Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Interesuje mnie, czy znaczenie irlandzkie ma jakiś istonny wpływ na ocenę na wystawie. Teraz z tego co zauważyłem boksie z białymi znaczeniami są dosyć popularne, ale czy brak znaczenia irlandzkiego jest przeszkodą, jeśli ktoś bierze pod uwagę możliwość wystawiania psa ? Czy może inne rzeczy są bardziej istotne ?

Posted

Bez irlandzkich czy w ogóle bez białych znaczeń można wystawiać psa śmiało i z dużym powodzeniem :D

O to się nie martw.

Znaczenia są bardzo ładne,ale trzeba uważać na prawidłowość ich rozmieszczenia-żeby nie stanowiły większości na głowie,nie zakrywały całkowicie maski,żeby nie występowały na grzbiecie.

A reszta to jak zwykle kwestia gustu :D

Posted

bartek_yo, znaczenie irlandzkie to białe znaczenie dotyczące strzałki i części maski na głowie...

Mnie też podobają się psy z białymi znaczeniami, ale prawdę mówiąc bardziej działa na mnie piękny kształt głowy i harmonijna budowa fizyczna psa niż jego maść... Poza tym - jeśli chodzi o te znaczenia - niektóre są rzeczywiście bardzo ładne, a niektóre - nieco mniej ... :wink:

Z resztą - wszystkie boksery sa ładne i kochane ! :lol:

Posted

Białe znaczenia (nie koniecznie irlandzkie) przyciągają oko sędziego.

Do wystawiania lepszy pies z białymi znaczeniami, ale do hodowli już nie.

Posted
bartek_yo, znaczenie irlandzkie to białe znaczenie dotyczące strzałki i części maski na głowie...

a moglbys wstawic zdjecie psa, ktory ma wlasnie znaczenia irlandzkie ? bo nie wiem czy dobrze mi sie wydaje :wink:

Posted

Ja powiem tak:

Mam subiektywne wrażenie, że wśród piesków rasowych jest najwięcej żółtych piesków z białymi znaczeniami. Są one niewątpliwie bardzo ładne, ale w tym świetle posiadanie boksika pręgowanego bez białych znaczeń na masce i strzałce zakrawa na oryginalność ... :wink:

I tak zupełnie mimochodem zauważyłem, że wokół mnie kiedyś kręciło się jakby więcej piesków bez znaczeń. / mam na myśli pieski z blokowisk /

Przy okazji pytanie:

Jak się ma kwestia maści pod względem wystaw ? Czy jest dysproporcja pomiędzy ilością psów żółtych i pręgowanych ?

Może to złudzenie, ale wydaje mi się, że niektóre hodowle "nastawiają" się na pieski żółte albo pręgowane ... ? ...

• 4 weeks later...
Posted

Ja tez bardzo lubie psy z bialymi znaczeniami.. Tak sie jednak zlozylo,ze Grafcio prawie ich nie ma.. Ale i tak bardzo mi si€ podoba.. :) Cho jak bede nastepnym razem kupowala psa to poszukam preguska z duza iloscia bialego.. ;)

Ps. Pozdrawiam wszystkich bokseromaniakow.. Dlugo mnie nie bylo.. Jak milo znow byc tu z wami.. :)

Posted

Moja to ma dosyc duze te znaczenia 8) zwłaszcza na buzieńce :D

Ale właśnie taka mi się spodobała.Mnie się podobają żółte ze znaczeniami.I prawie czarne ze znaczeniami.Białe ze znaczeniami 8) ,a wogule to wszystkie :lol:

Dziękujemy Marta za pozdrowienia,żeczywiście długo Cię nie było :D i fajnie,że jesteś :wink: