Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Duzo juz o tym bylo pisane. Byc moze w kazdej rasie jest inaczej. Wiem tylko, ze w goldenach CAC jest przyznawany na kazda klase i w obu plciach. Razem z Anw.Dt. Ch. Jesli oczywiscie sedzia przyzna. Najlepszy pies i suka otrzymuja CACIB.

Posted

quadrupedium napisał(a):
W każdej rasie na wystawach w Niemczech przyznawany jest jeden CAC na płeć.

Dziękuję za informację :lol:, a dysponuje ktoś może katalogiem z zeszłego roku ?
Bardzo by mnie interesowała stawka psów w dogach niemieckich czarnych (deutsche dogge - schwarz).

Posted

quadrupedium napisał(a):

to czemu w Berlinie na wystawie w kwietniu br - w grzywaczach - byl CAC w kazdej klasie? Co wiecej byly tez res.CAC`e :grins:

Posted

maga18 napisał(a):
to czemu w Berlinie na wystawie w kwietniu br - w grzywaczach - byl CAC w kazdej klasie? Co wiecej byly tez res.CAC`e :grins:

CAC i res.CAC po jednym na płeć w Niemczech przyznawane są od kilku lat.

Może pomyliłaś VDH z CAC?

VDH są przyznawane w każdej klasie (jeżeli sędzia uzna to za stosowne).

Posted

chyba pomyliłam, w wynikach pisze CAC VDH... i w Rostock tez takie dają... teraz patrze na wyniki z tamtego roku i tez kazdy grzywek w klasie ma CAC VDH i res.CAC`e

Posted

quadrupedium napisał(a):

Jestem pewna na 100% ze CAC przyznawany jest dla kazdego psa w danej klasie.
Rozne dziwnosci jeszcze sa na wystawach w Niemczech.
Np. na krajowkach w mlodziezy najwyzsza ocena jest bardzo dobra :crazyeye:. Tak wiec mozna dostac bardzo dobra + Anw.Dt.Ch + Mlodziezowy zwyciezca itd.

Posted

Przed chwilą rozmawiałam ze znajomą i ona też wspominała że VDH jest na klasę a CAC na płeć :lol:...tylko mam dylemat jak to będzie w moich kolorkach skoro CACe są zawsze w danym kolorze a do CACIBA idą do porównania dwa samce w różnych kolorach, a jak będzie z CACem :razz:?

Posted

simbik napisał(a):
Przed chwilą rozmawiałam ze znajomą i ona też wspominała że VDH jest na klasę a CAC na płeć :lol:...tylko mam dylemat jak to będzie w moich kolorkach skoro CACe są zawsze w danym kolorze a do CACIBA idą do porównania dwa samce w różnych kolorach, a jak będzie z CACem :razz:?

Zdaje się że CACa dostaje się z CACIBem (w cz/arl). Ale nie jestem pewna :shake:

Posted

jo-jo napisał(a):
Zdaje się że CACa dostaje się z CACIBem (w cz/arl). Ale nie jestem pewna :shake:

A ja jestem pewna, ze w goldenach CACa dostaje kazdy pies z I lokata w danej klasie :eviltong:. Jak wiecie, (albo nie), w Niemczech kazda prawie rasa ma swoj klub, podlegajacy VDH, ktory ma swoj wlasny regulamin. Jak juz wczesniej tlumaczylam, musicie zobaczyc przez kogo jest organizowana dana wystawa. Jasniej mowiac zawsze obok wykazu sedziow itp danej wystawy pisze jaki klub w danej rasie organizuje ta wystawe. W ringu goldenowym jest to GRC ( golden retriever club), DRC ( deutsche retriever club) Lub VDH. Ja naleze np do GRC i potrzebuje 5 Anw.Dt.Ch ( w DRC potrzeba juz tylko 4) i na wystawach organizowanych przez GRC przyznawane sa CACe wszystkim psom z I lokata w kazdej klasie - chyba ze sedzia zadecyduje inaczej.

