Jump to content
Dogomania

Pies Akita Inu ... proszę o pomoc w podjęciu decyzji ...

Recommended Posts

Posted

Witam!!

Zastanawiam się bardzo mocno w zakupie pieska Akity! W domku obecnie mam owczarka Niemieckiego, sukę która ma 17miesięcy. Od samego początku noszę się za zamiarem posiadania dwóch psów. Tak czytam i czytam o Akicie i przyznam ze jestem pod wrażeniem! Jak na razie wszystko przemawia za tym że chce ją nabyć! Nie chcę podejmować decyzji pochopnie i nie wlaściwie dlatego chcę troszkę wypytać doświadczonych właścicieli tych psów.

Przy wyborze psa po pierwsze kierowałem się wyglądem! -co by nie mówić ale nawet jakby nie wiem jaki wspaniały miał charakter a wyglądal nie interesująco to nie wzbudzil by mojego zainteresowania. Potem poczytałem o nich dokładniej! Szukam własnie pieska który bedzie mieszkał na podwórku i ogrodzie, będzie zrównoważony, postawny, będzie można z nim pochodzić po górach, potrenować przy rowerku. W zimie pociągać troszkę sanki ... Ze względu na to że posiadamy dwa domy połączone ze sobą wielkim ogrodem pies musi być dobrym stróżem no i zarazem obrońcą! Nie może być przy tym głośny ponieważ obok nas wybudował się blok i mamy kilkanaście nowych rozin którym mogło by to się nie spodobać ...

Co do agresywności Akity (o tym tylko czytałem) do innych psów to nie będzie z tym problemu ponieważ nie mieszkamy w bloku i nie muszę wychodzić z psem kilka razy dziennie na spacer! Choć nie ukrywam że będe próbował zaprzyjaźniać psa od szczeniaka z innymi ...

Czy ktoś może mi polecić jakąś hodowlę? Która będzie miała w najbliższym czasie szczeniaki? Na razie jestem na etapie powiększania wybiegu (około 70m2) dla psów więc na przyjęcie szczeniaka będe gotowy za około miesiąc... Rozglądałem się na www ale to jednak nie to samo co poradzić się tutaj na forum ... !! Dziękuje za info!!

P.S. To moja suczka Dora...

dora_02.jpg

Posted

Witam Cię Mellows :P i postaram sie troszke poodpowiadać na Twoje pytania.Lepszego stróża i obrońcy nie znajdziesz,akita jest rasą nie przekupną,nie hałaśliwą.Pomimo,że masz duży teren to i tak na spacery trzeba chodzić.Akita doskonale sprawdza sie przy rowerze jak i przy sankach.Do roweru mam założone ustrojstwo takie /sprinter/i jeżdże sobie z akitami w rózne miejsca.Zimą do sanek rownież przyczepiam ,ciągają moją młodą /córę/.W Twoim przypadku ,ponieważ masz suczke o.n.,polecałabym psa akitę,nigdy sunię.Akita sunia zdominuje ją błyskawicznie,a znając akity zrobi to bardzo szybko,jeszcze w wieku szczeniecym.Akita w walce jest zdecydowany ,szybki i ...niestety okrutny.Tak wiec jeżeli chcesz mieć akitę to moim zdaniem tylko chłopaka.Będzie z sunia Twoja doskonale sie uzupełniał.Jak bedzie cieczka,odizolujesz je na troche i po kłopocie.Co do hodowli,to poleciłabym Roal/tel.0/603671564/,wiem,że w tej chwili mają szczenięta,w miocie jest kilka piesków.

Gdybyś miał jeszcze jakies pytania ,napisz,ktoś tu zawsze Ci odpowie.

Pozdrawiam serdecznie :P :P :P

Posted

Witam !!

Dziękuje za odp i uprzedzam że pytań będe miał sporo!

Własnie myślałem o psie. Co do mojej dory to planuję ją wysterylizować. U nas w okolicy jest sporo kundli które robią wszystko aby się dostać.

Co do tej hodowli Roal to gdzie się znajduje? Szukam coś w miarę blisko ... 100 ... 200km ... :)

Jakie są obecne ceny za Akitę psa? Czy to około 1500zł ?? Oczywiście chcę zakupić tylko i wyłącznie z metryką :) Mam taki przykład z moją Dorą - miałem kupić bez papierów ale zrobiłem inaczej i teraz jestem straszliwie zadowolony!

