Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W tej suce płynie krew aprikotów, białych i czarnych.

Trzeba przyznać, że prezentuje się całkiem nieźle, długa szyja, głębokie kątowanie, mocny pigment.

Nie wnikam, jakiego koloru było jej rodzeństwo i jakiego koloru będzie dawać dzieci, bo nie mam dostępu do takich danych (nie mówię o danych oficjalnych).

Duże aprikoty które widziałam na wystawach bynajmniej nie zachwycają, ogólnie ciężkie, faflate kufy, krótie szyje, ciężki ruch.

Czasami trzeba pośwIęcić czystość kolorystyczną dla lepszego eksterieru.

A co dalej... wszystko zależy od mądrego planu hodowlanego.

SENSATIA IZ VOLZHKOY SERENADY

puppies_serenada_female.jpg

Posted

Ufff doszłam do końca...... :D

Na wstepie witam wszystkich zakochanym w pudlach....

Nigdy bym siebie o cos takiego nie podjerzewała ale zakochałam sie w pudlach duzych białych choc czarne też sa niczego sobie ale jakoś białe....mnie bardziej powalaja na kolana.....

Jestescie ogromna skarbnica wiedzy o pudlach i mysle ze w przyszlosci pomozecie mi wybrac jakies piekne szczenie :wink: i do sportu i na wystawy....

narazie podobnie jak Tilia jestem na etapie "kazdy duzy bialy jest piekny".... :wink:

Posted

Do niedawna byłam zagorzałym przeciwnikiem mieszania czarnych z brązami - oczywiście w swojej hodowli.

Moje psy nie mają do piątego pokolenia w rodowodzie żadnych brązów, same czernie.

Teraz zaczynam się zastanawiam nad tym, czy:

czasami pojawianie się jedwabistej w strukturze sierści nie jest negatywnym efektem kojarzenia tylko czarnych osobników.

Lucky, mający w swoim rodowodzie brązy i będący prawdopodobnie homozygotą pod względem czarnego koloru (sierść kruczoczarna, bez brązowych nalotów),ma strukturę wełnistą i niesamowicie gęstą sierść.

Większość średnich brązów które miałam okazje widzieć, miało paskudny srebrnobrązowy kolor, ale właśnie sierść wełnistą i bardzo gęstą.

Czyli jednak brązy wnosiłyby coś dobrego do czarnych?

Posted

Violonczela - wracając do krycia w kolorach - wiesz co może wyjść z krycia czarny - srebrny i czarny - morelowy :-?

Przedwcześnie posiwiałe i niezdecydowane w kolorze.

Tak samo jest w łączeniu białego który ma srebro w przodkach z czarnym (który np. ma np. białego przodka).

Toye i miniatury z kryć czarny i morelowy widziałam , rodziły się czarne ale część szczeniaków straciła kolor około 1 roku , znam też toye gdzie łączono czarny z srebrem - w wieku roku 3 z miotu były grafitowe - ani nie czarny ani nie ciemny srebrny i to nie za równo wybarwione, 4-ty był czarny.

Chyba za mało mamy pudli aby ryzykować takie krycia :(

Jak też wytłumaczyc , że szczeniaków które się przebarwiły niewłasciwie pomimo rodowodu nie powinno się rozradzać ???

Posted

Witaj Mutare :hand:

widzę, że pudlomania staje się coraz bardziej zaraźliwą chorobą :wink: ...

w niektórych beznadziejnych przypadkach niestety jest całkowice nieuleczalną :wink: :wink: :wink:

Posted

Tak i odpisałam ci nawet dwa razy :P na pw. nie dostałaś?? Jeśli nie to napiszę ci, ze zgadłłaś. !!! :lol:

A ja na początku nie wiedziałam kto ty, ale chyba się domyśliłam, czy mówi ci coś miasto, w którym urodził się papież???

Pozdrowionka :D

Posted

Boże, wyłączyć na chwilę stronę a tu już tyle się wydarzyło.

Więc tak, brzuszek ma się bardzo dobrze bo reszty nie widać z za tego brzuszka. Jest nam trochę ciężko bo bardzo przybrałyśmy. Dzisiaj powiadomię mojego weta że jesteśmy przy nadzieji i że liczę na jego ewentualną pomoc.

Violinczela i okrąglutka Melaśka

www.lindeza.webpark.pl

Posted
Tak i odpisałam ci nawet dwa razy :P na pw. nie dostałaś?? Jeśli nie to napiszę ci, ze zgadłłaś. !!! :lol:

A ja na początku nie wiedziałam kto ty, ale chyba się domyśliłam, czy mówi ci coś miasto, w którym urodził się papież???

Pozdrowionka :D

Tak, tak :multi: więc obie zgadłyśmy :D

Fajnie, że przyłączyłaś się do nas :D

A wiadomości do mnie jeszcze nie dotarły :(

Posted

Witam `Mutarę.Sonya ma rację Pudle Rosną w Siłę.

Wracając do łączenia kolorów,na początku miałam taki pomysł,pokryć

apricotkę czarnym nawet kosztem szczeniąt bez papierów.

Jak wiadam natakie krycie musi zgodzić się góra,a to niejest łatwę

Patrząc na czarne i apricoty -to są dwie różne rasy"Czarny -inny włos,

temperament itp.....Apricota widziałam tylko raz pięknego

Jeżeli jeszcze kiedyś się zdecyduję będzie to napewno" czarny ale z wyższej półki" :thumbs:

Posted
Violonczela - wracając do krycia w kolorach - wiesz co może wyjść z krycia czarny - srebrny i czarny - morelowy :-?

