Martens Posted August 22, 2011 Posted August 22, 2011 Natalio, zanim zaczniesz pisać, że Pedigree jest świetne i nic psu nie będzie na podstawie karmienia nim mniej niż rok, może po prostu wypróbuj inną karmę, lepszą...? Kiedy ja byłam młodsza, nie miałam dostępu do droższych, lepszych karm, też mi się wydawało, ze jest ok, bo pies żył, szczekał, oddychał - dopiero jak przestawiłam psa na lepszą karmę, zobaczyłam kolosalną różnicę; w wyglądzie, zapachu i strukturze sierści, w ilości kup (znacznie mniejsze - coś w psie zostawało, a nie przelatywało jak trociny), w masie mięśniowej psa, w zapachu z pyska, w aktywności. Pokarm psa Pedigree 6-7 lat, zrób mu podstawowe badania pod kątem wątroby, nerek, zobacz jak wtedy będzie się załatwiał, jak będzie mu "pachnieć" z pyska, i dopiero się wielce autorytatywnie wypowiadaj, czy cudzemu psu to nie zaszkodzi, bo ja po kilkunastu latach różnych metod karmienia psa, w tym początkowo paru lat z Pedigree, uważam je za jedną z najgorszych karm czy w ogóle metod żywienia psa. Zapytaj mojego weta jak wyglądała na sekcji wątroba 8-letniego psa karmionego całe życie tego typu karmami z marketu; zapytaj jak męczył się jamnik żywiony Pedigree, który skończył żywot na raka odbytu. Na razie nie masz niestety żadnych podstaw by wypowiadać się o jakości te karmy - młody zdrowy organizm dużo zniesie, wszak psy od tysięcy lat były padlinożercami. Pogadamy za 5-8 lat, jak okaże się, czy miałaś na tyle silny okaz, że bez uszczerbku na zdrowiu zniósł przez lata kiepską dietę, czy może nie miałaś tak wiele szczęścia i masz psa w najlepszym razie w marnej kondycji. Pedigree jest łatwo dostępne, ma chwytliwe reklamy, jest tanie (choć to kwestia dyskusyjna, bo za tą cenę można psu ugotować o wiele lepszy, zdrowszy i bardziej odżywczy posiłek domowy) - ale dobre jakościowo nie jest na pewno. Quote
sabusia Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 mam pytanie ; dlaczego jak dam mojej suczce gotowane jedzenie to ona od razu wymiotuje a jak dam karme chocby najgorsza to nic sie nie dzieje? Quote
danielw_2 Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 Witam, ja daję szczeniakowi jesli chodzi o pedegree tylko puszkę. Oczywiście wymieszam to z domowym jedzeniem. Piesek wcina aż sie uszy kręcą. Jesli chodzi o suchą karmę to niezbyt podchodziła mu karma z pedegree. Teraz zajada sie Royalem. Kupuję ją u weta raz w miesiącu. Pozdrawiam, Daniel http://naszezwierzakidomowe.blogspot.com/ Quote
pauli_lodz Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 danielw_2 napisał(a):Witam, ja daję szczeniakowi jesli chodzi o pedegree tylko puszkę. Oczywiście wymieszam to z domowym jedzeniem. Piesek wcina aż sie uszy kręcą. Jesli chodzi o suchą karmę to niezbyt podchodziła mu karma z pedegree. Teraz zajada sie Royalem. Kupuję ją u weta raz w miesiącu. Pozdrawiam, Daniel http://naszezwierzakidomowe.blogspot.com/ to pewnie jesteś niezłym zarobkiem dla weta jak u niego karmę kupujesz ;P Quote
usiowa Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 Moja suka przez 17 lat swojego życia była karmiona Pedigree, miała piękne zęby, wszystkie zachowała do końca, lśniącą sierść i zero jakichkolwiek problemów trawiennych czy ze stawami. Całe życie w ruchu, zawsze w świetnym humorze. Została uśpiona bo przyplątało się ropomacicze i zapalenie płuc, operacji by nie przeżyła. Quote
Ulita Posted August 11, 2012 Posted August 11, 2012 Jeśli masz nadal problem z karmą suchą dla psa, to może wypróbuj karmę Artemis. Możesz zamówić sobie darmową próbkę i zobaczysz jak pies na nią zareaguje, a nóż mu posmakuje, a ta karma jest nowa, nie ma jej w supermarketach, można zamówić na stronie [url]www.artemiskarmy.pl[/url] Ma dobre mięso, warzywa, owoce. Quote
Martens Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 [quote name='usiowa']Moja suka przez [B]17 [/B]lat swojego życia była karmiona Pedigree, miała piękne zęby, wszystkie zachowała do końca, lśniącą sierść i zero jakichkolwiek problemów trawiennych czy ze stawami. Całe życie w ruchu, zawsze w świetnym humorze. Została uśpiona bo przyplątało się ropomacicze i zapalenie płuc, operacji by nie przeżyła.[/QUOTE] Dobre geny to więcej niż jakiekolwiek żywienie; przecież bywają na wsiach psy, które jedzą chleb i zlewki z obiadu i dożywają podobnego wieku, ale to wyselekcjonowane na ciężkich warunkach życia osobniki... Nie każdy pupil ma na tyle wytrzymały organizm, żeby był zdrowy przez 17 lat na Pedigree, które składowo niestety jest gównianą karmą - można karmić czymś lepszym, można karmić Pedigree i zrobić eksperyment, czy nasz pies jest z tych wytrzymalszych, czy jednak odbije się to na jego zdrowiu. Quote
Monika i Max :) Posted August 18, 2012 Posted August 18, 2012 Próbki można zamówić na Royal canin tylko trzeba się zarejstrować ;) Quote
Monika i Max :) Posted August 18, 2012 Posted August 18, 2012 Kobers to fajne płatki do namaczania może zasmakują pieską. Quote
Bratmati Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Witam , Mam szczeniaczka rasy York ma 2 miesiące. Od hodowcy dostałem informacje żeby karmić go Pedigree Junior(3 koleczka) + można mięsko ugotowane z kurczaka (łyzeczke)Problem w tym ze piesek nie może się coś zalatwić , teraz leciala mu sama woda a kupa zostawała. Czym go mogę karmić zeby nie mial problemow? Zapewniam ze spozywa duze ilosci wody:) Quote
gryf80 Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 może przydała by sie wizyta u lek wet,skoro piszesz że leci z psa "woda". Quote
wooly94 Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 Witam. Według mnie pierwsze co zmień karmę po pedigree jest przereklamowane a liczy się skład a nie firma chodźby na purine albo brit'a. A yorkowi można podawać rozgotowany makaron, ryż. Mam owczarki niemieckie młode i podaję kasze mannę ale nie wiem czy yorkowi można;) Pozdrawiam. Quote
omich Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 Podawałam mojej spanielce gotowany ryż z marchewką, pietruszką i kurczakiem, potem z wątróbką, teraz już dorasta i powoli przechodzimy na gotową karmę – optymalną wydaje mi się Pedigree – dobra cena, skład i po prostu smakuje psu, zwłaszcza mokra karma, często jako przekąskę dostaje saszetkę z pokarmem, podoba mi się to, że sucha karma jest dostosowana do wieku psa (wielkość grudek). Quote
Paula4494 Posted February 15, 2016 Posted February 15, 2016 Nigdy nie kupuj karmy Pedigree!!! Zresztą jak spojrzysz na jej skład ile tam jest mięsa to się przekonasz. Quote
wire fox Posted February 15, 2016 Posted February 15, 2016 Pełna zgoda - Pedigree nie jest dobrą karmą, podobnie jak inne " marketowe" . Lepiej i taniej przejść na jedzenie domowe, a jeśli już karma sucha - to tylko super premium. Quote
hanaula Posted February 15, 2016 Posted February 15, 2016 Nie ma co komentować :(, ostatnio na forach "psiowych" pojawili się nowi użytkownicy zachwalający Pedegree. Ruszyła kampania reklamowa? Patrząc na optymalny skład to kampania skierowana do właścicieli kurcząt, kaczek i innego ptactwa.... Quote
*Magda* Posted February 15, 2016 Posted February 15, 2016 Godzinę temu, hanaula napisał: Nie ma co komentować :(, ostatnio na forach "psiowych" pojawili się nowi użytkownicy zachwalający Pedegree. Ruszyła kampania reklamowa? Patrząc na optymalny skład to kampania skierowana do właścicieli kurcząt, kaczek i innego ptactwa.... Oj tam, nie znasz się :P Na innym forum, jeden pan, zawzięcie próbuje przekonać, że Pedigree, to jest karma, której skład jest idealnie dopasowany do potrzeb psów ;) Według tego pana, pies nawet nie jest mięsożercą, że to mit: Cytuj Psy to potomkowie padlinożerców i śmieciożerców, którzy znaleźli swoją niszę ekologiczną przyłączając się do Homo sapiens. Więc mięsożerność psa (jeśli kiedykolwiek istniała), to już albo zamierzchła historia albo mit. Tak więc, każdy psowaty, musi teraz zostać kukurydzożercą Quote
hanaula Posted February 15, 2016 Posted February 15, 2016 Dobrze, że mi to uświadomiłaś:D Idę do karmnika podkraść ziarenka dla suki na śniadanie.... Quote
bou Posted February 15, 2016 Posted February 15, 2016 O 1/19/2016o17:46, omich napisał: Podawałam mojej spanielce gotowany ryż z marchewką, pietruszką i kurczakiem, potem z wątróbką, teraz już dorasta i powoli przechodzimy na gotową karmę – optymalną wydaje mi się Pedigree – dobra cena, skład i po prostu smakuje psu, zwłaszcza mokra karma, często jako przekąskę dostaje saszetkę z pokarmem, podoba mi się to, że sucha karma jest dostosowana do wieku psa (wielkość grudek). Yhm....Ile placą za takie wpisy?Za taki kit? Wstyd... Quote
*Magda* Posted February 16, 2016 Posted February 16, 2016 10 godzin temu, hanaula napisał: Dobrze, że mi to uświadomiłaś:D Idę do karmnika podkraść ziarenka dla suki na śniadanie.... A ja głupia, karmię swojego psa barf'em zamiast kupić worek owsa :D Quote
lidia wiszniewska Posted July 29, 2016 Posted July 29, 2016 Mój psiak bardzo lubi karmy Pedigree. Jak był mały to tolerował jedynie tą karmę dla juniorów, a ponieważ ma wrażliwy żołądek to zajęło mi trochę czasu zanim odnalazłam coś co będzie mu odpowiadało. Quote
Recommended Posts