Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To ja się jeszcze wypowiem na temat kondycji włosa suń szorstkowłosych po szczeniakach, bo o tym jeszcze szczegółowo nie było...

Kilka osób pisało, że sunię można szybko doprowadzić do kondycji wystawowej. To nieprawda w przypadku ras szorstkowłosych. Po szczeniakach, włoś obumiera i wyłazi. Na całym ciele, łącznie z łapami. Taki włos nadaje się tylko do wyciągnięcia, a na nowy na łapach czeka się ok. 6 miesięcy od momentu odstawienia szczeniąt od matki. Właśnie teraz to przerabiam z Misią: szczeniaki urodziły się 25 maja, teraz sunia jest goła, bardzo bym chciała, żeby włos odrósł na Poznań w listopadzie, bo zwycięstwo tam skończyłoby nam Int. Ch. , ale szanse na to, że zdąży są raczej niewielkie... :(

Podsumowując: u szorstkowłosych terierów i sznaucerów, przerwa w wystawianiu na szczenięta to kwestia ok. 9 miesięcy (ciąża + odkarmianie szczeniąt + 6 miesięcy czekania na sierść). :( Zakładając oczywiście, że wystawcy zależy, żeby suka była w kondycji wystawowej, bo widziałam różnie. :wink:

Posted

dokładnie to samo z rasami długowłosymi (pół roku minimum), jednak mimo wszystko jak zwierze jest dobrze zbudowane a ma włos np 3-5 cm krótszy często i tak wygrywa potwierdzając swoja klasę (oczywiście wtedy trzeba jechać do znawcy rasy a nie do sędziego od wszystkiego który i tak da wygrać Championowi bo się boi)

Posted
mimo wszystko jak zwierze jest dobrze zbudowane a ma włos np 3-5 cm krótszy często i tak wygrywa potwierdzając swoja klasę (oczywiście wtedy trzeba jechać do znawcy rasy
Z terierami to jest ciut inaczej... 5 cm krótszy włos na łapach znaczy, że pies wygląda goły. Ale poza wszystkim, ja bym nie wystawiła, a już szczególnie przed znawcą, suczki nie w kondycji. Po prostu to nie w moim stylu.

Tak właśnie mamy w Poznaniu, sędzia - znawca wybitny, co więcej - u której moja suka już wygrywała w grupie, więc nie mogę jej postawić w sytuacji, gdzie wystawiam jej do oceny sukę nie w kondycji.

Posted

no tak ja dalej myśle o PONie u PONa 5 cm to jak u sznaucera teriera 10 ;)

suka nie w kondycji to co innego niż krótszy włos (ozywiście wypielęgnowany) no ale każdy ma swoje teorie

Posted
suka nie w kondycji to co innego niż krótszy włos (ozywiście wypielęgnowany)
U PONa - pewnie nie, nie znam się. Ale wiem, że na przykład u niufów jest tak, ja piszesz - ludzie wystawiaja z lepszym włosem lub gorszym, bo to kwestia szczęścia i sezonu. Ale u szorstkowłosego teriera, który jest rasą nieliniejącą, stan włosa nie zależy od sezonu, nie jest więc kwestią szczęścia, tylko przygotowania i jest tym samym ważną częścią kondycji wystawowej, bez której nie wystawiłabym psa przed sędzią.
Posted

Cd. rozmowy uległ utylizacji z powodów zawartych w regulaminie.

Proponuję powrócić do tematu i nie tracić czasu na wzajemne animozje.

skargi, wnioski i pochwały przyjmuję jak zwykle na priv.

Dag-mod. :evilbat: