Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Natalio, zanim zaczniesz pisać, że Pedigree jest świetne i nic psu nie będzie na podstawie karmienia nim mniej niż rok, może po prostu wypróbuj inną karmę, lepszą...?
Kiedy ja byłam młodsza, nie miałam dostępu do droższych, lepszych karm, też mi się wydawało, ze jest ok, bo pies żył, szczekał, oddychał - dopiero jak przestawiłam psa na lepszą karmę, zobaczyłam kolosalną różnicę; w wyglądzie, zapachu i strukturze sierści, w ilości kup (znacznie mniejsze - coś w psie zostawało, a nie przelatywało jak trociny), w masie mięśniowej psa, w zapachu z pyska, w aktywności.
Pokarm psa Pedigree 6-7 lat, zrób mu podstawowe badania pod kątem wątroby, nerek, zobacz jak wtedy będzie się załatwiał, jak będzie mu "pachnieć" z pyska, i dopiero się wielce autorytatywnie wypowiadaj, czy cudzemu psu to nie zaszkodzi, bo ja po kilkunastu latach różnych metod karmienia psa, w tym początkowo paru lat z Pedigree, uważam je za jedną z najgorszych karm czy w ogóle metod żywienia psa. Zapytaj mojego weta jak wyglądała na sekcji wątroba 8-letniego psa karmionego całe życie tego typu karmami z marketu; zapytaj jak męczył się jamnik żywiony Pedigree, który skończył żywot na raka odbytu.
Na razie nie masz niestety żadnych podstaw by wypowiadać się o jakości te karmy - młody zdrowy organizm dużo zniesie, wszak psy od tysięcy lat były padlinożercami. Pogadamy za 5-8 lat, jak okaże się, czy miałaś na tyle silny okaz, że bez uszczerbku na zdrowiu zniósł przez lata kiepską dietę, czy może nie miałaś tak wiele szczęścia i masz psa w najlepszym razie w marnej kondycji.
Pedigree jest łatwo dostępne, ma chwytliwe reklamy, jest tanie (choć to kwestia dyskusyjna, bo za tą cenę można psu ugotować o wiele lepszy, zdrowszy i bardziej odżywczy posiłek domowy) - ale dobre jakościowo nie jest na pewno.

• 3 months later...
  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Posted

danielw_2 napisał(a):
Witam,
ja daję szczeniakowi jesli chodzi o pedegree tylko puszkę. Oczywiście wymieszam to z domowym jedzeniem. Piesek wcina aż sie uszy kręcą.
Jesli chodzi o suchą karmę to niezbyt podchodziła mu karma z pedegree. Teraz zajada sie Royalem. Kupuję ją u weta raz w miesiącu.
Pozdrawiam,
Daniel
http://naszezwierzakidomowe.blogspot.com/

to pewnie jesteś niezłym zarobkiem dla weta jak u niego karmę kupujesz ;P

• 1 month later...
Posted

Moja suka przez 17 lat swojego życia była karmiona Pedigree, miała piękne zęby, wszystkie zachowała do końca, lśniącą sierść i zero jakichkolwiek problemów trawiennych czy ze stawami. Całe życie w ruchu, zawsze w świetnym humorze. Została uśpiona bo przyplątało się ropomacicze i zapalenie płuc, operacji by nie przeżyła.

• 6 months later...
Posted

Jeśli masz nadal problem z karmą suchą dla psa, to może wypróbuj karmę Artemis. Możesz zamówić sobie darmową próbkę i zobaczysz jak pies na nią zareaguje, a nóż mu posmakuje, a ta karma jest nowa, nie ma jej w supermarketach, można zamówić na stronie [url]www.artemiskarmy.pl[/url] Ma dobre mięso, warzywa, owoce.

Posted

[quote name='usiowa']Moja suka przez [B]17 [/B]lat swojego życia była karmiona Pedigree, miała piękne zęby, wszystkie zachowała do końca, lśniącą sierść i zero jakichkolwiek problemów trawiennych czy ze stawami. Całe życie w ruchu, zawsze w świetnym humorze. Została uśpiona bo przyplątało się ropomacicze i zapalenie płuc, operacji by nie przeżyła.[/QUOTE]

Dobre geny to więcej niż jakiekolwiek żywienie; przecież bywają na wsiach psy, które jedzą chleb i zlewki z obiadu i dożywają podobnego wieku, ale to wyselekcjonowane na ciężkich warunkach życia osobniki...
Nie każdy pupil ma na tyle wytrzymały organizm, żeby był zdrowy przez 17 lat na Pedigree, które składowo niestety jest gównianą karmą - można karmić czymś lepszym, można karmić Pedigree i zrobić eksperyment, czy nasz pies jest z tych wytrzymalszych, czy jednak odbije się to na jego zdrowiu.

