Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cortina, jestem niemalże pewna, że tutaj na dogomanii ktoś polecał weta z Poznania, który zaleca sterylizację przed pierwszą cieczką. Poszukaj... To było w jednym z tych topików o sterylizacji. Jak znajdziesz, to daj znać. A jak nie znajdziesz, to też daj znać i ja poszukam.

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cortina, już nie musisz szukać, bo ja znalazłam :D . Ten wet w Poznaniu poleca sterylizacje przed pierwszą cieczką. Sterylizowała u niego sunię między innymi dzurga.

Teraz jeszcze chcę napisać, jak to znalazłam, w celach edukacyjnych :wink: . Kliknęłam "szukaj" potem w liście słów wpisałam

wet* pozna* steryl*

kliknęłam, że chodzi o wszystkie słowa, wybrałam topik Weterynaria.

To by wystarczyło, ale ja jeszcze wybrałam, żeby wyniki przedstawić jako posty, a nie topiki. Wyszło 6 wyników. Znalazłam post, gdzie dzurga z Poznania była zachwycona swoim wetem, potem poszukałam w jej postach wstecz, żeby zobaczyć, kto to taki, potem jeszcze tylko wskoczyłam na jego stronkę, żeby się upewnić, że on zaleca sterylizację przed pierwszą cieczką i voila!

A opisuję to wszystko, żeby Ci, którzy nie potrafią, w przyszłości mogli coś podobnego zrobić sami.

Posted

czy małe cięcie to nie wiem bo nie wiem jakie mogą być przy takim zabiegu ale Runka ma ok 7-8 cm.

Dziś była po zastrzyk (jakiś lek) i wet powiedział że wszystko się ładnie goi i że to okaz zdrowia. A ja się tak martwilam, bo jak do niej wczoraj mówilam to się odwracała jakby sie obrazila ale chyba jeszcze była otumaniona po narkozie bo dziś już mnie przywitała merdającym ogonkiem :D

A co do ceny to zapłaciliśmy 190 zł i jeszcze dostaliśmy pastę do zębow dla psiaka. Podobno od maja taki zabieg u niego kosztuje 200zł ale ponieważ umawialiśmy się jeszcze w kwietniu i jesteśmy stalymi bywalcami (nie żeby jej coś bylo ale jak trzeba to tylko do niego) to policzył po starej cenie. :)

No a jakie są namniejsze cięcia przy takim zabiegu?

Posted

nam niestety nie udało się zdążyc przed pierwszą cieczką bo tuż przed planowanym terminem zabiegu Soma dostała cieczkę - więc teraz musimy poczekać

ale jako koszt podano nam 400-500 zł? czy osoby z Warszawy też płaciły taką horrendalną cenę?

Posted

ciacho, z tego co słyszałam, to w Warszawie tak jest... ALE... w klinice SGGW jest podobno taniej. To jedyne tanie miejsce w stolicy, o którym słyszałam (no, jeszcze podczas tej akcji ARKI było tanio w wielu miejscach).

Może razem się przeprowadzimy do Bełchatowa? Tam rzeczywiście mili ludzie :wink: , a cięcie "małe" to 5 cm, więc 7-8 też można do małych zaliczyć (bo "duże" to dwa razy tyle).

Posted

Flaire ja do tego weta juz pisalam maila z pytaniem czy wykastrowal by moja sunie przed pierwsza a on odpisal ze lepiej byloby jednak sunie wysterylizowac po pierwszej cieczce :-?

Pozdr

Monika z ONkami

Posted
Cortina, to bardzo dziwne, bo na swojej stronie internetowej zaleca przed... Ja bym napisała raz jeszcze i spytała, skąd ta rozbieżność...
Ale poza tym zaleceniem, również na tej stronce znalazłam propagowany przez nich mit, że sterylizacja przed pierwszą cieczką powoduje zwiększone ryzyko nietrzymania moczu. To nie jest prawdą (istnieje na ten temat cała masa badań i wszystkie wskazują, że ryzyko jest takie samo, czy sterylizacja jest przed pierwszą cieczką, czy po), ale wiem, że jest to mit propagowany przez wetów w Polsce i chyba nawet ostatnio zrozumiałam, skąd to się może brać... Wiecie skąd? Problem translatorski... :o !!! Ci czytelnicy, którzy nieźle znają angielski rozumieją podstawową różnicę pomiędzy "there is little evidence" i "there is a little evidence". Ale jeśli się tej różnicy nie rozumie, to przynajmniej z jednego kluczowego artykułu na powyższy temat można wyciągnąc błędny wniosek właśnie o skutkach wczesnej sterylizacji...
Posted

wiem widzialam ten artykul o sterylce na jego stronce, dlatego do niego napisalam jednak napisal ze optymalnym terminenm sterylki suczki jest termin pomiedzy pierwsza a druga cieczka :-? . Byc moze ze ten artykul na jego stronce jest z jakiegos amerykanskiego czasopisma a on sam mysli inaczej:(( Najlepiej byloby jechac do Wypartow w Wawie ale znow 300 km zeby wysterylizowac sunie to przesada :cry:

Monika i ONki

Posted
Ale poza tym zaleceniem, również na tej stronce znalazłam propagowany przez nich mit, że sterylizacja przed pierwszą cieczką powoduje zwiększone ryzyko nietrzymania moczu. To nie jest prawdą (istnieje na ten temat cała masa badań i wszystkie wskazują, że ryzyko jest takie samo, czy sterylizacja jest przed pierwszą cieczką, czy po), ale wiem, że jest to mit propagowany przez wetów w Polsce

No i znowu muszę pochwalić mojego weta bo powiedział, żę nie jest to prawda i choćby na przypadkach, które on miał u siebie wcali nic takiego nie wynika. Ani przed pierwszą ani po pierwszej cieczce. Owszem to jest wada sterylizacji ale nie taka bardzo częsta. :)

Posted
Runa, a gdzie jest Bełchatów? Bo ja się przeprowadzam! :wink:

na Śląsku :evil: - pewnie większość tak myśli.

