odin1983 Posted July 19, 2004 Posted July 19, 2004 Witam ponownie. Intryguje mnie fakt ciągłego zjadania trawy i obgryzania kwiatów przez niespełna 3 miesięczną suczkę. Staram się jej nauczyć by tego nie robiła (szczególnie kwiaty, które mogą być trujące jak różanecznik) ale zastanawiam się nad potrzebą mojej Aksy. Myślę, że robi to raczej z ciekawości i chęci zajęcia się czymś (mam ją dopiero 3 dzień ale czuje już się jak u siebie w domu.... bo w końcu tu jest) ale kiedyś mi ktoś mówił, że czasem psy tak robią jak brakuje im jakiegośskłądnika odżywczego. To jest raczej takie kąsanie trawy ale jakieś resztki wpadają jej w przełyk. Karmię ją karmą Acana dla szczeniąt a kupiłem na próbę3kg Puriny (która to też jej bardzo zasmakowała). Czy trawa jej może zaszkodzić ?? Mój pies to owczarek niemiecki :-) Quote
bartek_yo Posted July 20, 2004 Posted July 20, 2004 moja suka tez wcina trawe, wszystkie psy jakie znam wcinaja trawe, to chyba calkiem normalne zjawisko :D...tylko nie znam przyczyny ....smakuje im ?? :o Quote
anetta Posted July 20, 2004 Posted July 20, 2004 Moja krowa :lol: tez zjada trawe, kiedy stoje z nia w miejscu to potrafi spore ilosci jej zjesc :x najgorzej jak zje przed jakas podroza bo wtedy...no sami wiece :lol: Psy zjadaja trawke zeby sobie oczyscic przewod pokarmowy :wink: Quote
darek Posted July 20, 2004 Posted July 20, 2004 Witam! Psy zjadają trawe po to by sobie "przeczyścić"żołądek,kończy to sie zwymiotowaniem-tak więc niech nikt sie nie przeraża że to coś strasznego:)to samo dzieje sie z ziemią tyle że ona jest trawiona (przynajmniej u mojego psa)i wydalana z resztkami jedzenia. Quote
sylwiaskalska Posted July 20, 2004 Posted July 20, 2004 Mój też czasami je trawe, no a później wymiotowuje , więc to chyba normalna reakcja. Quote
DOMINIKA Posted July 20, 2004 Posted July 20, 2004 A moja je i najczesciej nie wymiotuje... :-? Quote
ganjunia Posted July 21, 2004 Posted July 21, 2004 był już ten temat poruszany :wink: Odpowiedzi padły takie same...przeczyszczenie żołądka i nie dobór witamin :fadein: Quote
Cockerek Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Mój kiedyś wymiotował, ale odkąd dostaje specjalistyczną karmę, może się zażerać i nic :lol: . Ciekawe że najlepsza jest trawka na działce a nie taka tam koło bloku :lol: Quote
sota36 Posted August 9, 2004 Posted August 9, 2004 Z trawa to roznie bywa - otoz - po pierwsze pies zjada trawe, by zwrocic tresc zoladka, np przy wylizywaniu siersc dostaje sie do przewodu pokarmowego i zalega - stad to sposob na podraznienie zoladka i wymioty gotowe. po drugie - pies wcina ,lub jak ja to zartobliwie nazwywam 'pasie sie" i trawe wydala druga srona , bo brakuje mu czegos tam - jakiegos skladnika pokarmowego - zwrociliscie z pewnoscia uwage, ze psy wybieraja sobie odpowiednia trawe. Po trzecie - i tu niestety na przykladzie mojej psiny - je i wymiotuje zolcie - swiadczy to o klopotach z watroba... Quote
!zosia! Posted August 9, 2004 Posted August 9, 2004 Trawe twoja Aksa moze wcinac do woli, bo jak juz napisali inni sluzy ona do przeczyszczania przewodu pokarmowego. Musisz tylko pilnowac, zeby nie zjadla niczego trujacego. Psy wybieraja sobie trawe taka dosc dluga i szeroka (na ktorej sie gra:) ). No a pewnie ze lepsza jest ta z dzialki, bo nie jest az tak zakurzona jak ta spod bloku:). pozdr Zosia&bystra(krowa) Quote
Recommended Posts