• 10 months later...
Posted

Witam , Mam szczeniaczka rasy York ma 2 miesiące. Od hodowcy dostałem informacje żeby karmić go Pedigree Junior(3 koleczka) + można mięsko ugotowane z kurczaka (łyzeczke)Problem w tym ze piesek nie może się coś zalatwić , teraz leciala mu sama woda a kupa zostawała. Czym go mogę karmić zeby nie mial problemow? Zapewniam ze spozywa duze ilosci wody:)

Posted

Witam. Według mnie pierwsze co zmień karmę po pedigree jest przereklamowane a liczy się skład a nie firma chodźby na purine albo brit'a. A yorkowi można podawać rozgotowany makaron, ryż. Mam owczarki niemieckie młode i podaję kasze mannę ale nie wiem czy yorkowi można;)
Pozdrawiam.

• 2 years later...
Posted

Podawałam mojej spanielce gotowany ryż z marchewką, pietruszką i kurczakiem, potem z wątróbką, teraz już dorasta i powoli przechodzimy na gotową karmę – optymalną wydaje mi się Pedigree – dobra cena, skład i po prostu smakuje psu, zwłaszcza mokra karma, często jako przekąskę dostaje saszetkę z pokarmem, podoba mi się to, że sucha karma jest dostosowana do wieku psa (wielkość grudek).

• 4 weeks later...
Posted

Pełna zgoda - Pedigree nie jest dobrą karmą, podobnie jak inne " marketowe" . Lepiej i taniej przejść na jedzenie domowe,

a jeśli już karma sucha - to tylko super premium.

Posted

Nie ma co komentować :(, ostatnio na  forach "psiowych" pojawili się nowi użytkownicy zachwalający Pedegree. Ruszyła kampania reklamowa? Patrząc na optymalny skład to kampania skierowana do właścicieli kurcząt, kaczek i innego ptactwa....

Posted
Godzinę temu, hanaula napisał:

Nie ma co komentować :(, ostatnio na  forach "psiowych" pojawili się nowi użytkownicy zachwalający Pedegree. Ruszyła kampania reklamowa? Patrząc na optymalny skład to kampania skierowana do właścicieli kurcząt, kaczek i innego ptactwa....

Oj tam, nie znasz się :P  Na innym forum, jeden pan, zawzięcie próbuje przekonać, że Pedigree, to jest karma, której skład jest idealnie dopasowany do potrzeb psów ;) Według tego pana, pies nawet nie jest mięsożercą, że to mit:

Psy to potomkowie padlinożerców i śmieciożerców, którzy znaleźli swoją niszę ekologiczną przyłączając się do Homo sapiens. Więc mięsożerność psa (jeśli kiedykolwiek istniała), to już albo zamierzchła historia albo mit.

Tak więc, każdy psowaty, musi teraz zostać kukurydzożercą funny.gif

Posted
O ‎1‎/‎19‎/‎2016o17:46, omich napisał:

Podawałam mojej spanielce gotowany ryż z marchewką, pietruszką i kurczakiem, potem z wątróbką, teraz już dorasta i powoli przechodzimy na gotową karmę – optymalną wydaje mi się Pedigree – dobra cena, skład i po prostu smakuje psu, zwłaszcza mokra karma, często jako przekąskę dostaje saszetkę z pokarmem, podoba mi się to, że sucha karma jest dostosowana do wieku psa (wielkość grudek).

Yhm....Ile placą za takie wpisy?Za taki kit?

Wstyd...

Posted
10 godzin temu, hanaula napisał:

Dobrze, że mi to uświadomiłaś:D Idę do karmnika podkraść ziarenka dla suki na śniadanie....

A ja głupia, karmię swojego psa barf'em zamiast kupić worek owsa :D

• 5 months later...