kamilka91 Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Nie każdy ma konto na FB... :roll: :oops: Quote
Yana Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='kamilka91']Nie każdy ma konto na FB... :roll: :oops:[/QUOTE] no wiem, ale nie mogę bez zgody hodowcy tutaj kopiować. Może Patisa dostanie bezpośrednio z hodowli jakies zdjęcia maluchów :-) Quote
Patisa Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 Kurde, nie wpadłam na to, że mają konto na FB :razz: Yana, Ty tam gdzieś znalazłaś te szczeniorki? Ja nie widzę... filmu też nie :shake: A hodowca obiecał, że zdjęcia dostanę jak tylko będą... :shake: Hodowla von Jess Box. Pisałam chyba wcześniej. :lol: To skojarzenie http://www.jessbox.pl/indexp.html Chyba dzisiaj przedzwonię jeszcze do hodowli... Ach, pardon, znalazłam filmik. http://www.facebook.com/video/video.php?v=2794792344707 Quote
Patisa Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 Dodam na marginesie, że właśnie sie przeprowadziliśmy do Raszyna. W związku z czym mieliśmy i trochę nadal mamy małe zamieszanie. Najgorszy jest brak w dostępności internetu w naszym pokoju,z czym się zmagamy. Dlatego długo nie pisałam...:p Dzięki za odwiedziny ;) Quote
Patisa Posted February 29, 2012 Author Posted February 29, 2012 Znalazłam! :multi: Ale cudowne... Wszystkie sa piekne, ale najbardziej wpadła mi w oko ta żółta sunia http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/428365_2832957098802_1105382510_32261234_1099263680_n.jpg http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/419898_2796078776867_1105382510_32244068_23631055_n.jpg http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/401364_2796079216878_1105382510_32244069_302426524_n.jpg :loveu::loveu::loveu: Quote
simbik Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Fajne maluchy i jakie piękne zdjęcia :-). Quote
Kaaasia Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 Jakie kluski już duże :lol:. A piękne wszystkie :loveu: Teraz tylko czekać jak maluszek będzie rozrabiać w domu ;) Quote
WeronikaM Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/428365_2832957098802_1105382510_32261234_1099263680_n.jpg cudowna :loveu: Quote
Patisa Posted March 1, 2012 Author Posted March 1, 2012 No to sobie wybrałam... :roll: gdy spytałam się o plany co do tej suni, której zdjęcia tutaj pokazałam ( bo o niej myslałam ) okazało się, że moje plany co do niej zbiegły sie z planami hodowcy. :p Za tydzień pojadę je zobaczyć, ale pewnie obejdę się smakiem. :-( Ciężko będzie mi to przełknąć. Ale szczerze powiem, że tego własnie sie ciągle obawiałam. No cóż, święte prawo hodowcy... :roll: Chłopaki też są fajne, ale jednak zdecydowałam, że tą kasę przeznaczę na sukę. Na psa będzie jeszcze czas. Obejrzę dwie pozostałe sunie, ale obawiam się, że patrząc na nie przez pryzmat pierwszej będzie mi ciężko sie zdecydować. No nic, pojadę porozmawiam z hodowcą, może jeszcze coś wynegocjuje. Fakt faktem, że cały miot jest naprawdę fantastyczny. :p Quote
drzalka Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 Suna jest na prawde ślicznie malowana , zobaczymy co dalej z niej wyrośnie. Porozmawiaj, może a nuż jaka współwłasność, albo na innych zasadach. Ale Ciebie to raczej interesuje suczka hodowlana ? Albo jak wpadniesz tam w szczeniaki, to zakochasz się niespodziewanie w innym :) Co by nie było, trzymam kciuki za to wymarzone :) Quote
Asiaczek Posted March 4, 2012 Posted March 4, 2012 Wiesz, zawsze warto pogadac z hodowcą. Może - tak, jak napisała drzalka - jakies war. hodowlane, współwłasność... jeszcze nie wsio stracone:) pzdr. Quote
WeronikaM Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 kurcze........ mam nadzieje, że jednak Ci się uda, trzymam kciuki :kciuki: Quote
Yana Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 ta suczka piekna, tez mi się najbardziej podoba :-) Quote
kamilka91 Posted March 6, 2012 Posted March 6, 2012 Patisa, nie załamuj się, może jednak się uda ;) Trzymam kciuki ;) i czekam na wieści :) Quote
Patisa Posted March 7, 2012 Author Posted March 7, 2012 Dzięki za wsparcie! ;) Wiecie co mnie w tym wszystkim najbardziej wkurza? Ze tak naprawdę, nie wiem ile z tego wszystkiego to urok odpowiednio zrobionego zdjęcia a ile sama uroda dzieciaczków. Po niektórych ( tak jak tej jednej konkretnej z von Jess Box ) widać, że zapowiada się fajnie. Ale właśnie... nigdy nie wiadomo czy i z pozostałych nie wyrośnie coś fajnego. Zresztą to suczka, nie rep, więc i wymogi nie są aż tak "aż aż"...aczkolwiek ja sobie ubzdurałam, że uda mi się upolować naprawdę wyjątkowy okaz. :roll: Rozmawiałam z p. Jessicą z von Jess Box a propos pozostałych suczek. No cóż, pójdę je obejrzeć, bo teraz mam do nich niedaleko, więc grzech byłoby ich choćby nie obejrzeć na własne oczy. Choć czuję, że będą mnie ręce świerzbiły do samczyków... jeśli będą na sprzedaż, bo są bardzo fajni. Ale przecież ja chcę suczkę! :shake: Orientowałam się tak na szybko, co jeszcze urodziło się w Polsce. Oczywiście wszystko zarezerwowane. Normalne. :p Ale jest jeszcze jedna opcja... znalazłam dwie suczki. najpierw skupiłam sie na pierwszej, porozmawiałam z hodowca etc., aczkolwiek tam sytuacja tez jest tego typu, że sam hodowca chciałby sobie ja zostawić. Nad druga ja się zastanawiam. Dopytałam o szczegóły rodowodu, badań etc. , sunia ma bardzo fajny rodowód, szczególnie ze względu na rodowód ojca szczeniąt zapaliły mi się oczy. No i tym sposobem jestem w kropce. najchętniej pojechałabym do każdego z miejsc i zobaczyła dzieciątka na własne oczy. Ale raz, że nie ma na to czasu, bo lada moment pójdą w świat, a dwa... nie mam aż takich możliwości, żeby smigac po całej Polsce na zwiady. :razz: Ciężko mi jest podjąć decyzję bazując jedynie na fotografiach. Jedne są lepiej wykonane, inne gorzej... weź się człowieku zdecyduj. :shake: Z kolei jeszcze inny hodowca powiedział mi wprost ( po półgodzinnej rozmowie :cool3: ) że tak naprawdę, żaden dobry hodowca nie sprzeda wybitnego psa. :p I jeżeli naprawdę będzie mi zależało, a hodowca nie będzie miał warunków by go zatrzymać, to może wynegocjuje współwłasność lub sprzeda na innym warunku ( o czym z kolei inna hodowczyni wypowiedziała sie dość sceptycznie, że warunki nie sa zbyt ok i ona osobiście nie wzięłaby drugi raz psa na warunek i tak samo nie pali sie do zawierania takich umów z nabywcami - czym mi dała troche do myślenia :p ), a inna opcją jest szukanie w małych hodowlach. Tam jest większe prawdopodobieństwo, że coś upoluje. Inną kwestią jest to o czym ostatnio zaczęłam rozmyślać - ile tak naprawdę jest wart "wybitny szczeniak" , gdy go nabywam w wieku 8 tyg.? Czym przejawia się jego "wybitność", skoro mam zapłacić za niego jak za "wybitny okaz" a po chwili słyszę " że tak naprawdę nikt nie może zagwarantować, że szczeniak wyrośnie na wybitnego psa". No właśnie...:razz: Zorientowałam się, że jedni hodowcy maja praktykę segregacji szczeniąt na te lepsze ( droższe) i gorsze ( tańsze). drudzy z kolei wszystkie szczeniaczki cenia tak samo tłumacząc, że tak naprawdę nie można dawać żadnych podstawnych rokowań na szczenie w wieku 8 tyg. I że nie jednokrotnie ze szczeniaka słabo rokującego wyrasta interchampion i odwrotnie - szczenię dobrze rokujące wyrasta na przeciętnego psa. Słowem - bazujemy wszyscy na własnej intuicji. :roll: Miałabym większe szanse oglądając te psiaki na żywo :placz: A teraz siedzę i myślę... i umawiam się na oglądanie miotu w von Jess Box. Obejrzę je sobie. Zobaczymy co dalej. :roll: Quote
Yana Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 Wiesz Patisa ja myślę, że żaden hodowca nie da Ci gwarancji na wybitnego psa. Bo rozwój pięknego szczenięcia może pójśc w różnym kierunku i tak jak napisałaś często z przeciętnych szczeniąt wyrastają piękne psy i odwrotnie. Szczenię może "rokować" ale co z niego wyrośnie to pokaże przyszłość. Można się trochę sugerować psami z poprzednich miotów o ile takowe są i jest dostęp do zdjęć. Czasami widać np. że jakiś reproduktor daje piękne mioty a inne nie. Ale nawet tutaj nie ma reguły. Nawet powtórzenie udanego skojarzenia nie daje gwaracji na ponowny sukces. Pomyśl także nad innymi aspektami, badaniami rodziców, czy takowe są, charakterem rodziców, ewentualnym ich wyszkoleniem, warunkami odchowania i socjalizacji szczeniąt u hodowcy. Quote
Patisa Posted March 7, 2012 Author Posted March 7, 2012 [quote name='Yana']Wiesz Patisa ja myślę, że żaden hodowca nie da Ci gwarancji na wybitnego psa. Bo rozwój pięknego szczenięcia może pójśc w różnym kierunku i tak jak napisałaś często z przeciętnych szczeniąt wyrastają piękne psy i odwrotnie. Szczenię może "rokować" ale co z niego wyrośnie to pokaże przyszłość. Można się trochę sugerować psami z poprzednich miotów o ile takowe są i jest dostęp do zdjęć. Czasami widać np. że jakiś reproduktor daje piękne mioty a inne nie. Ale nawet tutaj nie ma reguły. Nawet powtórzenie udanego skojarzenia nie daje gwaracji na ponowny sukces. Pomyśl także nad innymi aspektami, badaniami rodziców, czy takowe są, charakterem rodziców, ewentualnym ich wyszkoleniem, warunkami odchowania i socjalizacji szczeniąt u hodowcy. Wiem wiem... właśnie o to chodzi, że nikt mi nie da gwarancji, że pies, którego kupuje będzie wybitny - i jestem tego w pełni świadoma :) Sęk w tym, że powoli dochodzę do wniosku, że im więcej myślę, tym dalej jestem od wyboru szczeniaka. :eviltong: Po prostu to co chciałam przeanalizować to już przeanalizowałam dawno temu - jestem zdeterminowana na pewne konkretne typy psów i takich szukam. Ale tak sama zaczęłam się zastanawiać..., że na mnie to już chyba czas, żebym wreszcie zaczęła "praktykować" swoje doświadczenia. A to z jakim psem to się okaże - bo jakiego bym nie kupiła, to dopiero czas pokaże co z niego wyrośnie. Biorę pod uwagę wiele czynników - zasadniczo na pierwszym miejscu stawiam zdrowie i charakter psa, dopiero potem eksterier. Ale o ile zdrowie mozna przewidzieć, mając w ręku badania rodziców o tyle charakter... musiałabym poznac osobiście psy ze skojarzenia, które mnie interesuje - i to poznac bardzo dobrze. Bo to, ze je zobaczę raz czy nawet dwa... niczego mi o nich nie powie. Tak czy inaczej musze wierzyć hodowcy, że jego psy sa takie, jak o nich mówi. I to chyba ciężko jest ominąć...:roll: Na pewno nie ominie tego ktoś taki jak ja - czyli osoba "spoza" ringu. Pewnie dopiero wystawiając swoja sukę będę mogła dokładniej przyjrzeć się dużej liczbie bokserów ( na ringach) i wtedy będę miała jakis szerszy pogląd na konkretne psy i ich charaktery... :roll: No cóż, mam ciężki orzech do zgryzienia... szukam, mam kilka opcji an celowniku, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Albo pies w tym roku, albo będę dalej czekać...:roll: Mam zdjęcie Serdeliny, jeszcze z domu moich rodziców, jak siedziała sobie przy oknie balkonowym :lol: Wczoraj bylismy z Antosiem na pierwszym spacerze po Raszynie ( wczesniej był przeziebiony i nie mogliśmy wyjść :/ ) Zobaczcie co znalazłam! Oto dowód, ze ludzie w Raszynie tez sa fanami bokserów! :lol: Widziałam u kogoś na dziłce pręgowanego boksia, a kilka domów dalej dalmatyńczyka.:p A więc sami swoi :lol: Quote
agaciaaa Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 Czesć, nie odzywałam się tu dawno, ale zaglądam czasem :) Przede wszystkim gratuluję powiększenia rodzinki :) No i trzymam kciuki, żeby jak najszybciej się jeszcze bardziej powiększyła o tego wymarzonego szczeniorka :p http://images43.fotosik.pl/1414/2f91de4e94103aefgen.jpg genialna poza! :lol: Quote
Patisa Posted March 7, 2012 Author Posted March 7, 2012 [quote name='agaciaaa']Czesć, nie odzywałam się tu dawno, ale zaglądam czasem :) Przede wszystkim gratuluję powiększenia rodzinki :) No i trzymam kciuki, żeby jak najszybciej się jeszcze bardziej powiększyła o tego wymarzonego szczeniorka :p http://images43.fotosik.pl/1414/2f91de4e94103aefgen.jpg genialna poza! :lol: dzięki dzięki:p Poza jest wyjatkowa :cool3: Tylko Serdelina tak potrafi usiąść " z klasą: :lol: Quote
Patisa Posted March 7, 2012 Author Posted March 7, 2012 To jeszcze sie tylko Dzidziem pochwale na dobranoc:p rapujący Dzidzio Urodzinowy Dzidzio ( w sensie, zabawa w moje urodziny :eviltong: ) Dzidzio w chuście i Dziodzio uczy sie pełzać :cool3: Tyle. :) Quote
agaciaaa Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/420743_3068201257139_1026794677_32510440_860128241_n.jpg genialne! :lol: Bardzo fajny Ci ten Dzidzio rośnie :loveu: Quote
Recommended Posts