Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No nie wysiliłes się z tą relacją;) Napisz całą stawkę, jak Ci się podobało sędziowanie, może jakies fotki zrobiłeś.
Hallorda widzialam jakies ze 2 lata temu w Opolu - fajny pies, dobrze przygotowany i pokazany, wtedy wygral rase, jak najbardziej zasluzenie.

Posted

I tak gratulacje. Marmur przysłał mi fotki. Jak zdążę dzisiaj, to wstawię.
Zorganizowanie wystawy w Legnickim Polu, to pomyłka. Bardzo ciasno i dojazd do niczego.

Posted

Po kolei: Galaxia, z lewej Galaxia z prawej Grand. Następnie Grand solo.
Ostatnie zdjęcie porównanie najlepszego psa i suki.
Relacje dłuższą napisałem ale gdzieś w sieci przepadło. Spróbuje odtworzyć lub znaleźć.
Na zdjęciach jest z Grandem znajoma Czeszka. Ja tak bardzo się nie zmieniłem:razz:.
Pozdrawiam.

Posted

witam ponownie.
Oto moja prywatna opinia na temat wystawy w Legnicy z siedzibą na Legnickim Polu.
Podczas otwarcia wystawy Pan Wójt? Burmistrz? Legnickiego Pola obiecywał urządzić ją również w przyszłym roku. I oby obietnica się nie spełniła.
Wystawa tradycyjnie na stadionie miejskim z tym że powierzchnia okrojona do minimum. Ringi ciasne. ON nie wyrabiały na zakrętach. Pogoda dopisała i było 27*C w cieniu. A cieniu niewiele. Publiczność miejscowa niezbyt orientująca się w czym rzecz. Problemy z poruszaniem się po płycie. Na płycie boiska zawody agility oraz wydzielony świeżo posiany trawnik na który gospodarze nie wpuszczali nawet na robienie zdjęć.
Ring 9 i 10 wspólny. Kerry oceniał w/wym Słowak. Oszczędny w słowach jak Fin. Uzasadnienie oceny w jednym zdaniu: cytuje:dorosły pies z dobrą głową o ładnej szyi, o prostej linii grzbietu, dobre kątowanie, b.dobra sierść.
Podobne opisy pozostałych psów.
Po ocenie pozostałem ze znajomymi z Czech. (A poza tym to właśnie bardzo dużo czeskich i słowackich psów.) Na sesję zdjęciową rodziny Granda. No i wtedy Grand po zasmakowaniu kiełbasy o nazwie "turystickie salami" i zapoznaniu się z holkami z Czech pokazał swoje możliwości. Sifaldowa zaproponowała nawet zabranie go do Czech i zrobienie mu tam championatu. Co do strzyżenia to był pełen mix. Pani Aneta, Marmur i Sifaldowa. Ale wyszedł nie źle prawda. Fotek mam więcej ale to monokultura Galaxio- Grandowa.
Chyba że coś wybiorę i prześlę Gokaibie do wklejenia.Pozdrawia i Dobra Noc.
Marek.

Posted

No ciut jestem zdziwiona, ponieważ ten sam sędzia oceniał kerraki ( 14 sztuk) w koszycach, tam oceny były bardzo dobrze opisane , a oprócz tego po kazdej klasie sędzia uzasadniał werdykti to nie zaledwie w dwóch słować - bo tak-tylko opisując głośno wady i zalety wystawianych w danej klasie piesków. W jednym tylko przypadku powiedział coś w rodzaju: to chyba wiadome , ale dotyczyło to porównania, bardzo jeszcze młodej Sonaty i tegorocznej Zwyciężczyni Świata DIXI, więc dla wszystkich było to i wiadome i widoczne:lol:.

Posted

Długie opisy sędziów zagranicznych może i są, ale źle przygotowani tłumacze i sekretarze nie wyrabiają i skracają sobie dowolnie treść opisu.
W Szczecinie tłumacz tak rozumiał węgierski jak ja i w karcie oceny trzy słowa bez składu. Dobrze, że tytuły prawidłowo zaznaczone:angryy:
Ale nie ma się czy przejmować. W Mittenwalde pani sekretarz zapisała całą stronę, ale tak pięknie, że trzeba było u niej rozszyfrowywać bazgroły.
I tak sama miała z tym pewne problemy.:crazyeye:

Posted

Marmur, wiem co pisałem o Grandziu i racja, że powinien pojeździć po Europie. A wtedy jakaś Niemka zuważy pięknego pieska,:razz: i jego zareklamuje "tendencyjnie" na swojej stronie internetowej.

Posted

I teraz juz jestem zadowolona z relacji:p Fryzura Granda i sposob pokazania super! bardzo mi sie podoba:loveu:
Marek - popatrz jak swietnie znajoma uwypuklila zalety Granda. Pies jest zaciekawiony (najbardziej tym co ma w reku:cool3:) wyciaga pieknie szyje, napina miesnie ud i ogon w gorowosci do czynu, az milo popatrzec:multi: