Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ruda_asia napisał(a):
Witam ponownie po krótkiej przerwie!!
Mam kolejne pytanie?
Powiedzcie mi proszę jakie są pudle,tzn jak się zachowyją w stosunku do małych dzieci!!?? :roll:

Bardzo dobrze, ale do jak małych dzieci?
Ja ostatnio odradziłam (chociaż miałam szczeniaczki do sprzedania) kupno małego miniaturowego pudla ze względu, że dziecko przyszłej właścicielki miało trzy latka. Miłość dzieci jest ogromna, a szczeniaczek mógłby tej miłości nie wytrzymać. Po rozmowie Pani powiedziała, że odezwie się za kilka lat :wink:

Ważna jest wielkość i odpowiedzialność rodziców tzw. świadomość, że dziecko może zrobić krzywdę psu i to w sposób zamierzony i nie zamierzony. Mówię to z doświadczenia

Posted

Wszystko zależy jakie dziecko, jacy rodzice i jaki pies.
Jeżeli dziecko jest "nachalne" dla psa - a pies to szczeniak to lepiej poczekać,
U mnie akurat dziecko pojawiło się na końcu :wink: w momencie jak miałam 3 psy w różnym wieku, stadko ma się dobrze chociaż nie raz wymaga interwencji.

Posted

Mam 5-letnią córkę Mariannę, która ma bardzo dobry kontakt z naszymi pudlami, właściwie z wszystkimi psami :wink: :D A one z nią. Lubi je i z wzajemnością :D Oczywiście ma swoje ulubione, z którymi sypia, i które jej na bardzo dużo pozwalają. Nie znaczy to, że się na nich wyżywa, bo jest nauczona , że psom nie robi się krzywdy. Chodzi mi o to, ze one pozwalają się jej ''wiecznie'' trzymać na kolanach (na szczęście z tego nawyku już wyrosła :wink: ) lub wystawowo ustawiać (umiejętność tą pojęła mając niecałe 2 lata) :D Wszystkie nasze psiaki witają się z Marianną tak jak ze mną, nigdy nie zdarzyło się aby reagowały na nią agresją. Gdy się urodziła uznały Mariannę za nowego członka rodziny, o którego trzeba się troszczyć. I tak Marianna ma pełno zdjęć, na których obok niej leżą pudle, które jej pilnują :wink: :D Tak samo pozytywnie reagowały na moją bratanicę, która też sie wychowywała wśród pudli :D
W stosunku do obcych dzieci zachowują się tak samo :D
Pudle, to bardzo wesołe, tolerancyjne (zarówno dla ludzi, jak i zwierząt) i inteligentne psy. I na każdym kroku dają nam na to dowody :wink: :D
Ale osobiście odradzam zakup pudla do domu, gdzie jest małe dziecko. Po prostu nie wiem na ile jego rodzice mu pozwalają. A pies też ma swoją cierpliwość. Ja wiem, że moja córa krzywdy im nie zrobi, bo tak jest uczona.

Posted

Moja rodzina od 30 lat pudlem stoi,a więc dzieci i ich dzieci zawsze z pudelkami,pudel jak najbardziej pies rodzinny,każde dziecko zawsze mające swojego ulubieńca i do dzisiaj tak jest,że każdy z członków rodziny ma swojego pudla,którego naturalnie wybrał pudel.
Może BiBi wstawi zdjęcia maleńkiej Marianny w towarzystwie psiur,bo nawet w kojcu wygryzły dziurę ,żeby dostać się do Marianny i być przy nie blisko,a Fanny jej ulubienica z nią sypia. :D
Trzeba tylko dziecko od najmłodszych lat uczyć,coby nie zrobiło krzywdy pieskowi,nawet nie umyślnie,ale przez brak wyobraźni np.weźmie szczeniora na rączki,który może z nich wypaść.

Posted

Violonczela napisał(a):
dziecko może zrobić krzywdę psu i to w sposób zamierzony i nie zamierzony.

