Asiunia02 Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 A tak na koniec tej dziwnej dyskusji, mam pytanko, jakiego wzrostu jest Emiko ?? bo ja jej na żywo nigdy nie widziałam a po zdjęciach to nie godna oceniać, bo może jej pancio ma 2 metry :) :) Quote
wani Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Wedlug co miesiecznych pomiarow ma 58 cm :) Quote
INU Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [quote name='wani']Wedlug co miesiecznych pomiarow ma 58 cm :) 61 - 3 = 58 Wzrost wzorcowy, od której strony by nie patrzeć. :lol: Asiuniu, w tym samy wieku na pewno nie jesteśmy, bo mam 12 lat. ;) Quote
Agappe Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 [quote name='INU']61 - 3 = 58 Wzrost wzorcowy, od której strony by nie patrzeć. :lol: Asiuniu, w tym samy wieku na pewno nie jesteśmy, bo mam 12 lat. ;) [quote name='Asiunia02']Jaka ja Pani, jestem Asia i koniec !!! Pewnie i tak jesteśmy w tym samym wieku, albo ja i młodsza :lol::lol: no to tylko jakieś 10 lat różnicy ;) bo ile pamietam Asia jest w podobnym wieku do mnie :cool3: INU znowu przyczepie się do słówek.. wzorcowy wzrost to 61 cm ;) dopuszalna granica błędu +/- 3 cm :evil_lol: Quote
Asiunia02 Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Ja mam 23 wiec nadal nie pani :) dla mnie 58 to wzrost idealny :) czyli z Emiko wszystko ok :eviltong: Quote
cropka Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Jeśli dobrze pamiętam kiedy trzymałam te małe pręgowane kluski na rękach :loveu:, to Emiko nie skończyła jeszcze roku. Akita to duża rasa, więc panna jeszcze nie zakończyła zupełnie okresu wzrostu. Swoją drogą ciekawe ile ta moja bestia ma w kłębie :cool3:. Quote
MargoK Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Czy wam na prawde tak bardzo zależy na dobrych ocenach waszych psów na wystawach i na tym, aby były idealne wg wzorca rasy?? Nie tylko tu, ale jeszcze w innych wątkach znalazłam posty świadczące, że jednak zależy wam na tytułach jakie psy zdobywają... a przecież pies który zdobył np. 2 miejsce czy 3, wcale nie jest gorszy od tego z nr 1. Mnie generalnie wszystkie akity sie podobają i uważam, ze sędziowie mają ciężki orzech do zgryzienia w ocenianiu tych "miśków" :) Quote
Taishi Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 ha...i tu jest duża różnica...mieć psa z championatem, a mieć psa jak najbardziej zbliżonego do wzorca...to nie to samo...(niestety) i o to 2 dużo trudniej... Quote
wani Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK napisał(a):Czy wam na prawde tak bardzo zależy na dobrych ocenach waszych psów na wystawach i na tym, aby były idealne wg wzorca rasy?? Nie tylko tu, ale jeszcze w innych wątkach znalazłam posty świadczące, że jednak zależy wam na tytułach jakie psy zdobywają... a przecież pies który zdobył np. 2 miejsce czy 3, wcale nie jest gorszy od tego z nr 1. Mnie generalnie wszystkie akity sie podobają i uważam, ze sędziowie mają ciężki orzech do zgryzienia w ocenianiu tych "miśków" :) Mysle, ze kazdemu zalezy, bo w innym razie nie jezdzil by po wystawach. Dla mnie moj pies jest najwspanialszy, najpiekniejszy i naukochanszy, ale milo jest gdy wywalczy jakis tytul i zajmie 1 miejsce. To troche tak jak z konkursami pieknosci, poszukujemy potwierdzenia wyjatkowosci naszego psiaka. Wiadomo, ze kazdy sedzia ocenia troche inaczej, gdyz zwraca uwage na troche inne aspekty psa, dlatego raz wywalczysz lokate 1 a innym razem 2 lub nawet 3 ;) Oprocz tego wszystkiego to jest naprawde swietna zabawa i odskocznia od szarej rzeczywistosci, jesli ma sie do niej troche dystansu. Quote
MargoK Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 hmm... tak jak Wani napisała, pies raz wywalczy 1, a raz 2 lub 3 lokatę.. a to oznacza Taishi, że wszystko jest względne i zależy co spodoba się sędziemu. Mojemu psu pani sędzia powiedziała na wystawie (jako błąd)- że ma podszerstek szczenięcy.. a występował w klasie szczeniąt, mając niecałe 7 miesięcy- to jaki miał mieć podszerstek?? i Jeśli taka pani sędzia czy inna podobna do niej uzna, że nie jest zgodny ze wzorcem- to sory, ale dla mnie to nie jest miernikiem prawidłowości wzorca. Mi zależy na tytułach hodowlanych, bo psa kupowałam z rodowodem po to, aby mi kiedyś, kiedy już jego zabraknie, zostal jakis piesek po nim.. bo nie potrafie po dzień dzisiejszy zaleczyć ran po ostatnim psiaku, którego już nie mam.. :( A nie popieram rozmnażania zwierząt bez rodowodu, więc stąd decyzja o psie z rodowodem.. Quote
MargoK Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 wani- chyba już jesteś obyta z wystawami, ja staram się nie stresować na nich. Moim marzeniem jest, gdy mój uparciuch, zachowa się przyzwoicie - tzn. pokaże zęby, będzie grzecznie chodził/biegał przy nodze.. na razie to tak dla mnie jak i dla niego to nowość, wiec błędy są niestety.. ocen najgorszych nie dostaje, wiec nadzieja jest , że kiedyś będzie reproduktorem :) Quote
INU Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK - albo ja jestem jakaś nie przytomna, albo jeszcze nie pisałeś - jak się nazywa Twój pies? Quote
wani Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK napisał(a):wani- chyba już jesteś obyta z wystawami, ja staram się nie stresować na nich. Moim marzeniem jest, gdy mój uparciuch, zachowa się przyzwoicie - tzn. pokaże zęby, będzie grzecznie chodził/biegał przy nodze.. na razie to tak dla mnie jak i dla niego to nowość, wiec błędy są niestety.. ocen najgorszych nie dostaje, wiec nadzieja jest , że kiedyś będzie reproduktorem :) Obyta z wystawami? Hmm Emiko ma 11 miesiecy, a wystaw zaliczonych mamy z 6 jesli dobrze pamietam. Chcielismy zalapac w miare szybko o co w tym wszystkim chodzi i oczywiscie, zeby Emisia czula sie swobodnie i bezstresowo na ringu. Poczatkowo ja mialam ja wystawiac, ale za bardzo sie denerwowalam i to wszystko przenosilam na psa. Teraz prezentrem jest Marek, ktoremu wszystko wychodzi o niebo lepiej. Ja zajmuje sie fotorelacja i naprawde super sie przy tym bawie. Ogolnie mamy z tego super frajde :) Quote
wani Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 INU napisał(a):MargoK - albo ja jestem jakaś nie przytomna, albo jeszcze nie pisałeś - jak się nazywa Twój pies? No wlasnie... chyba nikt jeszcze o to nie pytal, tez jestem ciekawa ;) Imie, hodowla? Quote
Taishi Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK napisał(a):hmm... tak jak Wani napisała, pies raz wywalczy 1, a raz 2 lub 3 lokatę.. a to oznacza Taishi, że wszystko jest względne i zależy co spodoba się sędziemu. Mojemu psu pani sędzia powiedziała na wystawie (jako błąd)- że ma podszerstek szczenięcy.. a występował w klasie szczeniąt, mając niecałe 7 miesięcy- to jaki miał mieć podszerstek?? i Jeśli taka pani sędzia czy inna podobna do niej uzna, że nie jest zgodny ze wzorcem- to sory, ale dla mnie to nie jest miernikiem prawidłowości wzorca. . właśnie o to mi chodzi, to może działać w 2 strony...dobry pies może być niedoceniony a słaby może dostać championat. I wszystko zależy od sędziów, którzy jeżeli chodzi o wzorzec rasy nie zawsze są przygotowani. I teraz pytanie...czy zależy nam tylko na championacie, hodowlance...itp..żeby móc np. rozmnażać naszego pupila...czy zależy nam żeby wyselekcjonować najlepsze psy. 1 opcja- mam psa, mam papiery, rozmnażam, chociaż pies/suka wcale wybitna nie jest i nie wnosi nic do rasy...ale ma papiery więc mogę i chcę i produkuję średniej jakości psiaki 2 opcja - mam psa , mam papiery, pies jest średni ( i zdaję sobie z tego sprawę) i nie rozmnażam, bo po co? jeśli psy, (które będą po nim dziedziczyć) mają być słabe i 3 opcja, której wszystkim zainteresowanym życzę :) mam psa, mam papiery, pies faktycznie jest świetny, chcę rozwijać rasę, dobieram sukę/psa równie świetnego i po takich rodzicach mam szansę...na dobry miot ( uprościłam to trochę...wiem) Quote
MargoK Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Hmm.. aby pies mógł być reproduktorem, musi otrzymać jak wiecie 3x doskonałą ocenę. Skoro otrzymuje te oceny, to znaczy, że jest wzorcem rasy, czyż nie? tak mi sie wydaje i nie można powiedzieć, że jest psem średniej jakości. Quote
Taishi Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK napisał(a):Hmm.. aby pies mógł być reproduktorem, musi otrzymać jak wiecie 3x doskonałą ocenę. Skoro otrzymuje te oceny, to znaczy, że jest wzorcem rasy, czyż nie? tak mi sie wydaje i nie można powiedzieć, że jest psem średniej jakości. no więc nie zawsze...jak sama pisałaś różnie sędziowie oceniają i dla jednych szczenięcy podszerstek u szczeniaka był wadą...a u innego pies, który nie jest wcale idealny dostaje super ocenę. 3xdoskonała...to nie jest wielki problem, można to wyjeździć. MargoK przedstaw nam wreszcie swoja pociechę. Quote
Agappe Posted September 17, 2008 Author Posted September 17, 2008 nie ma psów wzorcowych.. są tylko psy zbliżone do wzorca.. u nas(w sensie, że w Polsce) oceny doskonałe dostają psy nie tylko doskonałe i zbliżone do wzorca, ale również psy, które są po prostu poprawne (chociaż i nie tylko takie).. trzeba zdawać sobie sprawe z tego jak powinna wyglądać akita.. trzeba obiektywnie ocenić swojego psa, bo jako właściciele jesteśmy w stanie najlepiej zauważyć ewentualne niedoskonałości.. tylko potrzebna jest odrobina wiedzy i samokrytyki.. nasz pies zawsze będzie najukochańszy, najpiękniejszy na świecie, ale nie zawsze najwybitniejszy w swojej rasie i trzeba zdać sobie z tego sprawe.. i dopiero potem podejmować decyzje o rozmnażaniu.. rozmnażać powinno się wyłącznie psy wybitne.. a rozmnaża się wszystkie, które tylko można bo spełniły lub nawet i nie spełniły warunków hodowlanych.. nie o to chodzi w rozwoju rasy i nie o to chodzi w hodowli.. mamy iść do przodu a nie się cofać.. a sędziowie a i owszem w wielu przypadkach się nie znają.. :shake: podam tu po raz kolejny przykład suczki rasy akita, która ma czarną maskę, co dla rasy jest jak wiadomo wadą dyskwalifikującą z hodowli.. suczka była na 3 wystawach.. dostała oceny: doskonałą, bardzo dobrą i dostateczną.. wystarczyła jeszcze jedna ocena bardzo dobra żeby suczka mogła się legalnie rozmnażać, mimo, że posiadała błąd dyskwalifikujący ją z hodowli wedle wzorca.. i czy to przepraszam ma dobrze świadczyć o sędziach z polski??? INU tak biedni są sędziowie, bo w wielu przypadkach się nie znają... sędziują wszystkie rasy.. a jak ktoś się zna na wszystkim to nie zna się na niczym :shake: ps. a MargoK z tego co się orientuje ma pieska ARIGATAIOKURIMONO GO Byu-Ti-Sawa Quote
Taishi Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 my trafiliśmy na przykład na sędziego, który na tej samej wystawie sędziował prawie cała 9 grupę ( shih tzu, mopsy, pekińczyki...itd..) i jeszcze dorzucili mu akity :crazyeye: ideałem byłoby, żeby sędziowie dzieleni byli chciaż na grupy, juz nawet nie na rasy...bo to niewykonalne...ale żeby było kilku specjalistów tylko od szpiców, molosów...itd. Quote
pakej Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 INU tak biedni są sędziowie, bo w wielu przypadkach się nie znają... sędziują wszystkie rasy.. a jak ktoś się zna na wszystkim to nie zna się na niczym :shake:[/quote] też tak uważam ale ja i tak jestem laik według Was dopiero byłem drugi raz na wystawie i tak naprawde dopiero się ucze tego wszystkiego:evil_lol: Quote
MargoK Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Hmm... ale skoro tak jak piszecie- nie zawsze najlepszy pies jest doceniony i otrzymuje najlepszą ocenę, to czy podobnie nie jest z tytułami- zwycięzca młodzieży, njwr, npwr itd.. nie znam wszystkich :) ? Mój akita to Arigataiokurimono, a ja mam na imię Małgorzata Quote
wani Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Taishi napisał(a):my trafiliśmy na przykład na sędziego, który na tej samej wystawie sędziował prawie cała 9 grupę ( shih tzu, mopsy, pekińczyki...itd..) i jeszcze dorzucili mu akity :crazyeye: ideałem byłoby, żeby sędziowie dzieleni byli chciaż na grupy, juz nawet nie na rasy...bo to niewykonalne...ale żeby było kilku specjalistów tylko od szpiców, molosów...itd. My natomiast bylismy na wystawie, na ktorej sedzia poprosil wszystkie akity na ring... w sensie grupy, tlumaczac, ze on nie lubi miec malo akit na ringu :roll: haha To byl dopiero brak profesjonalizmu... Nie potrafil wlasnie odniesc sie do wzorca tylko musial miedzy soba wszystkie psy porownac ;) Quote
wani Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK napisał(a):Hmm... ale skoro tak jak piszecie- nie zawsze najlepszy pies jest doceniony i otrzymuje najlepszą ocenę, to czy podobnie nie jest z tytułami- zwycięzca młodzieży, njwr, npwr itd.. nie znam wszystkich :) ? Mój akita to Arigataiokurimono, a ja mam na imię Małgorzata A jaka hodowla? :) Dobrze odnalazlam? ;) ARIGATAIOKURIMONO GO Byu-Ti-Sawa, czerwone, 03.10.2007, 9974/V/07, PKR.V-14512 (Ch.CHAKIRI z Bambusového háje-BIBÓ z Roháčovky), hod. Radek Svub, wł. Małgorzata Kasprzak Quote
Agappe Posted September 17, 2008 Author Posted September 17, 2008 wani napisał(a):A jaka hodowla? :) czeska.. http://www.akity.cz/ dokładnie Ewelina.. Quote
Taishi Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MargoK zobacz sobie zdjęcia z niektórych wystaw :) róznie bywa, też się jeszcze nie znam :), ale czasem nie potrzeba nawet dużej wiedzy...( niestety) Quote
Recommended Posts