Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja prawie 4 miesięczna briardka notorycznie siusia gdy zbieramy się do wyjścia na dwór. Wystarczy że zacznę ją wołać a ona kuca i siusia.

Staram się wtedy na nią nie krzyczeć by jeszcze bardziej jej nie straszyć.

Jest psem bardzo poddańczym może jest to zwiazane z tym. Już sama nie wiem moze ktoś z was mi podsunie jakiś pomysł na rozwiazanie tego problemu.

Posted

Może ma zbyt długie przerwy pomiędzy spacerkami? Może trzeba wychodzić trochę wcześniej, zanim się jej zachce...

I nie musisz krzyczeć, ale powinnaś zareagować jakimś stanowczym "niewolno!", żeby wiedziała, że źle robi.

Posted

Niestety szczeniaki tak mają że nie koniecznie robia siusiu tam gdzie chcemy ja efekt nie podsikiwania psa w domciu osiągnąłem dopiero jak miał prawie sześć miesięcy. Metody oczywiście jak każdy od fe do wynoszenia z domu no i klapsa(delikatnego) w tyłek podczas siusiania przy drzwiach przed wyjściem na spacer co dawało efekt mniejszej kałuży i chyba było najskuteczniejsze.

• 3 weeks later...
Posted

Moja briardka tez tak robiła tylko zdarzało jej się to zwykle na klatce schodowej a że mieszkam na 3 piętrze to robiła to prawie do samego konca ;-) Na szczęście w końcu jej przeszło próbowałam po prostu zając ja czymś innym , mówiłam do niej i schodziłam w szybkim tempie na podwórko.Teraz jest juz wszystko ok a problem miałam zdaje sie że do 8 miesiąca :-)