Dolina Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 W lipcu zakupiliśmy AKitkę Inu. To moja pierwsza sunia, mąż już miał wcześniej psy i nie jest tak zielony jak ja. Czytam Wasze posty i bardzo dziękuję tym, co tu piszą - jesteście skarbnica wiedzy! Mam mnóstwo pytań, na niektóre znalazłam odpowiedzi we wcześniejszych postach, inne bedę zadawać na bieżąco. Teraz interesuje mnie - jak karmić młodą Akitkę? Napiszcie proszę czego unikać bezwzględnie a co koniecznie dawać? Pozdrawiam, Quote
ktrebor Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Witamy, nie dawaj do jedzenia: cebuli, rodzynek, winogron, czekolady, kakao. Jeśli nie masz doświadczenia w karmieniu psów to zainwestuj w którąś z lepszych karm (broń boże wszelakie frolicki, pedigree, chappi itp karmy do dostania w supermarketach). Jesli mąż ma doświadczenie zastanów się nad żywieniem typu BARF. Quote
INU Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 My również witamy nowego Akitomaniaka! :multi: Co do żywienia to tak jak pisał ktrebor. A może napiszesz coś więcej o Swojej kitce? W jakim jest wieku, jak ma na imię, z jakiej jest hodowli? I może podzielisz się jej zdjęciami? :razz: Quote
Agappe Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Witam serdecznie nowego akitomania :) Tak jak pisał ktrebor jak nie masz doświadczenia w karmeniu psa warto zainwestować w jakąś suchą karmę typu: eukanuba, royal, nutra, itd dodatkowo małemu szczeniakowi karmę taką należy zalewać wodą i warto jeszcze pomyśleć o jakiś witaminkach (niestety nie pamietam zadnych konkretnych nazw, może osoby, które mają młodsze psy lub hodowcy coś więcej by doradzili) a hodowca od którego masz kitke nie dał Ci żadnej wskazówki co do karminia?? Quote
Balaska Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Siemka Dolina!!!! Witamy nowego posiadacza akitki. Ja swojemu "bambusowi" daję cafortan (witaminki) A no i czekam na zdjęcia psiurka :grins: Quote
wani Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Cudownie, nowa kitka i razem z nia ludzie swiadomi, ktorym na uwadze lezy dobro psiaka :loveu: Z wlasnego doswiadczenia napisze... przede wszystkim karma z wyzszej polki (my dajemy Hills'a), nie ma co oszczedzac. Dobra karma=zdrowy pies=dobrze zbilansowane pozywienie. Po drugie tak jak napisala Agappe karme namaczamy, zeby zrobila sie papa. Ja do tego dodawalam jeszcze lyzke namoczonego Olewo+lyzka oliwy. Pozniej moj pies odmowil jedzenia, czegos takiego.. ;) Poza tym fajnie jest czasem ugotowac cos domowego. Ja gotowalam piers z kurczaka/rybke, ryz, marchewke i wszystko razem mieszalam. Emiko byla mi niesamowicie wdzieczna za takie smakolyki... ;) Lapki kurze tez sa ok, ale strasznie duzo z nimi zabawy - kosci drobiowych nie dajemy! To tak apropos jedzenia... Suplementy... jak wspomnialam powyzej OLEWO (granulat marchwiowy), CaniAgil (zapobieganie, leczenie schorzen tkanek, chrzastek, sciegien i kosci), Cafortan (witaminy itp.). ;) Quote
Dolina Posted August 11, 2008 Author Posted August 11, 2008 Dziękuję za ciepłe powitanie. Dopisuję: Zdjecia przesłałam, ale jeszcze ich nie opublikowano w mojej galerii. Musze jeszcze w opcjach poszukac jak ustawić ikonkę i będę lepiej rozpoznawalna. Sunia jest urodzona na poczatku maja, ma już 3mc. O żywieniu typu barf poczytam - nie mam o tym pojęcia. Póki co daję jej na przemian karmę gotową i gotuję. Za karmą nie przepada, za to za gotowanym jedzeniem - szaleje. Co sądzicie o mieszaniu pokarmów: karmy i np: "zupy"( gotowane miesko/ płucka + marchew/pietruszka + ryż/makaron?). Napiszcie proszę - jak się ma wartościowo pokarm gotowany do kupnego? Są różne opinie... pz Quote
wani Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Zdjecia wrzucaj tutaj, bo wszyscy sie nie moga doczekac :) Napisz tez jak sie piesek nazywa i skad go macie, jaka hodowla? BARF to surowizna sama w sobie ;) Mozna kupic gotowego barfa, ktory jest odpowiednio zbilansowany. Jesli bylabys zainteresowana, takim a nie innym zywieniem psa to musisz je wprowadzic w miare wczesnie, zeby sie zaladek psiaka przyzwyaczil. Pozniejsze zmiany moga grozic bardzo powaznym rozstrojem zoladka - wiem, bo to przerabialam ;) Jak bedziesz za czesto gotowac to pies bedzie Ci odmawial karmy, w sumie nic dziwnego. Dlatego radze... gotuj, ale sporadycznie, bo Ci sie maluch rozbestwi ;) Karmy i dotowanego w ogole nie powinno sie mieszac. Nie powinno sie rowniez podawac makaronu, gdyz nie ma wlasciwie zadnych wartosci, a poza tym jest ciezkostrawny. Pokarm gotowy jest odpowiednio zbilansowany i wlasciwie nic oprocz niego juz Twoj piesek nie potrzebuje. Podkreslam jednak - dobra karma! Quote
Agappe Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 jeśli masz biała akitkę marchewki nie podawaj, bo pojawią się przebarwienia.. jeśli natomiast czerwoną to marchewka jest bardzo wskazana a o samym gotowanym jedzeniu sie nie wypowiadaom bo nie mam doświadczenia Quote
Taishi Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Witaj! My zdecydowaliśmy się na suchą karmę i polecam ANF albo EaglePack. Caroten ok przy czerwonym kolorze, ale też nie za dużo bo cięzki dla wątroby. My podajemy Wita Vet. A od 5 misiąca Arthroflex w płynie (najleposzy podobno jest w proszku, ale mały nie chce go jeść, a najmniej skuteczny w tabletkach) profilaktycznie na stawy. Co do kości i łapek kurzych. Surową, sparzoną łapkę można dać psu do gryzienia, natomiast gotowane tzreba obrać z kości koniecznie bo łamią się strasznie i może być nieszczęście. Ja co jakiś czas gotuję małemu łapki i zostawiam galaretkę (dużo żelatyny też niezłe na stawy, ale nie tak jak Arthroflex) a nasz pies nie chciał jeść namoczonej karmy, wolał suchą od początku... Quote
INU Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Nasz Fukashi dostaje suchą karmę Balcando Junior, tabletki na stawy Cani Agil, witaminowe tabletki Cafortan, granulowaną marchewkę Olewo i gotowany ryż z mięskiem i marchewką. Puki co wszystko je chętnie i widać, że mu ta dieta służy. ;) Quote
wani Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 INU widac, ze Fukashi jest na diecie Izisowej :lol: Quote
INU Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 wani napisał(a):INU widac, ze Fukashi jest na diecie Izisowej :lol: Dokładnie. :lol: Zaczynaliśmy tak, jak nam Izyda poradziła, a że jest OK to już tak zostało. ;) Quote
wani Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 My zaczynalismy dokladnie tak samo... niestety Emiko odmowila Belcando i przeszlismy na Hills'a, ktorego z checia palaszuje. Pieski ze schronicka skorzystaly na tej zamianie bo otrzymaly 45 kg karmy :) Wracajac do tematu... Marta, gdzie dorwalas zdjecia pieska? Sprawdzalam w galerii i tam nie ma, wiec gdzie? :roll: Quote
INU Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 [quote name='wani'] Wracajac do tematu... Marta, gdzie dorwalas zdjecia pieska? Sprawdzalam w galerii i tam nie ma, wiec gdzie? :roll: Tu chyba: http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=77936 Quote
Taishi Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Bardzo różne opinie słyszałam na temat belcando- (nam ją wet odradził)( ale o róznych karmach są odzielne wątki) jak i mieszania suchej karmy z gotowanym, ale o tym też na dogo jest strasznie dużo. dział ŻYWIENIE Quote
ktrebor Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Bo to średnia karma jest, a właściwie standardowa na polskim rynku 2/3 to zboża a reszta mączka z kurczaka. Quote
INU Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Nam wet polecał Belcando. A różne opinie są o właściwie wszystkich karmach. Bo nie ma takiej karmy, która by służyła wszystkim psom. W tedy byłoby za łatwo. :evil_lol: Quote
ktrebor Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 To nie jest kwestia opinii o karmie, bo te są względne, a kwestia składu karmy. A ta w świetle wiedzy o żywieniu psowatych jest produktem przeciętnym, dostarczającym gro energii życiowej psa z przetworzonych chemicznie i mechanicznie zbóż. Quote
INU Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 ktrebor napisał(a):To nie jest kwestia opinii o karmie, bo te są względne, a kwestia składu karmy. A ta w świetle wiedzy o żywieniu psowatych jest produktem przeciętnym, dostarczającym gro energii życiowej psa z przetworzonych chemicznie i mechanicznie zbóż. Dlatego też Fukashi dostaje dodatki witaminowe. :p Quote
ktrebor Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Nie tędy droga, by zapychać psu żołądek kukurydzą i dawać witaminy. Quote
INU Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 ktrebor napisał(a):Nie tędy droga, by zapychać psu żołądek kukurydzą i dawać witaminy. Przecież pisałam, że on nie dostaje tylko karmy. :roll: Karma to dla niego właściwie dodatek tylko. :p Quote
INU Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Ooo, widzę, że zdjęcia suni już są w Galerii: http://www.dogomania.pl/gallery/9/27/6277.html :loveu: Quote
Recommended Posts