Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 218
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

i bardzo dobry wybór. ja też swoją sunię karmię bento i jestem zadowolona. nestka nie je durzo, więc nie wychodzi zbyt drogo.(sznaucerka mini) Co do Acany to daję ją mojej "koli" i też jestem zadowolona ( niestety przy gabarytach Saby i apetycie, kupując bento narażona byłabym na ruinę finansową)

• 1 month later...
Posted

Wreszcie kupiłam Bento :angel: Lamb&Rice, dla dużych psów. Mam nadzieję, że psicy bedzie służyć ta karma. Mamy już za sobą Royal (porażka) i Acane L&R (bez rewelacji).

Niesamowite są granulki, no gigantyczne po prostu, chyba z pięć razy większe, niz granulki Acany :o Mnie to bardzo cieszy, bo wreszce psica będzie gryźć, a nie łykać w całości :D A gryzie ze smakiem :D
I dawkowanie jest zupełnie inne, niż w tej sprzed podziału na wielkości psów - prawie razy większe. To tez mnie cieszy, bo nie chce mi się wierzyć, żeby dorosly ON mógł się najeść 250 gramami karmy dziennie... :roll:

ps. Słuchajcie, czy 186 zł za 15 kg Bento L&R to dużo, czy mało? :hmmmm:

Posted

Ja też mam problem z jedzeniem dla psa :-? Ma 12 lat i nie przepada za suchą karmą. Czy Bento i Acane to suche karmy?
Aktualnie daję jej różne rzeczy: kiełbasę albo pasztetową ze wsi, mięso, które akurat mam w lodówce etc. Czasami kupuje puszki Chappi ale jeszcze trochę i zbankrutuje :roll: Jaka jest najleprza tanie "mokra" karma dla psa najlepiej starszego? Plis help :wink:
P.S. Czy Bento i Acane mają strony w necie? Chętnie tam zajrzę i trochę poczytam :)

Posted

Lotos napisał(a):
Czy Bento i Acane to suche karmy?

Tak, to są suche karmy.

Lotos napisał(a):
Czasami kupuje puszki Chappi ale jeszcze trochę i zbankrutuje :roll: Jaka jest najleprza tanie "mokra" karma dla psa najlepiej starszego? Plis help :wink:

Chappi za dobre nie jest, żeby nie powiedzieć, że to syf. Puszkowe jedzenie to w ogóle nic fajnego i z tego powodu trudno powiedzieć, jakie mogłoby być tanie, dobre, puszkowe jedzonko.

Lotos napisał(a):

P.S. Czy Bento i Acane mają strony w necie? Chętnie tam zajrzę i trochę poczytam :)

Obie mają, namiary pewnie znajdują się w Linkowni. A jak to za dużo roboty, to można zawsze zapuścić Google i znaleźć :) Nie powinno być żadnych problemów.

Posted

[quote name='Lotos']Aktualnie daję jej różne rzeczy: kiełbasę albo pasztetową ze wsi

To nie jest najlepszy pomysł!!! Psy absolutnie nie powinny jeść ludzkiego jedzenia! Wędliny zawierają mnóstwo przypraw, które psu szkodzą...

Acana jest dobrą karmą i wcale nie najdroższą.

Dla porównania:
dzienny koszt żywienia Pedigree - ok. 2, 90 zł (przy cenie 85 zł za 15 kg karmy)
dzienny koszt żywienia Acaną - 3, 40 zł (przy cenie 180 zł za 20 kg karmy - wybrałam najdroższą wersję z jagnięciną, bo taką właśnie karmię swoją sukę. Inne rodzaje tej karmy są tańsze, ceny znajdziesz na stronie Acany, link w linkowni).

Widzisz więc, że różnica niewielka, a jakośc nieporównywalna...

Jeśli jednak twój pies nie chce jeść suchej karmy, to poprostu mu gotuj: mięso + ryż/kasza + warzywa + odżywki witaminowe.
Jest kilka tematów o gotowanym jedzeniu, poczytaj je sobie.
Ale wbrew pozorom nie wychodzi to dużo taniej, niż sucha karma, zwłaszcza odkąd ceny mięsa podskoczyły...

Posted

kinia_w napisał(a):
Chappi za dobre nie jest, żeby nie powiedzieć, że to syf. Puszkowe jedzenie to w ogóle nic fajnego i z tego powodu trudno powiedzieć, jakie mogłoby być tanie, dobre, puszkowe jedzonko.

:o Ojej. Dzięki za informacje. Kilka dni temu Kora dostała łupieżu właśnie zastanawiałam się od czego to może być. Już nie lubię Chappi :evil:

Asher~ Kiełbasa była surowa, dlatego jej dawałam. Nie zawierała żadnych przypraw, które mogłyby jej zaszkodzić.

Dziękuję za informacje. Jutro skoczę do kilku zoologicznych i popytam o te Bento i Acane. Na stronkach prezentują się nieżle :fadein:

Posted

Acane najtaniej dostaniesz u dystrybutora. W sklepach zazwyczaj jest nieco droższa... Ale zawsze zanim kupi sie duży worek, warto wypróbowac, czy pies w ogóle będzie to jadł :wink: Przez ich stronę www można chyba poprosić o próbki.

Posted

moja suka jadla dla duzych ras jako szczeniak , zadowolona byla smakowalo, ladnie wygladala a o ile dobrze pamietam to byla jedyna karma, ktora nie trzeba bylo jej karmic z reki sama z miski jadla

• 2 weeks later...
Posted

No i masz. Sabina się na Bento wypięła :roll: Nie chce jej żreć, muszę dosmaczać, a mamy jeszcze ponad pół worka :roll: Szlag mnie trafi :x
Jak kiedyś kupiłam kilogram na próbę, to wcinała, az miło - fakt, że była to karma zsprzed podziału na wielkość... A teraz nie chce :evil:

Posted

ja juz od kilku lat karmie moje psiaki (yorka i grzywacza) bento kronen. czasami jedza ze smakiem, czasami wybrzydzają, ale nie zmieniam wtedy karmy tylko czekam, az wróci im apetyt. psy czasami robia sobie "przerwe w jedzeniu" co nie znaczy, ze od razu trzeba karmę zmieniac. jak są zdrowe, nic im nie dolega i nie chcą jesć to nie jedzą a ja sie tym nie przejmuje.
ale ostatnio zastanawiam się nad BARFem, tylko do tych kości coś się nie moge przekonać.boje sie podawać psom,bo one nigdy wczesniej ich nie jadły.

• 1 month later...
Posted

ja dzisiaj na wystawie dosta am próbke tej karmy dałam mojemu sznaucerkowi i zjadł naprawdę z ogromnym smakiem, mysle ze przejdziemy z gotowanego jedzonka na Bento Kronen bo karma naprawde swietnie sie zapowiada

• 2 weeks later...
Posted

Prawie rok zajął nam wybór najlepszej dla Kędizora karmy, testował Eukanubę, Royal Canin, Hill's, Acanę - no i Bento Kronen. W jego przypadku najlepszą karma był Hill's i BK. Po pozostałych się drapał, wygryzał, lub miał rozwolnienie. Po Hill'sie przybrał za bardzo na wadze, natomiast po BK wagę ma idealną. Ale co jest dobre dla jednego psa, innemu może nie służyc. Metodą prób i błędów trzeba testoważ tak długo, aż w końcu dotrze sie do najlepszej karmy. Mam nadzieję że nie zajmie Ci to długo. Przy biegunkach trwających dłuzej niz 1-2 tygodnie eliminowalismy karmę...

Posted

ja mysle ze u nas nie bedzie problemów bo denis jest wszystkozerny i po zadnej karmie nic mu nie było raczej ja próbuje znalesc cos dobrego gatruinkowo a przystepnego cenowo royal bardzo mu pasował ale niestety troche za drogi i zobaczymy jak po bento nic nie bedzie sie działo to zostaniemy bo cena lepsza:)

• 2 weeks later...
Posted

madzior_ka napisał(a):
ja mysle ze u nas nie bedzie problemów bo denis jest wszystkozerny i po zadnej karmie nic mu nie było raczej ja próbuje znalesc cos dobrego gatruinkowo a przystepnego cenowo royal bardzo mu pasował ale niestety troche za drogi i zobaczymy jak po bento nic nie bedzie sie działo to zostaniemy bo cena lepsza:)

A w jakiej cenie jest Bento?

Posted

ja za bento płaciłam zamawiając w firmie Halo-Karma (link w linkowni) 111 zł za 10 kg karmy Bento Kronen Mini reghular czyli dla dorosłych pśów małych raz:) karmimy cały czas i jestem coraz bardziej zadowolona i przekonana ze przy niej zostaniemy a najbardziej smakuja Deniskowi z dodatkiem puszki np. Chappie:) wiem ze nie sa zbyt zdrowe i dobre ale dodajemy troszeczke dla smaku ze mała puszka na 3-4 dni jedna starcza:) i dży plus ze sie jej mało daje Denis je jej 100 g pzy czym royala musiałby jesc 145:) i przy tych 100g bento kronen całkiem ładne ma kształty ani za chudy ani nie za gruby:)

Posted

no w sumei tak szczególnie gdy chce sie karmic wiekszego psa, ja na szczescie mam małego i nw ychodzi dużo a w stosunku do Royala czy Eukanuby jest duzo tanszy a jakosciowo podobno równie dobry:) jak narazie my jestesmy bardzo zadowoleni:)

Posted

na Bento Perform mój Fart przytył 7kg :) taki był chudy po schronisku, że żal patrzeć było. O karmie mam jak najlepsze zdanie, śmierdzi zachęcająco, na tyle że Fart tańczy i śpiewa ze szczęścia jak widzi miskę. Kupa 1-2 razy dziennie (duża), stała konsystencja. Wadą dla nas są okropne psie bąki (naprawde dramatyczne) i dość drobne granulki. Pies raczej ma tendencję do łykania niż gryzienia takich małych granulek.

• 4 months later...
Posted

No własnie czy ktoś z Was próbował ?? A moze macie jakies info o tej karmie bo to co jest na stronie Bento to dla mnie za mało :roll: Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam :D

• 1 month later...
Posted

z tego co czytam po różnych forach bento kronen jest uważana za bardzo dobrą karmę... żeby jeszcze tylko była troszkę tańsza :( chociażby w cenie nutry gold :(