Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój szczeniak, około 9 tygodniowy Barry załatwia się i "kupcia" w domu. Raczej wie, ze załatwiać powinien się na dworze, bo zawsze gdy go się wyniesie na trawkę to coś tam zrobi, a jak zrobi w domu to spuszcza łeb i wie, że źle zrobił. Nie sygnalizuje, ze chce wyjsc np. po dzisiejszej kolacji bez żadnego pisku ani podchodzenia do drzwi poszedł za moje plecy i zaczął siusiać. Raczej staram się go nie bić za to co narobi w domu i sprzątać bez słowa i zwracania na niego uwagi, a gdy zrobi na dworze to głaskać go itp, ale niestety pozostali domownicy nie są tak cierpliwi i nie raz juz dostał za zrobienie w domu. Co mam robic?

Posted

Pies nie ma świadomości zła i dobra i nie "wie że źle zrobił" a łeb spuszcza bo czeka na manto które dostaje z niezrozumiałych dla niego powodów. Żeby wymagać trzeba najpierw nauczyć a szczeniak na razie nie ma pojecia o co Wam chodzi
Wynos go natychmiast po posiłkach, zabawie, przebudzeniu a nie czekaj az sie rozkraczy. Nie dopuszczaj do załatwiania sie w domu to szybciej zrozumie.

Rodzinie powiedz żeby spróbowali prać kilkumiesieczne dziecko za to ze leje w pieluche zamiast do nocnika. Szczenie ma dokładnie tyle samo rozumu.

Posted

Dziewięć tygodni to nie tak dużo. Tak jak mój przedmówca napisał, wychodź z nim po posiłkach, męczącej zabawie, przebudzeniu. Często stosowane są też smakołyki. Na przykład, gdy pies załatwi się na dworze dajesz mu nagrodę i głaszczesz za uchem. Wtedy zdaje sobie sprawę, że robi dobrze i, jeśli będziesz cierpliwy, zobaczysz powolne efekty swojej pracy,które w końcu poskutkują.
Dla szczeniaka jest wszystko duże, nowe, interesujące. Pokazuj mu nowe tereny w czasie wspólnych spacerów, lecz nie za daleko.
Jeśli zrobi potrzebę w domu (nikt nie jest idealny, człowiek dorosły miewa wpadki niemowlęcia) i będzie chciał pobawić się z tobą, zignoruj go, delikatnie skarć słowami (typu: ''niegrzeczny Barry'').
Aha: wędrówki dla szczeniaczka nie muszą mu się podobać. Dlatego więc przyzwyczajaj go do codziennych spacerów. Jeśli nauczył się robienia na gazetę, bierz coraz to mniejszy skrawek, aż nie będziesz w ogóle go potrzebował. Następnie zachęcaj go mimiką do załatwienia się (np. pokaż miejsce z różnymi obiektami, niezbyt dużymi bo się przestraszy, połóż tam gazetę i po sprawie.)W czasie, gdy będzie obwąchiwał teren, nie wołaj go. To go tylko rozproszy.

P.S. W wieku 6 miesięcy psiaki ''wyrastają z załatwiania się w domu''.To znaczy, po ćwiczeniach wolą załatwiać sie na dworze, wśród innych psów, oczywiście bywają także wyjątki. Masz więc trochę czasu do ćwiczeń. :)

Mam nadzieję, że do czegoś się przydałam ;). Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym ''treningu'',
Klaudia z Amandką =)

Posted

Fakt, sam nie, ale po ćwiczeniach z opiekunem średnio w tym miesiącu. Przynajmniej tak czytałam kiedyś w gazetce o psach. Sama także się raz o tym przekonałam. Choć niektórym udaje się osiągnąć sukces o wiele wcześniej. A jak było u ciebie, WłADCZYNI ?