dadiii Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Zastanawiam sie nad kupnem Westa zeby uprzedic wasze pytania bedzie on z hodowli i z rodowodem :p i zastanawiam sie czy moje warunki sa odpowiednie dla tego cudnego psiaczka :loveu: a wiec : * mieszkam w blolu na spokojnym raczej siedlku ale jak przejdzie sie przez ulice i pojdzie kawaleczek sa tory przez ktore bardzo zadko jezdza pociagi a za torami sa same laki i kawalek lasu . las jest rowniez i przed torami * na spacery jak podrosnie chodzil by 3-4 razy dziennie rano tak na pol godzinki zeby sie zalatwil po poludniu jak wracam ze szkoly to poprzednim psiakiem chodzilam codziennie z moja kolezanka jak i jej psem wlasnie na te laki tak przecietnie 2, 2,5 godz czasem nawet zdazalo sie czesciej i na wieczor tak ok. godzinke spacerow chyba ze pogoda nie bedzie dopisywala to troszke krucej * w domu by zostawal sam na ok 5 godzin poniewaz moj tataczesto jest w domu kiedy akurat mnie nie ma bo pracuje w systemie czyli czasem rano czasem popoludniu a czasem w nocy i zazwyczaj sie *na trymowanie chodzil by co 3 miesiace a pozniej ja bym go sama trymowala gdy juz sie poducze * moi znajomi maja psy ktore bardzo lubia biegac wiec by mial tez duzo kolegow do zabaw i bieganie *co miesiac jestesmy w stanie wydac tak ok 100-150 zl + wet a jutro postaram sie wstawic zdjecia terenow spacerkowych Quote
Bewarka Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Ja myślę, że jak najbardziej. Nieźle będzie miał twój psiak - ja z Niką na takie długie jak piszesz spacery nie chodzi...na spacerze 2,5 h to byłam z nią jakieś 8-9 razy w życiu. A siku to 10 min i gotowe. :oops: Quote
kaskaSz Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 Myślę, że tak. West spokojnie wytrzymuje nawet 8h sam, trymowanie to jak masz gdzieś w pobliżu dobrego groomera to spoko co 3 miesiące po 80zł +/-. Mój Foxi też mieszka w bloku, mieszkanie 3 pokojowe + 4 ludzi i jest ok. Spacery takie długie też fajne, choć ja chodzę 4 razy dziennie ;) Westie to fajne psiaki, jeszcze jak zna podstawowe komendy i w ogóle wie kto tu rządzi to zycie z nim jest super. Najgorsza jest chyba pielęgnacja jak nie masz w pobliżu dobrego groomera. Karma z tych lepszych ok. 80zł, ale co ile to nie wiem, bo zawsze zapominam zapisać kiedy kupiłam i do ilu mi starcza. I jeśli chcesz rozmnażać to oczywiście wystawy też kosztują. Quote
dadiii Posted August 1, 2008 Author Posted August 1, 2008 nie chce jej rozmnazac chce ja taka jak to mowia na kolanka taka misia domowa :D a z wystawami to jeszcze zobacze moze jedna albo 2 ale rodzice niechca jezdzic z nia na wystawy wiec raczej niebedzie ich Quote
Guest Agata_B Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='dadiii'] *co miesiac jestesmy w stanie wydac tak ok 100-150 zl + wet Weta radze zmienić ;) btw, west jest odpowiedni dla Ciebie, tak mi sie wydaje :) Quote
dadiii Posted August 1, 2008 Author Posted August 1, 2008 wiem wiem dowiedzialam sie ktory jest jeden z najlepszych w miescie tylko ze on jest po drugiej stronie mojego miasta ale co tam Quote
Waxy Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Też myślę, że piesek jest dla ciebie :) Kiedy pieszczocha będzie z tobą? Quote
dadiii Posted August 2, 2008 Author Posted August 2, 2008 jezeli urodzi sie suczka w hodowli ktora wybralismy to miedzy wrzesniem a pazdziernikiem :p Quote
duzebzium Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Gratuluje wyboru rasy :cool3: Napewno się nie zawiediesz... a planujecie jakieś wystawy?:oops: Quote
dadiii Posted August 2, 2008 Author Posted August 2, 2008 nie raczej nie moze jedna albo 2 ale to tez niewiadomo Quote
mjola Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 też myśle, że west to dobry pies dla ciebie, przede wszystkim, dla tego, ze jesteś rozsądna i zanim kupisz szczeniaka to pytasz z tego co widać dowiedziałaś sie już paru podstawowych rzeczy o rasie, wiesz co to trymowanie i rozumiesz jego potrzebę, planujesz organizację czasu i bierzesz pod potrzeby nowego domownika :) jednak do kosztów wstępnych musisz dorzucić cenę paru szczotek i grzebieni (to w zależności od cen ok +- 30 /szt), bez tego sie nie obejdzie, bo samo trymowanie raz na trzy miesiące to troszke za mało jak na pielęgnację szaty pupila, musi mieć przynajmniej raz na tydzień porządne szczotkowanie i częstrze przeczesywanie to pozwoli na zachowanie czystej i zdrowej szaty. życzę duzo radości z posiadania psiaka :) Quote
