madziasto4 Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Visenna napisał(a): (...mam świętą cierpliwosć, prawda? No powiedzcie że mam.... :cool1: :lol: Oj masz, masz :modla: Quote
Jagódka&Uzi Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Właśnie miałam Ci na privie napisac, że podziwiam Twoją cierpliwosc :lol: Visenna napisał(a): (...mam świętą cierpliwosć, prawda? No powiedzcie że mam.... :cool1: :lol: Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 Jagódka, masz ślicznego tego swojego yorka, on jest z rodowodem? Jest poprostu śliczny, a te zdjęcia, super. Gratulacje:p Ok ja już wszystko rozumiem rozmnażać można TYLKO psy z rodowodem wystawowe, żadne inne. Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 Pani powiedziała że są 2 yorki do wyboru, więc czym miałabym się kierować przy wyborze i o co jeszcze panią mogę pytać. Na co mam zwracać uwagę już przy zakupie pieska (rodowodowego, ale nie wystawowego) Co mam pytać? :eviltong: Odpowiedzcie na to proszę Quote
Jagódka&Uzi Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Dziekuję, tak jest z rodowodem. Wiesz, powiem Ci tak, człowiek wyręcza trochę naturalną selekcję i sam dobiera osobniki najlepsze tak by pozostawic rasę zdrową, silną, bez wad. Staramy sie, żeby yorki pozostały yorkami. Dlatego tez ważne jest by rozmnażac tylko te sprawdzone, rodowodowe, stanowiące wzorzec rasy. Te bez papierów od razu odpadają. Te z papierami są selekcjonowane. Wśród nich wybiera się najlepsze by kontunuowały dobre geny a reszta niestety odpada. Te bez papierów niestety mogą szerzyc złożone wady genetyczne, a te z papierami jednak stanowią pewne zabezpiecznie, że będą zdrowe, a ich wady są drobne. [quote name='martyna82']Jagódka, masz ślicznego tego swojego yorka, on jest z rodowodem? Jest poprostu śliczny, a te zdjęcia, super. Gratulacje:p Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 [quote name='Jagódka&Uzi']Dziekuję, tak jest z rodowodem. Wiesz, powiem Ci tak, człowiek wyręcza trochę naturalną selekcję i sam dobiera osobniki najlepsze tak by pozostawic rasę zdrową, silną, bez wad. Staramy sie, żeby yorki pozostały yorkami. Dlatego tez ważne jest by rozmnażac tylko te sprawdzone, rodowodowe, stanowiące wzorzec rasy. Te bez papierów od razu odpadają. Te z papierami są selekcjonowane. Wśród nich wybiera się najlepsze by kontunuowały dobre geny a reszta niestety odpada. Te bez papierów niestety mogą szerzyc złożone wady genetyczne, a te z papierami jednak stanowią pewne zabezpiecznie, że będą zdrowe, a ich wady są drobne. Ja już wszystko rozumiem, tylko teraz mam prośbę: Pani powiedziała że są 2 yorki do wyboru, więc czym miałabym się kierować przy wyborze i o co jeszcze panią mogę pytać. Na co mam zwracać uwagę już przy zakupie pieska (rodowodowego, ale nie wystawowego) Co mam pytać? :eviltong: Odpowiedzcie na to proszę Quote
Visenna Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Jagódka&Uzi napisał(a):Właśnie miałam Ci na privie napisac, że podziwiam Twoją cierpliwosc :lol: To dlatego ze pracuję z dziecmi :cool1: Martynko - my już Ci napisalismy na co masz zwracać uwagę, my juuż naprawdę wiecej nie wiemy...zobacz czy szczeniaczek nie jest za bardzo apatyczny, czy reaguje jak go wołać, czy ma dwa jąderka. Jeśli będziesz kupowała starsze szczenie, obejrzyj jego ząbki. Zobacz czy chętnie je, zapytaj o szczepienia, czy mial i jakie, zapytaj czym go karmiono, jak pielęgnowano...pamiętaj ze muszą Ci dać oprócz metryczki także książeczkę zdrowia psiaka, powinnaś dostać też wyprawkę ( zwykle to jakiś kocyk, tochę karmy psiaka, jakaś zabawka - zalezy od hodowcy). O resztę pytan zapytaj najlepiej weterynarza, on jako fachowiec na pewno lepiej niż my podpowie Ci o co powinnaś pytać hodowcę. Quote
Jagódka&Uzi Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Umowa musi byc podpisana, bo na jej podstawie mozesz potem uzyskac od hodowcy jakąs rekompensate "odpukac" ale zawsze powinno sie zabezpieczyc.. a i z jaderkami to bym sie nie martwila, Uziemu zeszły dopiero jak miał 6 miesięcy:) I podobno do 6 miesiąca można spokojnie czekac, potem mozna sie martwic.. Przepuklinkę zobacz czy nie ma, bo wtedy szczeniaczek powinien byc wtedy tanszy. Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 A macie może wzór takiej umowy? albo jakąś strone ? [SIZE=2]A może znacie tą hodowlę Calamites, to jest ich strona internetowa: www.calamites.pl Co możecie o niej powiecie czy ona jest dobra? Czy należy do ZK? Może ktoś z was ma psiaka z tej hodowli. Jakie mają pieski? Czy dają wyprawki? Jakie? Jak sprzedają pieska, czy trzeba sie wszystkiego samego dopytać i być ostrożnym aby jakoś nie wpaść, czy raczej jest wszystko ok? Ta hodowla jest w mieście Błonie koło Warszawy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.:p Quote
Visenna Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='martyna82'] [SIZE=2]A może znacie tą hodowlę Calamites, to jest ich strona internetowa: www.calamites.pl Co możecie o niej powiecie czy ona jest dobra? Czy należy do ZK? Może ktoś z was ma psiaka z tej hodowli. Jakie mają pieski? Czy dają wyprawki? Jakie? Jak sprzedają pieska, czy trzeba sie wszystkiego samego dopytać i być ostrożnym aby jakoś nie wpaść, czy raczej jest wszystko ok? Ta hodowla jest w mieście Błonie koło Warszawy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.:p Ja nie znam niestety. Ale mozesz zadzwonić do warszawskiego oddziału ZK i ich o tę hodowlę wypytać, czy ją polecają czy nie Quote
Jagódka&Uzi Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 http://zkkrosno.republika.pl/wpolska/umowa_sprzedazy.htm przykładowa umowa Quote
Jagódka&Uzi Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 http://www.zkwp.pl/zg/ strona związku kynologicznego Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 Visenna napisał(a):Ja nie znam niestety. Ale mozesz zadzwonić do warszawskiego oddziału ZK i ich o tę hodowlę wypytać, czy ją polecają czy nie A macie może nr do ZK warszawskiego? I co mam ich pytać ? Quote
Jagódka&Uzi Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 hehehehe martyna na serio Ty nas nieźle przecwiczysz..:mad: Dostałas juz wszystko co się da, musisz sama teraz szukac, nie znamy na pamiec numerów, stron, hodowli.. tak jak Ty musimy w necie grzebac, wiec mozesz to robic juz sama:lol: Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 [SIZE=2]A może znacie tą hodowlę Calamites, to jest ich strona internetowa: www.calamites.pl Co możecie o niej powiecie czy ona jest dobra? Czy należy do ZK? Może ktoś z was ma psiaka z tej hodowli. Jakie mają pieski? Czy dają wyprawki? Jakie? Jak sprzedają pieska, czy trzeba sie wszystkiego samego dopytać i być ostrożnym aby jakoś nie wpaść, czy raczej jest wszystko ok? Ta hodowla jest w mieście Błonie koło Warszawy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.:p Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 Ale mi nikt nie odpowiedział, więc ponawiam pytanie. Quote
jmw Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Hodowla 'Calamites' jest zarejestrowana w ZK, tylko tyle o niej wiem. Patrząc na ich psy to jest w porządku. Quote
martyska Posted July 30, 2008 Author Posted July 30, 2008 Aha, najlepiej to żeby ktoś z własnego doświadczenia mi poradził... Quote
Guest Agata_B Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='martyna82']No tak, ale jak mam mieć wystawowego i więcej zapłacić, to wolę tego nie wystawowego. Bo jakbym miała wystawowego to bym z nim jeździła. Nie no nie wytrzymie :angryy::angryy: Kobieto zastanów sie co piszesz!!! Najpierw mówisz i lamentujesz, że nie masz kasy na psa i chcesz kupić jakieś pseudopodróbkoyorki za 600zł, a teraz mi piszesz że jakbyś miała wystawowego to być na wystawy jeździła ... Moj ty Boże.... Wystawy!? Wiesz ile to kosztuje? Kosmetyki, dojazdy, opłacanie wystaw i w ogóle? Nie raz ludzie wydają dwa razy więcej na wystawy niż cena psa.! Wszyscy Ci piszą szarno na białym wszystko a ty jeszcze głupie pytania zadajesz...! I jeszcze psy bez rodowodu rozmnażała... malo sznaucerków jest w schronisku? Rozumiem, że możesz być jeszcze niedoinformowana, ale aż tak bardzo?! Radze Ci najpiew poczytać o psach, potem dopiero kupić.! Quote
martyska Posted July 31, 2008 Author Posted July 31, 2008 Po rozmowie z rodziną, doszliśmy do wniosku wszyscy że woli sunie, ponieważ są wierniejsze, nie uciekają na sunie, nie obsikują krzaczków a my mamy duży ogród i ładne krzewy. [ogłoszenie jest niezgodne z regulaminem!] Quote
karjo2 Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 Tak sobie podczytuje po cichu watek i podziwiam dziewczyny za cierpliwosc. Czyzby jednak rodzinka uznala, ze piesek ma "sie zwrocic" i latwiej to wyjdzie z sunia :diabloti:... Poczytaj moze martynko o kosztach uzyskania i odchowania miotu, moze to cos da do myslenia ( a wtedy zapomnij o pieknym ogrodzie i zadbanym domu przynajmniej na 2 miesiace). A z wymagan, calkiem fajnie i tanio wychodzi ostatnio widziany york, piekne futro, szczeka, "oddycha" i tylko baterie co jakis czas sie wymienia. Quote
duszek01 Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 martyna82 napisał(a):Po rozmowie z rodziną, doszliśmy do wniosku wszyscy że woli sunie, ponieważ są wierniejsze, nie uciekają na sunie, nie obsikują krzaczków a my mamy duży ogród i ładne krzewy. Może ma ktoś do sprzedania sunie york, może być Pet najlepiej do 1000zł? ja tez sobie podczytuje i lapie się za glowe ze mozna byc takim:shake:,juz nie powiem jakim:angryy:Patrząc na wiek wychodzi ze jestes tylko dwa lata mlodsza ode mnie i dlatego nie moge zrozumiec jak ososba w tym wieku moze byc taka nieodpowiedzialna:angryy: Sunia za 1000 PET w dodatku z rodowodem:crazyeye: ,dziecko bo juz inaczej nie moge powiedziec kompletnie nie masz pojecia o rasie,wiec daj sobie spokoj bo wyprowadzasz chyba WSZYSTKICH z rownowagi:diabloti: Z drugiej strony jak jeszcze miesiąc temu mialam szczeniaki i telefony w związku z tym ,zadzwonila do mnie dziewczyna taka sama widac jak Ty:angryy:widocznie jest Was wiecej na tym swiecie:angryy: Quote
Jagódka&Uzi Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 Martyna, napisz mi jeszcze, że nie chcesz psa który będzie szczekał.. A co jak zniszczy ogród, przekopie, obsika, bedzie szczekal, urosnie ponad 4 kg, nie bedzie nadawal sie na wystawy? Oddacie go? Quote
martyska Posted July 31, 2008 Author Posted July 31, 2008 Jagódka&Uzi napisał(a):Martyna, napisz mi jeszcze, że nie chcesz psa który będzie szczekał.. A co jak zniszczy ogród, przekopie, obsika, bedzie szczekal, urosnie ponad 4 kg, nie bedzie nadawal sie na wystawy? Oddacie go? ja chcę pieska do kochania którego będę kochać. I nie obchodzi mnie czy będzie szczekał czy nie mi jest to obojętne. Ale chcę sunię, ponieważ my wolimy, z własnego doświadczenia wiemy że sunie są lepsze. Moja babcia ma psa to ma z nim 3 światy. A tak pozatym To czego wy odemnie chcecie, wiem może zadaje dużo pytań, ale dzięki waszym odpowiedzią dużo się dowiedzialam. nawet rozpisywałam sobie na kartce. Quote
Sandra i Soul :) Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 Postanowiłam że nie będę się już udzielała w tym wątku ponieważ jest to bez sensu :( Martyna czy ty czytasz co my tobie piszemy ??? Bo odnoszę wrażenie że niestety nie. A wam dziewczyny życzę duuużo cierpliwości. :D:D Quote
Recommended Posts