Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:o Kochani mój boksio Duduś ma na dolnej szczęce ale od zewnątrz takie dziwne duże krosty właściwie to przypomina takie pypcie, ma tego kilka to jest blado różowe a jak się to naciska to sączy się z tego woda i chyba go to boli bo drapie.... czy spoptkaliście się z czymś takim ?co to jest? i czym to leczyć? wet. mnie wyśmiał ale to naprawdę brzydko wygląda aha i robi się tego po kilka w jednym miejscu.... :Dog_run: :Dog_run:

Posted

Jak to wet. wyśmiał? Nic nie powiedział? Moja suczka ma cos podobnego, mój mąż z uwielbieniem wyciska jej te "pryszcze" twierdząc,że to "psi trądzik". Czuje się do tego "upowazniony" od chwili, kiedy badaliśmy na usg dlaczego nasz psica nie ma jeszcze cieczki ( ma w tej chwili 18 m-cy). Ponieważ wet po tym usg stwierdził,że skoro ginekologicznie jest wszystko ok, to pies jest zaburzony hormonalnie i byc może cieczki w ogóle sie nie doczekamy. Wniosek? Skoro pies jest zaburzony hormonalnie to może miewać krostki. Czy jest to wniosek poprawny, nie mam pojęcia.Jestem z sunią u weta dosyć często, zakładam,że gdyby było coś nie tak, to by mi powiedział.Chociaż nigdy nic nie wiadomo, kto pyta nie błądzi, może ktoś nam jeszcze coś podpowie?

Posted

Nie mam boksera, ale mojej belgijce podobne "dziwa" robią się na brzuchu - u niej jest to reakcja alergiczna. Być może u Twojego psa jest podobnie. I zmień weta - dobry lekarz nikogo nie wyśmieje, tylko szuka powodu.

Posted

miejmy nadzieję ze ktoś jeszcze coś podpowie moja mama to wogóle spanikowała że to takie brzydkie żeby nie jakiś zmiany nowotworowe mój nie da sobie tego wyciskać chyba go boli bo ucieka szybciutko. On na 16 miesięcy wiec może to sprawa wieku??????????????

Posted

Ajka, moja też :) Stad te krosty. Alergia kontaktowa - reakcja alergiczna pojawia się tam, gdzie skóra zetknie się z alergenem. Elvisek, naprawdę jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie to. Tylko idź do naprawdę dobrego weta, proszę !

Posted

:o no tak ale teraz jakie badania ja mieszkam w Siedlcach to małe miasto jak poprowadzić tą sprawę a z drugiej strony on ma to tylko w jednym miejscu a nie na całym ciele, ?????????????? zgłupiałam........ :o

Posted

Tak, jeśli to alergia to dobry wet. jest jak najbardziej wskazany.

Twojej mamie wcale sie nie dziwię, bo ja w zeszłym roku jechałam do weta wyrywajac włosy z głowy, twierdząc,że to jakiś rak skory, kiedy zobaczyłam co się pojawilo na brzuchu psa. Wyglądało to tak: czerwony ok 1 cm. naciek,czy zgrubienie... naprawdę paskudnie. Oprócz tego masa czerwonych swędzących krostek, plamek. Żeby było ciekawiej tak traciła sierśc,że bałam się,że będę miała łysego psa.

Na pocieszenie dodam,że ze wszystkim dość łatwo sobie poradziliśmy, w tym roku jest o wiele lepiej.

DeDe jak sobie z tym radzisz? Mój pies preferuje wysokie trawy, gęste krzaki, nie mam sumienia od wiosny po jesień "pasać psa na betonie".

Posted

Elvisek, wet. powienien Ci cos poradzić, ja doszlam do tego,że to trawy stosując zasadę eliminacji. Najpierw alergia pokarmowa, potem analiza miejsc, w których bywamy, no wiesz czy byly tam remonty,jakies malowanie, lakierowanie itd.posłanie, zabawki... Ponieważ jesienią przeszło jak ręką odjął zostały pyłki.

W tej chwili jak objawy sie pojawiają mam maść, no ale coż, najlepszym sposobem jest unikanie kontaktu z alergenem. Alergia to alergia, objawy możesz leczyć, ale podstawa to nie dopuszczać do ich powstania. To w wypadku pyłków trudne, ale da się z tym żyć.

Zresztą, czy to jest w ogóle alergia musi zadecydować wet.. U nas wczesniej wet. pobierał zeskrobinę,zeby wykluczyć grzyby i takie inne. Nie wiem, co Ci poradzić, dobry wet. powinien opowiedziec Ci o wszystkim

Posted

po pierwsze zmien predko wet jak lekarz moze wysmiac pacjeta? on jest po to zeby nam i naszym pociecha pomagac a nie sie smiac. wrrrrrr.

Tez uwazam ze moze to byc alergia i polecam baczne obserwowanie pieska. nie lekcewaz tego. moja Szpila bokser jest uczulona na pylki traw poniewaz dosc pozno tak mi sie zdaje zareagowalam mialam w tym sezonie wiele problemow z jej zdrowiem. jezeli jestes z wawy to moge ci polecic swietnego lekarza. i koniecznie napisz co to za dranstwo jest

Posted

Ajka, jakoś sobie radzimy... karma dla psów z problemami skórnymi + w okresie nasilania się objawów tabletki (bodajze hydrokortyzon). Teraz jest już ok, najgorzej było w kwietniu-maju, kiedy cała historia się zaczęła.

Też tej mojej nie jestem w stanie wytłumaczyć, że biega się po krótkiej trawce - dla niej takie szaleństwo i buszowanie w wysokich trawach to super zabawa, ale w miarę możliwości unikamy miejsc z wysoka trawą oraz z trawą świeżo skoszoną - taka wywołuje u niej najsilniejsze reakcje alergiczne, a małpiszon uwielbia się w tym kłaść i tarzać :evil:

Posted

Dziękuję wszysykim za cene rady, w tym tygodniu wybiorę się do weta i koniecznie napiszę Wam co powiedział, chociaż przyznam że o dobrego lekarza u nas trudno ale spróbuję..... przed Dudziem miałam bokserkę Zewę wspaniała psinka, spokojna, z tych drobniutkich boksiów od początku była chora,miała nieustające stany zapalne uszu i okolic oczu leczyłam ją chyba wszędzie przetestowali na niej wszystkie antybiotyki aż w końcu znalazł się lekarz który zaczął leczenie od przeprowadzenia badań laboratoryjnych, okazało się że piesek od urodzenia ma gronkowca przeniesionego genetycznie od matki wrażliwego jedynie na gentamycynę....i po co było aplikować w nią te niepotrzebne lekarstwa... niestety zewci już nie ma miała tylko 2 latka ...pewnego dnia źle się poczuła straciła apetyt i w przeciągo 24 godzin odeszła... do dzisiaj nie wiem dlaczego?????domniemam tylko że kiedyś na spacerze biegając uderzała łebkiem o samochód i chyba coś się po tym zrobiło....sorki jakoś tak mnie wzięło ale bardzo ją kochałam i nie mogę zapomnieć mimo 1,5 roku które minęło.... :cry: :cry:

Posted

Elvisku, przykro mi... w przeciagu lat straciłam kilka psów, ale boli zawsze tak samo.

Pozwolisz, że w jednym punkcie Cię odrobinkę sprostuję - gronkowiec mógł być przeniesiony od matki, ale na pewno nie genetycznie.