Przedwcześnie posiwiałe i niezdecydowane w kolorze.

Aneta pewnie doskonale wiesz skąd biorą się takie: posiwiałe i niezdecydowane porostru jedna ze stron przekazała gen odpowiedzialny za rozjaśnienie koloru szaty. Kod genetyczny pudla jest dość skomplikowany bo zawiera w sobie umaszczenie jednomaściste ale i jednocześnie gen łaciatości jak również gen rozjaśniający , gen odpowiadający za umaszczenie czarne podpalane. W związku z tym wyodrębniono pudle o kolorze jednomaścistym bez rozjaśnień czyli: czarny biały i brązowy i te które oprócz genu jednomaścistości posiadają również gen rozjaśniający.

Violonczela

www.lindeza.webpark.pl

Posted

Velvia w związku z powyższym po tami kryciu jak czarny & morel, urodzą się wszystkie czarne. Wtedy należy wrócić do koloru czyli wszystkie szczenięta ("mieszaniec" chodzi mi o kolor) z takiego związku należy przekrzyżować z morelami. Jeżeli którś z "mieszańców" w połączeniu z morelowym da czarne szczenięta to na pewno ten osobnik jest genetycznie "czarny" a nie "czarno-morelowy" i tylko ten piesek może być dalej kojarzony między czarnymi białymi i brązowymi.

Którą z czarnych suk z takiego skojarzenia zostawisz aby ponownie niej wyhodować morelkę? A może entliczek pętliczek bęc ! :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Violonczela

www.lindeza.webpark.pl

Posted

Chciałam powiedzieć poprzez moje posty że nie należy tak pochopnie kojarzyć między sobą różne kolory. Co do gatunku sierści to trudno mi się na ten temat wypowiedzieć wydaje mi się że jest to osobnicza sprawa jedne mają tego włosa bardzo dużo inne mniej. Wiem że białe krzyżują z białymi dla poprawienia struktury włosa tak aby biały nie mał waty. Może napiszecie do Palosari. Och ona teraz jakoś inaczej się nazywa ale to jej psy mają rodowody przeplatane psami czarno/brązowymi, a sierści można im pozazdrościć.

:x-mas:

Pozdrawiam Violonczela

www.lindeza.webpark.pl

Posted

VIOLONCZELU.

Ogólnie przy moim dużym szczęsciu,coś może bym wybrała .

Powiem tak jest to duża loteria tak samo jak znalezdz pięknego apricota,

jak pisałam widziałamtylko Raz!!!Jego babka jest czarna z hodowli czeskiej Altheyrosei,matka aprikotka ojciec też -cała ta hodowla to jedno wielkie widowisko. :BIG:

Posted
Może napiszecie do Palosari. Och ona teraz jakoś inaczej się nazywa ale to jej psy mają rodowody przeplatane psami czarno/brązowymi, a sierści można im pozazdrościć.

:x-mas:

...

Miałyśmy okazję zobaczyć Tinę Taulos i jej Kiss-Kiss'a w Rumunii w Timisoarze, w tym roku.

Byłyśmy zaszokowane, że to jest ten Kiss-Kiss.

Pies w wieku 6 lat (o ile dobrze pamiętam) był koloru srebrnobrązowoczarnego, :o .

Trudno nam było uwierzyć, że to ten sam pies którego podziwiałyśmy na kasecie z Dortmundu.

Gdzie znikła jego czerń? dlaczego go pokazywała w takim stanie?

Posted

Nie wiem czy kiedyś zwróciłaś uwagę na moją drugą suczkę miniature

czerwoną uwież ale takiego włosa może pozazdrościć niejeden hodowca.Ale co z tego jak jest szajbnięta i to zdrowo.

Nie wiem co Ci Ruscy namieszali piękna powierzchownośc a psychika do bani. :roll:

Posted

Małe sprostowanie do Kiss-Kissa, oczywiście chodziło mi o Amsterdam.

:D

Oczywiście krzyżowanie w kolorach to wielka odpowiedzialność, można dużo stracić ale można też dużo zyskać.

Posted

Właśnie przytoczyłyśmy się z podwórdka :lol: :lol: :lol:

Ogólnie przy moim dużym szczęsciu,coś może bym wybrała .

Powiem tak jest to duża loteria tak samo jak znalezdz pięknego apricota,

jak pisałam widziałamtylko Raz!!!Jego babka jest czarna z hodowli czeskiej Altheyrosei,matka aprikotka ojciec też -cała ta hodowla to jedno wielkie widowisko. :BIG:

Całkowicie się z Tobą zgadzam że wybór to nie tylko wiedza ale właśnie to szczęście na którym szczeniaczku oko zawiesimy. Gorzej dla mnie jak to pada na chłopa-psiego bo ja kolekcjonuję dziewczynki.

A ten piękny apricot to średni?

Pozdrawiam Violonczela

www.lindeza.webpark.pl

Posted
Małe sprostowanie do Kiss-Kissa, oczywiście chodziło mi o Amsterdam.

W którym roku? Czy to chodzi o Światówkę, bo tam jeszcze ja go widziałam czarnego.

Oczywiście krzyżowanie w kolorach to wielka odpowiedzialność, można dużo stracić ale można też dużo zyskać.

Również podzielam Twoje zdanie.

Pozdrowionko Violonczela

www.lindeza.webpark.pl