Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Agata_Roki']http://i28.tinypic.com/ztasrc.jpg

świetne ujęcie :cool3::loveu:

Agutka jest booska :loveu:

http://i28.tinypic.com/10ndkyp.jpg
ma kinka na ogonie ? ;)

Moje też wolą wszelkiego rodzaju drewniane zabawki - a jedzie niemiłosiernie bo tam sobie sikną czasem :diabloti:

Tak, od początku ma. A syjamka zrobiła sobie to u mnie - zauważyłam z tydzień temu:-o

Ja mam tą dune świnkową i moje mają ją prawie całą zajętą, mają basen z trotami z transportera rozmiar też duży, pełno kartonów, zabawek. A latają po tym jak wariatki:D Widać, że im się podoba, każdy karton jest wsadzany w całości a one same robią sobie dziury. W nocy słychać jak wygryzają. :diabloti::diabloti::diabloti:

Posted

Kasia&Rika napisał(a):

Ja mam tą dune świnkową i moje mają ją prawie całą zajętą, mają basen z trotami z transportera rozmiar też duży, pełno kartonów, zabawek. A latają po tym jak wariatki:D Widać, że im się podoba, każdy karton jest wsadzany w całości a one same robią sobie dziury. W nocy słychać jak wygryzają. :diabloti::diabloti::diabloti:

dobrze że moje mi nie hałasują i praktycznie w ogóle ich nie słyszę[może to kwestia snu ? bo tłukącego królika słyszy mama w pokoju pode mną a ja jej nie :diabloti:].

Ty też masz studio fotograficzne składające się z szyby i kartek papieru ? :cool3: To chyba najbardziej zdaje egzamin ale moje uciekają z szyby bo przecież w łapki za zimno.. kurcze i akurat teraz zepsuły mi się akumulatorki do aparatu.. :mad:

Posted

Agata_Roki napisał(a):
dobrze że moje mi nie hałasują i praktycznie w ogóle ich nie słyszę[może to kwestia snu ? bo tłukącego królika słyszy mama w pokoju pode mną a ja jej nie :diabloti:].

Ty też masz studio fotograficzne składające się z szyby i kartek papieru ? :cool3: To chyba najbardziej zdaje egzamin ale moje uciekają z szyby bo przecież w łapki za zimno.. kurcze i akurat teraz zepsuły mi się akumulatorki do aparatu.. :mad:

coś w ten deseń.
jak mówi moja babcia: świnie na noc wędrują do kuchni:evil_lol: mam masakryczne problemy z zaśnięciem - słyszę nawet zegar w pokoju obok, ale jak już zasnę to nic mnie nie obudzi - ile razy budziłam się nieświadoma burzy, która waliła całą noc tuż obok mnie. :diabloti:

Studia nie mam, ostatnio trochę spapugowałam Bbete. Chciałam zobaczyć jak to wyjdzie. Szkło im nie przeszkadzało :)

PS czy twoje myszki też tak ciągle załatwiają się na wybiegu? :shake: To jest masakra. Od razu wszystko mokre i brudne.

Posted

kaskaSz napisał(a):
http://i26.tinypic.com/2n00i0i.jpg
Skąd masz takie fajne zabawki-przeszkody dla myszek?
Moja młodsza siostra bierze od koleżanki myszkę i chcę jej pomóc trochę w opiece nad tym gryzoniem, a nigdy nie miałyśmy myszki. Może masz jakieś rady dla początkujących właścicieli myszek?

akurat te z zoologa.

po pierwsze. myszki to zwierzęta stadne i o ile jest to samica, to bardzo źle zniesie samotność. jeśli samiec to ewentualnie może być sam, chyba, że jest możliwość wzięcia braci z tego samego miotu albo myszek w młodym wieku, bo starsze mogą się pogryźć.

2. odległość między prętami klatki nie może być większa niż 7mm, albo nawet mniej. akwarium tylko z siatką albo peksa z dziurkami

3. ja dla trzech myszek mam klatkę jak dla świnek morskich:eviltong: i wkładam do niej wszystko: chusteczki, każdego rodzaju kartony, mają basenik z dużego transportera z trocinami. one lubią mieć pełno w klatce. tak samo rurki po papierze toaletowym czy ręcznikach papierowych. każdego rodzaju podwieszenie - hamaki, ucięta skarpetka na sznurkach. wszędzie wejdą :)

4. myszki lubią kołowrotki, ale nie mogą mieć takich zwykłych tylko całe zabudowane albo takiego typu: Trixie Kołowrotek metalowy z siatką śr. 17cm - zabawa - zabawa - dla małych zwierząt - sklep zoologiczny Animalia.pl albo Zoologica.pl - Twój sklep zoologiczno-wędkarski - Kołowrotek Plastikowy Inter-Zoo Zielony bo inaczej mogą wkręcić sobie ogonek i go złamać.

poza tym odsyłam na forum Myszy.info - forum o myszkach :: Strona Główna tam dowiesz się wszystkiego :)

Posted

Witamy myszomaniaków :evil_lol:

Ja muszę pomyśleć o jakiejś drugiej klatce, na świniową dune nie mam ani kasy ani miejsca, więc chyba wezmę faunbox large flat.
Planuje jeszcze 2-3 myszy więc będą miały ciasno w tej dunie, już jak maluchu urosną będą sie cisnąć więc planuje i planuje...
i ostatnio wypatrzyłam nawet klatkę fajną jak byłam na spacerku z Magdą i Pongiem, ale malutka niestety... Chociaż mooże :diabloti:
Niedługo mam urodziny więc funduszy przybędzie

Mama nakazała max. 6 myszy ale już ją przekręciłam na 7.
Reszty nie zauważy :evil_lol::evil_lol:

Zazdroszcze świniowej duny, syjamki i... agoutki, jak zobaczyłam na zoobotanice to się zakochałam :evil_lol: Niestety jestem już zapisana na tyle myszy ze z agoutką na razie nie dam rady :placz: (chociaż jak chcesz możesz mi oddać Twoją :P)

Posted

mineralna_ napisał(a):
Witamy myszomaniaków :evil_lol:

Ja muszę pomyśleć o jakiejś drugiej klatce, na świniową dune nie mam ani kasy ani miejsca, więc chyba wezmę faunbox large flat.
Planuje jeszcze 2-3 myszy więc będą miały ciasno w tej dunie, już jak maluchu urosną będą sie cisnąć więc planuje i planuje...
i ostatnio wypatrzyłam nawet klatkę fajną jak byłam na spacerku z Magdą i Pongiem, ale malutka niestety... Chociaż mooże :diabloti:
Niedługo mam urodziny więc funduszy przybędzie

Mama nakazała max. 6 myszy ale już ją przekręciłam na 7.
Reszty nie zauważy :evil_lol::evil_lol:

Zazdroszcze świniowej duny, syjamki i... agoutki, jak zobaczyłam na zoobotanice to się zakochałam :evil_lol: Niestety jestem już zapisana na tyle myszy ze z agoutką na razie nie dam rady :placz: (chociaż jak chcesz możesz mi oddać Twoją :P)

moja świnkowa kosztowała 30zł na wystawce z niemiec:diabloti: a ostatnio widziałam szynszylówkę za 35zł i prawie kupiłam dla szczurków:roll:

Posted

Kasia&Rika napisał(a):
moja świnkowa kosztowała 30zł na wystawce z niemiec:diabloti: a ostatnio widziałam szynszylówkę za 35zł i prawie kupiłam dla szczurków:roll:

30 zł? :-o
jaka to wystawka i o co w niej chodzi? :evil_lol:

Posted

mineralna_ napisał(a):
30 zł? :-o
jaka to wystawka i o co w niej chodzi? :evil_lol:

U mnie jest taki nowy targ/plac. Nie wiem jak u was to nazywają :) I tam co sobotę/niedzielę są wystawki - czyli ludzie przywożą rzeczy z niemiec i później sprzedają - od pluszaków, dupereli po rowery i meble. Akurat raz na jednej kupiłam świnkową dunę za 30zł i koci drapak za 17zł:-o Czyli ceny mega super:)
Klatka co prawda była do czyszczenia, ale za taką cenę ... ocet sobie poradził:) A mychy maja frajdę.

Posted

Kasia&Rika napisał(a):

Ty też masz w planach kupno szczurów? :cool3:

Posted

BBeta napisał(a):
Ty też masz w planach kupno szczurów? :cool3:

W przyszłości na pewno. A jak teraz to nie wiem. Na razie trochę szperam po forach.
Na pewno planuję jeszcze jakieś gryzonie. Próbuję dobrać coś dla siebie.

Posted

Kasia&Rika napisał(a):
W przyszłości na pewno. A jak teraz to nie wiem. Na razie trochę szperam po forach.
Na pewno planuję jeszcze jakieś gryzonie. Próbuję dobrać coś dla siebie.

Wybór jest spory, jakiś czas temu w sklepie zoologicznym widziałam wiewiórke :crazyeye:

Posted

BBeta napisał(a):
Wybór jest spory, jakiś czas temu w sklepie zoologicznym widziałam wiewiórke :crazyeye:

Wiewiórkę:roll: ja kiedyś widziałam szopa [?!] i to nawet chyba nie w dużym mieście tylko Kaliszu.

Posted

Kasia&Rika napisał(a):
Wiewiórkę:roll: ja kiedyś widziałam szopa [?!] i to nawet chyba nie w dużym mieście tylko Kaliszu.

Wiewiórkę spotkałam w zoologu w Galerii bodajże .. ale na szopa czy czegoś takiego nigdy nie trafiłam..:roll:

Posted

Wiewiórki, namawiałam ostatnio na wiewióra rodziców też widziałąm w zoologu. ;)
A u nas pare lat temu w moim małym mieście na sprzedaż była MAŁPKA w sklepie zoologicznym! :roll:

Posted

Ania :) napisał(a):
Wiewiórkę spotkałam w zoologu w Galerii bodajże .. ale na szopa czy czegoś takiego nigdy nie trafiłam..:roll:

O. Jaka jest cena wiewiórki?:diabloti:

Izuuus napisał(a):
Wiewiórki, namawiałam ostatnio na wiewióra rodziców też widziałąm w zoologu. ;)
A u nas pare lat temu w moim małym mieście na sprzedaż była MAŁPKA w sklepie zoologicznym! :roll:

u nas była małpka w mini klatce przez kilka dobrych lat na sprzedaż, potem już tylko jako ozdoba sklepu. i byłam jednym z tych dzieci , które codziennie szły ją oglądać ... :roll:

EDIT: Z oferty sprzedaży ...

Wiewiórki są najwspanialszymi zwierzętami na świecie. Przyjacielskie niezwykle inteligentne, uwielbiają się bawić chować., można nauczyć je bawić się piłeczką, rzucać w kierunku właściciela. Uwielbiają spacery i bycie zabieranymi do pracy. Można je trzymać parami, wtedy chętnie zostają w domu, i oczywiście mają dzieci.
Są świetnymi towarzyszami osób lubiących zwierzęta, dogadają się z psami i patkami. Bardzo lubiane przez dzieci.

Posted

Kasia&Rika napisał(a):

Burunduk, wiewiórka ziemna. Szopa też nigdy nie widziałam :crazyeye: Za to na allegro można kupić wszystko :cool1:

Posted

BBeta napisał(a):
Burunduk, wiewiórka ziemna. Szopa też nigdy nie widziałam :crazyeye: Za to na allegro można kupić wszystko :cool1:

Burunduk nie widziałam jeszcze.
Ta, allegro. Tam też kiedyś widziałam szopy. I nawet teraz jest dostępny:cool1:

Ania :) napisał(a):
Dokładnie Ci nie powiem, bo nie pamiętam, ale dość droga była..

od 300zł w górę ...

Edit. jednak od 170.

Nawet produkują klatki dla wiewiórek ...

Posted

Hej :D
Super myszki, świetny kot oraz przede wszystkim cudowna Rika :loveu::loveu: :cool3:
Ja szopa widziałam na spacerze na smyczy z jakimiś dziewczynami w parku.. :roll: :razz:

Posted

Kasia&Rika napisał(a):
od 300zł w górę ...

U mnie wiewiórka kosztowała 350zł - im drożej tym lepiej, przynajmniej człowiek zastanowi się dwa razy zanim sprawi sobie takiego ślicznego futrzaka :cool1:

Posted

Kasia&Rika napisał(a):
U mnie jest taki nowy targ/plac. Nie wiem jak u was to nazywają :) I tam co sobotę/niedzielę są wystawki - czyli ludzie przywożą rzeczy z niemiec i później sprzedają - od pluszaków, dupereli po rowery i meble. Akurat raz na jednej kupiłam świnkową dunę za 30zł i koci drapak za 17zł:-o Czyli ceny mega super:)
Klatka co prawda była do czyszczenia, ale za taką cenę ... ocet sobie poradził:) A mychy maja frajdę.

kiedy mogę wpaść do Ciebie? :evil_lol::evil_lol:

Apropo zwierzaków w sklepach - uważam że żadnych nie powinno tam byc, u nas wszystkie są w masakrycznych warunkach, w akwariach duża ilość np. myszy - zwierzak na zwierzaku :shake:
Króliki razem ze swinkami morskimi a myszy z myszoskoczkami zeby mniej miejsca zajęły...

Sklep zoologiczny powinien być zaopatrzony tylko w akcesoria dla zwierząt - a same zwierzaki powinno się kupować u hodowców

Posted

mineralna_ napisał(a):
kiedy mogę wpaść do Ciebie? :evil_lol::evil_lol:

Apropo zwierzaków w sklepach - uważam że żadnych nie powinno tam byc, u nas wszystkie są w masakrycznych warunkach, w akwariach duża ilość np. myszy - zwierzak na zwierzaku :shake:
Króliki razem ze swinkami morskimi a myszy z myszoskoczkami zeby mniej miejsca zajęły...

Sklep zoologiczny powinien być zaopatrzony tylko w akcesoria dla zwierząt - a same zwierzaki powinno się kupować u hodowców

Zapraszam choćbydziś. Ja mam jeszcze dobre dwa tygodnie wakacji i dużo czasu. :evil_lol::evil_lol:

Niestety najczęściej tak jest. Ale kiedyś widziałam kicie - ok. 3 miesięczne w zoologu, w DUŻEJ klatce, z napisem - NIE DOTYKAĆ, tylko w dobre ręce. Co prawda nie wiadomo, co dzieje się z nimi w nocy...
Ale w sumie, jest to wielka galeria w Kaliszu, gdzie przyjeżdża mnóstwo ludzi, może znajdą domek ... Tylko wątpie w umowę adopcyjną.

To na pewno lepiej wygląda, miały kuwetkę, zabaweczki, były czyściutkie i widać, że przyjazne. Chyba łatwiej wziąć z takich warunków niż często ze schronisk, gdzie czasami wyglądają nieciekawie..

Więc na dwoje babka wróżyła takie działania.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...