Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 405
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Co tu zrobić ? Brenda, ktora była u mnie na DT też miała chore stawy - pomagałam jej ( w połowie znosiłam) na szelkach. Z Tanią by się pogodziła sieroty są bardzo grzeczne zresztą Tania jest też wiekowa i sama ledwo chodzi nie zrobiłyby sobie krzywdy. Ale czy ja dam radę z dwoma dużymi, niesprawnymi psami ? Z drugiej strony tak bardzo żal mi Żaby. Tania ma zaniedługo, jak tylko ustabilizuje się pogoda, pojechać do Dębogóry - wtedy zwolni się miejsce u mnie w domu. Zobaczymy.

Posted

A masz zdjęcie swojej psiny. Żabcia nie jest taka lekka.. nawet na szelkach moze być ciężko... Przykro mi ale uważam, że nie jest to najlepsze rozwiązanie.. 1 pietro to jeszcze ale juz 3... ehh nie chce meczyć ciebie i jej.. :-(

Posted

Brenda była ONką tak jak i Żaba. Na dogo jest jej wątek.
Dwa chore duże i nie w pełni sprawne psy to chyba faktycznie ponad moje siły (bo jak wyglądałoby wyprowadzanie ?) ale sprawa jest do przemyślenia jak Tania pojedzie do Dębogóry. Szelki można nakładać i na przód, i na tył, i na oba pasy (biodrowy i barkowy) jednocześnie. Trzeba "tylko" psa dźwignąc ale ja przez rok dźwigałam Bonusię, która była całkowicie sparaliżowana i dałam radę. Na razie tylko głośno myślę. Bardzo mi Żabci żal a widzię że pomimo schodów stan Tani uległ poprawie po krótkim czasie przebywania w domu - dużo zrobiło ciepłe i suche otoczenie, a stawy Tania miała mocno spuchnięte (nadal ma, ale mniej).

Posted

Cóż zgadzam się ze to nie najlepsze i mało komfortowe rozwiązanie i dla suni i dla mnie ale zawsze jakieś. Choć do ewentualnych konkretów i tak przeszłybyśmy dopiero po wyjeżdzie Tani do Dębogóry.

Posted

Koperek ponieważ do tej pory nie uzyskałaś odpowiedzi na swoje pytania, to pozwolę sobie wtrącić się i napisać,że osobiście już dawno temu pytałam panią weterynarz czy Żaba może przyjmować Gelacan Plus Darling wraz z Arthroflexem,który cały czas dostaje. Pokazałam pani weterynarz skład gelacanu i uzyskałam odopowiedź,że jak najbardziej Żaba może go dostawać.
Z tego co mi wiadomo lek nie został zakupiony i Żaba dostaje nadal tylko Arthroflex.
Myślę,że osoba, która zdeklarowała się wtedy,że zakupi lek miała już dość czasu aby się ze zobowiązania wywiązać, więc jutro pogadam w schronie z kim trzeba aby w końcu kupić gelacan dla Żaby

Posted

martka to było tak, że chciałyśmy zrobić jakieś bazarki, czy złożyć się na ten lek, ale Roy wtrącił, że nie trzeba (może i dobrze- na bardziej potrzebującego poszło), bo schron wszystko co potrzebne kupi. Więc przedstawiłam link do oferty i na tym koniec:roll:

A się okazuje, że jednak nadal na Arthroflexie jest ŻABCIA, a on jest po pierwsze bardzo drogi (moje rozwiązanie było tańsze, na dłużej starczyło i lepsze daje efekty), a po drugie w tabletkach- no chyba, że w proszku dostaje to zwracam honor.

Posted

Koperek, ja dokładnie wiem jak było. Czekałam po prostu aż słowa z dogo przemienią się w czyny. Do tej pory tak się nie stało,więc dziś rozmawiałam z kim trzeba i wieczorem zamówię dla Żaby gelacan darling 500g.
Udało się, w związku z operacją innej suni ze schroniska, zebrać więcej niż kosztowała operacja, więc część tej kwoty zostanie przeznaczona na Gelacan. Jeśli będą efekty, myślę,że Żaba będzie go przyjmować na stałe. Ale na razie zamówię jedno opakowanie i zobaczymy:)

Posted

Działajcie Ciocie działajcie ale jeszcze lepszy niż Gelacan Darking jest Gelacan Fast - wykazuje dużo silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, jest w 100% naturalny a tylko trzeba podawaną dawkę rozpuścić dokładnie w wodzie (daje efekt termiczny i chodzi o to aby nie nast apiło to w pysku psa) i najlepiej po rozpuszczeniu podawać go razem z pasztetem :loveu: mam to prze ćwiczone na moich kundlach :cool3:

Posted

Zapomniałam dodać że płyn w postaci rozpuszczonego Fastu (uważając żeby nie pozostały granulki) najlepiej wymieszczć z pasztetem bo ma silny zapach i psiak to bez problemu zje

Posted

Ewa, no to teraz mam dylemat: zamówić jej gelacan plus darling czy gelacan fast?
Nie zapomnijcie,że mowa o psie w schronisku, czyli pasztet odpada. Trzeba mieć na uwadze to,żeby łatwo można było zaaplikować Żabie ten preparat, bo w schronie, jak to w schronie.
Może Koperek jeszcze się wypowie w tej sprawie?

