Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

do kolekcji dziwnych budynków włożyłabym jeszcze ten:

a teraz plac Gendarmenmarkt - podobno należy do jednych z najpiękniejszych placów w Europie..

Tu znajduje się Deutscher Dom (Niemiecka Katedra), Französischer Dom (Francuska Katedra) i Konzerthaus (Sala koncertowa). Po środku, przed salą koncertową, stoi dumnie na cokole Friedrich Schiller.

Plac zaprojektował Georg Christian Unger pod koniec XVII jako Linden-Markt. Obecna nazwa pochodzi od pułku, który tu stacjonował w latach 1736 - 1782 i który nazywano z francuskiego "gens d´arms".

Deutscher Dom - budynek zaprojektowany przez Martina Grünberga na bazie pięciokąta, został wybudowany w 1708 r. przez Giovanni’ego Simonetti. W 1785 r. budynek zmodernizował Carl von Gontard. Dziś mieści się tutaj muzeum historii Niemiec.

Konzerthaus - sala koncertowa powstała w 1821 r. według projektu Karla Friedrich’a Schinkel’a na ruinach teatru narodowego, który nie przetrwał pożaru w 1817 r. Dziś mieści się tutaj Berlińska Orkiestra Symfoniczna.

Französischer Dom - kościół inspirowany świątynią z Charenton (niedaleko Paryża), wybudowany został w latach 1701 - 1705 przez uciekających hugenotów. Portale i wieża zostały dodane w 1785 r. według projektu Carla von Gontard. Dziś mieści się tutaj panoramiczna platforma widokowa, restauracja i muzeum poświęcone hugenotom.

Francuska i Niemiecka katedra wyglądają bardzo podobnie i są po 2 stronach placu (nie pytajcie która to która bo nie mam pojęcia).. ten "kwadradowy" budynek to sala koncertowa - i znajduje się pomiędzy tymi dwoma katedrami

katedra nr1

katedra nr2

Posted

trochę przystanęłam i mam mały problem z uporządkowaniem 50 zdjęć..

następnym przystankiem wycieczki jest Wyspa Muzeów - jeden z najważniejszych kompleksów muzealnych świata

W 1999 r. Wyspa Muzeów, jako unikatowy zespół architektoniczny i kulturalny, została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.

i właśnie mam problem z uporządkowaniem które muzem jest które

ale to na początek zwiędzania "wyspy" ichniejszy pomnik nieznanego żołnierza..

Nowy Odwach (niem. Neue Wache) - budynek przy Unter den Linden w Berlinie. Obiekt jest dziełem niemieckiego klasycyzmu, został zaprojektowany przez niemieckiego architekta Friedricha Schinkla. Jego budowę ukończono w 1818 roku.

Pierwotnie jako pomnik poległych w wojnach napoleońskich, poźnej od 1931 r. pod kierownictwem Heinricha Tessenowa przekształcony na pamiątkę poległych w I wojnie światowej. Po II wojnie światowej odbudowany w 1960 r. i w czasach NRD stał się pomnikiem ku przestrodze oraz pamięci ofiar faszyzmu i militaryzmu, był strzeżony przez całą dobę, straż honorową trzymało dwóch żołnierzy pułku NVA Friedrich Engels.

Dziś jest to pomnik ku czci ofiarą wojny i tyranii[1]. Wewnątrz znajduje się rzeźba Mutter mit totem Sohn (Matka z martwym synem) Käthe Kollwitz.

Posted

a potem czekaliśmy ze 30 min, aż dzikie tłumy ludzi wyjdą z "pomnika" i my będziemy mogli zrobic takie zdjęcia ;)

na dziś to tyle.. musze miec chwile na ogarnięcie reszty muzemów..które to króre

ale mile widziane komentarze do już wstawionych :evil_lol:

Posted

Fajnie jest pojechac gdzieś tam, NIE na wystawę...
Zdjęcia jakżesz różne od tych, naszych, wystawowych, tak jakby kradzionych PO lub PRZED wystawą...

Poproszę o więcej!

Pzdr.

Posted

zrobiłam sobie malą przerwę, ale już jestem;)

[quote name='Asiaczek']Fajnie jest pojechac gdzieś tam, NIE na wystawę...
Zdjęcia jakżesz różne od tych, naszych, wystawowych, tak jakby kradzionych PO lub PRZED wystawą...

Poproszę o więcej!

Pzdr.
wedle życzenia zaraz kolejne zdjęcia ;)

[quote name='bety']Masz rację.
niestety nie jest to odosobniony przypadek i to nie tylko w Berlinie.. ja do dziś nie moge przeżyć tego parkingu/biurowca przy Operze Narodowej i Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie.. chociaż sam budynek chyba wygrał kilka konkursów architektonicznych.. ale miejsce moim zdaniem jest mocno nie adekwatne :/

[quote name='Shirai - Koki']Daria ilosc zdjec powalajaca...bede malo oryginalna..mi sie najbardziej podoba to :-)...
http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/DSC00323.jpg

Fajny kolega :-)...

oooj tam budyneczki fajniejsze ;)

Wyspy Muzeów ciąg dalszy..

ewangelicka Katedra (powstała koniec XIX w)

jeśli dobrze pamiętam to resztki budynku "partii" w trakcie rozbiórki

Posted

Stara Galeria Narodowa

Stare Muzeum

i jeśli znowu dobrze pamiętam jakiś uniwersytet

sporo budynków na wyspie muzeów było w trakcie renowacji, więc i zdjęc jak na ilość obiektów niezbyt wiele, a niektórych galerii wcale :/

Posted

kościół Św. Hedwigi

kilka bliżej niezidentyfikowanych budynków

wydaje mi się, że to wieża Ratusza

ten juz był kawałek dalej.. od ulicy wyglądał normalnie, a od tylu okazał się "dziwolągiem" ;)

Posted

i kolejne niezydentyfikowane coś.. szukałam, szukałam, ale nie znalazłam co to za budynek, jak wiekowy.. itd.. ale obfocony jest od stóp do głów ;)

EDIT: Kościół Friedrichswerder - wybudowany w pierwszej połowie XIX wieku

i wnętrze

Posted

tak się zastanawiałam czy powinnam dziś wstawiać kolejne zdjęcia i jednak wstawie..
tematyka jest raczej mało "rozrywkowa", a dodatkowo w najbliższych dniach znowu nie będę miała czasu - pod koniec tygodnia 3 kolokwia

[quote name='yulquen']to już gdzieś widziałam ;) w powiększeniu miażdży.

a czy to nie jest przypadkiem kościół Friedrichswerder?

mogłas to zdjęie widzieć na Facebooku, naszej-klasie i jeszce w kilku innych miejscach ;) a pomysł zdjęcia był mój.. akurat jakiś mężczyzna stanął tuż obok tego "oświeconego" miejsca i zwrócił moją uwagę

dziękuje ślicznie za uzupełnienia nazwy kościoła..

to w takim razie kolejne zdjęcia
Stare Miasto, a właściwie to co z niego zostało.. podobno niektórzy Berlnińczycy nawet nie wiedzą, że to resztki "starówki", co w sumie nie dziwi biorąc pod uwagę, ze to kilka kamienić na krzyż - taki "kwadracik"

Posted

okolica

wiecie co jakoś nie kojarzyłam, ze w Berlinie jest tylko mostów, mościków i generalnie kanalików.. mój brat opowiadał mi jakies historie o tych kanałach i pomysłach z ich zagospodarowaniem, ale niestety już nie pamiętam, a nie chce zmyślać

Posted

i znowu nie wiem co to za kościół.. a jak szukałam tego czerwonego to go widziałam, a teraz nie moge zlokalizować :/

mam nadzieje, że widać ozdoby na budynku

i ciekawostka przyrodnicza - jak zabezpieczyć rower

na dziś to chyba tyle.. chociaż może jeszcze pod wieczór coś wstawie

Posted

miałam wczoraj wstawić te zdjęcia.. ale jakoś tak nie wyszło..

odrobine z wieczornego życia Warszawy.. jechałam wczoraj do Biblioteki Uniwersyteckiej, która jest w pobliżu Pałacu Prezydenckiego - ok 1km..
chyba nie musze mówić, że zaparkowanie samochodem graniczyło prawie z cudem.. <normalnie o tej porze w weekend nie ma żadnych problemów, a jest bardzo dużo miejsc w okolicy>.. tlumy Warszawiaków przybyło na Krakowskie przedmieście, ale o tym wszystkim jest w telewizji..
ja zajechałam jeszcze gdzie indzej.. pod Sejm..

ludzi nie było zbyt wiele, ale ich rotacja była bardzo duża.. pary, młodsi ludzie, starsi, rodziny z dziećmi..
Była między innymi kobieta z ok 6 letnią dziewczynką i ta mała dziewczynka zapytała "czemu to się musiało wydarzyć dziś, czemu nie mogło się wydarzyć tysiąc lat temu"...

dodatkowo mijałam jeszcze po drodze siedzibę SLD, przed którą równiez było sporo zniczy i grupa ok 30 ludzi..

Posted

widze, że znowu jakieś prace monernizacyjne na dogo trwają.. ciekawe co z nich pozytywnego wyjdzie..

a jako, że strasznie mi się nie chce uczyć, a w weekend obrobiłam jeszcze kilka zdjęć z Berlina to je wstawie..

widok na Berlin z restauracji znajdującej się na ostatnim, 20 piętrze jednego z budynków