Wiem ze to skomplikowane, ja tez nie polapalam wczesniej. Z reszta oni wszystko komplikuja. :shake:

Posted

w Berlinie tego roku w staffikach też był w każdej dorosłej klasie CAC dla każdej płci

ja mam jeszcze jedno pytanie czy jest to wystawa tylko międzynarodowa 2 dniowa czy jest są jeszcze jakieś klubowe lub krajowa,nie znam niemieckiego :(:(i nie mogę się doczytać

Posted

[quote name='Canaveral-staff']w Berlinie tego roku w staffikach też był w każdej dorosłej klasie CAC dla każdej płci

ja mam jeszcze jedno pytanie czy jest to wystawa tylko międzynarodowa 2 dniowa czy jest są jeszcze jakieś klubowe lub krajowa,nie znam niemieckiego :(:(i nie mogę się doczytać

To jest wystawa Miedzynarodowa tylko. Amstafki sa w niedziele 12-go. Wystawa jest organizowana przez Die Gesellschaft der Bullterrier-Freunde e.V. sedzia Jürgen Nemitz.
Stronka
http://www.gb-f.de/seite01.htm

Posted

[quote name='E.A.C']Jestem pewna na 100% ze CAC przyznawany jest dla kazdego psa w danej klasie.
Rozne dziwnosci jeszcze sa na wystawach w Niemczech.
Np. na krajowkach w mlodziezy najwyzsza ocena jest bardzo dobra :crazyeye:. Tak wiec mozna dostac bardzo dobra + Anw.Dt.Ch + Mlodziezowy zwyciezca itd.

Skąd czerpiesz te informacje? Spójrz np. na wyniki niemieckich wystaw.

W Niemczech, podobnie jak w Danii, Szwecji, Norwegii, Finlandii, Estonii, Łotwie jest 1 CAC i 1res. CAC na płeć.

Champion : 5 CAC (w tym przynajmniej trzy na wystawie międzynarodowej lub zwykłej, nie więcej niż 2 na klubówkach, CAC na wystawie VDH-Europasier-Zuchtschau and Bundessieger-Zuchtschau liczy się podwójnie, R.CAC na wystawie VDH-Europasier-Zuchtschau and Bundessieger-Zuchtschau liczy się jako 1 CAC - 2 międzynarodowe wystawy odbywające się w maju i w październiku w Dortmundzie) od 3 sędziów, odstęp pomiedzy pierwszym a ostatnim CAC musi wynosić co najmniej 1 rok i 1 dzień.

Posted

Ja jeździłam dość sporo do Niemiec ze swoim sznaucerkiem na różne wystawy - międzynarodowe, krajowe i klubowe. Na każdej wystawie w każdej klasie były przyznawane wnioski VDH, res.VDH i CAC, res. CAC, o ile sędzia uznał, że na takie pies zasługuje. Wiem też, że w yorkach jest podobnie.
Mój sznaucerek ma już dyplom potwierdzający Niemiecki Championat VDH, na klubowy dalej czekamy, chociaż papiery dawno wysłane, nie dali też na razie żadnej odpowiedzi czy kiedyś w ogóle się doczekamy.

Posted

[quote name='quadrupedium']

Skąd czerpiesz te informacje? Spójrz np. na wyniki niemieckich wystaw.

W Niemczech, podobnie jak w Danii, Szwecji, Norwegii, Finlandii, Estonii, Łotwie jest 1 CAC i 1res. CAC na płeć.

Champion : 5 CAC (w tym przynajmniej trzy na wystawie międzynarodowej lub zwykłej, nie więcej niż 2 na klubówkach, CAC na wystawie VDH-Europasier-Zuchtschau and Bundessieger-Zuchtschau liczy się podwójnie, R.CAC na wystawie VDH-Europasier-Zuchtschau and Bundessieger-Zuchtschau liczy się jako 1 CAC - 2 międzynarodowe wystawy odbywające się w maju i w październiku w Dortmundzie) od 3 sędziów, odstęp pomiedzy pierwszym a ostatnim CAC musi wynosić co najmniej 1 rok i 1 dzień.

Mieszkam w Niemczech dosc dlugo i jestem bardzo czestym bywalcem wystaw.;)
Spojz na wyniki goldenow:
http://www.grc.de/ kliknij na Ausstellungen a potem na lewo bedziesz miala Schauergebnisse

Posted

QISSI napisał(a):
Ja jeździłam dość sporo do Niemiec ze swoim sznaucerkiem na różne wystawy - międzynarodowe, krajowe i klubowe. Na każdej wystawie w każdej klasie były przyznawane wnioski VDH, res.VDH i CAC, res. CAC, o ile sędzia uznał, że na takie pies zasługuje. Wiem też, że w yorkach jest podobnie.
Mój sznaucerek ma już dyplom potwierdzający Niemiecki Championat VDH, na klubowy dalej czekamy, chociaż papiery dawno wysłane, nie dali też na razie żadnej odpowiedzi czy kiedyś w ogóle się doczekamy.

Musialabys spytac czy dadza Ci wogole tytul klubowego championa, bo jak wiem z Golden Retriever Clubu trza byc ich czlonkiem zeby dostac od nich taki tytul.

• 2 weeks later...