Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W lipcu zakupiliśmy AKitkę Inu. To moja pierwsza sunia, mąż już miał wcześniej psy i nie jest tak zielony jak ja. Czytam Wasze posty i bardzo dziękuję tym, co tu piszą - jesteście skarbnica wiedzy! Mam mnóstwo pytań, na niektóre znalazłam odpowiedzi we wcześniejszych postach, inne bedę zadawać na bieżąco.
Teraz interesuje mnie - jak karmić młodą Akitkę? Napiszcie proszę czego unikać bezwzględnie a co koniecznie dawać?
Pozdrawiam,

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witamy, nie dawaj do jedzenia: cebuli, rodzynek, winogron, czekolady, kakao. Jeśli nie masz doświadczenia w karmieniu psów to zainwestuj w którąś z lepszych karm (broń boże wszelakie frolicki, pedigree, chappi itp karmy do dostania w supermarketach).

Jesli mąż ma doświadczenie zastanów się nad żywieniem typu BARF.

Posted

My również witamy nowego Akitomaniaka! :multi:
Co do żywienia to tak jak pisał ktrebor.
A może napiszesz coś więcej o Swojej kitce? W jakim jest wieku, jak ma na imię, z jakiej jest hodowli? I może podzielisz się jej zdjęciami? :razz:

Posted

Witam serdecznie nowego akitomania :)

Tak jak pisał ktrebor jak nie masz doświadczenia w karmeniu psa warto zainwestować w jakąś suchą karmę typu: eukanuba, royal, nutra, itd

dodatkowo małemu szczeniakowi karmę taką należy zalewać wodą

i warto jeszcze pomyśleć o jakiś witaminkach (niestety nie pamietam zadnych konkretnych nazw, może osoby, które mają młodsze psy lub hodowcy coś więcej by doradzili)

a hodowca od którego masz kitke nie dał Ci żadnej wskazówki co do karminia??

Posted

Cudownie, nowa kitka i razem z nia ludzie swiadomi, ktorym na uwadze lezy dobro psiaka :loveu:
Z wlasnego doswiadczenia napisze... przede wszystkim karma z wyzszej polki (my dajemy Hills'a), nie ma co oszczedzac. Dobra karma=zdrowy pies=dobrze zbilansowane pozywienie. Po drugie tak jak napisala Agappe karme namaczamy, zeby zrobila sie papa. Ja do tego dodawalam jeszcze lyzke namoczonego Olewo+lyzka oliwy. Pozniej moj pies odmowil jedzenia, czegos takiego.. ;)
Poza tym fajnie jest czasem ugotowac cos domowego. Ja gotowalam piers z kurczaka/rybke, ryz, marchewke i wszystko razem mieszalam. Emiko byla mi niesamowicie wdzieczna za takie smakolyki... ;) Lapki kurze tez sa ok, ale strasznie duzo z nimi zabawy - kosci drobiowych nie dajemy!
To tak apropos jedzenia...
Suplementy... jak wspomnialam powyzej
OLEWO (granulat marchwiowy),
CaniAgil (zapobieganie, leczenie schorzen tkanek, chrzastek, sciegien i kosci),
Cafortan (witaminy itp.).

;)

Posted

Dziękuję za ciepłe powitanie. Dopisuję:
Zdjecia przesłałam, ale jeszcze ich nie opublikowano w mojej galerii. Musze jeszcze w opcjach poszukac jak ustawić ikonkę i będę lepiej rozpoznawalna.
Sunia jest urodzona na poczatku maja, ma już 3mc.

O żywieniu typu barf poczytam - nie mam o tym pojęcia.

Póki co daję jej na przemian karmę gotową i gotuję. Za karmą nie przepada, za to za gotowanym jedzeniem - szaleje. Co sądzicie o mieszaniu pokarmów: karmy i np: "zupy"( gotowane miesko/ płucka + marchew/pietruszka + ryż/makaron?). Napiszcie proszę - jak się ma wartościowo pokarm gotowany do kupnego?
Są różne opinie...
pz

Posted

Zdjecia wrzucaj tutaj, bo wszyscy sie nie moga doczekac :) Napisz tez jak sie piesek nazywa i skad go macie, jaka hodowla?

