mala002 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Na watku byla mowa o jakims Radku, nawet dziewczyny sie z nim kontaktowaly, ale nie wiem kto to jest:oops:. Trzeba by zaczac od skontaktowania sie z kims odpowiedzialnym za Zabe, podpytac jakie leki dostaje, bo nie wszystkie mozna ze soba laczyc:roll: No i mysle, ze narazie udaloby sie pomoc zorganizowac na dogo dla suni, a pozniej paleczke bedzie musial przejac ew wlasciciel;) Bo caly czas wierze, ze Zabula jednak znajdzie DOM:thumbs: Quote
Guest Roy-11 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 mala002 napisał(a):Na watku byla mowa o jakims Radku, nawet dziewczyny sie z nim kontaktowaly, ale nie wiem kto to jest:oops:. Witam, ja jestem tym Radkiem :cool1: Przepraszam od razu, że mimo obietnicy nie wysłałem tych zdjęć, zajmuję sie adopcjami tylu zwierząt, że po prostu wyleciało mi to z głowy... Nie bedę często tutaj zaglądał więc podam na wszelki wypadek kontakt do siebie. Gdyby było coś pilnego to mozna do mnie śmiało dzwonić o każdej porze. Żabina... Jak juz wiadomo to starsza suczka, mająca bardzo duże problemy z poruszaniem się. Cząesto nie potrafi sama się podnieśc, trzeb jej w tym pomagać a w aży sporo więc trzeba miec to na względzie poszukując dla niej nowego domu. Jak sie podniesie i przejdzie kilka ktoków to juz sobie jakoś radzi, teraz w mrozy jest nieco gorzej. Bardzo lubi kontakt z człowiekiem, jak sie już jej okaże zaintereowanie to nie można sobie ot tak pójść :cool1: Będzie szczekać az nie powrócimy do czynności takiej jak drapanie, głaskanie... A głos ma potęzny... Ogóonie nie jest szczekliwa ale sygnalizuje w ten sposób np że chce wyjść lub że w ogóle czegoś chce. To tyle. Kontakt do mnie: radek.schronisko@op.pl, 782-985-738 Quote
Koperek Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 A tak wogole to chcialam o cos zapytac, mianowicie: ile kosztuje cos na stawy dla psa (bo pewnie to jej najbardziej potrzebne) czy jest jakies konto gdzie mozna by przeslac Zabuli pare zl na leki? Czy ktos w schronie moglby jej je podawac? A najlepiej Martka1982 zapros opiekuna Zaby na forum, zeby byc z nim w kontakcie;) Konto to sie oczywiscie znajdzie, tylko ze wydaje mi sie, ze skuteczne leczenie, to leczenie systematyczne. Jeśli miałyby to być leki, które Żaba miałaby dostawać do końca życia, to i musiałyby na to być systematyczne fundusze. W schronie oczywiście pracownicy podają leki psom. A co do opiekuna to....nie wiem o kogo chodzi. Żabą opiekują się pracownicy schroniska, jest ich kilku, a obowiązek sprawowania opieki nad zwierzęta spoczywa na tym pracowniku, który akurat jest na zmianie Tu nie chodzi o leki, bo ŻABCIA oprócz problemów z poruszaniem się zdrowotnie jest całkiem (no przynajmniej z opisu- bo wiadomo, ze jak się weta odwiedzi to może jej powynajdywać różne rzeczy ;)). Mi chodzi o WPOMAGACZ NA ŁAPY (stawy, kości, ruchliwość). To można podawać zarówno z przerwami, jak się widzi poprawę, jak i niezależnie od leków! Quote
mala002 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Koperek napisał(a): Tu nie chodzi o leki, bo ŻABCIA oprócz problemów z poruszaniem się zdrowotnie jest całkiem (no przynajmniej z opisu- bo wiadomo, ze jak się weta odwiedzi to może jej powynajdywać różne rzeczy ;)). Mi chodzi o WPOMAGACZ NA ŁAPY (stawy, kości, ruchliwość). To można podawać zarówno z przerwami, jak się widzi poprawę, jak i niezależnie od leków! Tak, ja tez o czyms takim myslalam, ale dla mnie kazdy specyfik poprawiajacy ruchowosc to LEK:p Moja psina tez miala problemy z chodzeniem (na spacerach czlapala tak, ze trzeba bylo rownac krok do niej), po Seraquin dostala takich biegow, ze spokojnie, nawet na dlugich spacerach spokojnie dorownuje nam kroku. Dlatego mysle, ze po dobrym srodku na stawy i Zabe moze cos takiego postawic na nogi, tylko ja sie nieorientuje w polskich specyfikach, bo nigdy w Polsce nie kupowalam. Koperek mialas cos polecic? Ps A swoja droga to powinno sie chyba Zabule odchudzic, bo jak widze w Koninie wszystkie psy maja nadwage, a to raczej staremu psu nie sluzy;) Quote
Koperek Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 mala, jak się do tego specyfiku doszperam to puszczę Ci na pw i jakoś się dogadamy, ok? ...z pewnych względów nie pytaj:evil_lol: Quote
martka1982 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Radek podał wam już maila do siebie, więc możecie go zapytać czy Żaba bierze cokolwiek, choć mi się wydaje,że nic. Jeśli podacie nam np nazwę leku, my uzgodnimy to z weterynarzem i okaże się,że Żaba będzie mogła go przyjmować, to będziemy bardzo wdzięczni za pomoc:) Quote
mala002 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 martka1982 napisał(a):Radek podał wam już maila do siebie (...) I tu popelnil blad, bo moze zostac zasypany mailami od roznych osob pytajacych o to samo:evil_lol: Teraz mam male urwanie glowy, ale od srody bede miala wiecej czasu wiec bede :user::user::user: do Radka:diabloti: Co do tego konta to bede potrzebowac IBAN:roll:? Bo inaczej waluty nie wysle. Quote
mala002 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 martka1982 napisał(a):(...) Jeśli podacie nam np nazwę leku, my uzgodnimy to z weterynarzem i okaże się,że Żaba będzie mogła go przyjmować, to będziemy bardzo wdzięczni za pomoc:) A moze moglabys juz teraz porozmawiac ze schroniskowym wetem i podpytac co by jej sie przydalo(wet ja widzial, a my mamy tylko zdjecia) Mysle, ze moze potrzebny bylby tez jakis lek przeciwbolowy, jak ja nie bedzie bolec to moze w polaczeniu z czyms na stawy probowalaby sie sama podnosic i tym samym wzmocnilaby miesnie:roll:. Moze zmienic tez tytul watku, ze pomoc finansowa potrzebna? Moze choc by pare osob wplacilo po 5 zl? Ps. Znalazlam cos takiego Arthro Scan Preparat chroniący stawy w tabletkach 60 szt. - na stawy - zdrowie - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl Quote
AleksandraJ Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 jasne, najpierw trzeba sie dopytac co jest dla niej niezbedne, potem bedziemy dzialac zeby te leki pozyskac... Dobrze, ze tu jestescie!! Wreszcie moze coś się u Żaby ruszy.. Quote
martka1982 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 ok, jak spotkam weta, to zapytam co zaproponowałaby Żabie Quote
mala002 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Natussiaa napisał(a):zmieniałam temat..;) Juz wczoraj widzialam, dziekuje ;) martka1982 napisał(a):ok, jak spotkam weta, to zapytam co zaproponowałaby Żabie Martka1982 czekam z niecierpliwoscia co powie wet:p Tu nikt nigdy nie zagladal(oprocz kilku osob), wiec na cud raczej nie licze.:shake: Patrzac na sklad Seraquin, ktory podaja swojemu psu jest duzo lepszy niz Arthro Scan:shake: Pewnie bede musiala odlozyc i kupic Zabie Seraquin, ktory jednak jest duzo drozszy (ok 37 euro + koszty przesylki) Ale to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. Arthro Scan Skład (na 1 tabletkę.): glukozamina 300mg, chondroityna 20mg, metylosulfonylometan 200mg, wyciąg z Harpagophytum procumbens 200mg, vit c 15 mg, mangan 0,8 mg Seraquin Dog Sklad: Per tablet a 2 gram: Glucosamine HCl 500 mg, chondroïtine sulfaat 380 mg, kurkuma-extract 50 mg. Analytische samenstelling: Koolhydraten: 58%, Ruw eiwit: 25%, Ruwe as: 7%, Vocht: 7%, Ruw vet: 2%, Ruwe celstof: 1%. Koperek gdzies zniknal z watku, choc mam nadzieje, ze sie jeszcze pojawi:roll: Quote
