Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam sie nad kupnem Westa zeby uprzedic wasze pytania bedzie on z hodowli i z rodowodem :p i zastanawiam sie czy moje warunki sa odpowiednie dla tego cudnego psiaczka :loveu:

a wiec :

* mieszkam w blolu na spokojnym raczej siedlku ale jak przejdzie sie przez ulice i pojdzie kawaleczek sa tory przez ktore bardzo zadko jezdza pociagi a za torami sa same laki i kawalek lasu . las jest rowniez i przed torami

* na spacery jak podrosnie chodzil by 3-4 razy dziennie rano tak na pol godzinki zeby sie zalatwil po poludniu jak wracam ze szkoly to poprzednim psiakiem chodzilam codziennie z moja kolezanka jak i jej psem wlasnie na te laki tak przecietnie 2, 2,5 godz czasem nawet zdazalo sie czesciej i na wieczor tak ok. godzinke spacerow chyba ze pogoda nie bedzie dopisywala to troszke krucej

* w domu by zostawal sam na ok 5 godzin poniewaz moj tataczesto jest w domu kiedy akurat mnie nie ma bo pracuje w systemie czyli czasem rano czasem popoludniu a czasem w nocy i zazwyczaj sie

*na trymowanie chodzil by co 3 miesiace a pozniej ja bym go sama trymowala gdy juz sie poducze

* moi znajomi maja psy ktore bardzo lubia biegac wiec by mial tez duzo kolegow do zabaw i bieganie

*co miesiac jestesmy w stanie wydac tak ok 100-150 zl + wet

a jutro postaram sie wstawic zdjecia terenow spacerkowych

Posted

Ja myślę, że jak najbardziej. Nieźle będzie miał twój psiak - ja z Niką na takie długie jak piszesz spacery nie chodzi...na spacerze 2,5 h to byłam z nią jakieś 8-9 razy w życiu. A siku to 10 min i gotowe. :oops:

Posted

Myślę, że tak. West spokojnie wytrzymuje nawet 8h sam, trymowanie to jak masz gdzieś w pobliżu dobrego groomera to spoko co 3 miesiące po 80zł +/-. Mój Foxi też mieszka w bloku, mieszkanie 3 pokojowe + 4 ludzi i jest ok. Spacery takie długie też fajne, choć ja chodzę 4 razy dziennie ;) Westie to fajne psiaki, jeszcze jak zna podstawowe komendy i w ogóle wie kto tu rządzi to zycie z nim jest super. Najgorsza jest chyba pielęgnacja jak nie masz w pobliżu dobrego groomera. Karma z tych lepszych ok. 80zł, ale co ile to nie wiem, bo zawsze zapominam zapisać kiedy kupiłam i do ilu mi starcza. I jeśli chcesz rozmnażać to oczywiście wystawy też kosztują.

Posted

nie chce jej rozmnazac chce ja taka jak to mowia na kolanka taka misia domowa :D
a z wystawami to jeszcze zobacze moze jedna albo 2 ale rodzice niechca jezdzic z nia na wystawy wiec raczej niebedzie ich

Guest Agata_B
Posted

[quote name='dadiii']

*co miesiac jestesmy w stanie wydac tak ok 100-150 zl + wet

Weta radze zmienić ;)

btw, west jest odpowiedni dla Ciebie, tak mi sie wydaje :)

Posted

też myśle, że west to dobry pies dla ciebie, przede wszystkim, dla tego, ze jesteś rozsądna i zanim kupisz szczeniaka to pytasz z tego co widać dowiedziałaś sie już paru podstawowych rzeczy o rasie, wiesz co to trymowanie i rozumiesz jego potrzebę, planujesz organizację czasu i bierzesz pod potrzeby nowego domownika :)
jednak do kosztów wstępnych musisz dorzucić cenę paru szczotek i grzebieni (to w zależności od cen ok +- 30 /szt), bez tego sie nie obejdzie, bo samo trymowanie raz na trzy miesiące to troszke za mało jak na pielęgnację szaty pupila, musi mieć przynajmniej raz na tydzień porządne szczotkowanie i częstrze przeczesywanie to pozwoli na zachowanie czystej i zdrowej szaty.
życzę duzo radości z posiadania psiaka :)

Posted

Grzebień i ta szczotka co masz wystarczy. Kosmetyki dla domowego pupila polecam z J.P. Hery, są w miare tanie /wg. innych dla westów z lepszych firm/ i starczają na długo. Ja swój szampon ten w mniejszym opakowniu miałam z rok. Szampony polecam do sierści białej i szorskiej, ale to dopiero potem, bo dla szczeniaka chyba są za mocne.

Posted

Ja zrezygnowałam z Hery... strasznie zmiękczały sierść nawet te dla szorstkowlosych. Teraz przerzuciłam sie na Ring5 jest duzo lepszy i bardziej wydajny :oops:

Co do szczotek i grzebieni:
wydaje mi sie ze ta szczotka nie bedzie dobra... to jest pudlówka, wyrywa duzo poszerstka i niezbyt dobrze sie nia rozczesuje psa - ja uzywam tylko takiej na wystawach...
proponowalabym raczej szczotki z tego typu:
KLIK

Posted

Pudlówki oczywiście często nie używać. Mi ''fryzjer'' mówił, że jak czesać to tylko grzebieniem, bo szczotki nie rozczesują. Nie wiem ile w tym prawdy, ale wole grzbienień niż szczotkę, chyba, że Foxi ma gorszy dzień i się wyrywa to wtedy szybciej i mniej boli szczotką.

Co do Hery to może i prawda, że zmiękcza włos, bo Foxi firankę ma miękką, a ją tylko myje. I do tego włos mu się kręci. Ale cena dobra, mam jeszcze sporo tego szamponu i Foxi nie ma na niego uczulenia. Jak skończe ten /a to pewnie jeszcze z rok potrwa :evil_lol:/ to może wypróbuje jakieś małe opakowanie z innej firmy.

Posted

Ja kiedys też, ale Foxi jak go poczesze szczotką to przy grzbieniu się kręci i protestuje. Teraz grzebieniem, no chyba, że jak już pisałam Foxi ma gorszy dzień lub bardziej skołtunioną sierść.

Posted

dadiii napisał(a):
na spacery jak podrosnie chodzil by 3-4 razy dziennie rano tak na pol godzinki zeby sie zalatwil po poludniu jak wracam ze szkoly to poprzednim psiakiem chodzilam codziennie z moja kolezanka jak i jej psem wlasnie na te laki tak przecietnie 2, 2,5 godz czasem nawet zdazalo sie czesciej i na wieczor tak ok. godzinke spacerow chyba ze pogoda nie bedzie dopisywala to troszke krócej

Czas i ilość spacerów w porządku. Ale podczas tego 2.5 godzinnego wyjścia zamierzasz coś robić z psem? Frisbee, obi?
A może w przyszłości chciałabyś pobawić się w agility? ;)

Posted

myslalam wlasnie nad frisbee :D ni i chcialam z nia troche po aportowac
imam nowinke !!
tata dzwonil do hodowczyni nasze i wczorj urodzily sie szczeniaki i wtym 2 sunie!ale sie ciesze! za 3 tyg. jadeje obaczycz :loveu: