Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Czemu Sonya? Możesz to wyjaśnić takiemu laikowi jak ja?

nie wiem, po prostu nie wiem :oops: , cały czas się zastanawiamy nad tym z BiBi i ogarnia nas coraz większe zniechęcenie do pokazywania się na polskich wystawach :cry:

Posted

Może ja się wtrącę - pies który ma w duzych stawkach wywalczone m.in. Mł.Zw.Eur, Zw.Litwy, Niemiec nie zasługuje wg niektórych w Polsce na zycięstwo.

Posted

http://www.pudel.sk/strih_sutaz.htm

Na stronie króciutkie sprawozdanie z grooming show w Bratysławie z dn. 30.10.2004 - od strony pudlowej.

A co do sędziów - wydaje mi się że wśród wystawców najbardziej cenieni są ci którzy sami hodują, mają daną rasę, obcują z nią na codzień a nie tylko widzą psy na ringu przy okazji wystawy. A ilu polskich sędziów miało pudla w domu o hodowli niewspomnę. Trzech, czterech? Może kiepskie ocenianie Waszych pudli wynika poprostu z nieznajomości przez sedziego tak naprawdę rasy, a może z tego że patrzą na pudle przez pryzmat swojej ulubionej rasy. Mało kto specjalizuje się dzisiaj w pudlach a przecież są tacy sędziowie którzy ich wręcz nie lubią (przemknęło mi przez uszy przy okazji którejś wystwy) - no cóż to tylko ludzie.

Z jednej strony mam plany wystawowe na przyszły rok bo to lubię ale z drugiej strony trochę się boję zderzenia z bezlitosą rzeczywistością polskich wystaw i sędziów. Co innego być widzem i miło spędzać czas obgadując czyjeś psy a co innego być wystawcą i byc obgadywanym przez widzów i konkurencję która jak wiemy potrafi byc bezlitosna :wink:

Posted

Dziękuję Aneta :oops:,

Wiecie, co mnie przeraża u polskich sędziów ta łatwość z jaką uzyskują rozszerzenia na następne grupy psów :flop: .

W takim tempie będziemy mieć za niedługo samych specjalistów od wszystkich grup :evil:

Nigdzie tak nie ma: sędziowie zaczynają od hodowanej przez siebie rasy, a następnie roszerzają sobie uprawnienia na poszczególne rasy a nie na całe grupy!!!!! W niektórych krajach jest również tak, że aby sędzia mógł sędziować daną rasę musi uzyskać ZGODĘ klubu danej rasy.

W ramach ciekawostek, poczytajcie sobie to :oops:

Trochę przydługie ale ciekawe

http://www.silesiancramer.com/lvicek/index.php?p=90#more-90

Posted
Swoją drogą co niektóre lwiczki mają małą różnicę pomiędzy klatką a brzuchem A Czesi lubią typ "chucherko" i to nie tylko w lwiczkach.

Tu już by się musiała wypowiedzieć Karka.

Posted

Skrzyżowanie bichona i fryzury na lwa - coś takiego przerabiałam w domu, ale pysk był zawsze wygolony :D Nie cierpię resztek jedzenia wtartych w cywany i narzuty.

Posted

Skrzyżowanie bichona i fryzury na lwa - coś takiego przerabiałam w domu, ale pysk był zawsze wygolony :D Nie cierpię resztek jedzenia wtartych w cywany i narzuty.