Kiedyś mieliśmy taki przypadek, że mamusia chciała kupić córeczce pieska, bo mała chciała. I zachwycona opowiada jak to córeczka dziubała jakiemuś biedakowi ołówkiem po oku :evil:

Posted

Alfa1 napisał(a):
bo nawet w kojcu wygryzły dziurę ,żeby dostać się do Marianny i być przy nie blisko

Oczywiście nie chodzi tu o zwykły kojec.
Proszę nas nie posądzać, że z przyczyn ekonomicznych mamy jeden kojec, w którym trzymaliśmy Mariannę i mioty w naszej hodowli :wink: :D

Posted

Potwierdzam wszystko co napisały dziewczyny. Pudel to pies rodzinny - należący do całej rodziny. Będzie słuchal i kochał zarówno 3 latka jak i 30 latka :wink: Ja nawet wczoraj oglądałam stare wideo jak mój Marek mając niecałe półtora roku karmił moją pierwszą pudlicę chrupkami z worka i kazał jej robić siad, dawać łapkę, Aga chodziła za nim krok w krok wpatrzona w małą rączkę trzymającą chrupka, nie skakała, nie wyrywała z ręki jedzenia. Bardzo cierpliwa, zawsze leżała obok Marka, jak się podnosił nie raz łapał ją za futro a ona wstawała i podnosiła go. Ale tak jak dziewczyny napisał, dziecko musi być nauczone, że nie wolno psu robić krzywdy, przede wszystkim to rodzice muszą być rozsądni. U mnie dzieci były uczone ( i są do tej pory) - najpierw psy potem Ty. To uczy odpowiedzialności za zwierze, które jest od nas całkowicie zależne. Tak zawsze tłumaczę swoim chłopakom i teraz mając naście lat, pierwsze co robią rano to wychodzą z psami i dają jeść. Najpierw witają się z psami, potem się rozbierają po przyjściu ze szkoły.

Posted

Pudle są niezwykle delikatne w stosunku do małych dzieci,gdy nasza pierwsza pudliczka miała kilka miesięcy,urodziła się Anetka,trochę się bałam jaka będzie reakcja psa na dziecko,czy nie będzie zazdrosna,muszę powiedzieć,że byłam zaskoczna jak suczka była subtelna ,a sama była jeszcze szczeniakiem,gdy wzięła piętę dziecka w zęby,zdrętwiałam,ale nawet śladu nie zostawiła na delikatnym ciele dziecka,ona chciała się zapoznać ,obwąchać nowego członka rodziny,ale jak już obydwie podrosły,to spychały się wzajemnie z moich kolan,zwycięzcą przeważnie była sunia,płacz był raz,gdy Pinia zjadła Anetce obiad,gdy odeszła od stolika.

Posted

Tak jak czytam Wasze odpowiedzi na moje pytania to coraz bardziej jestem podbudowana tym jakie Pudle są w życiu codziennym!!
Ja osobiście jeszcze nie mam dzieci, ale pytałam się o stosunek pudli do małych dzieci, ponieważ mam małych bratanków - teraz mają po 8 miesięcy, ale zanim kupię sobie "wymarzonego" to chłopaki pewnie już będą biegać!! Dzieci te wraz ze swoimi rodzicami mieszkają w Opolu, ale dość często się widujemy i jak będę do nich jeździła to piesio będzie jeździł razem ze mną!! Stąd się wzieło moje pytanie!!!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!! :wink:

Posted

Kupiłam ostatnio maszynkę Moser 1245 i mam pytanie jakich ostrzy (nr, wysokość cięcia) stosujecie do strzyżenia pudli. Czy np Oster ma jedną szerokość ostrzy czy są one różne?

Posted

Irena&pudle napisał(a):
Kupiłam ostatnio maszynkę Moser 1245 i mam pytanie jakich ostrzy (nr, wysokość cięcia) stosujecie do strzyżenia pudli. Czy np Oster ma jedną szerokość ostrzy czy są one różne?

Do MOserów doskonale nadają się ostrza firmy Oster, ja używa nr. 8 i 10, niektórzy chwalą 15, ale ja nie próbowałem :D

Posted

Już mam zdjęcia małych Fordzików :D Są na stronach, u mnie w hodowli w dziale "szczenięta".
Kurcze ja chyba naprawdę nie umiem być obiektywna, bo dla mnie są napiękniejszymi kluchami na świecie :D