Posted

Roal jest w Koninie,nie wiem,czy to daleko od Ciebie....ale warto...mądrze,że sunie wyciachasz,będziesz miał spokój,a co do pytań,to pytaj po to to forum :lol: :lol: :lol: Akita kosztuje ok 1500zł

Posted

Akita je tak jak każdy pies,ale dla szczeniaka polecam jednak Royal dla dużych ras,do Eukanuby mam jednak sporo wątpliwości....Sake była odchowywana na Royalu,w trakcie wymiany zębów dodawałam jej Irish Cal,wyrosła laska jak siemasz :lol: .Szczenieta zaś od 3 tyg.jadły karmę Bewi Dog,puppy,później juniora ,teżdodawałam Irish/lubię to wapno,nie ma wit,A,która jest "wzrostowa"/.Teraz całe moje psiarstwo jest na surowym mięsie +śladowa ilość kaszy .A idzie mi tego....150 kg.miesięcznie /8 psów,w tym 5 akit/ i około 20 kg Bewi Doga.Psy dostają też coś extra do gryzienia,albo suszone,albo chrząstki cielęce.Młodym psom akitom dobrze jest też dodawać algolit,maja wtedy super pigment.A reszta jak u innych ras ,ale ja jestem jednak zwolennikiem gotowej karmy,czy to miesnej czy suchej /ile to garów musiałabym gotować,a to mięsko psie przywozi mi firma,gotowe,zamrożone/.Pozatym ,takie kombinowane "psie "obiadki nie rzadko psom nie wychodza na zdrowie.Czy ktoś widział,aby kiedyś wilczyca czy szakalica latała z garnkiem po lesie i warzyła strawę?Jadły to co upolowały,miecho,podroby,kości i skórę,Dobra sucha karma to ma,i w tym moim miesie tez to jest :P Tak,że obiadki jemy my,a nasze pieski jedzą dobrą karmę :wink:

Posted

Aha... Czyli dokładnie tak jak karmiłem i karmie Dore. Ale nie dawałem jej witamin bo jadła na początku Eukanubę potem i teraz Royala i wet nie zalecał dodatkowych witaminek :))

Posted

Pomimo tego,że w Royalu jest "wszystko"to od 4 do 6 mies.dodaje wapno,mam wtedy pewność,że wszystko jest oki.Kiedy wapna jest za dużo,to widać,ale nigdy sie nie spotkałam ztym,że było za dużo. :P Zamiast Irish Calu można dodawać Artibone lub Artoflex,bardzo ładnie "wiążą" młodego psa. :P

• 2 weeks later...
Posted

Witam!!

A więc pieska juz mam zamówionego! Z hodowlii ROAL z Konina. Odbieram za jakieś 3-4 tyg a w tym tyg jadę obejżeć :))

A jak jest z metryką psa? Jak wygląda sprawa z imieniem? czy jest nadawany przez hodowce i wpisane w metrykę??

Posted

Łaaaaaaaa !Ciesze się bardzo!!! :P :P :P Będzie nowy akiciarz! :lol: Metryke dostaniesz od Tomka,pies będzie ochrzczony już

ale możesz sie z nim skontaktować,jeżeli metryczki nie sa jeszcze wypisane,możesz podpowiedzieć imie jakie bys chchciał :P W pewnym sensie ,nasze akity będą "kuzynami",po tatusiu Goku :P ,ten miot Tomek określił jako "mercedesy" :lol: :lol: :lol: ,przekaż mu w moim imieniu pozdrowienia z Białegostoku,proszę :P :P :P

Czekamy tu ,na forum na szczeniaczka ,na zdjecia i na wszystko O NIM !!!

Pozdrawiam ,trzymaj sie cieplutko,przed Toba cudowne życie z akitą!!!

Posted

Te mercedesy,to określenie Tomka :lol: nie syrenki czy trabanty,ale pierwszy sort tzn.mercedesy :P A matką o ile mi sie nie pomerdało,jest suka specjalnie sprowadzona z Czech dla Goku /duża,mocna,po niej jest Czenay/ ARIET Biba z Krasnej dedinky

No,Agappe,rodzina nam sie powieksza... :P :P :P

Posted

inwestowac i inwestować....,masz racje Daria 8) jak nie będzie inwestycji,to moja OJOSAN zostanie starą panną... :cry: ale licze na Twoje zaangażowanie w akici interes,dwa latka poszczekam - ja i OJO :P :P :P

Posted

Hej! No i stało się! Przywiozłem szczeniaczka!

Psinka zwie się EDO -ciesze się że p.Tomek wybrał takie fajne imie i nie muszę zmieniać :)) Psinka jest poprostu śliczna! Od samego przyjazdu bawił się ze wszystkimi... spotkanie z moją Dorą było bardzo miłe! Jak na razie nie płacze choć noc przed nami!! Fotki zamieszczę jutro :))

Posted

Super mały makita!!! :P :P :P No,Mellows,nie zawiedziesz Tomka,będziesz wystawiał?A!!! dziś w Sopocie na wystawie RENGOKU i jego potomstwo zawalczyło :P :P :P ,młodziutki CZENAY wygrał rasę :P :P :P .Mam nadzieję,że niedługo po takie same tytuły sięgnie EDO :P :P :P

Posted

Słodziutka ta Twoja malutka, puchata kuleczka. Poprostu boska :iloveyou: Mam nadzieję, ze mieszkasz dosyć daleko odemnie, bo inaczej się nieodpędzisz od moich wizyt domowych :evilbat: :wink: