Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 przejście graniczne ;) amerykański żołnierz jakiś taki "rozłechtany" ;) Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 może komuś czapeczkę ;) i spotkany niedźwiadek a teraz mykam na spacerek.. kolejne zdjęcia po obróbce, ale jeszcze dziś Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 do kolekcji dziwnych budynków włożyłabym jeszcze ten: a teraz plac Gendarmenmarkt - podobno należy do jednych z najpiękniejszych placów w Europie.. Tu znajduje się Deutscher Dom (Niemiecka Katedra), Französischer Dom (Francuska Katedra) i Konzerthaus (Sala koncertowa). Po środku, przed salą koncertową, stoi dumnie na cokole Friedrich Schiller. Plac zaprojektował Georg Christian Unger pod koniec XVII jako Linden-Markt. Obecna nazwa pochodzi od pułku, który tu stacjonował w latach 1736 - 1782 i który nazywano z francuskiego "gens d´arms". Deutscher Dom - budynek zaprojektowany przez Martina Grünberga na bazie pięciokąta, został wybudowany w 1708 r. przez Giovanni’ego Simonetti. W 1785 r. budynek zmodernizował Carl von Gontard. Dziś mieści się tutaj muzeum historii Niemiec. Konzerthaus - sala koncertowa powstała w 1821 r. według projektu Karla Friedrich’a Schinkel’a na ruinach teatru narodowego, który nie przetrwał pożaru w 1817 r. Dziś mieści się tutaj Berlińska Orkiestra Symfoniczna. Französischer Dom - kościół inspirowany świątynią z Charenton (niedaleko Paryża), wybudowany został w latach 1701 - 1705 przez uciekających hugenotów. Portale i wieża zostały dodane w 1785 r. według projektu Carla von Gontard. Dziś mieści się tutaj panoramiczna platforma widokowa, restauracja i muzeum poświęcone hugenotom. Francuska i Niemiecka katedra wyglądają bardzo podobnie i są po 2 stronach placu (nie pytajcie która to która bo nie mam pojęcia).. ten "kwadradowy" budynek to sala koncertowa - i znajduje się pomiędzy tymi dwoma katedrami katedra nr1 katedra nr2 Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 tak patrze na te katedry z kościołami i jak się nie było tam to można by pomysleć, że to jest jeden budynek ;) Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 a tuż obok nowoczesna architektura - jak dla mnie "ni przypiął ni przyłatał" i inny okoliczny budynek wieża telewizyjna ciąg dalszy potem Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 trochę przystanęłam i mam mały problem z uporządkowaniem 50 zdjęć.. następnym przystankiem wycieczki jest Wyspa Muzeów - jeden z najważniejszych kompleksów muzealnych świata W 1999 r. Wyspa Muzeów, jako unikatowy zespół architektoniczny i kulturalny, została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. i właśnie mam problem z uporządkowaniem które muzem jest które ale to na początek zwiędzania "wyspy" ichniejszy pomnik nieznanego żołnierza.. Nowy Odwach (niem. Neue Wache) - budynek przy Unter den Linden w Berlinie. Obiekt jest dziełem niemieckiego klasycyzmu, został zaprojektowany przez niemieckiego architekta Friedricha Schinkla. Jego budowę ukończono w 1818 roku. Pierwotnie jako pomnik poległych w wojnach napoleońskich, poźnej od 1931 r. pod kierownictwem Heinricha Tessenowa przekształcony na pamiątkę poległych w I wojnie światowej. Po II wojnie światowej odbudowany w 1960 r. i w czasach NRD stał się pomnikiem ku przestrodze oraz pamięci ofiar faszyzmu i militaryzmu, był strzeżony przez całą dobę, straż honorową trzymało dwóch żołnierzy pułku NVA Friedrich Engels. Dziś jest to pomnik ku czci ofiarą wojny i tyranii[1]. Wewnątrz znajduje się rzeźba Mutter mit totem Sohn (Matka z martwym synem) Käthe Kollwitz. Quote
Agappe Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 a potem czekaliśmy ze 30 min, aż dzikie tłumy ludzi wyjdą z "pomnika" i my będziemy mogli zrobic takie zdjęcia ;) na dziś to tyle.. musze miec chwile na ogarnięcie reszty muzemów..które to króre ale mile widziane komentarze do już wstawionych :evil_lol: Quote
Asiaczek Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Fajnie jest pojechac gdzieś tam, NIE na wystawę... Zdjęcia jakżesz różne od tych, naszych, wystawowych, tak jakby kradzionych PO lub PRZED wystawą... Poproszę o więcej! Pzdr. Quote
bety Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Agappe napisał(a): a tuż obok nowoczesna architektura - jak dla mnie "ni przypiął ni przyłatał" Masz rację. Quote
Shirai - Koki Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Daria ilosc zdjec powalajaca...bede malo oryginalna..mi sie najbardziej podoba to :-)... http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/DSC00323.jpg Fajny kolega :-)... Quote
Agappe Posted April 9, 2010 Author Posted April 9, 2010 zrobiłam sobie malą przerwę, ale już jestem;) [quote name='Asiaczek']Fajnie jest pojechac gdzieś tam, NIE na wystawę... Zdjęcia jakżesz różne od tych, naszych, wystawowych, tak jakby kradzionych PO lub PRZED wystawą... Poproszę o więcej! Pzdr. wedle życzenia zaraz kolejne zdjęcia ;) [quote name='bety']Masz rację. niestety nie jest to odosobniony przypadek i to nie tylko w Berlinie.. ja do dziś nie moge przeżyć tego parkingu/biurowca przy Operze Narodowej i Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie.. chociaż sam budynek chyba wygrał kilka konkursów architektonicznych.. ale miejsce moim zdaniem jest mocno nie adekwatne :/ [quote name='Shirai - Koki']Daria ilosc zdjec powalajaca...bede malo oryginalna..mi sie najbardziej podoba to :-)... http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/DSC00323.jpg Fajny kolega :-)... oooj tam budyneczki fajniejsze ;) Wyspy Muzeów ciąg dalszy.. ewangelicka Katedra (powstała koniec XIX w) jeśli dobrze pamiętam to resztki budynku "partii" w trakcie rozbiórki Quote
Agappe Posted April 9, 2010 Author Posted April 9, 2010 Stara Galeria Narodowa Stare Muzeum i jeśli znowu dobrze pamiętam jakiś uniwersytet sporo budynków na wyspie muzeów było w trakcie renowacji, więc i zdjęc jak na ilość obiektów niezbyt wiele, a niektórych galerii wcale :/ Quote
Agappe Posted April 9, 2010 Author Posted April 9, 2010 kościół Św. Hedwigi kilka bliżej niezidentyfikowanych budynków wydaje mi się, że to wieża Ratusza ten juz był kawałek dalej.. od ulicy wyglądał normalnie, a od tylu okazał się "dziwolągiem" ;) Quote
Agappe Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 i kolejne niezydentyfikowane coś.. szukałam, szukałam, ale nie znalazłam co to za budynek, jak wiekowy.. itd.. ale obfocony jest od stóp do głów ;) EDIT: Kościół Friedrichswerder - wybudowany w pierwszej połowie XIX wieku i wnętrze Quote
Agappe Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 i ostatnia partyjka na dziś i również czerwona cegła.. z budynku został tylko jeden "róg".. reszta to makieta.. dobranoc państwu ;) Quote
yulquen Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/Bild3021.jpgto już gdzieś widziałam ;) w powiększeniu miażdży. http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/DSC00235.jpga czy to nie jest przypadkiem kościół Friedrichswerder? http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin2008/Bild3032.jpgno uwielbiam takie połączenia :evil_lol:, more! Quote
Agappe Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 tak się zastanawiałam czy powinnam dziś wstawiać kolejne zdjęcia i jednak wstawie.. tematyka jest raczej mało "rozrywkowa", a dodatkowo w najbliższych dniach znowu nie będę miała czasu - pod koniec tygodnia 3 kolokwia [quote name='yulquen']to już gdzieś widziałam ;) w powiększeniu miażdży. a czy to nie jest przypadkiem kościół Friedrichswerder? mogłas to zdjęie widzieć na Facebooku, naszej-klasie i jeszce w kilku innych miejscach ;) a pomysł zdjęcia był mój.. akurat jakiś mężczyzna stanął tuż obok tego "oświeconego" miejsca i zwrócił moją uwagę dziękuje ślicznie za uzupełnienia nazwy kościoła.. to w takim razie kolejne zdjęcia Stare Miasto, a właściwie to co z niego zostało.. podobno niektórzy Berlnińczycy nawet nie wiedzą, że to resztki "starówki", co w sumie nie dziwi biorąc pod uwagę, ze to kilka kamienić na krzyż - taki "kwadracik" Quote
Agappe Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 okolica wiecie co jakoś nie kojarzyłam, ze w Berlinie jest tylko mostów, mościków i generalnie kanalików.. mój brat opowiadał mi jakies historie o tych kanałach i pomysłach z ich zagospodarowaniem, ale niestety już nie pamiętam, a nie chce zmyślać Quote
Agappe Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 wieża telewizyjna z różnych ujęć ozdoby na jednym z budynków Quote
Agappe Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 i znowu nie wiem co to za kościół.. a jak szukałam tego czerwonego to go widziałam, a teraz nie moge zlokalizować :/ mam nadzieje, że widać ozdoby na budynku i ciekawostka przyrodnicza - jak zabezpieczyć rower na dziś to chyba tyle.. chociaż może jeszcze pod wieczór coś wstawie Quote
Agappe Posted April 11, 2010 Author Posted April 11, 2010 miałam wczoraj wstawić te zdjęcia.. ale jakoś tak nie wyszło.. odrobine z wieczornego życia Warszawy.. jechałam wczoraj do Biblioteki Uniwersyteckiej, która jest w pobliżu Pałacu Prezydenckiego - ok 1km.. chyba nie musze mówić, że zaparkowanie samochodem graniczyło prawie z cudem.. <normalnie o tej porze w weekend nie ma żadnych problemów, a jest bardzo dużo miejsc w okolicy>.. tlumy Warszawiaków przybyło na Krakowskie przedmieście, ale o tym wszystkim jest w telewizji.. ja zajechałam jeszcze gdzie indzej.. pod Sejm.. ludzi nie było zbyt wiele, ale ich rotacja była bardzo duża.. pary, młodsi ludzie, starsi, rodziny z dziećmi.. Była między innymi kobieta z ok 6 letnią dziewczynką i ta mała dziewczynka zapytała "czemu to się musiało wydarzyć dziś, czemu nie mogło się wydarzyć tysiąc lat temu"... dodatkowo mijałam jeszcze po drodze siedzibę SLD, przed którą równiez było sporo zniczy i grupa ok 30 ludzi.. Quote
Asiaczek Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Ciekawe te ozdoby mostowe... Ja razem z Buszki doszłyśmy w sobote tylko do Pałacu Prezydenckiego... Pzdr. Quote
Agappe Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 widze, że znowu jakieś prace monernizacyjne na dogo trwają.. ciekawe co z nich pozytywnego wyjdzie.. a jako, że strasznie mi się nie chce uczyć, a w weekend obrobiłam jeszcze kilka zdjęć z Berlina to je wstawie.. widok na Berlin z restauracji znajdującej się na ostatnim, 20 piętrze jednego z budynków Quote
Recommended Posts