klakierr Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Mój szczeniak, około 9 tygodniowy Barry załatwia się i "kupcia" w domu. Raczej wie, ze załatwiać powinien się na dworze, bo zawsze gdy go się wyniesie na trawkę to coś tam zrobi, a jak zrobi w domu to spuszcza łeb i wie, że źle zrobił. Nie sygnalizuje, ze chce wyjsc np. po dzisiejszej kolacji bez żadnego pisku ani podchodzenia do drzwi poszedł za moje plecy i zaczął siusiać. Raczej staram się go nie bić za to co narobi w domu i sprzątać bez słowa i zwracania na niego uwagi, a gdy zrobi na dworze to głaskać go itp, ale niestety pozostali domownicy nie są tak cierpliwi i nie raz juz dostał za zrobienie w domu. Co mam robic? Quote
puli Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 Pies nie ma świadomości zła i dobra i nie "wie że źle zrobił" a łeb spuszcza bo czeka na manto które dostaje z niezrozumiałych dla niego powodów. Żeby wymagać trzeba najpierw nauczyć a szczeniak na razie nie ma pojecia o co Wam chodzi Wynos go natychmiast po posiłkach, zabawie, przebudzeniu a nie czekaj az sie rozkraczy. Nie dopuszczaj do załatwiania sie w domu to szybciej zrozumie. Rodzinie powiedz żeby spróbowali prać kilkumiesieczne dziecko za to ze leje w pieluche zamiast do nocnika. Szczenie ma dokładnie tyle samo rozumu. Quote
Klaudysiaczek Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Dziewięć tygodni to nie tak dużo. Tak jak mój przedmówca napisał, wychodź z nim po posiłkach, męczącej zabawie, przebudzeniu. Często stosowane są też smakołyki. Na przykład, gdy pies załatwi się na dworze dajesz mu nagrodę i głaszczesz za uchem. Wtedy zdaje sobie sprawę, że robi dobrze i, jeśli będziesz cierpliwy, zobaczysz powolne efekty swojej pracy,które w końcu poskutkują. Dla szczeniaka jest wszystko duże, nowe, interesujące. Pokazuj mu nowe tereny w czasie wspólnych spacerów, lecz nie za daleko. Jeśli zrobi potrzebę w domu (nikt nie jest idealny, człowiek dorosły miewa wpadki niemowlęcia) i będzie chciał pobawić się z tobą, zignoruj go, delikatnie skarć słowami (typu: ''niegrzeczny Barry''). Aha: wędrówki dla szczeniaczka nie muszą mu się podobać. Dlatego więc przyzwyczajaj go do codziennych spacerów. Jeśli nauczył się robienia na gazetę, bierz coraz to mniejszy skrawek, aż nie będziesz w ogóle go potrzebował. Następnie zachęcaj go mimiką do załatwienia się (np. pokaż miejsce z różnymi obiektami, niezbyt dużymi bo się przestraszy, połóż tam gazetę i po sprawie.)W czasie, gdy będzie obwąchiwał teren, nie wołaj go. To go tylko rozproszy. P.S. W wieku 6 miesięcy psiaki ''wyrastają z załatwiania się w domu''.To znaczy, po ćwiczeniach wolą załatwiać sie na dworze, wśród innych psów, oczywiście bywają także wyjątki. Masz więc trochę czasu do ćwiczeń. :) Mam nadzieję, że do czegoś się przydałam ;). Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym ''treningu'', Klaudia z Amandką =) _____________________________ Quote
Klaudysiaczek Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Fakt, sam nie, ale po ćwiczeniach z opiekunem średnio w tym miesiącu. Przynajmniej tak czytałam kiedyś w gazetce o psach. Sama także się raz o tym przekonałam. Choć niektórym udaje się osiągnąć sukces o wiele wcześniej. A jak było u ciebie, WłADCZYNI ? ______________________________ Quote
Recommended Posts