Agnes Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Witam! Mam w domu od 1,5 tygodnia suke znajdke - ok 8 miesieczna. Od poczatku staram sie trzymac zasad stadnych. Mycha lubi bawic sie z innymi psami, ale bardzo czesto skacze na psy, na glowe najczesciej, merdajac przy tym ogonem. Nie wiem czy mam to traktowac jak zabawe czy chce zdominowania przez nia tego drugiego psa? Niedawno poznala suke dobermana. Suka odrazu pokazala co i jak i ostro warczala ostrzegajac Myche - Mycha byla bardzo grzeczna. Probowala sie z nia bawic, szczekajac czasem na nia, ale dobek stal tylko przy swojej pilce i warczal. O co w tym wszystkim chodzi?:) To moj pierwszy szczeniak... Quote
kyane Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Agnes, psy najczesciej maja trzy sposoby zabaw ze soba: 1/gonienie sie; 2/silowanie; 3/straszenie (ja cie przestasze, ty mnie gonisz, a potem zmiana;-); Byc moze Twoj pies wybral akurat ten drugi sposob :wink: . Poza tym najprawdopodobniej dobek bronil dostepu do swojej ukochanej pileczki. Ja na Twoim miejscu zostawilam sprawy w psich lapach i dopoki nie ma wyraznych sygnalow agresji, pozwolilabym im na ustalanie zasad miedzy soba. I nie przejmuj sie az tak TD czy to w stosunku do psow, czy do ludzi :wink: , co nie oznacza, ze nie powinnas byc czujna :D Quote
BeataG Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 U mnie na osiedlu jest kilka szczeniaków w tym wieku i wszystkie zachowują się w opisany przez Ciebie sposób m.in. w stosunku do mojego psa. Dosłownie włażą mu na głowę. A Emil (ok. 2 lat, upiorny dominant, "gwałcący" wszystkie samce) znosi to ze stoickim spokojem. 8) Nie ma się czym przejmować - jedne psy na to pozwolą, inne szczeniaka "ustawią" i tyle. Quote
Agnes Posted July 22, 2004 Author Posted July 22, 2004 oki:) chcialam sie upewnic:) ja tam bym wolala zeby jakis pies ja porzadnie ustawil i nauczyl jak ma sie zachowywac, ale chyba sie nie da:) kolezanki pies ciagle przez 2 godziny pokazywal jej zeby, a ona nadal go zachecala do zabawy - jakby do niej nie docieralo:) Quote
aga1215 Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 oki:) chcialam sie upewnic:) ja tam bym wolala zeby jakis pies ja porzadnie ustawil i nauczyl jak ma sie zachowywac, ale chyba sie nie da:) kolezanki pies ciagle przez 2 godziny pokazywal jej zeby, a ona nadal go zachecala do zabawy - jakby do niej nie docieralo:) Agnes, ludzkie "szczeniaczki" też sobie nic nie robią (na ogół) z warczących dorosłych :wink: Ale ta Mycha śliczna :P i dobrze, że się chce bawić z innymi psiakami, to chyba dobra oznaka? Quote
Cockerek Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Mam pytanie przy okazji: jak szczeniak nadskakuje i zaczepia, a starszy nic, zero reakcji, odwraca łeb i patrzy gdzies w dal - to oznaka dominacji czy po prostu "mam cie w nosie"?Mój 2,5 letni pies tak się właśnie zachowuje w stosunku do szczeniaków. Inaczej jednk gdy są to starsze psy. Quote
Agnes Posted July 22, 2004 Author Posted July 22, 2004 aga jasne, ze dobra...szkoda tylko, ze jej nie moge spuscic ze smyczy, bo jak widzi inne psy to mnie ma gleboko gdzies - zastanawiam sie kiedy to minie i kiedy bedzie sie mnie na tyle sluchala, zeby chodzic bez smyczy...narazie mam ja 1,5 tygodnia Cockerek mysle ze twoj pies po prostu ignoruje szczeniaki...moja poprzednia suczka tez tak robila - szczeniaki olewala, a ze starszymi sie bawila Quote
kyane Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Cockerek , ja bym to zinterpretowala jako sygnal "uspokoj sie, nic ci nie zrobie, ale nie mam ochoty na zabawe z toba". Na pewno nie ma to nic wspolnego z dominacja (a tak swoja droga, to wydaje mi sie, ze slowo "dominacja" to jakas wszechogarniajaca obsesja :roll: ) Agnes, samo nic nie minie, to niestety ciagla, zmudna praca :wink: Quote
Agnes Posted July 22, 2004 Author Posted July 22, 2004 kyane ale jak?:( nie spuszcze jej dopoki sie nie slucha (bo jej nie zlapie), a nie naucze jak nie bede spuszczac?:) linka...nie wiem za bardzo jak z nia pracowac, mam tysiace pytan dot. jej...ale czy linka pomoze? jak nauczyc ja bez linki? albo z:) Quote
Recommended Posts