Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

martka1982 napisał(a):
mam złe wieści. Stan Falbanka nagle się pogorszył, 2 dni temu zaczął kuleć na tylną łapkę a dziś już nie chce wstawać z posłania. Pani Ela przerażona....ja też....nie wiem skąd nagle takie pogorszenie, jest po 5 tabletce trocoxilu, 6 i ostatnią powinien wziąć 1 października
jutro będę wiedziała jakie są zalecenia weta
widać,że cierpi

martka1982 napisał(a):
boże dziewczyny..................NASZ FALBANEK UMIERA....ZŻERA GO RAK KOŚCI....WET UWAŻA,ŻE JUŻ NIE WIELE CZASU MU POZOSTAŁO. ON MA TE KOŚCI JAK PODZIURAWIONE...NOWOTWÓR SIEJE SPUSTOSZENIE W JEGO ORGANIŹMIE !!!!!!!!!!

martka1982 napisał(a):
Falbaniu...nie zasnę dziś...tak wiele psów odeszło niedawno...Dingo, Paulinka...zaginęła Dumka i jak widać czarnej serii ciąg dalszy....
Pani Ela jest zdruzgotana, bardzo, bardzo rozpacza. ona jest cudowną osobą, uważam,że bardzo dobrze wywiązuje się ze swoich obowiązków w zakresie opieki nad Falbankiem, ma ogromne serce..... dziś stwierdziła,że ona się do tego nie nadaje,ze to ponad jej siły
przed nią ogromnie trudne zadanie i wie,ze musi mu sprostac...

O matko! Weszłam tu na zaproszenie, czytam kilka ostatnuch stron watku, mordka mi się uśmiecha i mam już w głowie, że napiszę coś wesołego na takim miłym szczesliwym watku, a tu takie straszne wieści:(
Nie wiem co w ogóle mam napisać. jestem bardzo zszokowana, bo wszystko wygladało tak pięknie:(
Mimo tej strasznej diagnozy i tak pocziesz myśl, że sporo czasu ten psiak spędził w szczęsciu, spokoju i radości. Tylko nie chce rzeczywiście myślec nawet, co czuje pani na DT.:(
Matko....no..
A o jaką Paulinkę chodzi i Dunkę? Nie odnalazła się? Ale macie dziewczyny przezycia:(

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pytałas o sunie, nie bede pisac tutaj tylko wstawie wątki

http://www.dogomania.pl/threads/203567-Dumka-zagin%C4%99%C5%82a!-biega-po-lasach-s%C5%82abnie...ratujcie-j%C4%85.-krk-i-okolice!!!!!!/page46

http://www.dogomania.pl/threads/202560-15-lat-%C5%BCycia-13-w-schronisku-!-Paulinka-z-koni%C5%84skiego-Schroniska-!/page7

pani Ela wysłała mi dziś smsa z wieściami,że u Falbanka trochę się polepszyło. ma ochotę na zabawę. oby w takim stanie wytrwał jak najdłużej!!!

Posted

[quote name='martka1982']pytałas o sunie, nie bede pisac tutaj tylko wstawie wątki

http://www.dogomania.pl/threads/203567-Dumka-zagin%C4%99%C5%82a!-biega-po-lasach-s%C5%82abnie...ratujcie-j%C4%85.-krk-i-okolice!!!!!!/page46

http://www.dogomania.pl/threads/202560-15-lat-%C5%BCycia-13-w-schronisku-!-Paulinka-z-koni%C5%84skiego-Schroniska-!/page7

pani Ela wysłała mi dziś smsa z wieściami,że u Falbanka trochę się polepszyło. ma ochotę na zabawę. oby w takim stanie wytrwał jak najdłużej!!!Oj, no to cudnie i oby tak dalej. Za dużo już tych nieszczęść dookoła:( Może Falbanek zrobi nam niespodziankę i zawalczy, aby pobyć z nami jeszcze troszkę. Oby! Zaraz poczytam nowe watki, które podesłałas martka, chociaż teraz nie da mi syncio chyba za długo posiedzieć. Ale i tak włoże je w subskrybcje i będą:)

Posted

Falbaniu wybacz, ja sobie w nieświadomosci żyłam. Nie wiedziałam że u Ciebie tak sie zmieniło, takie smutne wiadomości...
Trzymaj się psinko... Walcz dla nas dla pani Eli...

