Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 :) zeby nie bylo ze offujemy...podane hodowle no i szczegolnie pani Swani Simon mają doswiadczenie w karmieniu BARF własnie szczeniaki. pani rodezjanka;) łączy chyba jedną i drugą szkołe. tak to wygląda przynajmniej z linków, które sama podaje (niestety dzial zywnosci jest tylko w jezyku niemieckim (Ernaehrung), są tam linki anglojęzyczne i niemiecojęzyczne, ale te niemieckie prowadzą do karmienia jak w Niemczech, te anglojęzyczne do BARFa w stylu pana Billinghursta) Quote
EMT Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Gdybym miala wiekszego psa lub w ogole psa rasy olbrzymiej na pewno nie odwazylabym się sama (bez wyszczegolnionego indiwidualnego planu karmic szczeniaka (nawet do ukonczenia 2 lat) BARFem Wyzwanie zostało podjęte:) ...i trudno chyba o większą rasę.. A tak wyrósł na tej hmmm..fabrycznie niezbilansowanej diecie: Tu Galeria jak róśł i się rozwijał: http://www.wilczarz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=26 Rzeczywiście są różne szkoły BARFowania, zanim się zacznie tak żywić warto troszke poczytać na ten temat i warto poznac rózne punkty widzenia. W takim żywieniu istotne jest aby widzieć i umiec ocenić czy pies się prawidłowo rozwija czyli czy nie prezentuje w któryms momencie jakichs zaburzeń rozwojowych, które nalezy korygować. Z własnych doświadczeń preferuję BARF z niewielka ilością warzyw podawanych od czasu do czasu i zupełnie BEZ produktów mlecznych i zbożowych-które uważam przynoszą więcej szkody niz pożytku. Polecam też ksiązkę : "Grow your puppy with bones". Recept "gotowców" nie ma nigdzie i nie będzie ale pzred BARFowaniem trzeba zgłebić temat na ile się da. Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 czyli on jako szczeniak byl na BARFie tez:-o:multi:? Powiem ze u mnie wyglada podobnie: produktow mlecznych pies nie ruszy, warzyw tez nie. Tak naprawde to jadlby gdyby mogl tylko mieso i kosci. tylko i wylącznie. Ale teraz walczymy z alergiami i wogole jest inaczej... Quote
EMT Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Tak naprawde to jadlby gdyby mogl tylko mieso i kosci. tylko i wylącznie. :evil_lol:Najwyraźniej za mało czyta o żywieniu psów...;) Quote
EMT Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 W przypadku alergii tym bardziej BEZ zbóż i produktów mlecznych. Bardzo ciekawa strona na ten temat: http://dogtorj.net/ Quote
furciaczek Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Charly dziekuje, juz sie zarejestrowalam... czekam na link aktywacyjny i zobaczymy :) Swoja sucz karmilam od szczeniaka BARFem ( co prawda nie taki olbrzym jak psina EMT, ale molos rozwijajacy sie do 2 roku zycia) i powiem jedno... w naszym przypadku swietnie zdalo egzamin. Zadnych problemow rozwojowych, stawy na medal. Nie przestrzegalam przy tym scislych "przepisow" ktore mozna znalezc w necie. Kazdego dnia dostawala co innego...wyrosla az za bardzo bo wzorzec przerosla ale to bardziej kwestia genow;) Jesli chodzi o produkty mleczne, raczej nie stosuje natomiast futra moje jedza sporo warzyw i owocow. Ale tak jak EMT napisala zanim zaczniemy stosowac ta metode zywienia warto poczytac... BARF to nie tylko skrzydelka , korpusy i marchewka (niestety wielu ludzi ma wlasnie takie wyobrazenie o tej diecie) Dodam ze i koty moje sa na tej diecie i służy im jak zadna inna. Quote
Charly Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 nie no koty to juz wogole powinny byc na BARFie:) ciesze się, że są tutuj doswiadczeni w karmieni szczeniakow ras olbrzymich. ETM dzieki za stronke- mysle ze zamowie sobie cos z tej niemieckiej strony na temat odzywiania BARFem psów seniorów - jest tez temat alergie i się dowiem. ale pewnie najpierw mi doradzą przeczyscic psu jelita wodą...i inne cuda;) Quote
Dolina Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 [quote name='furciaczek']BARF to nie tylko skrzydelka , korpusy i marchewka (niestety wielu ludzi ma wlasnie takie wyobrazenie o tej diecie) Hej! Prześledziłam ten wątek, bo: też mam szczeniaczka (3mc Akitkę); bo dieta BARF to coś co mi pasuje a mojej suni szalenie smakuje; bo trociny (karma) jej nie wchodzi, woli głodować a ja mam jeszcze parę pytań, na które może mi odpowiecie. Póki co "mój" BARF to kości cielęce, mięsko wieprzowe i cielęce + podroby wszelakie i warzywka. Jedynie z czym mam problem to ten cholerny kurczak, na którym niektórzy opierają BARF a ja nie potrafię. Cholernie bolę się kości drobiowych...Czy mam jej podać surowy korpus kurzy na kolację i wierzyć, że nic jej nie pokoje, że te kosteczki nie zaszkodzą? A moze jakieś części się wycina? Z dużymi koścmi nie mam oporów, ale podać jej kurczaka to sie boję.... przesadzam, co? Pozdrawim i liczę na Waszą pomoc. Quote
Charly Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 Dolina napisał(a): Hej! Prześledziłam ten wątek, bo: też mam szczeniaczka (3mc Akitkę); bo dieta BARF to coś co mi pasuje a mojej suni szalenie smakuje; bo trociny (karma) jej nie wchodzi, woli głodować a ja mam jeszcze parę pytań, na które może mi odpowiecie. Póki co "mój" BARF to kości cielęce, mięsko wieprzowe i cielęce + podroby wszelakie i warzywka. Jedynie z czym mam problem to ten cholerny kurczak, na którym niektórzy opierają BARF a ja nie potrafię. Cholernie bolę się kości drobiowych...Czy mam jej podać surowy korpus kurzy na kolację i wierzyć, że nic jej nie pokoje, że te kosteczki nie zaszkodzą? A moze jakieś części się wycina? Z dużymi koścmi nie mam oporów, ale podać jej kurczaka to sie boję.... przesadzam, co? Pozdrawim i liczę na Waszą pomoc. no wiesz- wszyscy tak karmia i nic się nie dzieje. aczkolwiek nie powinnas płacić za BARFa starganymi nerwami. Niczego sobie nie trzeba udawadniac. Ja czasem dawalam wszystko, czasem jak jakas dla mnie dziwna kostka wystawała to ją usuwalam, ale bardziej ze strachu niz potrzeby;) Quote
*Daria* Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 Póki co "mój" BARF to kości cielęce, mięsko wieprzowe i cielęce + podroby wszelakie i warzywka. A jak ma się BARF do Choroby Aujeszky'ego ? http://www.atheneum.pl/artykul22.html Quote
Charly Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 [quote name='*Daria*']A jak ma się BARF do Choroby Aujeszky'ego ? http://www.atheneum.pl/artykul22.html A tak cytat z zamieszczonego przez Ciebie linku:) "..Mięso i podroby wieprzowe można stosować w żywieniu psów ale tylko po co najmniej 30-minutowej obróbce termicznej..." Edit: BARF znaczy kosci i surowe jedzenie; wieprzowina nie jest obowiązkowa:)...wręcz przeciwnie. Quote
furciaczek Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 Wieprzowiny unikam...psy moje maja sraczke po niej. Raz na ruski rok dostana raciczke ale to raczej tak zeby mialy radoche;) Dzisiaj dostaly...mialy radoche...ja mniejsza jak musialam pozniej te koopki zbierac do woreczka:lol: Quote
evik1 Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 od kilku dni mam 5-tygodniowego posokowca i dopiero wczytuję się w dietę BARF. Czy ktos mógłby podać mi przykładowy jadłospis (tygodniowy?), abym mogła jak najszybciej zacząc stosować BARF w karmieniu mojego malucha? Quote
Martens Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 5-tygodniowy szczeniak powinien być jeszcze z matką przez 2-3 tygodnie! :-o Quote
evik1 Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Jejku :diabloti:, nie wiem skąd przyszło mi te 5 tygodni. Mój maluch ma ich już 9. To co, czy ktoś pomoże mi z tym jadłospisem? :lol: Quote
Charly Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 jesli nikt się nie zlituje będziesz musiala się przebiegnąc po barfowym ogólnym wątku. a poza tym jak znajde troche czasu zaloze nowy watek tylko z jadlospisami, bo barfowy głowny rzeczywiscie jest dlugi. choc duzo waznych informacj ijest na samym początku. nie trzeba dlugo grzebac:) Quote
Martens Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Ja się zlituję ;) Daj wagę psiaka. Z tym że jeszcze przez 2-3 tygodnie najlepiej by było, gdybyś podawała wszystko zmielone. Dopiero od 10-12 tygodnia można zacząć dawać w całości szyjki, krpusy, itp. ;) Quote
Charly Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Kochana Martens jak zwykle ma litość i cierpliwosc:loveu: Możesz wstawic jadlospis także tutaj? I jesli kierujesz się jakąs szkolą przy tym napisac co to za jedna? ja wstawie to potem na watek jadlospisowy Quote
Martens Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Korzystałam zazwyczaj ze strony psiejstwa (jeśli kojarzysz, nie pamiętam linku w tej chwili) - modyfikowałam nieco ich jadłospisy według dostępności produktów. Bo generalnie jak już piszę jadłospis to nie cuduję, że tu ma być koniecznie skrzydło, tam szyjka, tylko pozostawiam większą dowolność ;) Wstawię tu oczywiście później. Ew. dorzucę jeszcze coś potem do Twojego tematu jadłospisowego. Quote
Charly Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 super. dzisisiaj nie zaloze watku, ale w tym tygodniu na pewno będzie Quote
evik1 Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 Martens napisał(a):Ja się zlituję ;) Daj wagę psiaka. Z tym że jeszcze przez 2-3 tygodnie najlepiej by było, gdybyś podawała wszystko zmielone. Dopiero od 10-12 tygodnia można zacząć dawać w całości szyjki, krpusy, itp. ;) Z góry dziękuję :lol: Mój maluch ma ok. 5 kg. A jeśli chodzi o kości - czy tradycyjna ręczna maszynka do mięsa da im radę? :roll: Quote
Martens Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 Wieczorem wrzucę jadłospis ;) Podobno taka maszynka najlepsza. Nie musisz zaraz mielić świńskich goleni; z drobiowymi korpusami spokojnie sobie maszynka poradzi, a nawet więcej zniesie z tego co wiem ;) Quote
evik1 Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 Martens napisał(a):Wieczorem wrzucę jadłospis ;) Podobno taka maszynka najlepsza. Nie musisz zaraz mielić świńskich goleni; z drobiowymi korpusami spokojnie sobie maszynka poradzi, a nawet więcej zniesie z tego co wiem ;) Cześć Martens! ;) Dzięki za info o maszynce. Znajdziesz chwilkę, aby wrzucić ten jadłospis? Mój psiaczek i ja bylibyśmy bardzo wdzięczni :multi: Quote
Martens Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Zaraz poszukam, miałam ostatnio mało czasu ;) Quote
evik1 Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Martens napisał(a):Zaraz poszukam, miałam ostatnio mało czasu ;) Jadłospis otrzymałam :lol: Dziękuję Ci bardzo, Martens! :multi: Quote
Recommended Posts