Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W dniu 19.07.2008r. inspektorzy Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzetami w asyście nowotarskiej Policji kontrolowali warunki, w jakich w Nowym Targu, na Kowańcu przebywało 8 psów. Jeden z nich zamknięty był w budzie, zastawionej kratką, której nie miał możlwiości odsunąć, 5 psów przebywało w szczelnej, pozbawionej okien szopie, której drzwi zastawione były deskami i przystawione pustakami. Psy nie miał możliwości wydostania się na zewnątrz. Do pomieszczenie a w którym przebywały nie dochodziło światło dzienne. Nie było tam również oświetlenia elektrycznego. Psom nie zapewniono dostępu do wody. Jeden z psów przebywał w budynku mieszkalnym, przywiązany na pasku do nogi od łóżka. Jeden uwiązany był na zewnątrz, na łańcuchu, bez dostępu do wody. Właściciel zwierząt zrzekł się ich własności. Na polecenie powiatowego lekarza weterynarii w Nowym Targu psy przewieziono do schroniska. W dniu jutrzejszym wszystkie psy zostaną stamtąd odebrane i przewiezione do hoteli dla zwierząt w Krakowie, gdzie przebywać będą na koszt KTOZ. Burmistrz Gminy Nowy Targ pisemnie odmówił pokrywania przez gminę kosztów pobytu ww. psów w nowotarskim schronisku, podnosząc, że gmina ma obowiązek opieki jedynie nad tymi zwierzętami, które "uciekły, zbłąkały się lub zostały porzucone, a nie ma możliwości ustalenia ich właściciela lub innej osoby pod której opieką pozostawały". Tym samym, Burmistrz gminy Nowy Targ odmawia pokrywania kosztów pobytu w schronisku zwierząt, których własności właściciele się zrzekli.

Prosimy o pomoc w utrzymaniu 8 psów. Wpłaty na pobyt psów w hotelu, leczenie oraz utrzymanie proszę kierować na konto Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami z dopiskiem "Psy z Nowego Targu"

Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami
31-019 Kraków
ul. Floriańska
80 1500 1487 1214 8000 9036 0000

Kontakt w sprawie adopcji i domów tymczasowych dla psów:

adopcje@gazeta.pl

• Replies 317
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

1) czy wiadomo po co te psy byly w ogole trzymane ?
(hodowla dzika itp.?)

2)

Proszę o pomoc. Telefon Urzędu Miasta w NT: 018 26 11 200

Jesli moge pomoc to napisz mi jak, mailem najchetniej.

Posted

Jutro jadę osobiście do tego urzędu ale wątpię, czy uda mi się coś zdziałać. Okazuje się, że inne gminy stosują podobną taktykę. Nie chcę wymieniać ich nazw, bo na razie wiem o tym od osób trzecich i nie mam jeszcze informacji od tych gmin, ale wygląda na to, że jest to problem wykraczający poza teren jednej gminy.

Wellington - jak najbardziej możesz pomóc.:loveu: Wysłałam Ci maila. To nie była hodowla. Kupowali albo dostawali za darmo szczeniaki, a jak im się znudziły to upychali po kątach i brali nowe.

Therion, dziękuję.

Posted

przepraszam za offtopik, ale to:
WAŻNE!! PILNE!!
linkuję gdzie się da. pod wawą w lecznicy jest wyżełek w totalnej depresji (czołga się, nie reaguje). biorę go na tymczas, ale dziś wyjeżdżam i wracam w niedzielę, a lecznica go do niedzieli nie przetrzyma, pilnie chociażby do mojego powrotu potrzebny jest DT! i to już od dziś!
link do wątku:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=118479

kontakt w tej sprawie z Tosia2.
plis, niech ktoś do niedzieli wieczorem go przetrzyma. ewentualne telefony w sprawie ustaleń, co z moim powrotem w niedzielę - numer sprawdzonym i znanym osobom podaje orpha (dobra, orpha?)

Posted

[quote name='Frotka']W dniu 19.07.2008r. inspektorzy KTOZ w asyście nowotarskiej Policji kontrolowali warunki, w jakich w Nowym Targu, na Kowańcu przebywało 8 psów. Jeden z nich zamknięty był w budzie, zastawionej kratką, której nie miał możlwiości odsunąć, 5 psów przebywało w szczelnej, pozbawionej okien szopie, której drzwi zastawione były deskami i przystawione pustakami. Psy nie miał możliwości wydostania się na zewnątrz. Do pomieszczenie a w którym przebywały nie dochodziło światło dzienne. Nie było tam również oświetlenia elektrycznego. Psom nie zapewniono dostępu do wody. Jeden z psów przebywał w budynku mieszkalnym, przywiązany na pasku do nogi od łóżka. Jeden uwiązany był na zewnątrz, na łańcuchu, bez dostępu do wody. Właściciel zwierząt zrzekł się ich własności. Na polecenie powiatowego lekarza weterynarii w Nowym Targu psy przewieziono do schroniska. W dniu jutrzejszym wszystkie psy zostaną stamtąd odebrane i przewiezione do hoteli dla zwierząt w Krakowie, gdzie przebywać będą na koszt KTOZ. Burmistrz Gminy Nowy Targ pisemnie odmówił pokrywania przez gminę kosztów pobytu ww. psów w nowotarskim schronisku, podnosząc, że gmina ma obowiązek opieki jedynie nad tymi zwierzętami, które "uciekły, zbłąkały się lub zostały porzucone, a nie ma możliwości ustalenia ich właściciela lub innej osoby pod której opieką pozostawały". Tym samym, Burmistrz gminy Nowy Targ odmawia pokrywania kosztów pobytu w schronisku zwierząt, których własności właściciele się zrzekli.

Prosimy o pomoc w utrzymaniu 8 psów. Wpłaty na pobyt psów w hotelu, leczenie oraz utrzymanie proszę kierować na konto Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami z dopiskiem "Psy z Nowego Targu"

Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami
31-019 Kraków
ul. Floriańska
80 1500 1487 1214 8000 9036 0000

Kontakt w sprawie adopcji i domów tymczasowych dla psów:

adopcje@gazeta.pl

012 637 48 79

Całosc tekstu poszła do krakowskiej ,niech wszyscy wiedza jak u nas sie postepuje ze zwierzetami.
Po koleji bede ogłaszane zwierzaki,ale dzisiaj sie nie doczekałam w hotelu na ich przyjazd bo musiałam jechac juz do domu ,wiec jutro z Asia zrobimy im sesje zdjeciowa i sia z nimi zapozbamy.

Posted

[quote name='Foksia i Dżekuś']

Całosc tekstu poszła do krakowskiej ,niech wszyscy wiedza jak u nas sie postepuje ze zwierzetami.

I dobrze. Niech ludzie sobie poczytają ... może coś drgnie w sprawie traktowania zwierząt.

Posted

Bardzo dziękuję Kasie za kontakty medialne a Foksi i Dżekusiowi za ogłoszenie w Gazecie.

Psów jest już tylko 7. Jeden (ten który był wiązany do nogi łóżka) zmarł w schronisku, dwa dni przed naszym przyjazdem, na serce. Pozostałe psy to:

1.przesympatyczna jamniczka, krótkowłosa, ruda, bardzo, bardzo towarzyska, łagodna, milusińska (była w zakratowanej budzie). Sama wskakuje na ręce, chodzi przy nodze, ciągle dopomina się gaskania.Jest do adopcji od zaraz.

2. 2-letnia wilczurka bez zębów, łagodna, spokojna, ufna. Do adopcji od zaraz. Była na łańcuchu.

3. duet: mama (ok.3 lata) i syn (ok. 2 lata) - przerośnięte ratlerki, nieufne, przerażone, do socjalizacji. Były w komórce.

4. duet: dwa nieduże kudłacze, czarnopodpalane, zapomniałam płci i wieku, lękliwe, do socjalizacji. Były w komórce.

5. słodki, jamnikowaty nietoperz z ogromnymi uszami, chyba płci żeńskiej. Nie pozwala się dotknąć, w hotelu wlazł do budy i więcej nie wyszedł. Żle znosi zmianę miejsca. Do socjalizacji.

Do adpcji od zaraz nadają się: jamniczka i wilczurka.

Wszystkie psy zostały zaszczepione przeciw wściekliźnie, w czasie pobytu w schronisku w Nowym Targu. Wszystkie dobrze znoszą jazdę samochodem.

Posted

Frotka napisał(a):
1.przesympatyczna jamniczka, krótkowłosa, ruda, bardzo, bardzo towarzyska, łagodna, milusińska (była w zakratowanej budzie). Sama wskakuje na ręce, chodzi przy nodze, ciągle dopomina się gaskania.Jest do adopcji od zaraz.

Dokładnie tak jest poprostu cudowna.
w pierwszej kolejnosci Nelly bo tak teraz sie wabi idzie do gazety.

2. 2-letnia wilczurka bez zębów, łagodna, spokojna, ufna. Do adopcji od zaraz. Była na łańcuchu.

Ona wogóle nie moze jesc suchej karmy wiec dałysmy jej puszke po Redzie bo co prawda ja wiozłam troche makaronu z miesem ale spotkałysmy głodnego chyba bezdonego psa i zjadł cal miske.
Ania załozy mu watek. Jest bardzo spokojna ale wet musi ogladnąc jej skóre bo nie wyglada zaciekawie.
Wabi sie od dzisiaj Kora

3. duet: mama (ok.3 lata) i syn (ok. 2 lata) - przerośnięte ratlerki, nieufne, przerażone, do socjalizacji. Były w komórce.

My z Ania jestesmy przekonane ze sa to dwie suczki
Jedna chyba jest cięzarna.Wabia sie Brawurka (ta chudsza )jak sie okaże że to samiec nazwiemy go inaczeje.
Ta z podejżeniem ciązy Bójka bo bardzo sie boji.
Do resocjalizacji ale nie groźne.

4. duet: dwa nieduże kudłacze, czarnopodpalane, zapomniałam płci i wieku, lękliwe, do socjalizacji. Były w komórce.
No niestety nam tez sie nie udało ustalic płci bo nie dadza do siebie podejść od razu warcza ,a że sa kudłate nie mogłysmy sie dopatrzec .na wybieg je nie puszczalismy bo balismy sie ze beda uciekac.Sa sliczne i jak sie oswoja trzeba je obciąc bo sa zdredowane.
Nie sa też nazwane bo nie wiemy czy samce czy samice.

5. słodki, jamnikowaty nietoperz z ogromnymi uszami, chyba płci żeńskiej. Nie pozwala się dotknąć, w hotelu wlazł do budy i więcej nie wyszedł. Żle znosi zmianę miejsca. Do socjalizacji.
Chowa sie za bude lub jak wejdzie do budy to faktycznie z niej nie wychodzi .przerazone małe stworzonko ale nie grożne .jest sliczna bo mysle że to sczka .Wabi sie Bajka.

Do adpcji od zaraz nadają się: jamniczka i wilczurka.

Wszystkie psy zostały zaszczepione przeciw wściekliźnie, w czasie pobytu w schronisku w Nowym Targu. Wszystkie dobrze znoszą jazdę samochodem.

Zdjecia wysyłam do Anka2

Posted

Frotka napisał(a):

sunia rzeczywiście słodka :loveu: kochana , przytulaśna.

Frotka napisał(a):

Ona ma tylko 2 lata ??? To jest pewne ??? :crazyeye:

Frotka napisał(a):

czy punkt 3 jest w 100% pewny ?? Ja sobie dam głowę uciąć że dwie większe psinki , krótkowłose, w tym ta z podejrzeniem ciąży TO SUCZKI !!
Z nimi jest jeszcze jedna mała (chyba) sunia beżowa.

punkt 4 - czyli dwa kudłacze nierozszyfrowane.