Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie, mam 21 miesiecznego psiaka, który przestał nagle jeść. Zamiast tyć i przybierac na wadze posówa miskę nosem.

Nie powiem ze miał źle do tej pory zawsze mail dwa-trzy posilki przy czym dwa male a jeden pożadny i musze zaznaczyc ze duzo biega. Do tej pory sucha karme jadł jako dodatek i rzadko sama, zawsze z serkiem białym, jogurtem albo tunczykiem czy pasztetem.

Podaję mu gotowane jedzenie typu mieso makaron ryz i warzywa. Wszystko zawsze swierze i pokrojone drobno. Pies to ogar polski a wiec duzo goni i zawsze duzo jadł a teraz ? Skandal co ugotuje albo dostanie robi mine skrzywdzonego chłopca i ma miske w nosie.

Nie wiem czy te upały tak na niego wpływaja ale postanowiłam dawac mu jedzenie raz dziennie wieczorem jak juz bedzie glodny wsunie wszystko. Tylko czy zrobie rozsadnie ?Czy pies do 24 mcy nie powienien jesc 2 razy dziennie a przy duzej dawce ruchu wiecej? A moze zmienić mu karme dla psów wybrednych?

Szczerze uznajemy gotowane tylko i urozmaicam mu jak moge ale naprawde rece mi juz opadaja

Ilona

Posted

Czasami tak jest, że pies nagle przestaje jeść, może faktycznie mieć wpływ na to temperatura. Następnie jak regularnie i z jaką częstotliwością go odrobaczasz ????? Może spróbuj jednego dnia głodówki, ma przecież 21 miesięcy i dzionek postu na pewno nie wpłynie ujemnie na jego kondycję.

Posted

Dzieki za odpowiedz. Dodam Ze piesek jest odrobaczany 2 razy do roku i miał posilki o regularnych porach. Faktycznie odstawie miche na jeden dzien zobaczymy co sie wydarzy

Posted

Jeśli jest odrobaczany co pół roku to mogą to byc też robaki, cykle rozwojowe pasożytów wewnętrznych sa krótsze niż 6 miesięcy, (ja swoje odrobaczam co około 3 miesiące, ale to nie ważne). Musiałby załapać dużą dawkę jaj/larw po ostatnim odrobaczeniu żeby tak przestać jeść, mogłyby być też inne objawy robaczycy (biegunki, nudności, wymioty), więc wskazuje to raczej na coś innego, obserwuj jak będzie po 24 godzinnej głodówce i daj znać.

Posted

Witaj Puz :)

Generalnie weterynarze proponuja odrobaczac dorosle psy rzeczywiscie co 6 m-cy (za czeste odrobaczanie moze powodowac zbytnie "wyjałowienie" przewodu pokarmowego psa). Dlatego uważam, że w zupełności taki tryb wystarcza.

Twoj ogarek rzeczywiście może robić sobie lekką głodówkę ze względu na upał. Moja suńka jak jest ciepło również grymasi (ale ona w sumie zawsze grymasi :roll: ).

Piszesz jednak, że urozmaicasz mu jadłopis jak możesz... No właśnie! Może za bardzo go rozpieszczasz? Czy jak odchodzi od miski z mięskiem i warzywami nie tknąwszy nawet jedzenia, Ty podsuwasz mu coś "smaczniejszego"? Jeśli tak, być może się wycwanił i zapamiętał, że jeśli nie zje tego, co w misce, dostanie coś lepszego?? Wg mnie powinnaś karmić go 2 razy dziennie (ważne, aby zawsze o tych samych porach) - i postępować tak, że wołasz psa, stawiasz miskę, jeśli pies powącha i odejdzie - zabierasz miskę i wkładasz jedzonko do lodówki (będzie czekało na drugą porę karmienia). NIC NIE DAJESZ PSU P-DZY POSŁKAMI (absolutnie NIC!). O drugiej porze karmienia postępujesz tak samo. NIE MARTW SIĘ, JEŚLI PIES PRZEZ PIERWSZE 1-2 DNI NIE BĘDZIE JADŁ. Nic mu się nie stanie. W końcu zrozumie, że jeśli nie zje tego, co dla niego masz, będzie po prostu głodny! I żadnych dodatków smakowych do jedzenia! Pies szybko w nich zasmakuje i będzie trudno przestawić go na "normalne" jedzenie.

Pozdrawiam

Gosia

Posted

Czesc witam dziekuje za porady wczoraj zlitowałam sie nad moim ogarkiem i dałam miske ok 17 i wyjadł miesko a makaron zostawił wiec nic nie dostał do dzisiejszego poranka

Za to rano zjadał nawet sam makaron przesiakniety odrobinami z wczorajszej watróbeczki

:lol: chyba działa i mam zamiar go nauczyc w koncu jedzenia suchej Dzis dostanie miske o 20.Naucze go o 6 rano i 20.

Zalatwie Pana wybrednisia na cacy :evilbat:

Posted

Puz - jeśli chcesz karmić suchą karmą, możesz udostępnić ogarkowi całą dzienną porcję - niech leży w misce, a on będzie podjadał, jak zgłodnieje. Jak karmię moją sucz suchym, to właśnie tak postępuję (ona jest baaardzo wybredna na suche :wink: ). Ale stawiam rano michę z żarełkiem, a ona (zazwyczaj wieczorkiem) sama dawkuje sobie, ile i kiedy chce jeść. Z psim niejadkiem nie ma problemu, że zje za dużo lub za szybko - a już na pewno nie zagłodzi się na własne życzenie :wink: . Ale ważne jest, aby niczym nie dokarmiać p-dzy posiłkami!

Posted

:wink: wczoraj uszy sie trzesły puzonowi i do konca zjadł wieczorna miske. Myslę ze jak rano nie ma ochoty daje dopiero wieczorem jedna duza miche. A co do suchej karmy jak ja postawie na caly dzien on bedzie podchodził i ze złosci zakopywał nosem az bedzie miał zdarty.

:evil: niestety tu nie ma rady na to. Poprostu po calym dniu glodowki postawie mu sucha karme. Jesli nie zje dostanie rano- moze sie przekona ze nic innego nie dostanie