Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ jest mało czasu na zrobienie tych pudlomaniako-wystawowych 3 wystaw w klasie młodzieży przed 18 msc to proponowałabym klasę pośrednią, a nuż się uda ;) i jakieś złoto się przylepi do rudzej ;)

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No i chyba mam problem, bo na tych ostatnich zębach Bella ma chyba kamień:-o Przecież karmię ją po psiemu. Fakt że ostatnio tylko miękkie domowe jedzonko, bo po trzymiesięcznym objadaniu się chrupkami eukanuby z dnia na dzień przestała je jeść. Co zrobić z tym kamieniem?

Ps może to wina wody?, mamy strasznie twardą kranówkę

Posted

Kamień w wystawach nieszkodzi- dopuku zęby są zdrowe - jak jest go mało to psicy też obojętne. Daj jej gnata (ale taaaakiego dużego ) to sobie oczyści.
Na Majówce pewnie ja będe - towarzysko

Posted

Oleniek napisał(a):
No i chyba mam problem, bo na tych ostatnich zębach Bella ma chyba kamień:-o Przecież karmię ją po psiemu. Fakt że ostatnio tylko miękkie domowe jedzonko, bo po trzymiesięcznym objadaniu się chrupkami eukanuby z dnia na dzień przestała je jeść. Co zrobić z tym kamieniem?

Ps może to wina wody?, mamy strasznie twardą kranówkę

O ząbki trzeba dbac na bierzaco, bo kamien moze spowodowac rozne powiklania albo doprowadzic do ich wypadniecia. Czeste mycie zebow to takze zadna burżuazja ale koniecznosc.. im czesciej sa myte zeby tym trudniej sie osadzic kamieniowi. To fakt ze miekka karma ( jedzenie) moze wspomagac rozwoj kamienia. Dobre sa takze gryzaki ktore czyszcza zeby i takie ktore takze niweluja nieprzyjemny zapach z pyska- np. Greenies.

Moze i kamien na wystawach nie szkodzi.. ale mysle ze nie efektownie wygladaja pożółkłe zęby:)

Posted

CZeść
Gdzie kupujesz Grienies - w hipermarkecie, w każdym zoologicznym, czy tylko u weta?
I jak ją zachęcić do jedzenia takich twardych przysmaczków, bo odkąd u nas jest, czyli 7 miesięcy zjadła tylko jeden denta stik i ogólnie nie przepada za czymś do gryzienia
Ola

Posted

Oleniek napisał(a):
CZeść
Gdzie kupujesz Grienies - w hipermarkecie, w każdym zoologicznym, czy tylko u weta?
I jak ją zachęcić do jedzenia takich twardych przysmaczków, bo odkąd u nas jest, czyli 7 miesięcy zjadła tylko jeden denta stik i ogólnie nie przepada za czymś do gryzienia
Ola

na wystawie w Eukanubie;)

Posted

Kupiłam greenies u weta i ... nic. Małpa nawet powąchać nie chciała :lookarou: Więc higiena jamy ustnej na mnie spadnie dokumnentnie

Mam jeszcze parę pytań odnośnie przygotowania pieska do wystawy. Więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość:oops:
Myślę że najlepiej wykąpać suńkę dzień przed wystawą - dobrze myślę?
Ale kiedy być u fryzjera na strzyżenie? Co (oprócz dokumentów) zabrać ze sobą????
Jeśli przykładowo w Nowym Dworze Mazowieckim pudle wystawiene są w sobotę (cała grupa IX) to o której tam trzeba być? Wiadomo kiedy będą oceniane akurat pudle? I czy muszę być też w niedzielę (nie mogę być :-( )

Na jakie wystawy w najbliższym czasie się wybieracie? Będą jakieś pudelki w Legionowie?

Posted

Jeśli chodzio o pudelki to kości i to jeszcze duże
:mad: :mad: :mad: nie wchodzą w grę,
bo pudelki mają długie uszy i futerko na łapkach
i nie można tego zniszczyć :angryy: :angryy: :angryy:

Posted

[quote name='Oleniek'](...)

Mam jeszcze parę pytań odnośnie przygotowania pieska do wystawy. Więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość:oops:
Myślę że najlepiej wykąpać suńkę dzień przed wystawą - dobrze myślę?
Ale kiedy być u fryzjera na strzyżenie? Co (oprócz dokumentów) zabrać ze sobą????
Jeśli przykładowo w Nowym Dworze Mazowieckim pudle wystawiene są w sobotę (cała grupa IX) to o której tam trzeba być? Wiadomo kiedy będą oceniane akurat pudle? I czy muszę być też w niedzielę (nie mogę być :-( )

Na jakie wystawy w najbliższym czasie się wybieracie? Będą jakieś pudelki w Legionowie?

Sunię najlepiej wykąpać i ostrzyc dzień przed wystawą, jeżeli nie jest to możliwe to jak najpóźniej, kolejność jednak musi być zachowana - najpierw kąpiel z porządnym szczotkowaniem i wysuszeniem do skóry włącznie z partiami podbrzuchem i za uszami ;) i od razu fryzjer, czasem można zamówić oba zabiegi razem. Potem musisz dodatkowo uważać, aby pies sie nie ubrudził ani nie zmoczył a więc nici z wielkich i długich spacerków po skąpaniu , jeżeli pada to sunię pod parasol, na ręce, siuru i z powrotem na ręce poda parasol, taka rasa :shake:
Jeżeli psy są wystawiane w sobotę to jesteś tylko w sobotę - chyba, że wygrasz całą grupe (najpierw w klasie dostaniesz CWC, potem porównanie w rasie - Zw. Rasy i w końcu porównanie wszystkich psów ozdobnych które zdobyły Zw. Rasy) to wtedy masz obowiązkowo odsiadkę :evil_lol: , ale organizatorzy z reguły wtedy staja na poziomie i fundują noclegi :cool3:

na stronie www.zkwp.pl można znaleźć informacje na temat poszczególnych oddziałów, często są tam zamieszczane takie informacje jak katalog przedwystawowy, spis wystawców, godzina sędziowania, ring.
Obliczasz sobie wtedy czas dojazdu (optymistycznie), czas parkowania i dojścia na ring (na te czynności dolicz dobrą godzinę) oraz czas na przygotowanie psa.

Co zabrać. Po pierwsze psa, podobno były przypadki że pies zostawał w domu :roll: , ks. zdrowia ze szczepieniami, zgłoszenie, cienką smyczkę do wystawiania najlepiej w typie ringówki, szczotki, jakiś stabilny stolik na przygotowanie suńki, sobie ewentualnie krzesełko i dobry humor :p

Posted

[quote name='Oleniek']
Jeśli przykładowo w Nowym Dworze Mazowieckim pudle wystawiene są w sobotę (cała grupa IX) to o której tam trzeba być? Wiadomo kiedy będą oceniane akurat pudle? I czy muszę być też w niedzielę (nie mogę być :-( ).Na jakie wystawy w najbliższym czasie się wybieracie? Będą jakieś pudelki w Legionowie?
Napewno będą pudelki w sobotę - na Legionowo zawsze jest trochę zgłoszonych ( napewno będzie sreberko w miniaturach- to wiem na 100 %),
kto jeszcze jedzie, niech się przyzna :eviltong: .
Nie musisz być też w niedzielę, no chyba że wygrasz grupę IX :cool3: ,
to wtedy trzeba być na zakończeniu wystawy .
Wejdz tu na stronę i zgłoś http://www.zkwp.pl/zg/index.php?w=legionowo03, to nie takie trudne.

Posted

Nie mogę być w Nowym Dworze :angryy: :placz:
Jestem nauczycielem akademickim i akurat na 31 III i 1 IV mam zajęcia od rana do wieczora. Jedyny wolny termin wpasowujący się w wystawy mam 21 IV czyli Grudziądz. Może ktoś będzie???????????????

A na Łódzką się wybieram na pewno bo w dwóch uczelniach zrobili wolny zjazd na ten weekend więc mi żadnych zajęć nie przywalą w ten termin:cool3:

Ach i jeszcze jedno jak szybko psy biegają na ringówce na ringu?. Z tego co się orientuję to chodzi o "kłus" (czy jak to tam zwać) i tu leży mój problem bo Bella jest na tyle drobniutka że chodzi "szybkim kłusem" podczas gdy ja po prostu szybko idę, a jak zaczynam ja biegnąć truchtem to dla niej sygnał do sprintu i szarpie się na ringówce jak złapany mustang. Myślę że jej tego nie oduczę bo próbuję już miesiąc i zero rezultatów. Jest bardzo "biegliwa":loveu: ta moja sunia, a jej ulubiony sport to sprint za rozpędzonym rowerem. Kiedyś tak sprintowała z nami 1,5 godziny Myśleliśmy że ją zmęczymy, a po powrocie my padliśmy a ona piłeczkę przyniosła :crazyeye: Moje pytanie więc brzmi : Czy ważne jest to jakim chodem idzie pies ,czy jego właściciel????:lol:
Ola

Posted

:hmmmm: ... ważniejszy jest oczywiście chód psa ;)
Najlepiej byłaby abyś mogła spotkać się z kimś, kto by ci naocznie ;) pokazał o co w tym wszystkim biega, jak prawidłowo ustawić i pokazać psa.
A z jakiego jesteś miasta?

Posted

Z Łodzi
Oj chętnie bym się z kimś spotkała:roll:
Jak znasz kogoś z okolicy to daj znak

Swoją drogą moja sunia ma najlepszą pozycję wystawową nie wtedy kiedy jej tego uczę, lecz kiedy trzymam w górze piłkę (lub supełek) do rzucania i wie że za chwilę go rzucę:lol: :lol: Jeszcze nigdy nie udało mi się jej tak ustawić, zeby wyglądała tak pięknie jak wtedy gdy ONA chce się bawić.

No i czy to moje chucherko nie za mało waży? (3 do 3,5 kg) Wybredne toto w jedzeniu a ruchliwe nad podziw. Hodowca powiedział że z niej jest duuża miniaturka (może nawet toyka). Czy powinnam ją podtuczyć?:evil_lol:
Ola

Posted

Oleniek napisał(a):
Z Łodzi
Oj chętnie bym się z kimś spotkała:roll:
Jak znasz kogoś z okolicy to daj znak

Mieszka tam moja siostra :) jeśli chcesz to jak będe u mniej w odwiedzinach moge Ci pomuc :)

Posted

W łodzi jest paru pudlarzy wystawiających swoje psy,może popezez związek namiary i zadzwonić do tych pań,jak je znam to chętnie pomogą.
Kto Ci strzyże?

Posted

Nie wiecie jak się cieszę, że tyle osób oferuje pomoc. :Cool!:
Co do szukania pudlarza przez związek to miałam co do tego pewne obawy. Wiadomo, jak traktuje się obcego który ingeruje w naszą prywatność, w dodatku mówiąc że chciałby się czegoś dowiedzieć, a nam tylko czas zabierze ;)

Rayes, chętnie się spotkam

Biraroxy - napisałam na priva

Ola:bye:

Posted

Oleniek,
to twoje chucherko całkiem możliwe, że okaże się toyem;) .
A jak ona się oficjalnie nazywa, po jakich jest rodzicach?
No widzisz, nie jest tak źle z pomocą ;)
Reyes ma bardzo bardzo dobre podejście do psów :) , w jej rękach nawet nawet największy psi indywidualista chodzi jak zegarek ;)

Posted

Nie ma się co martwić,:calus:
poprostu pierwsza wystawa to zawsze jest dobra lekcja.
My mielismy chęć :scared: , ale musi byc kiedyś pierwszy raz.
Może pani która Ci strzyże pieska, troche Cie podszkoli jak stawiać i jak biegac z psem.
Przewaznie fryzjerki są wystawcami :eviltong: , no nie !!!