martka1982 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Mala, ja może sobie wydrukuję nazwy oraz skład tych leków i zapytam się czy to by było dobre dla Żaby. Nie znam tak dobrze historii Żaby ale ona miała pęknięta miednicę kiedyś i może te jej problemy teraz wynikają właśnie z tego. Trudno ocenić tak naprawdę co psa boli, i dlaczego np Żaba nie może sama wstać - ból stawów czy złamana kiedyś miednica,która daje o sobie znać.........? Quote
mala002 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 martka1982 napisał(a):Mala, ja może sobie wydrukuję nazwy oraz skład tych leków i zapytam się czy to by było dobre dla Żaby. Nie znam tak dobrze historii Żaby ale ona miała pęknięta miednicę kiedyś i może te jej problemy teraz wynikają właśnie z tego. Trudno ocenić tak naprawdę co psa boli, i dlaczego np Żaba nie może sama wstać - ból stawów czy złamana kiedyś miednica,która daje o sobie znać.........? Seraquin to spokojnie moze brac:lol:, to jest preparat na stawy, ktory mozna podawac juz mlodym psom duzych ras, jak i psom starszym i po operacjach. Jesli wasz wet zna angielski to wpisz w wyszukiwarke SERAQUIN DOG, wtedy wyswietla sie informacje o tym specyfiku po angielsku. Ten preparat w Polsce nie jest dostepny, jest dobry bo w 100% naturalny. Pekniete kosci odzywaja sie na stare lata , tak samo u psow jak i u ludzi, niestety, a a bole stawow u owczaraka to osobny temat:shake: Popytaj dokladnie o jakis lek przeciwbolowy dla Zaby to bardzo wazne, bo napewno teraz cierpi, tym bardziej, ze teraz siedzi w zimnie:-( Quote
Guest Roy-11 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Słuchajcie... Żaba (jak wszystkie nasze psy) jest pod stałą kontrolą weta (jest 2 razy w tygodniu w schronisku) i jesli uznałby, że cos dodatkowego jest potrzebne dla Żaby to z pewnością zostałoby zastosowane. Żaba zażywa na stałe preparat na stawy (arthroflex). W tej chwili nie przejawia odczuwania bólu, gdy tylko pojawiają sie takie sygnały od razu dodatkowo ma aplikowane środki przeciwbólowe. Żaba trafiła do nas jakieś 5 lat temu po wypadku ze złamaniem miednicy. Miednica sie zrosła ale problemy z chodzeniem juz zostały, jedną tylna łapą zawsze lekko "zaciągała". Starzeje się więc te kłopoty nie beda się zmniejszac niestety a powiększać. Nie przebywa w zimnie, mieszka w pomieszczeniu biurowym, jest wypuszczana na dwór na spacery. Największym problem dla Żabki jest wstanie i nie dlatego, że jak ktoś sugerował na tym forum że starsze psy w naszym schronie są przekarmione. z wszystkich starszych psów a jest ich wiele może 3-4 są z nadwagą ale to jest schronisko niestety, często na zmianie jest jedna osoba podczas karmienia a psów jest 240 !!! Żaba nawet ostatnio wychudła...:( Jak sie ją podniesie i pomoże zrobić tych kilka pierwszych kroków to dalej sobie radzi ale jeśli jest na podłożu typu trawa, piasek itp, na kaflach czy śliskiej wykładzinie nie jest w stanie się utrzymać. Quote
1doberman Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 przepraszam za offa... Kolejny ONek... mało czasu... Elwis-owczarek niemiecki-za 2 tygodnie musi opuścić dom!Ulica czy uśpienie? Quote
AleksandraJ Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 czyli co jedyne wyjście to Dom, a leki sie przedadza czy nie bardzo? Quote
martka1982 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 hmm zrozumiałam Radka w ten sposób, że leki ma Żaba zapewnione. Więc teraz szukamy jej domu. Będziemy wdzięczni wszystkim dogomaniakom za ogłaszanie Żabuli Quote
