Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj rano spadło mi z biurka lusterko prawie na moje sucze narobiło takiego huku że cała trzęsąca się poleciała do mojej mamy.Od tej pory boi się podejść do mnie a o wejściu do pokoju nie ma mowy.Jakimś cudem ją złapałam dałam na łóżko do pokoju to o mało sobie nóg nie połamała jak uciekała :placz::placz::placz:
myślałam że jej to przejdzie ale nic z tego. Co robic?:placz:

Posted

Ja radzę nie robić nic na siłę. Wziąć masę pysznych smakołyków które uwielbia suczka i chwalić za każdy krok w stronę Twoją i Twojego pokoju. ;) Oczywiście stopniowo, w każdej sesji chwalić coraz śmielsze podchodzenie. ;)

Posted

Najlepiej wcale nic nie robić, jeśli będziesz psa bardzo nagradzać, "pcieszać" i przekonywać do wejścia do pokoju, może się utwierdzić w przekonaniu że naprawdę stało się coś strasznego. Wyluzuj i za 3 dni normalnie sprobuj wprowadzić psa do pokoju.

Posted

malinaa napisał(a):
Najlepiej wcale nic nie robić, jeśli będziesz psa bardzo nagradzać, "pcieszać" i przekonywać do wejścia do pokoju, może się utwierdzić w przekonaniu że naprawdę stało się coś strasznego. Wyluzuj i za 3 dni normalnie sprobuj wprowadzić psa do pokoju.

Też tak sądzę!
Nie utrwalać lęku ściągając psa "w straszne miejsce".
Iść na spacer , karmić, głaskać i chwalić.
Ona bardziej się boi miejsca niż Ciebie.
W domu przez kilka dni spędzać więcej czasu w innym pokoju i tam "spotykać się" z psem.
Poczekać aż sama przyjdzie do twojego pokoju - tylko nie robić wtedy scen pt. "taki dzielny pies" tylko zachowywać się normalnie jakby nic nigdy ważnego sie nie stało...
Co najwyżej usiaść z michą czegoś dobrego i jedząc to, od niechcenia podkarmić psa jak wejdzie do pokoju (najlepiej to co pies lubi i co intensywnie pachnie :evil_lol:)

NIC STRASZNEGO SIĘ NIE STAŁO!
Wyluzuj się, bo twój stress jest odbierany przez psa i tylko pogarsza sprawę ...

Posted

M@d napisał(a):

Co najwyżej usiaść z michą czegoś dobrego i jedząc to, od niechcenia podkarmić psa jak wejdzie do pokoju (najlepiej to co pies lubi i co intensywnie pachnie :evil_lol:)

Doskonały sposób na nauczenie psa żebraniny przy jedzeniu.....:cool1:

Posted

To zależy czy różnicujesz sytuacje i miejsca...
Mój pies ma prawo zrobić siad przy kanapie i dostać kawałek owocu jak jem na kanapie owoce.
Mój pies ma robić leżeć i czekać aż skończymy jeść przy stole (tak w domu jak w ogrodzie), jeżeli się zapomni, to wystarczy że na niego popatrzę przez kilka sekund a on natychmiast sam robi leżeć i czeka na koniec obiadu.
Po obiedzie jest wydawana jego miska, oraz kawałek ciasta z mojego deseru (albo herbatnik, jeżeli jest to np. ciasto czarne z zwartością kakao, lub polane czekoladą).
Takie zasady ustaliliśmy na początku, konsekwentnie stosujemy i nie mamy z tym problemów.
Powiem więcej, jeżeli na tej kanapie jem cukierek, to pies nie przychodzi, bo już wie, że cukierek nie dla psa i "żebranie" nic nie zmieni...;)
Jeżeli robisz coś konsekwentnie, to pies WIE kiedy może przyjść i coś dostanie, a kiedy nie...
Jeżeli natomiast raz dasz, raz nie dasz, raz tu, raz tam, no to pies zgłupieje i będzie żebrał zawsze i wszędzie ...

Posted

NA potrzeby tej "traumy" może wymyślić w tym pokoju miejsce gdzie nie jada i jadać nie będzie ...
Po tym jak pies zapomni o "tym strasznym pokoju" wystarczy przestać w tym miejscu jeść...
(niech postawi taboret przyniesiony z piwnicy w nieużywanym kącie ;))
:eviltong:

Posted

najważniejsze to nie panikować :)
moja sunia też się mnie bała,jak ją kupiłam,
siadłam z nią razem w pokoju,oglądałam film,a ona siedziała w kącie,wkońcu sama podeszła ;)
ty też musisz poczekać aż twoja psinka sama podejdzie :)