Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam sznauceromaniaków.
Poszukuję psa szczenięcia sznaucera olbrzyma pieprz i sól. Czy moglibyście wskazać hodowle bądz miejsca w internecie gdzie znajdę namiary na hodowle polskie badż zagraniczne. Czy to prawda że pipeprz i sól maja skłonnoiści do określonego chorób jeśli tak to jakich? Oprócz przyjaciela szukam też psa do wystawiania.
Z góry dziękuję za informacje i rady!
Pozdrawiam.
Forgeta

Posted

Witaj :) Cieszę się że szukasz pieprzaka bo ja sama mam 2 sunie (a właściwie to 3) i jestem totalnie w nich zakochana.
A skąd taki specyficzny wybór? Znasz ogólnie charakter sznaucerów?
Z zakupem szczeniaka w Polsce może być kłopot bo jest ich bardzo mało. Właściwie jedyne miejsce to hod. z Grodu Książąt Pomorskich ze Szczecina i ew. z Tartaku z Łodzi.
Zajrzyj na stronę www.ipsra.org --> links --> breeders są linki do hodowli na całym świecie.
Co do chorób ciężko powiedzieć - generalnie to zdrowa rasa ale zdarzają się niestety wyjątki. Ostatnio kilka psiaków odeszło w dziwnych okolicznościach (w tym moja Forsa :() z powodu chorób autoimmunogresywnych - prawdopodobnie (?) Miewają też problemy z dysplazją ale to jak większość dużych ras; zdarzają się psiaki z padaczką. Nie można jednak popadać w paranoję. W każdej rasie są czasem problemy, czy skłonności ale przez 14 lat jak mam pieprzaki nie zauważyłam jakiejś plagi czy szczególnej chorowitości.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej czy o coś jeszcze zapytać - zawsze służę pomocą :)

Posted

Dzieki Weszka za informacje, ten pies to tak naprawde próba znalezienia przyjaciela dla mojej teściowej. Sama mam staszka i na nic w świecie bym go nie zamieniła. Doswiadczenia ze sznaucerami nie ma jej ukochany bullmastiff był zszedł ostatnio. Szukam dla niej psa i wiem ze musi być to pies duzy bo takie zawsze miała. I tak patrze i zbieram wiadomości i o tych duzych i przydszedł mi na mysl własnie sznaucer olbrzym a dla odmiany pieprz i sól i ot takie to moje motywacje. Co do charakteru to wiedza tylko z ksiązek a nie z własnych doświadczeń ale od czegoś trzeba zacząć.
Pies bedzie wystawiany bo z TOLKIEM (BULLMASTIFF) tez jeździła i to z sukcesami.
Pozdrawiam i życzę sukcesów hodowlanych w "pieprzkach" jak to ładnie ujełaś.:lol:

Posted

Ja nie znam temperamentu bullmastiffów ale mogę się domyślić że są raczej flegmatyczne. Sznaucer olbrzym wymaga dobrej dawki ruchu i jest psem energicznym więc trzeba to wziąć pod uwagę. Młody olbrzym ma energii tyle że by zasilił w prąd małe osiedle ;) później się statkuje ale codzienny długi spacer do upadu to gwarancja niezmąconego współżycia. Oczywiście wiadomo że nie zawsze się da ale trzeba przyjąć to jako regułę.
Dla mnie to plus tej rasy ale nie każdy lubi i da radę. Więc weźcie to pod uwagę.

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam "pieprzaka" ale ze schroniska i "w typie rasy".
Mimo wejścia w "wiek średni" (6 lat) pies nadal często zachowuje się jak szczeniak. Ma to plusy i minusy - fajnie jest patrzeć jak taki gigant galopuje w kółko robiąc zwody i podskakując, ale jak czasem się "nie wyrobi" to zalicza się glebę :evil_lol:, a jak czasem szarpnie na smyczy (bo chciałby coś powiedzieć "koledze" przez płot) to trzeba mieć mocne stawy, żeby rączki nie wyrwał :razz:.
Mój pieprzak to cudowny, spokojny i zrównoważony egzemplarz, ale czasem potrafi być uparty i namolny ;)
Mam nadzieję, że teściowa jest w pełni sił i sprawności :eviltong:

UPDATE: Jak chcesz poznać rok naszego życia z takim pieprzakiem to możesz zajrzeć tutaj:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=108265