marie Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Kolejna ofiara wakacji znalazla sobie schronienie w zabudowaniach gospodarskich letniego domu moich znajomych. Wesoła, uśmiechnięta suczka kaukaza nie mająca jeszcze roku (opinia weterynarza - rośnie jeszcze dziewczynka :)) pilnie szuka domu. Beżowa z ciemnym pyskiem i uszami przyciętymi na niedzwiadka. Prawdopodobnie błąkała się przez dłuższy czas, gdyż świetnie opanowała technikę polowania na kury, myszy i nornice. Z innymi psami żyje w przyjaźni. Jest niezwykle towarzyska i chciałaby być pieszczona i tulona 24 h/ na dobe :) oraz włazić na kolanka oczywiscie ;) Nie moze byc tam gdzie sie przyplatala, bo za te kury wies wydala na nia wyrok i trzeba ja caly czas chronic. Znajoma nie moze jej zatrzymac, bo we dwie z jej mloda suka roznosza w zabawie dom na strzepy. Osoba, u ktorej zostala umieszczona w Wawie jej nie chce i nie lubi! Schronisko dla takiej mlodziutkiej przylepy to wyrok. Bardzo pilnie potrzebuje domu kochajacego molosy, majacego warunki i doswiadczenie z duzymi psami! Kontakt na razie do mnie via PW. Na "znalzce": 508-068-875 ktora moze odpowiedziec na bardziej szczegolowe pytania (uwaga, na wsi nie ma zasiegu, prosze sie nagrywac na poczte!) Quote
Ania W Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 lepsze fotki i szybko znajdzie dom :) Na razie podnoszę! Quote
marie Posted August 11, 2008 Author Posted August 11, 2008 Takie piekne zwierze - moze kogos urzeknie? Quote
agusiazet Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Przepiękna, naprawdę nikt jej nie chce? Quote
KWL Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Śliczna sunia :-) ale: a) to nie kaukaz, nie ta budowa i nie ta okrywa. b) miłej fajnej suńce mało przypominającej kaukaza nie pomożemy promując ja jako kaukaza. c) szukamy fajnego domku dla dużego misia to jest właściwa reklama :-) Quote
Diuna Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Kaukazy mają rozne typy, tak jak i azjaty(??:cool3:) Podnosze "malenstwo" i czochram Quote
Ania W Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 KWL nie mogę się z tobą zgodzić przede wszystkim w punkcie c. Oczywiście to nie jest 100% kaukaz, ale suka ma dopiero ok. roku, nadal nabiera masy jest ewidentnie mixem kaukazo/azjatopodobnym (z jakiś powodów ciachnięto jej uszy) więc nie ma mowy o szukaniu domu dla "misia" bo ten "miś" musi znaleźć opiekunów, którzy będą mieli choć blade pojęcie na temat specyfiki tych ras(geny to nie tylko uroda ale też charakter). Quote
KWL Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Owszem kaukaskie to bardzo zrożnicowana rasa dopuszczająca różnice w budowie i wiele umasczeń, jednak Miluśka jest zdecydowanie poza. Jest dużą ładną sunią, ale ilość kaukaza jest w niej śladowa lub żadna. Jej zachowanie też niewiele ma wspólnego z typowym dla rasy więc pozostanę przy swoim zdaniu. Ona już chyba raz padła ofiarą "bycia kaukazem" pewnie była kupiona gdzieś na targu jako kaukaz (stąd przycięte uszy). A kiedy podrosła i sie okazało że żaden kaukaz i żaden stróż to ją za drzwi i wynocha. Dla porównania: http://kofoto.org/photopost/index.php Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 KWL Ja sie moge z Toba zgodzic - chetnie nawet, bo o Kaukazach i Azjatach mam pojecie niewielkie. W opisie bazuje na opinii weterynarza ktory suke badal (przy okazji jest odpchlona i odrobaczona). Moim zdaniem przesadzil z wiekiem - ja bym jej dala ~ 10 miesiecy. Dodatkowo suka od okolo 2 miesiecy jest niedozywiona. Nie wiem jakie jej zachowania odbiegaja od wzorca kaukazow? Ja wiem, ze jest to pies silny jak na swoj wiek, nieufny do obcych ludzi, szybko bioracy w posiadanie swoj teren. Wiem tez, ze jest to jeszcze szczenie. I przede wszystkim zalezy mi na tym by znalazla dom, ktory bedzie swiadom wymagan takie psa. Tak jak napisala Ania. Chetnie zmienie tytul na "para Kaukazka", ale za skarby swiata nie bede jej promowac jako "miśka". Quote
