Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 368
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja już fotki zrzuciłam do komputera. Wieczorkiem postaram się kilka wkleić.

Bardzo się cieszę, że ze strony miasta było tak fantastyczne podejście ...już nas zapraszali na maj /czerwiec, ale nie wiem czy damy radę same, bo niestety tym razem wiele osób deklarujących chęć pomocy "wykruszyło się" tuż przed imprezą.
Tym bardziej dziękuję tym, którzy byli od początku i zostali do samego końca. :loveu:
Ogromne podziękowania dla wszystkich, którzy przekazali fanty na loterię i wielki dzięki dla tego jednego co niezmordowanie woził je na trasie W-wa Falenica. Dzieci były zachwycone -zarówno loterią jak i nagrodami w konkursach.
Powoli ogarniemy sprawę i wtedy mam nadzieję uda nam się podziękować wszystkim imiennie i nikogo nie pominąć:p
Być może zaczeniemy nawet snuć plany na przyszłość ;)

Posted

[FONT=Verdana]Melduję się i ja ;) No i nadszedł ten wyczekiwany dzień :cool3:[/FONT]

[FONT=Verdana]Zmysłowe kursy do Falenicy się skończyły, za to moja piwnica została zabarykadowana fantami:crazyeye:. Do tego stopnia, [/FONT][FONT=Verdana]że do dnia wyjazdu na festyn, cała moja rodzina musiała zapomnieć o dostaniu się do „zimowej” garderoby i lataliśmy z gołymi [/FONT][FONT=Verdana]głowami i rozgogolonymi szyjami. [/FONT]
[FONT=Verdana]Im bliżej festynu – tym krótsze robiły sie noce, a i budzik co poniektórym przestał być potrzebny :evil_lol: [/FONT][FONT=Verdana]Napięcie rosło w miarę jak spływały do nas informacje o kolejnej niedyspozycyjności... Ale cóż, rzekło się A- trzeba powiedzieć i B...[/FONT]

[FONT=Verdana]Wczesnym sobotnim rankiem dotarłam do Węgrowa ( 80 km od Wwy), przywoząc ze sobą 3 dzieciaków – a co, niech się edukują. [/FONT]
[FONT=Verdana]Szefowe festynu – Olga i Ania już się prężnie uwijały. Pomagała im węgrowska młodzież – bez której byłoby nam cięzko...[/FONT][FONT=Verdana]W zasadzie wszystko było już gotowe. I powiem Wam, że świetnie to wszystko wyglądało. [/FONT]
[FONT=Verdana]A lokalizacja imprezy w Węgrowskim Ośrodku Kultury [/FONT][FONT=Verdana]była po prostu strzałem w 10! Miło, cieplutko, dużo miejsca i.. wszyscy bardzo serdeczni! Powiem Wam, że aż mnie to zdziwiło. To w sumie chyba [/FONT][FONT=Verdana]był dodatkowy dzień pracy dla tych ludzi, w soboty takie domy kultury nie są czynne :roll:.[/FONT]

[FONT=Verdana]Tak naprawdę to już o 10:00 zaczęły przychodzić dzieciaki. Fajne, śmiałe, urocze, chętne do poszerzania wiedzy. Przedział wiekowy szacuję na: [/FONT][FONT=Verdana]4-12 lat. [/FONT]
[FONT=Verdana]Próbowały swych sił we wszystkich konkursach. Nawet te, które początkowo wydawały się onieśmielone – potem przełamywały lody i wielokrotnie [/FONT][FONT=Verdana]odpowiadały na nasze podchwytliwe pytania ;-)[/FONT]

[FONT=Verdana][/FONT]

[FONT=Verdana]P.S. zwróćcie uwagę, jakie cudne prace spłynęły na nasz konkurs-w tle![/FONT]

[FONT=Verdana]Obowiązkowym punktem programu, który każdy zaliczał, było malowanie buzi. Powstawały prawdziwe arcydzieła:[/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]

[FONT=Verdana][/FONT]

[FONT=Verdana]Do Ani ze Stowarzyszenia dzieciaki wręcz lgnęły ;):[/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]

[FONT=Verdana]Potem były rozstrzygnięcia konkursów, nagrody, pochwały, zaproszenia na przyszły rok i na deser: Bruce Willis ;) (ten od lewej)[/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]

RESUMUJĄC - było świetnie! Dziewczyny - jestem z Was dumna ;)
A chyba najlepszą oceną festynu będzie fakt, iż na zakończenie podeszła do mnie jedna z mam, podziękowała wylewnie i powiedziała, że było SUPER!

Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierali :loveu:

Posted

ja też się bardzo cieszę.
podrzucę pomysł,chyba że ktoś już wpadł na niego.
Może wydrukować kalendarze z rysunkami dzieci z festynu? i sprzedać je w Węgrowie , a dochód przeznaczyć na psy?
Pewnie częśc rodziców,dziadków będzie bardzo dumna,że rysunek ich pociechy znalazł się w kalendarzu i kupią.

Posted

Myślimy o sposobie wykorzystania tych prac i kalendarz nie jest wykluczony ;)

Teraz zarzucę was fotkami.

Zajechałyśmy z Olgą do Węgrowa w piątek po południu po małych perypetiach (pogoda piękna ale wypadków po drodze zaskakująco dużo)
Ja wszystko zostało wyszykowane to podjechałyśmy na działkę Olgi gdzie nocowałyśmy i usiłowałyśmy się rozgrzać ;)

Galeria prac

Stoły z przygotowanymi fantami na loterię...Nie wszystkie zmieściły się ;)

Wielkie malowanie :)

Stoiska w "kawiarence"

Nie ma to jak malowanie z mamą :)

Posted

Malowali też starsi...wybrali wersję łatwiejszą czyli kolorowanki ale od czegoś trzeba zacząć ;)

Spiderman i królewna

Malowanie na dużym formacie

Portret z wygranymi :)

Stoisko Stowarzyszenia na Rzecz Odpowiedzialnej Opieki nad Zwierzętami Domowymi.

Inne małe artystki

To jedna z niewielu chwil gdzie na parę minut można było sobie pozwolić na stanie z założonymi rękami ;)

Wręczenie nagród

Także dla najmłodszych

Jeszcze pogadanka na temat odpowiedzialnej opieki nad zwierzętami :)

Podziękowania dla Burmistrza Węgrowa złożyłyśmy na ręce jego zastępczyni z UM, która przyszła, aby wręczyć nagrody zwycięzcom.

Psi goście...

Posted

Fantastyczne,jakie te dzieci cudne i prace.Niektóre bardzo ujmujące ,ale większość radosna w kolorach.
Kalendarz będzie ,że hoho :evil_lol:
Naprawdę [FONT=Lucida Sans Unicode]GRATULACJE[SIZE=2] [SIZE=4]!!!!!!![FONT=Verdana][SIZE=2]:Rose::Rose::cool2:[/FONT][/FONT]

Posted

[FONT=Times New Roman]W dniu 25.10.2008 roku w Węgrowskim Ośrodku Kultury przy ul. Mickiewicz 4a odbyła się impreza edukacyjna dla dzieci pod nazwą „Poznaj psa lepiej” zorganizowana przez warszawskich wolontariuszy Fundacji Emir.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Celem imprezy było:
[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- nauka bezpiecznego zachowania w relacjach z psem,
- kształtowanie wrażliwości na los zwierząt,
- popularyzacja idei ograniczania i kontroli rozmnażania zwierząt,
- zapewnienie dzieciom możliwości spędzania czasu wolnego w aktywny i twórczy sposób.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Podczas imprezy dzieci miały możliwość wzięcia udziału w zajęciach plastycznych, w konkursach sprawdzających wiedzę o psie a także w loterii fantowej, w której do zdobycia były bardzo atrakcyjne nagrody. Dochód z loterii (250 zł )zostanie przeznaczony na zakup materiałów edukacyjnych (Niezwykłe zwierzęta BOX: Supernatural. Nadprzyrodzone zdolności zwierząt / Letnie igrzyska zwierząt / Atak mrówek (BBC) oraz model serca ssaka dla Szkoły Podstawowej w Węgrowie prowadzonej przez Panią Barbarę Jakubisiak w podziękowaniu za największe zaangażowanie w promowaniu i przeprowadzeniu konkursu plastycznego na terenie swojej placówki oraz na zakup kagańca fizjologicznego dla psa policyjnego z komisariatu w Łochowie. Pozostała kwota zostanie wydatkowana na bezdomnych zwierząt na terenie powiatu Węgrowskiego w zależności od potrzeb. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dodatkowo do wszystkich szkół biorących udział w konkursie plastycznym zostaną rozesłane plakaty prezentujące rasy psów i kotów podarowane nam przez wydawnictwo „Cztery Łapy”[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Ogromnym powodzeniem wśród najmłodszych uczestników zabawy cieszyło się malowanie twarzy.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Uczestniczące w spotkaniu dzieci miały także możliwość wysłuchania pogadanek na temat właściwej opieki nad naszymi czworonożnymi przyjaciółmi przygotowanych przez Stowarzyszenie Odpowiedzialnej Opieki nad Zwierzętami Domowymi.[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Impreza objęta została honorowym patronatem Burmistrza miasta Węgrów p. Jarosława Grendy –[/FONT]

[FONT=Times New Roman] za co serdecznie dziękujemy. [/FONT]

[FONT=Times New Roman][/FONT]

[FONT=Times New Roman]Podczas festynu nastąpiło wręczenie nagród dla zwycięzców konkursu plastycznego ogłoszonego w szkołach węgrowskich, na które przybyła Pani Jadwiga Snopkiewicz – zastępca Burmistrza miasta Węgrów.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Swoje podziękowania za pomoc oraz uczestnictwo w imprezie edukacyjnej pragniemy złożyć:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Władzom miasta Węgrowa za otwartość i zgodę na organizację akcji na terenie miasta[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Dyrekcji oraz pracownikom WOK w Węgrowie za ogromną pomoc i wsparcie w organizacji tego dnia[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Funkcjonariuszom Komendy Powiatowej Policji w Węgrowie oraz Komisariatu w Łochowie za udział i prezentację psów szkolonych do pracy w policji.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Właścicielce cukierni Iglo z Węgrowa p. Piotrowskiej, za wspaniałe wypieki i przekazanie dochodu z ich sprzedaży na rzecz zwierząt w potrzebie[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Stowarzyszeniu na Rzecz Odpowiedzialnej Opieki nad Zwierzętami Domowymi za duże zaangażowanie i wspaniałe przygotowanie licznych atrakcji dla najmłodszych oraz za świetne przekazanie dzieciom zasad opieki nad zwierzętami.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Stowarzyszeniu „Przestrzeń” za pomoc w organizacji całej imprezy i pilotowanie spraw na miejscu[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- wydawnictwom gazet „Cztery Łapy”, „Przyjaciel Pies”, „ Psy myśliwskie” za przekazanie czasopism na nagrody dla dzieci.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- [/FONT][FONT=Times New Roman]SPI VIDEO Sp. z o.o. za przekazanie wspaniałych filmów DVD na nagrody[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]- Agnieszce za dzielne malowanie małych twarzyczek [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman]oraz wszystkim osobom z portalu Dogomania, które pomogły nam w zbiórce fantów na loterię. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Szczególne podziękowania dla Zmysła z portalu dogomania za ogromne zaangażowanie w zbieranie i przewóz darów oraz Fundacji „Boksery w potrzebie” za podarowanie na festyn wspaniałych fantów i atrakcyjnych paczuszek dla dzieciaków, które zostały przez nas wykorzystane jako nagrody za udział w konkursie plastycznym.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dziękujemy też wszystkim wspaniałym dzieciakom biorącym czynny udział w proponowanych przez nas konkursach i zabawach. [/FONT]

[FONT=Times New Roman]Wystawę prac dzieci biorących udział w konkursie plastycznym można obejrzeć w Węgrowskim Ośrodku Kultury.[/FONT]

Posted

[FONT=Times New Roman]Niektóre odpowiedzi z konkursu w Węgrowie z zachowaniem oryginalnej pisowni ;)[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Co robi pies przewodnik?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Prowadzi pana, je, pije, mówi panu gdy jest telelfon jeżeli pan jest głuchy[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Przewodzi osobie niewidomej[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- Pomaga chodzić i podaje różne rzeczy.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Jakich produktów NIE WOLNO podawać psu?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- słodyczy, czekolady, to co jest piepszone i solone, winogron, ziemniaków[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- ziemniaków, chrupków, marchewki, ogórków i przeterminowanych produktów[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- chipsów, słodyczy, ziemniaków, winogron[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Co to jest dogoterapia i jakie psy mogą brać w niej udział?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- leczenie chorych przez psy[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- to jest psychologia zwierzęca i psy , które nie wiedzą co z sobą zrobić ida właśnie tam,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- to jest taka praca w której psy wyszkolone pomagają chorym dzieciom[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- jest to leczenie za pomocą psa, spokojne np. rabrador[/FONT]
[FONT=Times New Roman]W jaki sposób psy mogą służyć w policji?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- szuka zwłok, szuka zaginione osoby, pomaga odnaleźć przestępców, szuka dowodów[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- patrolują, wywąchują narkotik oraz różne żeczy wybuchowe[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- szczekać na alarm, szukać śladów i pilnować przestępców[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- mogą wyczuć narkotyki, łapać przestęców, pomagają szukać śladów w śledstwie[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Jakich zachowań należy unikać w obecności psa? Wymień takie, które mogą spowodować agresywne zachowanie ze strony psa.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- zabieranie pokarmu w czasie jego spożywania, straszenie psa, bicie[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- bicie kogoś z rodziny , wtedy uruchamia mu się jego instynkt, nigdy nie zabierać mu pokarmu[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- rzucanie kamieniami, krzyczenie, noszenie kija, bicie go, jedzenie przy nim jego przysmaków[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Co powinni się zapewnić każdemu psu?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- jedzenie, posłanie, wodę, dach nad głową, miłość[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- miłość, dobrą opiekę, poświęcać mu dużo uwagi i troski, nie trzymać cały czas w domu, nie bić[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- jedzenie i picie, wygodne legowisko, ruch, świeże powietrze, odpowiednie zabawki[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- wodę, pokarm, miłość, dom, zacienieni, ruch[/FONT]

Posted

Zmysł napisał(a):
Ja też staram się nie jeść przysmaków zwierzęcych przy psiakach i kociakach. Zawsze się zaszywam w kącie i tam wcinam.

oczywiście jak uda Ci się wykraść coś im z miski ;)

Posted

Ja pracuję z dzieciakami i ich wypowiedzi czasem powalają.
Na przykład dzisiaj:
- "Jja bedę supermenem!"
- "A ja bedę potworem!"
Dziecko, które zamiast s wymawia ś: "A ja będę śmokiem!" :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Rozmowa na temat dorosłych zwierząt i ich dzieci:
- "Dziecko kaczki to kaczątko"
-"Dziecko gęsi to gąsiątko"
-" Dziecko kury to........kurwiątko" :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: