Jump to content
Dogomania

Dalmatek Frodo (BAMSEJ Magiczna Oaza) i boksia Sara

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Justy$ka napisał(a):

No może raz była akcja, że spytałam się właściciela kundelka jak ma na imię jego psiak, a on odpowiedział "Imię jest dla właściciela" i nerwowo odszedł.... :roll:

Ja sie spotkałam z opinią, że imienia psa należy używać jak najmniej, kiedy pies słyszy, a nic konkretnego od niego nie chcemy, zwłaszcza w rozmowach z innymi ludźmi przy psie.
Po prostu pies się przyzwyczaja do tego słowa i przestaje na nie reagować.

Aczkolwiek chamstwa to nie tłumaczy, szczególnie tego na wystawie...

Posted

Martens napisał(a):
Ja sie spotkałam z opinią, że imienia psa należy używać jak najmniej, kiedy pies słyszy, a nic konkretnego od niego nie chcemy, zwłaszcza w rozmowach z innymi ludźmi przy psie.
Po prostu pies się przyzwyczaja do tego słowa i przestaje na nie reagować.

Aczkolwiek chamstwa to nie tłumaczy, szczególnie tego na wystawie...

E tam!
No gdyby ktos naprawde co chwile powtarzał imie psa, to rzeczywiście mogłoby wywołac taki efekt, ale bez przesady, przedstawić psa można ;)
Tym bardziej, ze np. ja mówiąc "oto Bamsej Magiczna Oaza" nie wymawiam jego imienia.

Choć potem zawsze dodaje " dla domowników i fanów Frodo ":cool3:

Póki co, Miętek reaguje na imię bez zarzutu.

Wiecie, moim zdaniem psie reaguje bardziej na ton i brzmienie głosu, sposób w jaki wypowiadamy słowo a nie na samo słowo.

Bo on zareaguje gdy zawołam do niego "Miętnik, Siurek, Glutu, Paszczaku, Zgredek, Dziadostwo Ty Moje", i każdy inny bełkot wypowiedziany w charakterystyczny dla mnie sposób wołania psaów ;)

Mam mnóstwo zdjęć, ale w domu netu nie mam, więc ich an razie nie pokażę.... szlak! Akurat w długi weekend:placz:

Posted

Patisa napisał(a):
Bo on zareaguje gdy zawołam do niego "Miętnik, Siurek, Glutu, Paszczaku, Zgredek, Dziadostwo Ty Moje", i każdy inny bełkot wypowiedziany w charakterystyczny dla mnie sposób wołania psaów ;):

Mika też reaguje na cokolwiek, po prostu wie, że ją wołam.
Ale na słowa też reagują, bo przecież komendy zazwyczaj wymawia się tym samym tonem głosu, a psy i tak je rozróżniają ;)

Posted

Martens napisał(a):
Moja też reaguje na swoje specyficzne nazwy ;)

Ale dlaczego Miętek? :hmmmm:

Bo :
a)jest miętki :lol:
b) on się tak charakterystycznie "miętoli" - czyli wciera we wszystko i jęczy przy tym ( takie swoje pomruki ma, na każdy temat :cool3: )

Posted

net już jest :cool3:

a ponieważ do Płocka wyjątkowo jadę dopiero jutro rano, więc zdjęcia na pewno będą jeszcze dziś :cool3:

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie ;)

Posted

Yana napisał(a):
Jagusia śliczna, tylko Frodzia jakby mało :razz:

będzie i Frod...i to dużoo:cool3:
ale dopiero jak wrócę do domu w piatek:evil_lol: