Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Napewno praca na zabawke przspiesza - jesli chodzi o przychodzenie np. "do mnie" to mozna wyrzucac piłke miedzy nogi gdy pies biegnie w nasza strone, kilka razy tak i raz bez wyrzucenia i pies powinien w nasze nogi wpasc.
U Ciebie widac zle idzie noga - ją rowniez mozna przyspieszyc na piłke.
Oto filmik Sławka Kawki on tak przyspiesza swoją Katje :
http://www.rewir.strefa.pl/index.php?menu=filmy2&katalog=katia&numer=5
Uczenie niektorych komend mozna rozłozyc sobie na etapy np. taka noge, najpierw szybkie obchodzenie, a pozniej siadanie.

Ale to tylko moje zdanie;)

• 1 month later...
Posted

Z przychodzeniem na "do mnie" nie mam problemu.Tu jest szybka, czasami za szybka imusze robic uniki ze względu na bezpieczeństwo pewniej części ciała. Chodzi mi bardziej o przyspieszenia powrotu do nogi. Ten spacerniak wokól mnie nim usiądzie jest straszny. Siad i waruj w marszu tez robi jakos wolno tzn jest komenda jeszcze przetupta kilka kroków i dopiero siada. Nie wiem czy mam wracać i ja poprawiać czy o dwoływać i zaczynac od początku.

Posted

piesmusi wiedizec jak ma wygladac dokladnie komenda.jesli tolerujesz wolne wykonanie to dla psa tak wlasnie wyglada komenda noga.niema zielonego pojecia ze ma to byc szybko ;).cwiczenie musi byc wymagane dokladnie.inna sprawa ze to wymaga timingu;).po fazie z naprowadzaniem [nagrody],cwiczeniami z drivem[lup]przychodzi czas na awersje pozytywna.pies musi wiedizec jakie zachowanie oznacza dana komenda.wiem jednak ze warunkowanie precyzyjne nastrecza problemy przewodnikom.wielu.nie wszystkim.:cool1:
komenda noga konczy sie siadem.wiec pies konczy caly schemat komendy.do czego ma sie spieszyc?:cool3:.najpierw zadbalabym o to zeby pies "wjezdzal"na kontakt po obejsciu.mozna rwac obejscia oraz cwiczyc w czasie w tyl zwrotow,rwac nasz obrot.jak zwykle najlepsza jest metoda konsekwencji,malych krokow.

Posted

Moja zaczęła zwalniać na łupie(czy to piłka czy cokolwiek).Coś chyba źle obie.W każdym razie wróciłam na smaki i jest normalnie duracel:evil_lol:Tylko wiem,że w końcu sie znudzą.Nie wiem co dalej?:roll:

Posted

Tyle pisania i wcieło! Teraz to może w skrócie napiszę...dzis sucz, znowu zaczęła koncertować przy każdej wydanej komendzie. Czyli jest np. komenda siad= jęczenie, przeskakiwanie z nogi na noge,w końcu siada i dalej jojczy.Komentarze w stylu biedny piesek, zobacz jak skomli, dałaby mu juz spokój tak podniosły mi ciesnienie, ze wróciłyśmy do domu.
Kiedyś szkolenioweic powiedział mi, że jestem za energiczna i cierpie na perfekcjonizm, że mam zwolnić. Zwolniłam i sucz tez zwolniła. Dzis postanowiłam przyspieszyć to wszystko i efekt mało zadowalający.
Ja juz nie wiem co robię źle.

Posted

[quote name='ayshe']po fazie z naprowadzaniem [nagrody],cwiczeniami z drivem[lup]przychodzi czas na awersje pozytywna.
Co to jest "awersja pozytywna"?
Uprzedając ataki, nie czepiam się, pytam.

Posted

14 ruda-bo kiedys trzeba przestac pracowac na pilce schowanej w garderobie;).na smakach pies wie czego wymagasz-smaki sa po prostu precyzyjne.dlatego ze szczeniakami zacyzna sie na smakach.no chyba ze pies jest taki ze nie da rady i wogole musi ruszyc siena czyms mocniejszym.
lup jest prosty alejesli neizacnziesz ywmagac od psa-warunkowac zachowania za ktore jest zabawa kiedys tam to niestety pies bedize zwalniac.albo wpadac w chaos jak jest za bardzonagrzany.albo ...itd.proponuje dopracowac komendy na smakach-zaczac od poczatku.i zawsze przypominac sobie ze nie uczysz czlowieka.warunkujesz zachowanie przynoszace korzysc[hmmm noz tym clzowiekiem ot nie iwem czy taka duza roznica w sumie:lol:;)].pies musi wiedizec za jaka komende np fuss odstanei nagrode.ze fuss to kompleks:dynamika,kontakt,postawa w pionie i poizomie przy nodze przewodnika.po pracy na smakach przychodzi czas na drive'a i na wymaganie.
jesli pies potrzebuje dynamicznego przeowdnika-taka badz.jesli potrzebuje spokojnych ruchow-taka badz.
zawsze przypomina mi sie przewodnik Merlina tatka surykata.i spokojne zachowanie na probie z pozorantem.kazdy krok daje merlinowi pewnosc ze jest spokoj.to daje stabilnosc pracy temu zywiolowemu psu.
i drReiser'a z jego dynamiczna praca na ktorystam;) mswusv.
nie mozesz zakladac nic z gory bo tak naprawde wsyzstko zweryfikuje ci pies i jego wymagania timingu wobec ciebie.czysc sobie komendy najpierw.zatrzymaj siei popracuje nad wycyzszczeniem uwarunkowan zesmieci ktore sami psu wbijamy do glowy walac ciagle schematami a pies robi caly schemat i juz neilsucha co mowimy w miedzyczasie.;).komenda-wykonanie.apotem szlifuj drobiazgi-te kurcze zawsze sa pochodna naszych manieryzmow i najtrudniejsze sa do wywalenia,zwlaszcza z naszej glowy.:evil_lol:

Posted

dzięx:loveu:Ale właśnie se przeczytałam,że u nas startuje nowa szkółka Cywil.Grupy po 6 psów(co 4 razy mniej niż w ZK:evil_lol::multi:),jest przedszkole,pt i takie po PT.I idem tam obaczyć i jak mi sie spodoba,trener bedzie fany to sie zapisujemy.Może on nam znaczy się moje błędy pokaże i zniszczy:cool3:

Posted

A ja znalazłam ful serwis
Posłuszeństwo u Danki Woźniak,widać ją na zawodach Obd,ostatnio idzie z Niką OB w IPO
Obrona u De-Beściaków
My z Hamratym już albo dopiero:cool3: działamy na nakręcanie na przewodnika bez motywatorów jak piłka czy smakol,aczkolwiek on na smakole to, tak nijak.
Odpowiedni ton głosu i pies idzie jak ta lala,ale to było wypracowywane przy piłce czyli dwa w jednym.
Piłkę odstawiamy,zostaje intonacja-działa
Ma to na celu wyeliminowanie stresu na zawodach że pies bez piłki nie pójdzie.

Mi-la
U ciebie brak motywacji i niestety jesteś wrażliwa na opinię i presję otoczenia.Potrza Ci się mentalnie odizolować skupić na sobie i psie.Tu i teraz jesteś Ty i pies.
Pomóż sobie piłką smakolem,w zależności na co lepiej reaguje.
A naczelna zasada spokój ducha

Posted

Lisica ma racje, ja wiem jak ze mna jest chocby an szkoleniu - mam trenerke co na mnie krzyczy okropnie - nie słysze wlasnych mysli, robie glupoty i kompletnie sie krece.
Z jednej strony to dobrze, bo moze z czasem naucze sie na nia nie reagowac.
Jak sie bardzo zdenerwuje to albo odkrzykne jej cos .. albo mnie uspokajają inni kursanci.

Spokoj jest bardzo potrzebny, a przyjmowanie krytyki ze spokojem to juz wogle podstawa sukcesu.

Posted

ayshe napisał(a):
ruda-zastanow sie.:cool1:

heh.:cool1:Dlatego najpierw pójde obaczyć:razz:Wiesz.U nas tylko ZK działa:evil_lol:Ale tam niczego nowego mnie nie nauczą.A innej opcji nie mam.:placz:Nie uważam,że mój pies się męczy ćwicząc ze swą nieudolną pańcią.Sie cieszy,że coś robi.:evil_lol:Ale ja się męczę widząc jak ona próbuje zrozumieć a ja robię tak że ona nie rozumie.:roll:Nie planujem zawodów ani innych występów,ale jednak wypadałoby coś więcej zrobić z takim Onem.:eviltong:Przecież nie mam psa kretyna:roll:

Pójde,obacze jak wyglądają ćwiczenia i sie zastanowiem.

• 1 month later...
Posted

Czy to "normalne", że sucz podczas chodzenia przy nodze napiera na nią?
Lewe kolano mnie już zaczyna boleć:)
Nie udaje mi się uspokoic suczy gdy widzi piłeczkę, aport czy marchewke. Wciąż jęczy do tego.

Posted

mi-la-powodzenia:p.
jak pcha sie na noge to nie wie jaka pozycje ma przyjac na fuss.musisz skorygowac uwarunkowanie.wpycha ise na noge to odstawia zad.popracuj nad wrzuceniem tempa w precyzje.sprecyzuj uwarunkowanie.CO oznacza dokladnei komenda fuss.jakapozycje pies ma pryzjac i nei pozwalaj na zmienianie na inna tylko taka optymalna jak chcesz waryunkowac.komenda fuss to jest dokladnei okreslonapozycja psa przynodze.jesli pies ise wpycha-nie rowna.

Posted

dorplant napisał(a):
mi-la kciuki trzymam :p
14ruda mozliwe ze wkrotce bedzie ktos sensowny szkolil w Twoich okolicach ,wiem cos na ten temat ;)

Kto,kto,kto?Kiedy?Gdzie?za ile?I czemu tak drogo?:cool1::cool3:razz: