kajira Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Mam od 5 dni 2-2,5 miesiecznego szczeniaczka w domu:loveu: Jest kochany i cudowny.Ale mam pytanie jak od malego mozna jego oduczyc szczekania i gryzienia?Gdy wstaje rano Fionka bardzo sie cieszy odrazu biegnie i sie wita,najpierw jest lizanie ktore po kilku sekundach przechodzi w gryzienie:( jej ulubionym celem sa dlonie i nogi.Tak samo jest gdy zaczynam Fionke glaskac,dwa trzy razy ja poglaskam i po chwili mala zaczyna grysc a jest przy tym tak zawzieta i napastliwa ze poprostu szok,najgorsze jest chyba to ze jak ktos idzie to malutka z upodobaniem biegnie i gryzie ta osobe w nogi:(Druga sprawa jest szczekanie,obszczekuje domownikow ile wlezie,wstaje o 5-6 rano najpierw przywitam sie z Fionka(powitanie zawsze sie konczy podgryzaniem)no a pozniej musze sie szykowac do pracy-w tym czasie mala biega caly czas za mna i mnie gryzie i towarzyszy temu dosyc glosne szczekanie,co jest dosyc uciazliwe.Mala jest taka w stosunku do wszystkich domownikow.Dodam jeszcze ze odwracanie jej uwagi zabawkami lub ignorowanie malej nie daje rezultatow:(Bym chciala wyplenic te zachowanie u malej jak najszybciej,dlatego prosze o pomoc i jakies rady co mam robic? Quote
Patt_d Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Ech.. To przecież standard.. Ja w tej chwili mam 4,5 miesięcznego ON-ka, od około 3,5 miesiąca przestał gryźć. Szczeka tylko jeśli pojawi się coś nowego, np jeśli postawi się coś większego na podłodze/ziemi, a jego przy tym nie było, to tak: przekręca ten swój łepek, i zaczyna szczekać... O matko! Z 30 minut potrafi tak szczekać. Albo na rower szczeka, na pedały.... Ech... nie oduczysz, możesz jedynie nagradzać za dobre zachowanie i tym wypracowywać je. Gdy gryzie, natychmiast kończysz zabawę, a gdy przez dłuższy czas nie gryzie k/s, lub ciasteczko. Ze szczekaniem nie pomogę:( Powodzenia!;) Quote
Iss Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 ja szczekanie ignoruje, kiedy mój szczeniak szczeka na mnie bądź na coś innego w domu to po prostu udaję że nie widzę i po chwili się zniechęca. Quote
Recommended Posts