Diuna Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Zgadzam sie. Jesli mamy doczynienia np. z mixem teriera typu bull nie mozemy promowac psiaka jako `ciapka do budy`, poniewaz mixy danych ras przenosa wlasnie pewne predyspozycje charakterologiczne ras ktorych sa mieszanką. A Kaukazy sa rozne http://www.courtlandacres.com/ovcharka.html - ten piesek nie wiele sie rozni od naszej suni. Pomijajac okrywe wlosowa, rzecz jasna, ale to- jak wiadomo- jest kwestia wieku, karmy i zadbania :roll: Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 Miluśka jest zdecydowanie lzejszej budowy - smuklejsza, nogi dlugie itd. Ale to szczunek jeszcze co z niej wyrosnie, to sie okaze :) Quote
pidzej Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 w Psim Aniele jest prawie taki sam pies i w tym samym wieku :razz: też początkowo określany jako mix kaukaza, ale od dwóch miesięcy niewiele urósł, zostanie już raczej średni i drobny . pysio identycznie umaszczone. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=112455 Quote
KWL Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Kaukaskie 8-11 miesięcy: http://kofoto.org/photopost/showphoto.php?photo=27353 http://kofoto.org/photopost/showphoto.php?photo=27352 http://kofoto.org/photopost/showphoto.php?photo=12756 http://kofoto.org/photopost/showphoto.php?photo=20688 Tia, ostatnio jak ktoś zobaczy większego kudłatego psa to jest to "na pewno" mix kaukaza, nie daj Boże jeszcze zaburczy to już na pewno. To że stróżuje i jest nieufna do obcych o niczym nie świadczy, większość dużych owczarków tak ma. Nie wiem co w jej wyglądzie sugeruje że ma gdzieś kaukaza w genach ? Bo ja nic takiego nie widzę. Quote
Diuna Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 KWL- To nie my zakladamy ze charakterologicznie Kaukazem jest, tylko Ty zakladasz ze nim nie jest- wiec moze przedstaw na jakiej podstawie? Na zdjeciach przedstawiasz kaukazy typu grubokoscistego (dla kontrastu?), no i przede wszystkim przedstawiasz KAUKAZY, podejzewam ze rodowodowe. Przedstaw mixy kaukazow, ktorych jestes pewna ze nimi sa, w tym samym wieku. Wtedy sens jest porownywac.Tak mysle. Wtedy na takich przykladach mozemy podywagowac ile kaukaza jest w danym mix`sie. Quote
Ania W Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Myślę, że warto skupić się na ogłaszaniu suki. Chyba kompromisem jest to, że charakter owczarkowy raczej ma...Nikt nie będzie jej wciskał jako rodowodowego kaukaza potomka championów z przypadkowego krycia tylko psa w tym typie owczarka stróżującego. Ważne , żeby suka znalazła odpowiedzialny dom. a tak na marginesie- szukałam kiedyś zdjęć coonhoundów na stronach amerykańskich i...znalazłam zarówno takie (także mixy), które przypominały nasza gończe jak i takie w typie ogarów. To taka ciekawostka przyrodnicza ;) Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 KWL! Tytul jak widzisz zmieniony - "prawie" czyni roznice. Jesli znasz towarzystwo molosolubne, to bardzo prosze pomoz mi znalezc dla niej dom! Chocby tymczasowy. Pani u ktorej jest nie moze jej zatrzymac, bo zaraz wyjezdza. Powrot na wies, gdzie sie przyblakala skonczy sie tym, ze ja chlopi otruja. Jak na cito nie znajde DT to suka wyladuje na Paluchu... Ja przy swojej duzej suce, mieszance niufa - ktora jest "pierwsza w kolejce" do zabrania na tymczas - i mieszkaniu ~ 50 m2 w centrum Wawy po prostu nie dam rady. Ponad 100 kg psa, z czego ~ 70 do podstawowego ulozenia, mnie w tym momencie przerasta! Mam wiec prosbe - oglaszaj ja jako "duzego kundla, u ktorego niedouczony weterynarz stwierdzil minimalne podobienstwo do owczarka kaukaskiego", ale oglaszaj! Po prostu pomoz. Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 Miluśka ma ogloszenie na 4 lapy: http://www.4lapy.pl/ogloszenia/pokaz.php?id_ogl=36644&id_kat=12&pi=0 Quote
Ania+Milva i Ulver Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 ale gratka i kupie psa http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1602684_miluska_roczna_prawie_kaukazka_szuka.html http://kupiepsa.pl/detail.php?siteid=29684 Quote
KWL Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Diuna']KWL- To nie my zakladamy ze charakterologicznie Kaukazem jest Nie ? :cool1: [quote name='Diuna']tylko Ty zakladasz ze nim nie jest- wiec moze przedstaw na jakiej podstawie? Skoro nie zakładacie to co mam przedstawiać ?:evil_lol: Bo nie widzę żadnego podobieństwa do jakiegokolwiek typu owczarka kaukaskiego. Akurat w tej suni nie ma żadnej specyficznej cechy kaukaskiego . Budową ogólną i rodzajem włosa to raczej bernardyna przypomina... Głowa innego kształtu. To się w żadnym typie kaukaza nie mieści. Więc dlaczego musi być mixem kaukaza ? Niemało jest innych dużych ras. [quote name='Diuna']Na zdjeciach przedstawiasz kaukazy typu grubokoscistego (dla kontrastu?), no i przede wszystkim przedstawiasz KAUKAZY, podejzewam ze rodowodowe. Przedstaw mixy kaukazow, ktorych jestes pewna ze nimi sa, w tym samym wieku. Wtedy sens jest porownywac.Tak mysle. Wtedy na takich przykladach mozemy podywagowac ile kaukaza jest w danym mix`sie. Na trzecim zdjęciu jest lekki. Zdjęć mixów jest od metra na moich wątkach. Proszę pooglądaj, poczytaj. Co do porównywania to wybacz ale to już kompletnie sensu nie ma i to z racji definicji mixa. Co innego wyjdzie z kaukaza i landseera, a co innego z kaukaza i CC(no to akurat mogło by być ciekawe :diabloti:, ale bałbym się takiej mieszanki). Podsumowując, nie widze podstaw do tego by sunię nazywać mixem kaukaza. Sunia ma allegro ? jak nie to mogę załatwić. Ogłoszenia są jakieś ? A co do Palucha...to mam tam już parę mixów, w niedzielę się będę z nimi widział ;) Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 Aniu! Dzieki Ci wielkie! za ogloszenia. KWL! Tez dzieki za bezcenne informacje. Quote
KWL Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='marie']KWL! Tytul jak widzisz zmieniony - "prawie" czyni roznice. Jesli znasz towarzystwo molosolubne, to bardzo prosze pomoz mi znalezc dla niej dom! Dziękuję :-), wrzucę do siebie na wątek. Jak wysoka jest i ile waży ? Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 ~ 60 (z lekka gorka) cm. Waga wylacznie na oko - zapomnielismy w ferworze walki - trzydziesci pare kilo. Byla bardzo szczupla, teraz przybrala. Dzieki za pomoc! I za banerek :) Bo czas naprawde bardzo goni! Chocby tymczas! Kolejne ogloszenie: http://www.dwukropek.pl/0,70610,3051109,23503192,Warszawa_Zwierzaki___Adopcja,4-192.html Quote
KWL Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Napiszę też do kilku osób. Nie podba mi się jej siedzenie na fotce, czy robiliście rtg "tyłu" suni ? Byłbym ostrożny z dopasaniem. Quote
marie Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 Nie miala jeszcze nawet szczepien - jest dopiero po odrobaczaniu. Nie jest "dopasana". Po prostu dostaje normalnie zrec. Po ~ 2 miesiacach zywienia sie tym co upolowala (glownie gryzonie sadzac ze sladow, troche kur) i bytowania "na dziko" normalnieje. Ponoc szybko dosc rosnie - ja nie mam porownania. Do mnie sie zglosili dopiero w sytuacji podbramkowej wczoraj. Na dniach sprobuje im kupic Artoflex. Quote
Diuna Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='KWL'] Nie ? :cool1: Nie, chodzilo glownie o eksterier a nie charakter :roll: [quote name='KWL'] Skoro nie zakładacie to co mam przedstawiać ?:evil_lol: Poniewaz od Ciebie wyplynela teza ze kaukazem nie jest (osobowosciowo nie eksterierowo). Chcialam uslyszec jakimi argumentami to poprzesz [quote name='KWL'] Jej zachowanie też niewiele ma wspólnego z typowym dla rasy więc pozostanę przy swoim zdaniu. Jak mozna oceniac czy pies przynalezy do danej rasy czy nie na podstawie krotkiego opisu charakteru psiaka na forum:crazyeye: Ale nic tam, przeciez o dobro psiaka tu chodzi, czy mixem jest czy nie. Jaki stosunek ma nasza dziewczynka do dzieci i kotow? Quote
Recommended Posts