Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Od 3 dni mam 13 tygodniowego westa i mam kilka pytań ;)
1.hodowca dawał mu karmę pedigree i mam pytanie czy mogę bez problemu zmienić mu karmę na inna firme? Jeśli tak to na jaka?
2.poza karma dawać mu coś jeszcze do jedzenia?
3.jak nauczyć go chodzenia na smyczy?
To narazie chyba tyle dzięki;)

Posted

Pedigree? :crazyeye: :splat:
Co to za hodowca? :crazyeye:

Na pewno zmień karmę ale nie od razu tylko stopniowo. (np kilka dni podajesz 1/4 nowej karmy,potem połowę itd aż to pełnej zmiany karmy)
Jest dużo dobrych karm na rynku - radzę poczytać dział 'Żywienie' na dogomanii. Mój pies je Nutro Choice'a ale nie wiem jaka jest ich karma dla szczeniąt.
Na pewno nie karm szczeniaka żadną z karm 'marketowych' (typu właśnie pedigree , chappi itd bo to po prostu karma śmieciowa)!
Co poza karmą? Na pewno możesz zacząć już jakieś szkolenie, nauka podstawowych komend - przywołania, siadania , reakcja na imię itd. - zatem przydadzą Ci się smakołyki - oczywiście wybieraj takie dla szczeniaków. Poszukaj i popytaj w sklepach zoologicznych (zwykłych albo internetowych, ja polecam krakvet.pl).
Poza tym szczeniaki , jak pewnie wiesz ;), lubią memłać i gryźć różne rzeczy, przydadzą Ci się gryzaczki (też oczywiście przeznaczone dla szczeniąt).
No i zobacz co pies lubi - niektóre lubią owoce, np jabłka banany - możesz dawać ale nie za dużo. Mój pies np. lubi nabiał i dostaje parę razy w tygodniu trochę jogurtu czy serka. Tylko nie przesadzaj z ilością...

Jeśli chodzi o naukę chodzenia na smyczy - chwalić, chwalić i jeszcze raz chwalić za nieciągnięcie. Np idziecie na spacer, wołasz szczeniaka po imieniu, chwalisz jak zareaguje i spokojnie idzie obok Twojej nogi. Jeśli ciągnie zatrzymujesz się, czekasz aż pies sam 'poluzuje' smycz i nagardzasz.
Osobiście w szkoleniu polecam metodę klikerową - jeśli nie wiesz o co chodzi, zapraszam: http://www.dogs.gd.pl/kliker/

No i generalnie witamy na Dogomanii w naszym super dziale! - napisz coś o sobie i swoim szczeniaku w wątku 'Poznajmy się', koniecznie wstaw zdjęcia :loveu:
Pozdrawiam!