Posted

O Darlingu mogę powiedzieć jedynie, że jest w postaci proszku, sypie się dwie łyżki stołowe (zależnie od wagi psa) do miski z jedzeniem i pies wciąga. Poza tym ma zapach mięska, więc nawet wybredne jedzą.

O Fast już ewa napisała ;)

Posted

Kochane, zarówno Gelacan Plus Darling, jak i Gelacan Fast są do wyboru w proszku i w płynie - proszek opakowanie 0,5 kg i płyn 500 ml. Ja bym dla Żabci zamówiła Gelacan Fast właśnie w płynie - szybciej się wchłania i mocniej działa, a dla niej potrzebne jest podziałanie regeneracyjne oraz przeciwzapalne i przeciwbolowe. Dobowa dawka płynu to dla psa takiego jak Żaba 20 ml - można kupić a aptece strzykawkę dwudziestkę jako dozownik i po kłopocie.

Posted

ewa36 napisał(a):
Aha, takie opakowanie Gelacanu Fast w plynie dawkowanego po 20ml na dobę wystarcza na trochę ponad miesiąc :loveu:

A wcześniej ktoś tutaj na wątku obliczył,że opakowanie 500g gelacanu darling w proszku starczy Żabie na 3 miesiące. Duża różnica.

Chciałabym tylko uściślić - jeśli kupię gelacan w płynie to trzeba go będzie rozcieńczyć wodą i wlać do jedzenia? A jeśli w proszku to po prostu sypię do miski z jedzeniem? Jeśli tak, to na schroniskowe warunki lepszy proszek.

Posted

Gelacan Fast w proszku trzeba zawsze najpierw dokładnie rozpuścić w wodzie. A to dlatego, że bez rozpuszzcenie w kontakcie ze śliną psa wchodzi w reakcję termiczną i osiąga b. wysoką temperaturę - zawiera związki naturalne, ale silnie działające. Poza tym jest paskudny w smaku i ma silny specyficzny zapach ale coś za coś - jest bardzo skuteczny.

Posted

Gelacanu Fast w płynie nie trzeba już rozpuszczać ani rozcieńzcać w wodzie. Standardowo stosuje się najpierw Gelacan Fast (w płynie jest wygodny do podania - strzykawką do pycha i już) a potem najlepiej Chondrocan - jest lepszy na stawy niż Gelacan darling, który wspiera odbudowę mięśni, natomiast Gelacan Fast i Chondronac to trójskładnikowe środki na odbudowę stawów i wzrost wytwarzania maziówki - czyli to, co potrzeba Żabie. Fast daje bonus w postaci silnego działania przeciwbólowego i przeciwzapalnego, już po 5 dniach jest poprawa.

Posted

Przepraszam za literówkę chodziło o Chondrocan drugi obok Gelacanu Fast paralek na stawy polecam stosowała u moich kundli chorych na stawy jak Żaba z bardzo dobrymi rezultatami. Ja bym najpierw przez jakieś 2 miesiące podawała Gelacan Fast a potem Chondrocan - zobaczycie różnicę.

Posted

Aha, no i potem robi się przerwe w podawaniu Gelacanu Fast i Chondrocanu, co też ma swoje dobre strony. Chondrocan należy podawać od razu po zakończeniu kuracji Gelacanem Fast, w sumie jakieś 4 miesiace podawania preparatów powinny istotnie przyczyni się do poprawy. Dzięki temu stawy w znacznej mierze się odbudują.

Posted

Ciotki, zamawiające dla Żaby Gelacan Fast jak najszybciej a potem chondrocan ! Na odbudowę chorych stawów nie ma nic lepszego ! Te preparaty skutkują nawet przy dyzplazji :loveu:

Posted

Jaka decyzja odnośnie zakupu preparatów dla Żaby ? Zapomniałam napisać, że dobrze jest też podawać omega 3 w kapsułkach i kolagen w tabletkach polskiej fifmy Olimp - do kupienia w aptekach. Dośc dobrze działają też trójskladnikowe kapsułki na stawy również do kupienia w aptakach, ale trzeba podawać je dobre trze miesiące, żeby zadziałały - tutej o wiele lepszy jest wspomniany Gelacan Fast, bo skutek przeciwzapalny i przeciwbólowy nastęouje już w pięc dni od pierwszego podania. A podawany w płynie ma tą zaletę, że nie trzeba martwić się i kontrolowac zjadła nie zjadła. Pozdrawiam Ciepło Żabcię i wszystkie Ciocie :loveu:

Posted

Tak, kupię Żabie gelacan darling, ponieważ gdy rozmawiałam ze schroniskiem kilka dni temu mowa była o konkretnej kwocie i kupnie darling i na taką kwotę schronisko wyraziło zgodę, a gelacan fast kosztuje jeszcze raz tyle. Wypróbujemy najpierw darling i zobaczymy.