Posted

[quote name='Gonia13']Falbaniu wybacz, ja sobie w nieświadomosci żyłam. Nie wiedziałam że u Ciebie tak sie zmieniło, takie smutne wiadomości...
Trzymaj się psinko... Walcz dla nas dla pani Eli...[/QUOTE]I dla nas też trochę przy okazji powalcz. Ale już dla Pani Eli, to obowiązkowo! Nie poddawaj się piesku, jesteśmy z tobą!

Posted

[quote name='Gonia13']Falbaniu wybacz, ja sobie w nieświadomosci żyłam. Nie wiedziałam że u Ciebie tak sie zmieniło, takie smutne wiadomości...
Trzymaj się psinko... Walcz dla nas dla pani Eli...[/QUOTE]

Ja też nic nie przeczuwałam... dopiero teraz przeczytałam te okropne wieści... Falbaniu, to miało wszystko być inaczej... :(

Czy można zasięgnąć opini drugiego weta Marta?

Posted

właśnie, trzeba koniecznie potwierdzić diagnozę na podstawie badań najlepiej u wrocławskiej elity z uniwersytetu, wydz, weterynarii, ja już miałam kilka tymczasków skazanych łatwo na uśpienie, a leczone żyją w zdrowiu i radosści do dziś, trzeba koniecznie coś zrobić, nieco mu sie udało zaznać szcześcia, ale to za krótko!! NO I POPYTAC O LECZENIE, CZASY SIE ZMIENIŁY JEST CORAZ WIĘCEJ ŚRODKÓW, TAK ŻE NOWOTWORY CZĘSTO NIE SĄ JUŻ WYROKIEM! Dowiedziałam sie o FALBANKU w dt Timona, bardzo jestem zmartwiona, niemniej jednak zacznę coś szukać dla niego!

Posted

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że trzeba skonsultować się z innym wetem... Szczególnie, że nadania krwi 28 Lipca były dobre na tyle żeby podać Trocoxil... Czy to możliwe aby w zaledwie dwa miesiące stan Falbania tak bardzo się pogorszył? Jakie badania robił wet aby wystawić taką diagnozę? Dlatego jestem za wizytą u specjalisty....

Teresko, dobry pomysł....ale, sprawdzałam na google maps, i do Wrocka jest ponad 600 km, do Warszawy ponad 400 km od Białogardu... Natomiast do Gdańska już lepiej bo ponad 200 km. Jednak najbliżej jest Szczecin, bo od Białogardu tylko 140 km.... Może popytać ludzi o specjalistów albo w Gdańsku albo w Szczecinie.... Ja roześlę wici na FB... tam ludzie też znaja wielu świetnych wetów ( bardzo wiele osób jest zszokowanych takim obrotem zdrowia Falbania)....

Falbanku - nie poddaliśmy się wcześniej, i teraz też nie zostawimy Ciebie bez pomocy :glaszcze:

Posted

Falbanek już w schronisku miał podejrzenie raka kości. nie wiem czy pamiętacie ale miał amputowany ogon a gula, która na nim narosła pojechała gdzieś w Polskę na badania histopatologiczne i nie została zbadana! (nie wiem jak to się mogło stać, może materiał uległ uszkodzeniu??) on miał robione badania krwi ale zapewne nie OB, tylko morfologię i biochemię i poza jednym enzymem wątrobowym reszta była ok. oprócz tego jest rtg, na którym jak określił lekarz widać dziury w kościach (stwierdził,że rak tak jakby zżera mu te kości). innych badań nie było
pani Ela nawet jak jedzie z nim do Białogardu, to musi kombinować samochód, więc nie ma szansy aby zawiozła go gdzieś w Polskę.

Posted

delfy2000 co za pech że prawie na mój pełen powrót na dogo taka wiadomość, bardzo bym chciała aby jednak to zdiagnozowac porzadnie, trzeba koniecznie zaapelować do cioteczek szczecińskich o pomoc w odszukaniu odpowiedniego do badań miejsca, nie można sie tak poddać i go zostawić, sama miałam psiaki skazane na uśpienie przez jednego weta a uratowane przez drugiego, jak tylko oprzytomnieję też będę szukać, może niekoniecznie pies musi tak podróżować, tylko na konkretne badanie, a reszta elektronicznie, zadzwonię do WROCŁAWIA kogo polecaja na połnocy/ BOŻE co za tragiczne doswiadczenie, a miało być tak dobrze, taki super dom i ludzie, trzymaj się Falbaniasty!!!!

dzwoniłam właśnie do kliniki, czy ta zaatakowana noga jest jedna czy wszystkie?
konieczne jest konkretne badane, wystarczy dobry, bardzo dobry rtg , zmiany tego typu są dośc łatwe do stwierdzenia, a taki rtg może sprawdzić dwóch lekarzy także rtg klatki piersiowej by zobaczyć czy są przerzuty nowotworowe do płuc, szansa może być wzmocnienie wątroby i zachowawcze leczenie sterydowe, którego nie lubimy, ale jeśli to jedna łapka, to amputacja , to lepsze niż uśpienie a jest mnóstwo psiaków (jeden u mnie) które sobie świetnie i tak radzą!

Posted

bardziej kuleje na jedną łapkę, nie pamiętam teraz którą. to rtg, które miał robione było oglądane przez weta w Koninie i weta w Białogardzie. są zgodni. nie miał rtg płuc.
wet w Białogardzie mówił jedynie o podtrzymywaniu życia, nie o leczeniu, tylko tyle wiem od pani Eli. nie wiem natomiast czy te "dziury" w kościach są na obu łapach i miednicy czy tylko na jednej łapce. na pewno miał rtg miednicy, bo widać było stare złamanie i zwyrodnienia stawów (to jeszcze pamiętam z czasów jak był w schronie).

może najprościej będzie wysłać tę płytę rtg (ma ją pani Ela) do specjalistów gdzieś i niech się wypowiadają?

Posted

Tak chyba byłoby najlepiej - wysłać płytkę do specjalistów...

Mam już namiary na dobrego weta w Gdańsku w klinice na Kartuskiej - dr. Zadura (polecony przez Anię K. z FB)... poza tym Ania pisała o klinice wet w Redłowie - podobno są świetni...

Teresko - czekam na to co Ty załatwiłaś we Wrocku, bo wiem, że tam są super specjaliści...

Aha, przed wysłaniem płytki dobrze by było zrobić jej kopię, tak na wszelki wypadek (chyba że wet Falbanka ma oryginał)

Falbaniu - mizianki od cioteczek z FB :)

Edycja: Dziewczyny na FB polecały dr. Szczepana Kawskiego z Wrocławia... Teresko, znasz tego weta?

Posted

Byłam w swojej bardzo dobrej klinice, w ciężkich przypadkach konsultują weci z całej Polski przypadki z ekstra konsultantką która doskonale oceni sytuację . Podam wam mail kliniki i oni się zajmą przekazaniem waszej sprawy do konsultacji, uzgodnicie mailem szczegóły jak najszybciej klinikaknurów@gmail.com lek wet agnieszka. .
Dla onkologicznych problemów polecają zawsze we Wrocławiu dr Hildenbrandta ale jeszcze sprawdzę, inne możliwości, no i też by się przydał ortopeda/

Posted

najpierw spróbujemy za darmo u tych co znamy.okazuje się,że wet schroniskowy zna weta z Białogardu, który postawił tę diagnozę, ma do niego zadzwonić i mają porozmawiać. prześlemy jeszcze rtg do doktora Kaczora z Gniezna, który współpracuje z naszym schroniskiem. możliwe,że będzie trzeba zrobić kolejne rtg. pani Ela mówi,że jeśli nie Białogard, to Połczyn Zdrój ale nie wiem czy to będzie dobre rtg (tzn dobrze wykonane), pani Ela nie zna tych wetów.

edit: dotarły wpłaty od Ewy L z FB, Noemi1, kazik132 oraz Doroty1. dziękujemy!

Posted

[quote name='delfy2000']Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że trzeba skonsultować się z innym wetem... Szczególnie, że nadania krwi 28 Lipca były dobre na tyle żeby podać Trocoxil... Czy to możliwe aby w zaledwie dwa miesiące stan Falbania tak bardzo się pogorszył? Jakie badania robił wet aby wystawić taką diagnozę? Dlatego jestem za wizytą u specjalisty....

Teresko, dobry pomysł....ale, sprawdzałam na google maps, i do Wrocka jest ponad 600 km, do Warszawy ponad 400 km od Białogardu... Natomiast do Gdańska już lepiej bo ponad 200 km. Jednak najbliżej jest Szczecin, bo od Białogardu tylko 140 km.... Może popytać ludzi o specjalistów albo w Gdańsku albo w Szczecinie.... Ja roześlę wici na FB... tam ludzie też znaja wielu świetnych wetów ( bardzo wiele osób jest zszokowanych takim obrotem zdrowia Falbania)....

Falbanku - nie poddaliśmy się wcześniej, i teraz też nie zostawimy Ciebie bez pomocy :glaszcze:Jestem tego samego zdania, choć ja tu za wiele nie mam do powiedzenia. Ale widze tu takie konkretne pomysły więc chyba nie mamy nic do stracenia, a możemy zyskac...Jesli nawet udałoby sie falbankowi przedłużyć życie o kilka miesięcy, to już dużo..dla niego dla Pani Eli i dla nas wszystkich na watku na pewno tez..ten psiak nie jest taki stary, więc jest o co walczyć..:)

[quote name='TERESA BORCZ']delfy2000 co za pech że prawie na mój pełen powrót na dogo taka wiadomość, bardzo bym chciała aby jednak to zdiagnozowac porzadnie, trzeba koniecznie zaapelować do cioteczek szczecińskich o pomoc w odszukaniu odpowiedniego do badań miejsca, nie można sie tak poddać i go zostawić, sama miałam psiaki skazane na uśpienie przez jednego weta a uratowane przez drugiego, jak tylko oprzytomnieję też będę szukać, może niekoniecznie pies musi tak podróżować, tylko na konkretne badanie, a reszta elektronicznie, zadzwonię do WROCŁAWIA kogo polecaja na połnocy/ BOŻE co za tragiczne doswiadczenie, a miało być tak dobrze, taki super dom i ludzie, trzymaj się Falbaniasty!!!!

dzwoniłam właśnie do kliniki, czy ta zaatakowana noga jest jedna czy wszystkie?
konieczne jest konkretne badane, wystarczy dobry, bardzo dobry rtg , zmiany tego typu są dośc łatwe do stwierdzenia, a taki rtg może sprawdzić dwóch lekarzy także rtg klatki piersiowej by zobaczyć czy są przerzuty nowotworowe do płuc, szansa może być wzmocnienie wątroby i zachowawcze leczenie sterydowe, którego nie lubimy, ale jeśli to jedna łapka, to amputacja , to lepsze niż uśpienie a jest mnóstwo psiaków (jeden u mnie) które sobie świetnie i tak radzą!Dobre wiadomości!

[quote name='TERESA BORCZ']Byłam w swojej bardzo dobrej klinice, w ciężkich przypadkach konsultują weci z całej Polski przypadki z ekstra konsultantką która doskonale oceni sytuację . Podam wam mail kliniki i oni się zajmą przekazaniem waszej sprawy do konsultacji, uzgodnicie mailem szczegóły jak najszybciej klinikaknurów@gmail.com lek wet agnieszka. .
Dla onkologicznych problemów polecają zawsze we Wrocławiu dr Hildenbrandta ale jeszcze sprawdzę, inne możliwości, no i też by się przydał ortopeda/

[quote name='martka1982']najpierw spróbujemy za darmo u tych co znamy.okazuje się,że wet schroniskowy zna weta z Białogardu, który postawił tę diagnozę, ma do niego zadzwonić i mają porozmawiać. prześlemy jeszcze rtg do doktora Kaczora z Gniezna, który współpracuje z naszym schroniskiem. możliwe,że będzie trzeba zrobić kolejne rtg. pani Ela mówi,że jeśli nie Białogard, to Połczyn Zdrój ale nie wiem czy to będzie dobre rtg (tzn dobrze wykonane), pani Ela nie zna tych wetów.

edit: dotarły wpłaty od Ewy L z FB, Noemi1, kazik132 oraz Doroty1. dziękujemy!No to fajnie, w takim razie konsultujcie, bo czas tu chyba odgrywa dośc ważną rolę. Trzymam kciuki o wierzę, że cos drgnie dla Falbanka!

Posted

[quote name='martka1982']rozmawiałam z panią Elą. Falbanek czuje się dobrze.
sprawę przekazałam schronisku, nie wiem czy coś ruszyło[/QUOTE]No to fajne wieści. Najważniejsze, że komfort życia falbanka jest dobry. teraz tylko modlić sie, żeby diagnoza okazała się błędna.. albo żeby znaleźć coś, co pomoże przedłużyć Falbaniowi życie jak najdłużej, bez bólu i cierpienia...wierzę że sie uda:)
Falbanku, zdrowiej!