Sara_i_Aris Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Pies to nie człowiek, nie ma takiej potrzeby, żeby suczka miała dzieci. Nie lepiej ją wysterylizować? Czy ona w ogóle ma rodowód? Może poproś rodziców, aby weszli na to forum i trochę poczytali o ciąży, o r=r i psiej psychice. Z mojej strony EOT. Quote
Sylwia. Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Princess_York napisał(a):ty: ja tez mam zamiar kupic sobie yorka, ale jak czytam ile trzeba przy nim robic to troche mnie to przeraza :-o ja: no York to taka rasa:p wprawdzie przy każdym długowłosym psie trzeba robic takie rzeczy np. przy charcie afgańskim masz 2 razy więcej roboty jeżeli chodzi o czesanie i pielęgnacie. ty:po pierwsze chcialabym wiedziec co dawac mu do jedzenia ja: Hodowca napewno ci powie jakim jedzeniem ja np. będę stosowała Royal Canin, dobrą karmą jest również Eukanuba. Broń borze pedigreel (nie wiem czy dobrze napisałam) czy tego typu jedzenie. ty:ile razy dziennie ja: hmm... w małych porcjach, ja wiem york je 80dag jedzenia na dzień. ja mam zamiar zapytać się tego hodowcę. ty:czy moglby mi ktos podpowiedziec jak nauczyc psa zalatwiania sie na dworze :lol: ja: są różne sposoby np. wyjdz na dwór z pieskiem i powiedz komendę "zrób" , albo idź z nim na dłuższy spacer tylko bez przesady pochoź z nim i napewno sam zrobi. A jak to nie pomoże to są w zoologicznych takie przeparaty że jak pryśniesz na np. chodnik to ten zapach go przyciąga i samo mu "mówi" żeby zrobił. Ja słyszałam że yorkowi można dawać pedigreel.Mam pyanie czy szczeniaka karmi się tak samo jak i starszego yorka.?zawsze chciałam mieć yorka ale boję się że nie poradze się z jego pielęgnacją.Gdzie można dostać szczoteczkę do mycia zębów dla pieska.? Quote
rufus295 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Ja za 3dni odbieram swoją Melę i też się na początku obawiałem. Ale jak poświęciłem kilkanaście godzin na czytanie forów (często do 1.30 w nocy a o 5.00 pobudka do pracy:placz:) dowiedziałem się naprawdę sporo. Dopiero jak coś liznąłem z podstaw zacząłem zadawać pytania. Ale kto pyta nie błądzi. Jak ja dam radę(tak myślę), to Ty na pewno;) Quote
Sylwia. Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 rufus295 napisał(a):Ja za 3dni odbieram swoją Melę i też się na początku obawiałem. Ale jak poświęciłem kilkanaście godzin na czytanie forów (często do 1.30 w nocy a o 5.00 pobudka do pracy:placz:) dowiedziałem się naprawdę sporo. Dopiero jak coś liznąłem z podstaw zacząłem zadawać pytania. Ale kto pyta nie błądzi. Jak ja dam radę(tak myślę), to Ty na pewno;) pytanie:ile razy trzeba kąpać yorka tygodniowo.? i jak często trzeba mu obcinać pazurki.?:roll: Quote
rufus295 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Raz na tydzień w zupełności wystarczy, raz na dwa-też nic się nie stanie, chyba że na spacer na bagna pójdziesz:lol: . Pazurki na spacerach same się ścierają, a jak nie to u weta i tak od czasu do czasu będziesz to obetnie. Jeszcze czyszczenie uszów, oczek itp,itd, ale dziecko wychowałem to i drugie wychowam:loveu:. Nastawiam się do tego pozytywnie i myślę że te zabiegi oprócz obowiązku, przyniosą też wiele frajdy i zadowolenia ze zdrowego piesa.. Quote
Sylwia. Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 rufus295 napisał(a):Raz na tydzień w zupełności wystarczy, raz na dwa-też nic się nie stanie, chyba że na spacer na bagna pójdziesz:lol: . Pazurki na spacerach same się ścierają, a jak nie to u weta i tak od czasu do czasu będziesz to obetnie. Jeszcze czyszczenie uszów, oczek itp,itd, ale dziecko wychowałem to i drugie wychowam:loveu:. Nastawiam się do tego pozytywnie i myślę że te zabiegi oprócz obowiązku, przyniosą też wiele frajdy i zadowolenia ze zdrowego piesa.. Yorki są naprawde tak delikatne że jak im się coś stanie to odrazu do weta trzeba iść.? i dziękuje za rady.;) Quote
19martusia86 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Moja Lola ma 5 miesięcy. Jest psiakiem uratowanym z pseudo hodowli. Szczerze powiedziawszy myślałam, że znacznie więcej pracy mnie czeka przy niej. Wiadomo każdy pies ma jakieś wymagania. Czeszę ją raz dziennie. Raz w tygodniu czyszczę uszka. Kąpię raz na dwa tygodnie. Przycinam włoski przy odbycie i przy psikadle :) Bo wielkich bataliach z jedzeniem gotowanym (ryż, mięsko, marchewka) i luźnych kupach przerzuciłam ją na chrupki Royala i wreszcie ma klocka normalnego. Teraz wybieramy się na pierwsze strzyżenie :) Na pewno nie będzie mieć długich włosków dla jej i mojej wygody. Wolę żeby hasała w trawie, czasem wskoczyła w błoto-grunt żeby była szczęśliwa-bo jak piesek szczęśliwy to i właściciel szczęśliwy. A co do latania ciagłego po wetach to uważam, że latanie z każdym katarkiem nie jest normalne. Grunt to psa obserwować i łączyć fakty-jeśli coś mu jest to zuważymy po tym jak pies się zachowuje. Quote
ewa2909 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 rufus295 napisał(a):Raz na tydzień w zupełności wystarczy, raz na dwa-też nic się nie stanie, chyba że na spacer na bagna pójdziesz:lol: . Pazurki na spacerach same się ścierają, a jak nie to u weta i tak od czasu do czasu będziesz to obetnie. Jeszcze czyszczenie uszów, oczek itp,itd, ale dziecko wychowałem to i drugie wychowam:loveu:. Nastawiam się do tego pozytywnie i myślę że te zabiegi oprócz obowiązku, przyniosą też wiele frajdy i zadowolenia ze zdrowego piesa.. O widze następnych Łodziaków:multi::multi::multi:. Calkiem podobne obowiążki:evil_lol:,a i przyjemności na pierwszym miejscu.:evil_lol: Z jakiej hodowli odbieracie yoreczke? Quote
rufus295 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Papierów Mela niestety nie ma, ale wiem że rodzice są zdrowi, a na ile będzie odbiegać od wzorca?, ocenicie;) Quote
Princess_York Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Sylwia. napisał(a):Ja słyszałam że yorkowi można dawać pedigreel.Mam pyanie czy szczeniaka karmi się tak samo jak i starszego yorka.?zawsze chciałam mieć yorka ale boję się że nie poradze się z jego pielęgnacją.Gdzie można dostać szczoteczkę do mycia zębów dla pieska.? Pedeegrel jest karmą nie dobrą bo nie ma tam dosyć dużo mięsa a np. w royal canin czy eukanuba jest wystarczająco dużo ;) Szczeniak czy dorosły karma ta sama ale szczeniakowi kilka razzy dziennie po troszeczku np. 5x dziennie a york je tak 80g dziennie.dorosłemu 2-3 posiłki dziennie w średnich porcjach. We wszystkich sklepach nawet w takim Realu czy Auchanie musi być dla niemowląt i nie taką za 2-3 zł tylko lepiej za 6-7zł :lol: Quote
Aurunia Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Jeśli chodzi o jedzenie to małemu yorkowi podaję się karmę dla szczeniąt ( jeśli chodzi o firmę royal canin to jet to albo karma mini junior lub mini dla yotków ta karma przeznaczona jest dla piesków do 10 miesiąca życia) a po skończenik karmę dal dorosłych psów ( z royala karmę dedykowaną specjalnie dla rasy). Szczoteczkę można kupić w sklepie zoologicznym przez internet lub w normalnym jeśli są. Wybór jest duży bo od tych nakładanych na palec z włosiem lub gumą do takich normalnych dwustronnych po te dwugłowe. Ja polecam dwugłową w firmy Petasen są one w rozmiarach dostępne osobno lub w komplecie z pastą. Quote
Magda Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 rufus295 napisał(a):Pazurki na spacerach same się ścierają, a jak nie to u weta i tak od czasu do czasu będziesz to obetnie. Sylwia. napisał(a):Yorki są naprawde tak delikatne że jak im się coś stanie to odrazu do weta trzeba iść.? i dziękuje za rady.;) Lepiej zaopatrzyć się w specjalne cążki i samemu obcinać pazurki. Zaoszczędzimy psu stresu związanego z chodzeniem do weta, a nam zajmie to najwyżej 5 min. Nie jestem zwolenniczką latania do weta w każdej sytuacji. Mój pies ma już 5 lat, a weta widzi raz w roku podczas szczepień. W poczekalni znajduje się wiele zarazków, chore psy i można pogorszyć sytuację:roll: Pedigree i reszta supermarketowych karm to jedne, wielkie, bezwartościowe wypełniacze. Cena też mówi za siebie:cool1: Reszta to tak jak napisała Ada;) Quote
19martusia86 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Princess_York napisał(a):Pedeegrel jest karmą nie dobrą bo nie ma tam dosyć dużo mięsa a np. w royal canin czy eukanuba jest wystarczająco dużo ;) Szczeniak czy dorosły karma ta sama ale szczeniakowi kilka razzy dziennie po troszeczku np. 5x dziennie a york je tak 80g dziennie.dorosłemu 2-3 posiłki dziennie w średnich porcjach. We wszystkich sklepach nawet w takim Realu czy Auchanie musi być dla niemowląt i nie taką za 2-3 zł tylko lepiej za 6-7zł :lol: Moja mała ma akurat cały czas jedzonko w misce. Zjada tyle ile potrzebuje, na pewno nie przejada się. Co do Pedeegree (jak to się pisze ???) to już lepiej psu samemu gotować- nie oszukujmy się, ale cena tej karmy-nie dość, że niska znacznie przewyższa jej jakość! Quote
Sylwia. Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 19martusia86 napisał(a):Moja mała ma akurat cały czas jedzonko w misce. Zjada tyle ile potrzebuje, na pewno nie przejada się. Co do Pedeegree (jak to się pisze ???) to już lepiej psu samemu gotować- nie oszukujmy się, ale cena tej karmy-nie dość, że niska znacznie przewyższa jej jakość! a czy z yorczkiem od razu od małego można wychodzić na spacerki.?czy trzeba poczekać miesiąc lub więcej.?jak tak to proszę o podanie ile trzeba czekać aby móc wyjść z nim na spacer. Quote
rufus295 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Musisz poczekać do trzeciego szczepienia, po nim jeszcze dwa tygodnie i można wychodzić, czyli około 3 miesiące. Wcześniej wyjść możesz ale z psem na rękach. Quote
19martusia86 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 rufus295 napisał(a):Musisz poczekać do trzeciego szczepienia, po nim jeszcze dwa tygodnie i można wychodzić, czyli około 3 miesiące. Wcześniej wyjść możesz ale z psem na rękach. Cóż, moja bida dobrze, że w ogóle poszczepiona była bo już o tym by była izolowana niestety nie pomyślano. No, ale hodowla w komórce mówi sama za siebie. Na szczęście suńka rośnie zdrowo i nic jej nie jest. Chociaż gdybym jej nie zabrała to pewnie inaczej by się skończyło. Quote
tofikyork Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 Z tym wycieraniem pupci to przesada...:shake: Ale co do skrzydełek to można czasem ugotować swojemu yorkowi...:) Ja akurat gotuję mu skrzydełka w niedzielę a w pozostałe dni dostaje swoją karmę, której niestty nie lubi:roll: Quote
19martusia86 Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 tofikyork napisał(a):Z tym wycieraniem pupci to przesada...:shake: Ale co do skrzydełek to można czasem ugotować swojemu yorkowi...:) Ja akurat gotuję mu skrzydełka w niedzielę a w pozostałe dni dostaje swoją karmę, której niestty nie lubi:roll: Ja tyłek wycierałam w wypadku rzadkiej kupki. Po zabraniu jej z hodowli gdzie podobno była na gotowanym jedzeniu (ryż, kurczak, marchewka) po podaniu tej samego rodzaju pożywienia okazało się, że psina ma okropną biegunkę... teraz na royalu kupki mają normalną konsystencję więc tyłka nie wycieram. Ja akurat nie popieram podawania mięsa z kurczaka, bo jest to chyba w najgorszy możliwy sposób "produkowane" mięso. Niestety moja malutka po każdym podaniu mięsa strasznie smrodzi :) i ma oczywiście biegunkę... ale swoją karmę lubi więc nie ma problemu. Quote
Recommended Posts