Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 218
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jeżeli chodzi o wietrzenie karmy to ja mam inny sposób, bo nie mam miejsca na taki duży kubeł

zaraz po tym jak kupię karmę i otwieram worek to porcjuję sobie na dawki dzienne w foliowe woreczki i gotowe - a potem kazego dnia po prostu wysypuje z woreczka do miski nie nie zastanawiam sie juz na wymierzaniem ilości a karma nie jest wystawiona na powietrze

co prawa metoda troche pracochłonna bo jednego dnia trzeba się zmusić do mierzenia i pakowania ale potem już z głowy - a w przypadku jak nie ma miejsca w domu na przechowywanie kubła lub dużego worka to takie małe paczuszki łatwiej gdzieś upchnąć

Posted

Ja tez jestem baaardzo zadowolona z bento kronen - jedza ja moje dziewczynki, wersja lamb&rice (na tluszczy z ryb, a nie kurczaka - co w moim przypadku jest bardzo istotne).

Chce teraz mlodemu kupic tez bento, bo jest na royalu, ale mu nie podchodzi za bardzo, a mnie zabije cena...

Mam zaufanie do tej karmy i widze pozytywny wplyw na moje psy.

Posted

Moja jest od samego początku na Eukanubie, wersji Lamb&Rice. Ale może wprowadzić jakąś zmianę? :wink: Tak mnie coś nosi od pewnego czasu, przy okazji można byłoby trochę zaoszczędzić :D Może faktycznie skusimy się na to BK :)

Posted

Ja wychodze z zalozenia, ze bez wzgledu na to, jak dobra jest karma, raz na jakis czas trzeba ja zmienic. Bo wg mnie to jest jak z czlowiekiem - jadlby cale zycie banany, kaszke manne, pil soki owocowe - jest to zdrowe, owszem, ale jak dlugo mozna na tym pociagnac?

Posted

Purina Dog Chow Junior-narazie mam z kurczakiem i z ryżem,wcześniej jadł namoczone w wodzie przegotowanej,potem mu dawałam w namoczone w rosole(takim bez przypraw-jałowym),ale teraz zjada tylko suche :roll: i "nagina" z michą po kuchni,tą karmę dostałam od Pani u której kupiłam psa,ale niewszystkie lubią te same karmy,więc chciałabym się dowiedzieć od innych jakie są dobre(chodzi mi o skład) dla małych piesków. :lol:

Posted
Ja wychodze z zalozenia, ze bez wzgledu na to, jak dobra jest karma, raz na jakis czas trzeba ja zmienic. Bo wg mnie to jest jak z czlowiekiem - jadlby cale zycie banany, kaszke manne, pil soki owocowe - jest to zdrowe, owszem, ale jak dlugo mozna na tym pociagnac?

Masz rację. Ale w przypadku mojej karma jest tylko dodatkiem. :wink:

Ania,

Ja nie jestem do końca przekonana do tej Puriny Dog Chow. Dużo osób jest zdania, że ostatnio się nieco "popsuła". :roll:

Posted

nice_girl purina dog chow popsula sie z 1,5 roku temu ;)

Ania-k chcesz wiedziec wiecej o karmie, polecam archiwum - bylo wieeeleee razy o niej - w skrocie, naprawde nie warto karmic tym psa w czasie wzrostu (pozniej lepiej tez nie;)) chcesz miec zdrowego psa? odstaw purine dog chow

Posted

Ja swoje shih tzu szczeniaka karmilam Eukanaba i Pedigree Advance Junior. Tej pierwszej nie polecam (ale sprobuj, moze Twojemu bedzie sluzyc), a tej drugiej juz nie ma na rynku, gdyby byla to by ja jadl! :lol:

Zastanow sie nad Royal Canin. Ja ta karma karmilam psa przez dwa lata i bylam zadowolona, pies zreszta tez 8) . Pewnie gdybym miala teraz szczeniaczka to wcinalby Royal Canin. Piesek bedzie rosl gora do 12. miesiaca zycia, wiec wiele na tej karmie nie stracisz, a pies zyska.

Dodam, ze wszyscy sie rozpisuja o Acanie, ze i ja postanowilam sprobowac :lol: . Cenowo i skladowo, jak najbardziej ok!

Posted

Anii dzięki za poradę :lol: ,jest tyle tych różnych karm (gotowych),widziałam w sklepie nawet "makaron wołowy"-który niby tylko się gotuje i jako "danie mięsne bez mięsa"(czyt. bielszy odcień bieli :P ) można dawać psu :-?,a już powalił mnie na kolana pan w sklepie jak mi pokazał coś na zasadzie "zupki chińskiej"-zalewa się wrzątkiem i gotowe...jestem daleko w tyle z tymi karmami :lol: ,więc dzięki ci ślicznie Anii za odpowiedź :wink:

Posted
już powalił mnie na kolana pan w sklepie jak mi pokazał coś na zasadzie "zupki chińskiej"-zalewa się wrzątkiem i gotowe...jestem daleko w tyle z tymi karmami :lol: ,więc dzięki ci ślicznie Anii za odpowiedź :wink:

Z shih tzu jest taki problem, ze one maja wasy. I jak pies je mokre to zawsze mu cos na mordce zostanie. Dochodzi wiec kwestia wyczesywania po kazdym posilku. A Ty masz szczeniaka, wiec musisz go karmic kilka razy dziennie.

Nigdy nie dalam psiej konserwy, ani czegos takiego o czym piszesz. Wole juz mu ugotowac :lol:

Taniej mnie wyniesie, wiem co pies zje, a ten ostatni bedzie bardzo szczesliwy.

Takze polecam suchy pokarm.

Posted

wcześniej dawałam mu właśnie suchą karmę namoczoną bo nie miał jeszcze wszyskich zębów wogóle,teraz zjada tylko suchą karmę,czasem dam mu z zupy jakieś warzywo bo marchew gotowaną to młóci jak złoto :D ,ostatnio nawet kapustę kiszoną zjadł(ja gotowałam i spadł mi kawałek na ziemię-wyczyścił podłogę jakby z tydzień nie jaadł),właśnie też z powodu tych włosów na "mordce" staram się dawać mu sucją karmę bo potem nieźle daje :evilbat:

• 1 month later...
Posted

dzurga
tak przekonywujaco piszesz o Bento L&R, ze sie skusilam i zakupilam dzis 1 kg na probe 8)

Sabina zmiotla dzis miche z predkoscia swiatla :D nie wiem, czy to smakowitosc karmy, czy moze dlatego, ze po prostu jest to cos nowego... od ponad miesiaca Sabina je Royal dla seniorow duzych ras, wiec pewnie juz sie jej troche znudzil.

tak, czy inaczej trzeba bylo karme zmienic, bo Royal fatalnie wplynal na Sabine :-? przede wszystkim na siersc - ma straszliwy lupiez i straszliwy swiąd :evil: na dodatek oczy jej ciagle ropieja :evil: :evil: no i dziwne sa kupy - w slicznym kolorze zgnilej zieleni :evil: :evil: :evil:

mam nadzieje, ze Bento L&R pomoze, zwlaszcza na te siersc...
troche sie tylko martwie dawka - raptem 250 g. Royala jadla 350-380 g. boje sie, ze bedzie chodzila wiecznie glodna :hmmmm:

ps.
dzurga domyslam, ze, ze karmisz suke wersja maxi?
u mnie w sklepie akurat jej nie bylo i kupilam kilogram zwyklej. ma mniej bialka i troche inne proporcje wapnia, fosforu i sodu, ale mam nadzieje, ze mojej ON kilogram nie zaszkodzi...? orientujesz sie moze, czy ta zwykla L&R tez ma tak duza dawke biotyny, bo na stronie nie moge znalezc tej informacji? a pani w sklepie zapewniala mnie, ze obie wersje roznia sie tylko wielkoscia granulek :-?

Posted

Podzial lamb&rice na mini i maxi jest od jakichs 2-3 miesiecy - wczesniej byla po prostu lamb&rice.
Co do royala - ostatnio dosc czesto slychac, ze jakby nieco podupadl na jakosci...
Bento tez jest w wersji dla seniorow - popros o probke - maja bardzo duze probki - 200 czy 250g.
Ja sobie bento bardzo chwale w kazdym razie - dziewczyny jedza lamb&rice dla psow do 25kg, a mlody je maxi growth.

Posted

wiem, ze jest i Bento dla seniorow, ale mnie zalezy na pprawie siersci. naprawe teraz to TRAGEDIA! dlatego wybralam L&R...

tak sie zastanawiam, czy to faktycznie wina Royala, czy moze po prostu zmiany sposobu zywienia. przedtem Sabina jadla BARF. wygladala super, ale niestety taka dawka kosci, jaka jest w BARFie, to juz nie na jej lata... na Royal przeszlysmy ponad miesiac temu... mimo wszystko zmieniam jednak karme, wole nie ryzykowac.

ktos na DGM pisal czas jakis temu jak testowac karmy dla duzych ras. zrobilam to przed chwila - wrzucilam do szklanki z ciepla woda kulke Royala i kulke Bento. i po jakichs 20-30 minutach Royal byl bardziaj rozciapciany, niz Bento :o mimo, ze Bento mam w wersji dla psow maluch i srednich, a Royal dla duzych :-?

ps. jako, ze nigdy wczesniej nie karmilam psa sucha - czy kupa w zgnilozielonym kolorze to norma?

Posted

To jest niesamowite. Tyle karm, myślałam, ze te z "górnej" półki będą równo przez wszystkie psy połykane, a tu jednym psom służą innym przeciwni :roll: A ja myślałam że to moja suka jest taka wybredna(bo rasa SH taka już jest) a tu nawet inne psiaki ,które nie powinny sprawiać kłopotu z jedzeniem maja w nosie niektóre karmy. Cóż jeszcze wszystko przedemna tzn. wciąż próbuje karmę za karmą i na początku je a potem nic :-? Teraz jestem przy Hill'siei nawet jest ok jak na tego niejatka ale to dlatego ze mieszam jej z gotowanym. Czy da sie przejsc z gotowanego tylko na sucha karmę (pies ma 18 miesięcy) czy już zawsze będę musiała gotować i mieszac z suchom :( :( ????

Posted

Billa, oczywiscie, ze sie da!

ja najpierw karmilam Sabine gotowanym jedeniem.
potem przeszlam na BARF - czyli na jedzenie surowe.
a teraz karmie sucha.

zmiany odbywaly sie oczywiscie stopniowo - tzn. przez pewnien czas "mieszalam".

a teraz jak karmie sucha, to i tak czasem daje jej w formie dodatku cos innego - a to miesko (surowe i gotowane), a t jajo, a to bialy ser, a to warzywa.
a dzis usmaze jej watrobke z chlebem bo strasznie dawno tego nie jadla, a wiem, ze uwielbia :D

Posted

A czy ktoś ma informacje o nutro choice ?? POdobno Nutro i hills to ta sama jakość... Wczesniej dawałam naszej korze royal ale jakies rewolucje się zaczęły, zaproponowano na właśnie nutro choice .

Posted

asher ja tez robilam proby z woda royala - i u mnie wyszlo super - karma praktycznie nie zmienila swojej wielkosci co jest baaardzo na + ;)
Minio - mysle ze o tej karmie jest sporo w archiwum - moze zerknij?

Posted

Asher, kiedy kupilam Rudej Bento nie bylo jeszcze wersji L&R dla duzych ras wiec suka jadla to co bylo;) Ale wygladala pieknie. Siersc jej sie po zadnej innej karmie tak nie swiecila. Zanim zaczela jesc Bento zjadla 2 worki Bewi Doga dla szczeniakow i siersc miala straszna. Lupierz i ogolnie syf. Po 3 tygodniach jedzenia Bento futro zmienilo sie nie do poznania. Ja wlasnie dlatego kupilam ta karme, bo miala okolo 2 razy wieksza zawartosc biotyny niz wszystkie inne karmy, ktore bralam pod uwage.
W tej chwili Ruda nie jej juz Bento, bo jednak cena mnie troche rujnowala (chociaz gdybym miala wiecej kasy to suka zdecydowania bylaby karmiona ta karma, bo jej smakowala i wygladala po niej rewelacyjnie). Ze wzgledow ekonomicznych je na zmiane Acane Premium Deluxe lub Nutre Nuggets - tez je w miare chetnie i niezle wyglada ale szalu takiego jak po Bento nie ma.

Posted

ciacho napisał(a):
jeżeli chodzi o wietrzenie karmy to ja mam inny sposób, bo nie mam miejsca na taki duży kubeł

zaraz po tym jak kupię karmę i otwieram worek to porcjuję sobie na dawki dzienne w foliowe woreczki i gotowe - a potem kazego dnia po prostu wysypuje z woreczka do miski nie nie zastanawiam sie juz na wymierzaniem ilości a karma nie jest wystawiona na powietrze

co prawa metoda troche pracochłonna bo jednego dnia trzeba się zmusić do mierzenia i pakowania ale potem już z głowy - a w przypadku jak nie ma miejsca w domu na przechowywanie kubła lub dużego worka to takie małe paczuszki łatwiej gdzieś upchnąć

Dokładnie tak robi mój wet i tak kazał robić mi.
Dlatego nigdy nie kupuję tej karmy, która stoi w zoologicznych wysypana i otwarta.
Myślę, że kazdy lubi zmiany w jedzeniu, dlatego swojemu też staram się kupować różne. Chip jest mały i nie kupuję tak wielkich worków, ale pilnuję by nie wietrzała.
Ostatnio na topie u psa jest Royal Canin Mini Adult. :)

• 2 weeks later...