dadiii Posted August 2, 2008 Author Posted August 2, 2008 mam juz jedna szczotke taka jak ta tylko ze bez kuleczek na koncach bo poodpadaly :/ ale psia siersc wedlug mnie po szczotkowaniu ta szczotka wyglada swietnie stwierdzam to po tym bo wiem jak wygladala moja Psota (*) po szczotkowaniu i york mojej znajomej http://www.allegro.pl/item409819980_okazja_trixie_szczotka_dwustronna_18x10cm_od_ss_.html co do szczotek mam zamiar jeszcze zaopatrzyc sie w metalowy grzebyk Quote
kaskaSz Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Grzebień i ta szczotka co masz wystarczy. Kosmetyki dla domowego pupila polecam z J.P. Hery, są w miare tanie /wg. innych dla westów z lepszych firm/ i starczają na długo. Ja swój szampon ten w mniejszym opakowniu miałam z rok. Szampony polecam do sierści białej i szorskiej, ale to dopiero potem, bo dla szczeniaka chyba są za mocne. Quote
duzebzium Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Ja zrezygnowałam z Hery... strasznie zmiękczały sierść nawet te dla szorstkowlosych. Teraz przerzuciłam sie na Ring5 jest duzo lepszy i bardziej wydajny :oops: Co do szczotek i grzebieni: wydaje mi sie ze ta szczotka nie bedzie dobra... to jest pudlówka, wyrywa duzo poszerstka i niezbyt dobrze sie nia rozczesuje psa - ja uzywam tylko takiej na wystawach... proponowalabym raczej szczotki z tego typu: KLIK Quote
dadiii Posted August 2, 2008 Author Posted August 2, 2008 taka tez mam tylko ze inny ksztalt i jest dwustronna :p Quote
kaskaSz Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Pudlówki oczywiście często nie używać. Mi ''fryzjer'' mówił, że jak czesać to tylko grzebieniem, bo szczotki nie rozczesują. Nie wiem ile w tym prawdy, ale wole grzbienień niż szczotkę, chyba, że Foxi ma gorszy dzień i się wyrywa to wtedy szybciej i mniej boli szczotką. Co do Hery to może i prawda, że zmiękcza włos, bo Foxi firankę ma miękką, a ją tylko myje. I do tego włos mu się kręci. Ale cena dobra, mam jeszcze sporo tego szamponu i Foxi nie ma na niego uczulenia. Jak skończe ten /a to pewnie jeszcze z rok potrwa :evil_lol:/ to może wypróbuje jakieś małe opakowanie z innej firmy. Quote
duzebzium Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Ja zawsze rozczesuje pierwsze szczotka, a pozniej grzebieniem... :oops: Quote
kaskaSz Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Ja kiedys też, ale Foxi jak go poczesze szczotką to przy grzbieniu się kręci i protestuje. Teraz grzebieniem, no chyba, że jak już pisałam Foxi ma gorszy dzień lub bardziej skołtunioną sierść. Quote
dadiii Posted August 5, 2008 Author Posted August 5, 2008 dziekuje za rady :p napewno sie przydadza :) Quote
Inkaa Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 dadiii napisał(a): na spacery jak podrosnie chodzil by 3-4 razy dziennie rano tak na pol godzinki zeby sie zalatwil po poludniu jak wracam ze szkoly to poprzednim psiakiem chodzilam codziennie z moja kolezanka jak i jej psem wlasnie na te laki tak przecietnie 2, 2,5 godz czasem nawet zdazalo sie czesciej i na wieczor tak ok. godzinke spacerow chyba ze pogoda nie bedzie dopisywala to troszke krócej Czas i ilość spacerów w porządku. Ale podczas tego 2.5 godzinnego wyjścia zamierzasz coś robić z psem? Frisbee, obi? A może w przyszłości chciałabyś pobawić się w agility? ;) Quote
dadiii Posted August 8, 2008 Author Posted August 8, 2008 myslalam wlasnie nad frisbee :D ni i chcialam z nia troche po aportowac imam nowinke !! tata dzwonil do hodowczyni nasze i wczorj urodzily sie szczeniaki i wtym 2 sunie!ale sie ciesze! za 3 tyg. jadeje obaczycz :loveu: Quote
dadiii Posted August 8, 2008 Author Posted August 8, 2008 juz pisalam wczesniej chyba na poprzedniej stronie :p jest to hodowla Beta Plus Quote
Recommended Posts