Koperek Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 W końcu wynalazłam ten specyfik, który cuda robi z biednymi łapkami starszych psów- zaraz wstawię link;) Oto on: http://www.dogomania.pl/forum/f99/specjalistyczne-preparaty-dla-psow-fundacja-rottka-128862/#post11572077 Dodałam ŻABCIĘ jeszcze na: - wroclaw.gumtree.pl - autogielda.pl - vendito.pl - mammisia.pl - najpewniej.pl - anonseogloszenia.pl - rozglos.net - adpedia.pl - poszukiwane.pl - twoje-ogloszenia.pl Natusiaa dodaj proszę do tego ogloszenia z postu 184 i wstaw do pierwszego postu to będę wiedzieć o co jeszcze inne ciotki prosić ;) i czego brakuje. Quote
mala002 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 No z tego co pisze Roy-11 to chyba faktycznie tylko domu brakuje:-( [quote name='Koperek']W końcu wynalazłam ten specyfik, który cuda robi z biednymi łapkami starszych psów- zaraz wstawię link;) Oto on: http://www.dogomania.pl/forum/f99/specjalistyczne-preparaty-dla-psow-fundacja-rottka-128862/#post11572077 Koperku, a o ktorym dokladnie myslisz? Quote
Koperek Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 [quote name='mala002']Koperku, a o ktorym dokladnie myslisz? Dokładnie o Gelacan Plus Darling- to jest dodatek żywieniowy baaaaaaardzo smaczny, więc z podawaniem nawet wybrednym nie ma kłopotu :) A to, że dostaje Arthroflex (czy podobne) nie zmienia faktu, że przydałoby się jeszcze coś, co ją POSTAWI NA NOGI, bo powyższy specyfik to jedynie likwiduje, bądź zmniejsza ból- właściwości lecznicze ma takie sobie:roll: A wiem, że po Gelacanie dziesięcioletnie psy, czy te po zlamaniach łap fruwają:lol: p.s. Aleksandra- kończy się ŻABCI za 4 godziny allegro- czy będzie wznowienie?? Quote
mala002 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 [quote name='Roy-11'](...)Największym problem dla Żabki jest wstanie i nie dlatego, że jak ktoś sugerował na tym forum że starsze psy w naszym schronie są przekarmione. z wszystkich starszych psów a jest ich wiele może 3-4 (...) Co do nadwagi psow w schronie http://www.dogomania.pl/forum/f28/onka-z-rodowodem-7-lat-w-schrone-przez-chorobe-skory-opuszczona-przez-ludzi-pomocy-118293/ post 2 zdjecie 2 zdjecie 4 psy bardzo otyle w tym Leda, jeden pies szczuply wiec to wedlug mnie sporo:razz: Quote
Natussiaa Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 [quote name='mala002']Co do nadwagi psow w schronie http://www.dogomania.pl/forum/f28/onka-z-rodowodem-7-lat-w-schrone-przez-chorobe-skory-opuszczona-przez-ludzi-pomocy-118293/ post 2 zdjecie 2 zdjecie 4 psy bardzo otyle w tym Leda, jeden pies szczuply wiec to wedlug mnie sporo:razz: może kilka jest otyłych(przeważnie już tych starszych) ale reszta psiaków jest w dobrej formie http://www.dogomania.pl/forum/f28/watek-ogolny-85psow-z-konina-bulowate-teriery-jamnk-labrador-bokser-inne-116840/ Quote
Koperek Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Dziewczyny dajcie spokój! Dla jednego ŻABCIA nie jest gruba, dla innego (w tym mnie!) jest niestety za bardzo przy tuszy. Nie obstaję za tym rękoma i nogami z prostego powodu- wiem, jak bardzo te kudłate psiaki mogą robić zmyłki dla oczu, nie okazując swej PRAWDZIWEJ wagi. Aczkolwiek psiak w tym wieku to jednak powinien być bardziej chudy niż normalno-wagowy:roll: Quote
martka1982 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 To wiecie co,ja jednak zrobię tak jak mysłałam wcześniej. Zapytam się wetki czy Żaba mogłaby przyjmować Gelacan Plus Darling lub któryś z dwóch preparatów o których wcześniej była mowa. Ja się na lekach nie znam ale skoro wy mówicie,że to co Żaba przyjmuje łagodzi ból ale nie stawia na nogi i,że oprócz tego mogłaby dostawać coś jeszcze,co mogłoby ją na te nogi postawić, to czemu nie spytać? Quote
Recommended Posts