BARF to surowizna sama w sobie ;) Mozna kupic gotowego barfa, ktory jest odpowiednio zbilansowany. Jesli bylabys zainteresowana, takim a nie innym zywieniem psa to musisz je wprowadzic w miare wczesnie, zeby sie zaladek psiaka przyzwyaczil. Pozniejsze zmiany moga grozic bardzo powaznym rozstrojem zoladka - wiem, bo to przerabialam ;)

Jak bedziesz za czesto gotowac to pies bedzie Ci odmawial karmy, w sumie nic dziwnego. Dlatego radze... gotuj, ale sporadycznie, bo Ci sie maluch rozbestwi ;) Karmy i dotowanego w ogole nie powinno sie mieszac. Nie powinno sie rowniez podawac makaronu, gdyz nie ma wlasciwie zadnych wartosci, a poza tym jest ciezkostrawny.
Pokarm gotowy jest odpowiednio zbilansowany i wlasciwie nic oprocz niego juz Twoj piesek nie potrzebuje. Podkreslam jednak - dobra karma!

Posted

jeśli masz biała akitkę marchewki nie podawaj, bo pojawią się przebarwienia.. jeśli natomiast czerwoną to marchewka jest bardzo wskazana

a o samym gotowanym jedzeniu sie nie wypowiadaom bo nie mam doświadczenia

Posted

Witaj!
My zdecydowaliśmy się na suchą karmę i polecam ANF albo EaglePack.
Caroten ok przy czerwonym kolorze, ale też nie za dużo bo cięzki dla wątroby.
My podajemy Wita Vet. A od 5 misiąca Arthroflex w płynie (najleposzy podobno jest w proszku, ale mały nie chce go jeść, a najmniej skuteczny w tabletkach) profilaktycznie na stawy.
Co do kości i łapek kurzych. Surową, sparzoną łapkę można dać psu do gryzienia, natomiast gotowane tzreba obrać z kości koniecznie bo łamią się strasznie i może być nieszczęście.
Ja co jakiś czas gotuję małemu łapki i zostawiam galaretkę (dużo żelatyny też niezłe na stawy, ale nie tak jak Arthroflex)

a nasz pies nie chciał jeść namoczonej karmy, wolał suchą od początku...

Posted

Nasz Fukashi dostaje suchą karmę Balcando Junior, tabletki na stawy Cani Agil, witaminowe tabletki Cafortan, granulowaną marchewkę Olewo i gotowany ryż z mięskiem i marchewką. Puki co wszystko je chętnie i widać, że mu ta dieta służy. ;)

Posted

wani napisał(a):
INU widac, ze Fukashi jest na diecie Izisowej :lol:

Dokładnie. :lol: Zaczynaliśmy tak, jak nam Izyda poradziła, a że jest OK to już tak zostało. ;)

Posted

My zaczynalismy dokladnie tak samo... niestety Emiko odmowila Belcando i przeszlismy na Hills'a, ktorego z checia palaszuje. Pieski ze schronicka skorzystaly na tej zamianie bo otrzymaly 45 kg karmy :)

Wracajac do tematu... Marta, gdzie dorwalas zdjecia pieska? Sprawdzalam w galerii i tam nie ma, wiec gdzie? :roll:

Posted

Bardzo różne opinie słyszałam na temat belcando- (nam ją wet odradził)( ale o róznych karmach są odzielne wątki) jak i mieszania suchej karmy z gotowanym, ale o tym też na dogo jest strasznie dużo.

dział ŻYWIENIE

Posted

Nam wet polecał Belcando. A różne opinie są o właściwie wszystkich karmach. Bo nie ma takiej karmy, która by służyła wszystkim psom. W tedy byłoby za łatwo. :evil_lol:

Posted

To nie jest kwestia opinii o karmie, bo te są względne, a kwestia składu karmy. A ta w świetle wiedzy o żywieniu psowatych jest produktem przeciętnym, dostarczającym gro energii życiowej psa z przetworzonych chemicznie i mechanicznie zbóż.

Posted

ktrebor napisał(a):
To nie jest kwestia opinii o karmie, bo te są względne, a kwestia składu karmy. A ta w świetle wiedzy o żywieniu psowatych jest produktem przeciętnym, dostarczającym gro energii życiowej psa z przetworzonych chemicznie i mechanicznie zbóż.

Dlatego też Fukashi dostaje dodatki witaminowe. :p

Posted

ktrebor napisał(a):
Nie tędy droga, by zapychać psu żołądek kukurydzą i dawać witaminy.

Przecież pisałam, że on nie dostaje tylko karmy. :roll: Karma to dla niego właściwie dodatek tylko. :p