Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziś odwiedziliśmy Bursztynka z zupą oraz puszkami jedzenia. Jak sie ucieszył na nasz widok! Cały się trząsł z radości! Nie merdał, ale tą radość było widać :) Cudowny z niego pies, chyba pomału godzi się z kalectwem... Przemieszcza się na niewielkie odległości, uwielbia pieszczoty. Może dlatego taki jest radosny, że już wcale nie ma zakładanego kołnierza ani kagańca, gdyż rana się zagoiła?
3maj sie Bursztynku! :)

• Replies 665
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziś znów u niego byliśmy, teraz przez jakiś czas nie bedziemy mogli do niego zajrzec niestety, bo wyjeżdżamy... Zostawilismy mu zapas karmy w puszkach. Dziś znów z radości, że ktos go odwiedza prawie podskakiwał! Uśmiechał się do nas ;) Nie wiem,czy bedzie chodził, ale na pewno potrzebuje domu...

Posted

czy wiadomo jak psiak reaguje na koty? czy on załatwia się zupełnie bezwiednie czy kontroluje odruchy fizjologiczne? gdyby nie wypadek, na pewno miałby już dom :-( i jeszcze jedno pytanie: czy gdyby (tfu, tfu) nie udało mu się stanąć na łapy, to nie byłby za ciężki na wózek? nie mam orientacji w tym temacie, dlatego pytam, na wózkach widziałam zawsze drobniejsze psy, jamniki itp.

Posted

Nie było mnie wczoraj w schronisku, ale mam relacje tych, co byli.
Bursztynek został wyniesiony na dwór, przewietrzył się trochę. Bardzo przyjacielski z niego psiak, garnie sie do dzieci, do przytulania...

Posted

Panca napisał(a):
Karoluch masz jakis domek dla niego na oku?

najprawdopodobniej będziemy się przeprowadzali do większego mieszkania, dziś będzie wiadomo co i jak. pertraktowałam z tż-tem, pertraktowałam i wypertraktowałam, że jak się przeprowadzimy i wyadoptujemy Kluski (3 prawie 5 mies. koty, które u nas tymczasują), to będziemy mogli wziąć Bursztynka na tymczas. wiem, że potrzebuje domu na cito, ale potrzebujemy myślę około 3-4 tygodni, żeby mógł do nas przyjechać. wiem, że to bardzo długo, ale muszę się liczyć ze zdaniem tż-ta, bo sama sobie niedługo będę musiała szukać domu, jak mnie z torbami i kotami wystawi za drzwi :placz: o koty pytam, bo mamy swoje i zawsze tymczasowiczów, byłoby super, gdyby nie próbował ich zjeść :evil_lol: mamy w Łodzi dobrych chirurgów (przynajmniej tak wynika z mojego 'kociego' doświadczenia) i masażystkę, byłyby szanse na rehabilitację.. pozostawałaby jeszcze kwestia transportu. może teraz łatwiej byłoby mu znaleźć tymczasowy tymczas? do czasu aż Kluski od nas wywędrują i Bursztynek będzie mógł przyjechać. Czas jest dla niego ważny i działa na jego niekorzyść :-( przy sprzyjającj passie, wszystko powinno odbyć się dużo wcześniej, ale niczego nie mogę obiecać. pytałam też o to, czy załatwia się samodzielnie, czy nie ma problemów z pęcherzem? Mamy u siebie też kotkę, która potymczasuje dłużej. ma pęknięty kręgosłup w odcinku krzyżowym, robi błyskawiczne postępy, ale po urazie kręgosłupa nie była w stanie oddawać sama moczu ani kału, straciła czucie i zdolność kontroli odruchów fizjologicznych. nie oddawała moczu i groziła jej uremia. gdyby otrzymała odpowiednie leki od razu po urazie (pobiciu), najprawodopodobniej kilkumiesięczne już leczenie silnego nawracającego zapalenia pęcherza nie byłoby konieczne.
wszystkie nasze zwierzaki prowadzi Bunia, myślę, że mogłaby poświadczyć nasze ewentualne tymczasowanie psiakowi :cool3: mogę poprosić o to jeszcze kilka osób z dogo, które nas znają, bo byłby to nasz pierwszy prawdziwy psi tymczas i pewnie chciałybyście mieć pewność, że pies trafia w odpowiedzialne ręce.
czy ktoś orientuje się, czy u Bursztynka zdałby egzamin wózek? może na czas rehabilitacji pomógłby mu w codziennym poruszaniu się? bardzo chciałabym, żeby udało się wszystko zorganizować, jak najszybciej, ale realnie potrzebny będzie pewnie miesiąc..

Posted

byloby super jakbys go wziela bo pobyt w schronisku mu za pewne nie sluzy:placz::placz::placz:najlepiej jak dopytasz sie szczegolow od Ylonne bo ona go odwiedza oraz Age Mazury
Boze jakby bylo super zeby ten przepiekny pies zostal zabrany ze schroniska
Karoluch jestes pierwsza osoba ktora cokolwiek zadeklarowala:kiss_2:
nie wiem czy czytalas ale sa ludzie zainteresowani Bursztynem tyle ze jesli bedzie sie sam poruszal..a w schronisku nikt o niego nie zadba wystarczajaco- ja deklaruje pomoc finansowa

Posted

bardzo, bardzo chciałabym mu pomóc. czytałam cały wątek, o tym zainteresowanym domu musiało mi gdzieś umknąć. myślę, że jak stanie na nogi to bez problemu znajdzie dom i to będzie można w nich wybierać. jeśli jakaś rodzina chciałaby podjąć się jego rehabilitacji, to bardzo dobrze by o nich świadczyło, ale jak ktoś chce wziąć zwierzaka dopiero jak będzie funkcjonował super sprawnie itd a w innym wypadku nie, to dziękuję za taki dom... domy przechodzą u nas ostrą selekcję i z tego względu super adopcyjne śliczne Kluski czekają już jakiś czas. miałam kiedyś kotkę po poważnym urazie łapy, na szczęście obyło się bez amputacji, choć Naomi nigdy nie będzie do końca sprawna. domek też wziął ją dopiero po operacji, ale z innych względów niż 'wezmę dopiero jak będzie zdrowa', musiał zapewnić jej odpowiednią rehabilitację, zadbać o jej bezpieczeństwo i wzorowo wywiązać się z odpowiedzi: co jeśli kiedyś z łapą coś się stanie? lub ujawni się padaczka pourazowa? domy, które dostają od nas zwierzaki nie mają łatwo. siedzę jak na szpilkach, czekając na wieści o mieszkaniu. myślę, że nawet jak już się przeprowadzimy i wyadoptujemy tak 2 z 3 Klusek, to będzie mi łatwiej ponaglać tż-ta.
oprócz ewentualnych masaży, myślałam też o naświetlaniu laserem. co prawda nie przyspieszy to oblewania się kręgosłupa chrząstką, ale potrafi naprawdę pomóc (Rysia z pękniętym kręgosłupem była naświetlana).
dziękuję za deklarację ewentualnej pomocy :)

Posted

dziewczyny, to jeszcze nic pewnego, nie wiem, czy wszystko się uda i jak rozłoży się to w czasie. nie będę się cieszyła dopóki wszystko nie będzie pewne i wiadome na 100%. bardzo bardzo chcę mu pomóc i zrobię wszystko, żeby się udało. czy ktoś bywa u niego w schronisku regularnie? kiedy będzie miał wyjmowane śruby z łapy? może wtedy będzie bardziej mobilny. głaski dla Bursztynka