W wojewodztwie łódzkim

• 1 month later...
Posted

Podnosze temat z jednego powodu...mam pytanie do wszystkich wlascicieli wysterylizowanych suczek...jak utrzymujecie ich wage??

Moja sunia troche przytyla..karmie ja suchym i troche gotowanym...slyszalam o specjalnej suchej karmie dla suczek po sterylizacji, czym ona sie rozni od innych karm i czy dziala...no i jak zadbac zeby schudla i juz nie tyla...jesli chodzi o ruch to jest O.K...ale dupka i tak jej urosla...

Dzieki za odpowiedz...

Posted

LAZY, jeżeli tyje, to znaczy, że dostaje więcej pokarmu, niż jej organizm wymaga do utrzymania wagi. Karm mniej!

Gdy robię "coś nowego" z wagą psa, to ważę go raz na tydzień i odpowiednio, powolutku, dostosowuję ilość pokarmu, żeby otrzymać oczekiwany efekt. Na przykład, jeśli moim celem jest utrzymanie wagi przez psa, a po tygodniu widzę, że pies schudł, to zaczynam mu dawać odrobinę (10%) więcej. Jeżeli przybył - mniej. A jeśli utrzymuje - no to super. Anaogicznie postępuję w przypadku, gdy chcę, żeby pies przytył czy schudł.

Posted

LAZY, sprawdź, czy karma, którą karmisz ma wersję Light. - wtedy możesz się na to przerzucić i zacząć dawać objętościowo tyle, co teraz tej normalnej, co tydzień monitorując wagę. Bo to może się okazać za dużo, za mało, albo w sam raz! :wink:

Posted

Dzieki serdeczne...rozumiem ze wresja light mam mniej kaloriii...no jak skoncze ta paczke to sprobuje kupic lighta...a teraz ogranicze jej dawki zywieniowe..

Posted

Lazy, a czy Twoja sunia jest żarłoczna? Jeśli tak, to light będzie jak najbardziej wskazany. Wychodzi chyba trochę drożej, ale pies może zjeść trochę więcej i jest mniej głodny.

A w jakim jest wieku? Ja utrzymuję wagę moich psów zapewniając im duuużo ruchu. Pracuję, nie cierpię na nadmiar wolnego czasu, ale latem dni są długie, więc w każdy wieczór solidnie przeganiam oba piechy (obydwa wycięte). Głównym punktem programu jest rower - intensywny trening, czasami jeszcze spacerek, jak trochę odpoczną. W weekendy - szkolenia i treningi agility. Leon (bez zmiany żywienia) schudł od zimy 5kg.

On jest z tych wiecznie głodnych, więc trzeba uważać z dietą.

Posted

Musze powiedziec ze moja Cortina jest grubasem, ale po sterylizacji nie przytyla dodatkowo. Dlugo odchudzalam ja eukanuba lightem i po tej karmie byly najlepsze efekty a w ogole jest ciezka do odchudzenia :) Ten typ tak ma :-? Ostatnio na spacerze znow sie klocilam z facetem i kobieta na temat sterylki i kastracji, facet uwazal ze u psa kastracja jest fatalnym rozwiazaniem bo charakter mu sie diametralnie zmienia. Tylko sie zdenerwowalam i nie moge sie wyluzowac na to ludzkie gadanie :roll:

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted

Lazy ma prawwei 5 lat..w zasadzie to nie jest zarlokiem...raczej niejadkiem...

Co do ruchu to ma go chyba wystarczajaco...vo prawda nei rower ale okolo 2 godzinne szalenstwo z "kumplami po fachu" :wink: Sprobuje najpierw ograniczyc jej to jedzienei co ma teraz, bo dopiero kupilam nowy woerk..

zobacze jakei beda efekty...

Posted

dobrze byloby ja zwazyc i jezeli np wazy 35 kilo to podawac jej norme karmy (nawet tej co teraz masz) na 30-kilowego psa i bedzie ok

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted
dobrze byloby ja zwazyc i jezeli np wazy 35 kilo to podawac jej norme karmy (nawet tej co teraz masz) na 30-kilowego psa i bedzie ok
Nie ma nic takiego, ja "norma karmy na 30-kilowego psa"!!! Każdy pies ma inne zapotrzebowania, zależne nie tylko od stylu życia swojego i właściciela, ale również od własnego metabolizmu, który się rózni od psa do psa. Dlatego ilość podawanej karmy dla danego psa należy ustalić tak, jak napisałam powyżej, poczynając od ilości podawanej teraz i zmieniając tę ilość w zależności od pożądanych skutków.