Jeśli pies warczy po wydaniu komendy - zrezygnuj z tych komend. Być może sposób w jaki pies był szkolony u poprzedniego właściciela spowodował bardzo negatywne skojarzenia z tymi komendami.
Ja w tej sytuacji zaczeła bym uczyć psa od podstaw, używając innych słów jako komend lub nawet tylko gestów.

Posted

no, ja gadam z nim po niemiecku. Ale powoli przestaje sie tak strasznie bac ( bernenczyk nie ja):lol: i zaczyna reagowac na komendy bez tego strasznego wrrrrrr. A ksiazeczki czytam i ciagle ucze sie czegos nowego. Fajnie jest miec psa:loveu:

• 1 month later...
Posted

Witam! Mam psa rasy bokser... mamy z nim pewne problemy ... dla nas jest ciepły i uczuciowy. Ale przejaiwa agresję w stosunku do innych ludzi. Warczy....moją kuzynkę zaakceptował oraz paru innych znajomych. Nie można odczytać wyraźnych sygnałów. . . dotyczących agresji. O czego to zalezy?