Loara Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 Myślę że dobrze byłoby założyc temat zbiorczy dla karm typu energy/ performance, gdzie można by się wymieniać spostrzeżeniami na temet ww. karm.Sama szukając karm dla Jazza przekopuję wszystkie posty w wątkach karm a niestety wększośc opinii to o bytówkach. Podanie rasy, wieku i aktywności psa mogłoby dać perspektywę na jakość i wykorzystanie karmy . Wiadomo że każdy pies przyswaja inaczej, ale są pewne karmy które większa grupa psów trawi świetnie i dobrze byłoby je znależć. Zacznę od siebie;) Jazz- 3,5 roku,ON, aktywność: poranny jogging ok.45 minut 4 razy w tygodniu, wycieczki konne, rzekłabym że amatorskie rzuty frisbee ale w dużej ilości i daleko, trening posłuszeństwa.Dziennie okolo 3-5 godzin solidnego ruchu. Jedliśmy już: Belcando High Energy- nasza pierwsza karma typu energy, ciemna, dość tłusta, spore granulki ale kupki duże i częste, dość duża dawka energii choć z perspektywy widzę że dostarcza mniej kalorii do spalenia niz Acana czy Royal. Ale bylam z niej dosc zadowlona, odstawilismy bo jak zwykle Jazz zwatpil po 5 worku . Bosch Active- totalne dno, karma była bardzo jasna, nieprzyjemnie pachniała, sensacje żołądkowe, na zwykłym Royalu Maxi Jazz był zwawszy. NIEporozumienie Purina Pro Plan Athletic-jedyna chyba karma typu energy na bazie jagnięciny, siersc błyszcząca, energii dosc sporo,kupki 3 razy dziennie. specyficzny zapaszek:cool3:. Zauważyłam ze musze podawac wiecej niz zalecal producent zeby pies nie chodzil glodny i nie tracil na wadze.aczkolwiek moejmu nie odpowiada smak karmy z jagniecina i straszliwie sie " modlil " nad miska i nie chcial potem tego jesc. Opinia karma b.dobra jesli pies lubi karmy z jagniecina Eukanuba Platinum costam Working & Endurance- jeszcze gorsze niz bosch. Granulki malutkie, karma ciemna, kupy ladne i male ale jazza uczulilo po tej karmie, energia srednia, rowniez musialam podawac znacznie wiecej niz powinnam. Po 10 dniach karma odstawiona zw wzgledu na wysypke. NIe polecam! Acana Sport me- dobra karma, siersc super, energii sporo,kupki w normie, niestety po 3 workach przestala smakowac i musielismy zmienic.Ale polecam ta karme- uwazam za jedna z lepszych na rynku. i obecnie i chyba tak juz zostanie Royal Canin Energy 4300- szukalam czegos z duza iloscia bialka i srednia tluszczu i jak dla nas to strzal w dziesiatke. Siersc super, kupki male, granulki akurat na owczarka, pies nie połyka karmy jak to miało miejsce w przypadku eukanuby.Pies ma bardzo duzo enegii, dobra karma w naszym wypadku do budowania kondychy- pies ma sile cos robic. Karma zjadana bez najmniejszego grymasu co u nas raczej rzadko sie zdarzalo.Jazz ja wrecz ubostwia. dla trenujacych sportowo wazna bedzie tez info ze mozna ja stosowac zamiennie z wersja 4800 , podobno bardzo energetyczna, bez okresu przejsciowego. Ja nie potwierdzam nie zaprzeczam bo nie wyprobowalam jeszcze tego ( nie widze obecnie potrzeby). ALe wyszedl z tego elaborat, ale coz mam nadzieje ze inne osoby dopisza jakas ciekawa karme bo szukamy drugiej zamiennej jakby niejadek znowu zaczal marudzic:mad: Quote
saJo Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 Whisky, malinois, 3 lata, trenujacy agility i IPO. Codziennie pol godziny biegania za talerzem, tropienie, 30-45 minut plywania w rzece, trening posluszenstwa i/lub agility i/lub gryzienia. Oprocz tego spacery, bieganie za rowerem/skuterem, zabawa z drugim psem. Pies z bardzo szybka przemiana materii. Belcando high energy - klapa. Dawkowanie prawie dwa razy wieksze niz zaleca producent (zalecenie producenta tez wysokie), niechetnie zjadana przez co spadal z masy, malo energii. Pies chcial pracowac ale nie mial sily. Bewi Dog - jak wyzej, albo gorzej Nutra nuggets czarna - poprawnie. Smakowala psu, dawkowanie calkiem przyzwoite, w miare ok z energia u psa. Poki co, jest u nas na drugim miejscu. Royal Canin 4300 - srednio. Malo energetyczna, biegunki, smaczna. Acana Extreme (inaczej professional) - poki co najleprza karma dla mojego psa. Dawkowanie zalecane przez producenta niezawysokie, zapotrzebowanie psa tylko troche wieksze. Lade kupy, smaczna, pies ma duze zasoby energii do pracy. POLECAM!! Quote
BeataG Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 Wermut, OB tervueren, również trenujący agility i IPO, przeciętnie 4 godziny ruchu dziennie. Również z bardzo szybką przemianą materii (czyżby cecha rasowa OB?). ;) ProFormance Pro Power, Bewi Dog Sport Croc, zielona Nutra, czarna Nutra - porażka. Na każdej pies chudł, chociaż dostawał jej więcej, niż zaleca producent, do tego na wszystkich tych karmach miał zaburzenie stosunku wapnia i fosforu. Royal Canin Energy 4800 - strzał w dziesiątkę, pies wreszcie na niej uzyskał prawidłową masę, energia jak najbardziej OK. Ale dostaje tę karmę tylko okresowo, w końcu nie jest psem zaprzęgowym, więc 30% tłuszczu mu na stałe niepotrzebne. Pro Plan Athletic - OK, ale przy mocno zwiększonym dawkowaniu, na tej karmie do normy wrócił zachwiany stosunek wapnia i fosforu. Pro Plan Performance - tą karmą (przy lekko zwiększonym dawkowaniu) podreperowałam masę psa, gdy schudł mi na Pro Planie z łososiem, ale kupy nieładne, więc po jednym worku odstawiłam. Największą tragedią okazał się Orijen 6 ryb, po 2 dniach ostre objawy przebiałczenia, z których przez kolejne 2 dni wyciągałam psa kleikiem ryżowym, od wczoraj jest na Pro Planie z łososiem, ale jeszcze nie wrócił do formy (kupy już są OK, wysypka zniknęła, ale pies nadal się szybko męczy). W najbliższych planach mam wypróbowanie K-9, właśnie zamówiłam mały worek, jak wypróbuję, to napiszę. Quote
Talia Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 Mógłby ktoś wstawić fotke granulek tej Acany Extrime? (może byc do działu z zdjęciami karm) Quote
jo_ann Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 saJo napisał(a):....niechetnie zjadana przez co spadal z masy, malo energii. Pies chcial pracowac ale nie mial sily. jak poznac, ze pies ma za malo energii z karmy? Forest rzeczywiscie schudl w ostatnim czasie 2 kg/co przy psie 17kg to calkiem sporo ;) /. Wage moze taka utrzymac, niedoboru energii nie widze, pies zawsze glodny..:evil_lol: Quote
saJo Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Hmmmmm trudno okreslic. Po prostu widzialam po psie, ze chce pracowac, ze stara sie, ale powera nie ma. Widac, ze chcial, ale nie mial sily. Po dodatku miesa problem z niknal. Nie potrafie tego opisac. Quote
jo_ann Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 a czy wasze energetyczne psy zywia sie glownia suchym? bo moj pies wiekszosc kalorii to chyba i tak czerpie ze szkoleniowych parowek:p porcje suchego dostaje duzo mniejsze, niz zalecenie do wagi i niecodziennie, oprocz tego czasem jakies przyjemnosci typu jogurt, surowe skrzydelka itp. zaczelismy od kilku dni orijena-bo pobiezny bilans diety wskazuje, ze za malo bialka w niej bylo. zobaczymy, co z tego wyniknie;) Quote
BeataG Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Tak, mój pies żywi się głównie suchym. I dostaje tego suchego więcej niż przewiduje producent. W charakterze nagród też dostaje głównie suche, tylko inne niż to, które dostaje do michy. Dostaje także naturalne produkty (jogurt, twaróg, olej, miód, surowe mięso itp.) ale rzadko i w niewielkich ilościach. Quote
saJo Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Moj pies standardowo dostaje porcje suchego jak przewiduje producent lub troszke wiecej + ok pol kilograma podrobow (serca wolowe, wieprzowe, kurze, zoladki kurze, nerki wieprzowe i wolowe, czasami skorki wieprzowe) na sladzie. Jesli nie ma sladu, dostaje jakas kosc miesna, porcje rosolowa, wedzonego fjutka. Na wyjazdach jje tylko mieso (szyje indycze, mostki, ogony, serca wolowe, porcje rosolowe, ).Zadne suche nie jest wystarczajace dla jego potrzeb i mozliwosci przyswajania, chyba ze w dawkach "kilogramowych", a na takie karmienie szkoda mi jego zoladka. Do tego dostaje dodatki: jajka, twarog, jogurt, kefir, miod, olej, wlasciwie codziennie w roznych kompozycjach (nie wszystko codziennie). Quote
krooffcia Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 labrador - niejadek ,chociaż ma bardzo dużo ruchu ( stąd proba karmienia karmami dla pracusiów ) : Fitmin Maxi Performance - tania,super kupy,sierść wspaniała i błyszcząca,chętnie zajadana,dość duże chrupki (pół księzyce )..tylko dość dużo tego wychodzi na karmienie,ale w większości karm tak jest niestety Quote
Loara Posted July 27, 2008 Author Posted July 27, 2008 Mój tez glownie na suchym, czasami dostaje jakies warzywa, jogurt, biały ser (w tym serek wiejski) , dodatki typu olej,jajko .Przysyłalam mu puchy z UK- wszystkie oprocz tych z wołowina< a tam naprawde jest wybor- czemu u Nas tak nie ma>, mama dodawała je do zarelka 2- 3 razy w tygodniu ( taka mam nadzieje:razz:) Beatag czekam na recencje K-9 bo skład ma dosc interesujacy... Quote
BeataG Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Loara napisał(a):Beatag czekam na recencje K-9 bo skład ma dosc interesujacy... Właśnie dostałam maila, że jutro mi ją kurier dostarczy, więc w weekend powinnam już mieć jakieś obserwacje. Quote
Talia Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Ja chyba będę musiała zainwestować w jakąś karmę energetyczną dla mojej Kudłatej. Ostatnio schudła 3kg :( Chora nie jest...raczej przez jej wybredność. Zastanawiam się nad Acaną Extreme lub Sport. Przez te upały najdłuższy spacer trwa tylko od 19 do 21.30 i to przez 1 godzinę raczej spokojny spacerek, dopiero potem się rozkręca. Normalnie sunia ok 1,5 godzin biegła za rowerem (ok10km) oczywiście nie za szybko ok. 10km/h + ok2 godzin swawoli i zabawy:) Jak myślicie czy po tych karmach będzie troszkę bardziej aktywna?:cool3: Obecnie trenujemy jeszcze skakanie przez obręcz (taki wstęp do agility), a we wrześniu chcemy zacząć kurs. Quote
Vectra Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 To może i ja się dopisze :) Staffik i mix pitbulla oba ok 20 miesięcy aktualnie , na energetycznych od 8 miesięcy. Ruch , bardzo intensywny bym rzekła ;) co najmniej 3 godziny dziennie aportowania piłki , przeciąganie się między sobą , wiszenie na oponach , gonitwy , nawalanki - do tego oba są niejadki .... tak więc 1/3 dnia spędzają w ruchu .... oba psy nie mają na sobie grama tłuszczu .... Dodam , że bez względu na rodzaj karmy mają moc energii , tylko jak karma kiepska , to spadają z masy .... Eukanuba Platinum costam Working & Endurance , już pisałam w innym wątku - totalne dno .... jeśli to jest karma energetyczna , to ja jestem wróżka - psy mi na tym chudły , sierśc matowiała , kupska śmierdzące RC Enegry 4800 , geniusz w swojej klasie , piękny przyrost mięśni , moc energii mimo małej żarłoczności psów , kupy małe.Do tej karmy wrócimy.Jedyna wada , mało smakowita jest ta karma .. muszę im dodawac zachęcacza .... Hills performance (?) , całkiem niezła , tylko psy nie bardzo lubiły ten kształt , bo takie centymetrowe jak paluszki solone - ale ogólnie było ok. Belcando energy , totalne dno , energy tylko na opakowaniu ... moje świniaki po 3 - 4 dniach na karmie jaką dostają albo wyglądają dobrze , albo mizernieją - zaczęły marniec .. Nutra Nugets - czarna , nie było źle , ale to raczej dla psów o mniejszym wysiłku. K9 - niestety za mało kaloryczne , chudły ..... Obecnie dostają Taste of the Wild Wetlands Canine Formula , na początku nie chciały brac do pyska , ale teraz jedzą i im smakuje , muszę przyznac , że karma dobra - sierśc ładna , nie chudną , kupy malutkie Jeszcze mam CAO , które wbrew pozorom , ruchliwe .. jest alergikiem , musi dostawac karmy L&R , na bytówkach wszelkich , szkielet Dostaje : Purina Pro Plan Athletic , tylko , że prawie dwukrotną dawkę - nie tyje , nie łysieje , nie drapie się , nie chudnie - kupy małe , bardzo jej smakuje Quote
Cimi Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Ja dawałam dotychczas : K9 - jedna z pierwszych karm wysokoenergetycznych jakie dawałam, suka bardzo fajnie wyglądała i służyła, po jakimś czasie zwyczajnie się jej znudziła, ale to już był szmat czasu temu chyba za 2 lata temu (aktualnie mam już worek tej karmy i zobaczymy czy coś się zmieniło, tym razem 2 suki będą karmiona :)) Acana Sport- tu zdecydowane nie, qpy były straszne, nos tragiczny (mojemu psu wybarwia się nos w zależności od karmy czy służy czy nie). Wcześniejsza wersja Deluxe była super :) Purina Pro Plan Athletic przy tej też wszystko było ok i bez zastrzeżeń, jedynie suce się znudziła :lol: Purina Pro Plan Performance, tu już tą były karmione dwie suki i żadnej rewelacji nie było. Taste of the Wild -High Praire Canine Formula - Wetlands Canine Formula Byłam bardzo zadowolona i psy też, fajnie wyglądały i miały masę energii . Ale wróciłam do Barfu :lol: Aktualnie jak pisałam wracam na dziś do suchej i na razie do suchej K9, choć zastanawiam się nad Royalem Energy albo TOTW. Quote
BeataG Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Wermut czwarty dzień na K-9, na razie mieszanym z Pro Planem z łososiem. Kupy, sierść, ogólna forma OK. Od poniedziałku przytył 900 g, ale to akurat jest spowodowane ograniczeniami ruchowymi - tydzień temu nabawił się kontuzji ścięgna w ramieniu i ma przykazane ograniczenie ruchu na 3 tygodnie (1 już mamy z głowy, nie wiem, jak przeżyję kolejne 2). W każdym razie mam zamiar wykorzystać ten okres na podtuczenie go, żeby miał potem z czego chudnąć, jak wróci do normalnej aktywności. :cool3: Quote
Katica Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 Kurcze jestem w szoku z Waszych opinii o Belcando High Energy, bo dla mojej suki ta karma to jak bomba energetyczna, suka jest po niej tak naładowana, że mogłaby non stop biegać, skakać a najlepiej wszystko naraz. Poleciłam tą karmę kilku znajmomym, zreszta mi też ją polecono, i wszyscy mają podobne do moich spostrzeżenia. Ja nawet ją odstawiłam bo nie miałam tyle czasu żeby psa wybiegiwać codziennie ;) Quote
zakla Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Moja sucz, 14mcy owczarek australijski, prosto ze szczeniakowej karmy przestawila sie na Best Choice performance. Ogolnie jest dobrze, ona jest odkurzaczem, wiec o smakowitosci sie nie moge wypowiedziec ;) Ale nie przytyla, nadal jest kosciotrupem (co mi notabene pasuje, bo to pies sportowy;)). Zawsze tez byla swirem z mnostwem energii, wiec trudno mi okreslic. Ale, ogolnie, jestem zadowolona. Nastepny worek mamy Acane Sport, zobaczymy, co to bedzie, bo opinie ma srednie, ale ja z acany puppy lb i premium bylam bardzo bardzo zadowolona. Quote
BeataG Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 zakla napisał(a):Ale nie przytyla, nadal jest kosciotrupem (co mi notabene pasuje, bo to pies sportowy;)). Pies sportowy potrzebuje mięśni, a te trochę ważą. Na samej skórze i kościach daleko się w sporcie nie zajedzie... ;) Wermut już dostaje więcej K-9 niż Pro Planu. Nadal jest OK, a energia go rozpiera tak, że coraz trudniej mi utrzymywać reżim ograniczenia ruchu (a to jeszcze prawie 2 tygodnie). Dzisiaj piłki zgubionej w trawie przez Emila szukał w takim tempie, jakby od szybkości zależało jego życie. ;) Quote
zakla Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Spokojnie, nie glodze jej:eviltong: Mase miesniowa dopiero buduje, ale juz ma sie czym pochwalic robaczek ;) Na tym zdjeciu sprzed trzech tygodni widac, w jakiej jest kondycji- http://image60.webshots.com/760/5/46/17/2553546170089363457jFsIJD_ph.jpg Quote
BeataG Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 [quote name='zakla']Spokojnie, nie glodze jej:eviltong: Mase miesniowa dopiero buduje, ale juz ma sie czym pochwalic robaczek ;) Na tym zdjeciu sprzed trzech tygodni widac, w jakiej jest kondycji- http://image60.webshots.com/760/5/46/17/2553546170089363457jFsIJD_ph.jpg Ależ ja nie twierdzę, że ją głodzisz. I nie ja napisałam, że jest kościotrupem. :eviltong: A faktycznie nie jest. Mój pies w tym wieku był autentycznym kościotrupem, dlatego właśnie zaprotestowałam, że taki powinien być pies sportowy. :evil_lol: Quote
zakla Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 No, przed wakacjami byla normalna, a schudla mi od ich rozpoczecia 1,5kg (czyli z 17,65 na 16.5kg). Wszystkie kosteczki moge jej policzyc bez szczegolnego macania (a na dodatek totalnie wyliniala). Ale nie narzekamy, Niuka byla bardzo zadowolona jak sie dowiedziala o zmianie wagi:lol: Zreszta teraz szukam jakiegos lighta, na ktorym psy porzadnie chudna, bo moje malamuty sa okropnie grube, mimo ze sa na light'cie i niepelnej dawce...:roll: Quote
marmara_19 Posted August 5, 2008 Posted August 5, 2008 my moze nie uprawiamy "wyczynowo-zawodowo" zadnych psich sportow.. ale o karmach moge cos napisac bewi dog sport menu- druga karma z lepszych larm zaraz po bricie.. i wszytskich marketowkach na jakich pies dorastal.. byly chyba 2 lub 3 worki te wielkie.. hmm 20 czy 25kg? i pzoa tym, ze jadl nic wiecej teraz nie napisze acana sport- fajna karma, male dawkowanie, pies mial duzo energi, upal nie byl mu straszny, kupy tez ok orijen adult- karma fajna, malutkie dawkowanie, pies jak swiruje to swiruje i jest aktywny ciagle niezaleznie od pogody.. kupki male orijen senior- tez fajna karma, suka je jej malusko, jakby zgubila tluszczyku.. i ogolnie robi b. czesto wrazenie psa 10miesiecznego a nie 10 letniego.. dotrzymuje tempa ONkowi, ganianie po gorach w upale ana szczycie kopanie dziur w poszukiwaniu myszy?moze tylko ona:D Quote
Recommended Posts