Mada&Teodor Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 http://img187.imageshack.us/img187/3567/klaryskaiy3.jpg Viris - zdjęcia przepiękne :loveu: Quote
Viris Posted April 24, 2008 Author Posted April 24, 2008 To dzięki pogodzie, w końcu ładne światło. Pozdrawiamy :loveu: Quote
Viris Posted May 5, 2008 Author Posted May 5, 2008 Wróciłyśmy z gór. Na razie tylko jedno zdjęcie, później powrzucam Klaryskowe :) Quote
Viris Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Standardowo co roku chyba od matury jeżdżę na zamek Bolczów. W tym roku jak na osobę po operacji przystało nie siedziałam na "tyłku" tylko łaziłam. Było fantastycznie, jestem bardzo zmęczona - ale tak pozytywnie:loveu::loveu::loveu: Tu zdjęcia zrobione przez kolegę podczas wycieczki po Rudawach. Trochę się nachodziliśmy, ale była przepiękna pogoda i niesamowite widoki. Klara wykorzystywała każdą okazję i wygodną miejscówkę na odpoczynek :) Tu w jakimś wgłębieniu na skale PIEC : Ja na niebieskim szlaku, w drodze do Skalnego Mostu : Klara czeka na mnie bo się wlekę :) Quote
misiaczek Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Agata,super :multi:. Jak planujesz,tak robisz.Miesiąc po operacji-górki ;).Dzielna z Ciebie dziewczyna.No i szybko kondycja Ci wraca :multi:.Jestem pełna podziwu.Powodzenia w dalszej rekonwalescencji i wklejaj więcej fotek z wycieczki :). Quote
Viris Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Zaraz będą foteczki, na razie wybieram z 1200 zdjęć te ładniejsze. Sporo tym razem "kombinowałam" więc jest dużo powtórek itp. Już zostało tylko 300 więc niebawem koniec ;) Postaram się też opisać trochę co zwiedzałyśmy. Ogólnie to kiedyś bardzo chciałam stworzyć stronkę o podróżach z psami. Z fotogaleriami i właśnie opisami miejsc. Ale ciągle czasu brak ;) Na razie net mi kiepsko chodzi a fotek jest sporo. Jak będzie lepiej to zacznę wrzucać. Quote
Viris Posted May 7, 2008 Author Posted May 7, 2008 No to wstawiam bo wreszcie fotosik działa :) Rudawy Janowickie - Pasmo górskie we wschodniej części Sudetów Zachodnich, zajmuje prawie 90 km kwadratowych. W Rudawach występuje duża ilość skałek. Na zielonym szlaku - Janowice Wielkie -> Zamek Bolczów. Hutniczy Potok. Quote
Viris Posted May 7, 2008 Author Posted May 7, 2008 Janowice Wielkie - w tej miejscowości zawsze zostawiamy samochód, zaopatrujemy się w jedzonko itp. Swój rozwój Janowice opierały głównie na przerobie rud z pobliskich kopalń w Miedziance i Górach Ołowianych. W XVII wieku powstały tu zakłady papiernicze. Janowice Wielkie są punktem wypadowym w Rudawy Janowicki, Góry Sokole, przełom Bobru i Góry Ołowiane. Jest tu stacja PKP ( na której kręcono kilka scen w filmie - "Sztuczki" ;)). W Janowicach warto udać się na zupę gulaszową do pewnej super Pani "szefowej". Jak ktoś będzie zainteresowany to dajcie znać. Ja wiem że warto jechać nawet te 500 km ( ja tyle mam do Janowic ). I Gulaszówkę jadłam chyba z 5 razy ;D Tu piesek właśnie w tej knajpie z gulaszową ;> Quote
Viris Posted May 7, 2008 Author Posted May 7, 2008 Klara czeka na wycieczkę, ona gotowa ale ludzie się strasznie powoli zbierają :> No i na zielonym szlaku. Pierwszy punkt programu Zamek Bolczów. Quote
Viris Posted May 7, 2008 Author Posted May 7, 2008 Biedny zmęczony pies, który powinien cały rok siedzieć na kanapie i ewentualnie zmieniać kanały w tv :evil_lol: Quote
Viris Posted May 7, 2008 Author Posted May 7, 2008 No chodź leniwcu jeden, ruchy bo już zamek widać :roll: Quote
Viris Posted May 7, 2008 Author Posted May 7, 2008 Ruiny Zamku Bolczów położone są nad urwiskiem północno-zachodniego krańca Grzbietu Zamkowego, pod którym znajduje się Dolina Janówki, na południe od Janowic Wielkich. Zbudowany w XIV wieku przez pozostającego w służbie piastowskiego księcia świdnicko-jaworskiego rycerza Bolcza lub Albrechta Bawarskiego, obu kolejnych właścicieli Miedzianki. W XV wieku opanowany został przez husytów i podczas odzyskiwania spalony a następnie odbudowany. Podczas wojny 30-letniej zamek został ponownie spalony, prawdopodobnie przez Szwedów i popadł w ruinę. Jego specyfiką jest wspaniałe wykorzystanie naturalnego ukształtowania skał do architektury budowli/ Wielka atrakcję turystyczną stanowią podwórce zamkowe, basteja, barbakan, brama, fosa, okna strzelnicze. Zamek otoczony jest wspaniałym lasem liściastym ze starymi drzewami. Dookoła liczne wysokie skałki. Z zamku punkt widokowy na Rudawy Janowickie. Księżniczka przed wejściem na Zamek :> Quote
Recommended Posts