Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak działa ta struktura w Czechach to porozmawiaj sobie z hodowcami z Czech. Zdziwisz się jak działa :evil_lol:
I jeszcze raz mówię, że np. u nas w oddziale na etacie płatnym jest sekretarka i księgowy. Reszta przychodzi bo chce, to jak ma tobie ułatwiać? Jak to widzisz? Co to znaczy "nie ułatwia"? Ułatwiaj ty, pokaż innym jak to robić.

A z tytułami dla psów uzależnionymi od potomstwa, to co ja mam biedna zrobić jak ja wolę sprzedać super szczeniaka na kanapę a nie do hodowli czy na wystawę? :-( to ja nie mogę już mieć sobie championa? :-(:-(:-(

• Replies 245
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a jeszcze tak sobie myślę....pośmiertnie też będą te tytuły nadawać :roll: bo ja trochę późno kryję suki pierwszy raz tak ok. 3.5 roku i zanim ich dzieci coś zrobią na wystawie...ale zaraz jak coś mają zrobić jak najpierw dzieci ich dzieci muszą coś zdobyć, żeby te dzieci zostały champ.
:roll: hmmmm, jakoś od d... strony to wszystko i się za przeproszeniem kupy nie trzyma

Posted

Pumilo - to ja ci napisze jeszcze raz to, co napisalam wczesniej:

moj pomysl dotyczyl dodatkowego tytulu, obok tych dzisiejszych. Tak wiec bedziesz sobie mogla miec championow do woli, bowiem wg tego co napisalam, dzisiejsze tytuly pozostaly by bez zmian, stworzylibysmy nowy.

Ten nowy tytul bylby przyznawany psom, ktorych potomstwo odnosi sukcesy wystawowe. Tak wiec opisywalby wartosc hodowlana, czyli to jakiej klasy potomstwo daje pies/suka, owego psa, a nie jego eksterier. Bylby w ten sposob nie tylko jakims wyroznieniem ale tez informacja dla osob zaiteresowanych kryciem suki o potomstwie wybranego reproduktora.

Czy posmiertnie - w przypadku suk nie ma to znaczenia, w przypadku psow jednak tak - mamy banki spermy, nasienie moze byc w nich przechowywane latami, w zwiazku z czym taka informacja moze byc istotna.

Ulatwianie zdobywania wiedzy to np. zorganizowanie bibliotek, chociazby internetowych gdzie bylaby zgromadzona duza ilosc publikacji o tematyce kynologicznej dostepna dla czlonkow organizacji, wydawanie ciekawych publikacji wlasnych, szkolenia, kursy z udzialem swiatowych osobistosci kynologicznych w ramach przynaleznosci do tej organizacji, itd itd.

Posted

[quote name='Hanuka']...
Ulatwianie zdobywania wiedzy to np. zorganizowanie bibliotek, chociazby internetowych gdzie bylaby zgromadzona duza ilosc publikacji o tematyce kynologicznej dostepna dla czlonkow organizacji, wydawanie ciekawych publikacji wlasnych, szkolenia, kursy z udzialem swiatowych osobistosci kynologicznych w ramach przynaleznosci do tej organizacji, itd itd.
No weź przestań, a na cholerę im to :lol:? Pisałam już, że niosąc kaganek oświaty działają przeciw sobie! Jak na razie to nawet wielu wzorców brak :razz: :mad:.
Ludzie latami hodują bez wzorca i jest git. Dzieki temu przysłowiowy, dwojga imion jasiek adaś rżnie uszy (ogony rzadziej - nie opłaca się)!
Wniosek? Wzorce są niepotrzebne. Zupełnie. Nikomu i do niczego.
To jest zwykła cyniczna, drobnomieszczańska FANABERIA :evil_lol: !

Posted

Prawda :)
Hanuka, widziałaś na stronie Związku wzorzec doga ? Jest tylko na stronie klubu. Jak wyegzekwować od ZK taką drobnostkę , zanim zaczniemy wymagać bibliotek?

Posted

pumilo napisał(a):
Cynicznie i po drobnomieszczańsku odpowiem, że kaganek oświaty w przypadku oszołomów jest niestety nieskuteczny.

Cynicznie i po drobnomieszczańsku odpowiem, że od wynalezienia druku przez Guttenberga wszyscy zastępujący wiedzę i oświate sekciarską demagogią kończyli źle. Pociągając za sobą niewinne ofiary. Niektórzy miliony niewinnych ofiar.

Posted

[quote name='pumilo']Hanuka, w temacie superowości czeskiej kynologii, to ja mogę tobie tylko powiedzieć, że akurat w mojej rasie w Czechach jest wielka afera. Największa hodowla w Europie mieszcząca się w Czechach wypuściła pod okiem CMKU kilkanaście bezpapierowych miotów, coś 60-70 szczeniąt. Szczeniaki z tych miotów są w całej Europie i poza. Ludzie płacicli po 1000 Euro i mają fajne pety. Trwało to prawie 2 lata.

A może jest tak, że afera wyszła bo była normalna konkurencja?

W jednozwiązkowym modelu nie ma zadnego mechanizmu, pozwalającego na skuteczne walczenie z takim procederem.

Martw się o swój a nie mój obciach.

-------------------------------------

Chyba przemknęło niezauważone, mimo, że na czerwono dałem, więc jeszcze raz:

(...)
Warunek: nie uśmiechamy się pod nosem czytając o niedostaniu ocen pozwalających na rozmnażanie, bo wiemy, że to kwestia determinacji i czasu a nie psa.
(...)

Posted

Widzisz, znowu komentujesz coś o czym nie masz nawet bladziutkiego pojęcia. Zmartwię ciebie bo w Polsce na dzień dzisiejszy taka sytuacja, że zatatuowane szczenię z numerem rejestracyjnym organizacji kyn. nie dostaje metryki, jest niemożliwa - tam to były chipy. Pozwól, że nie będę się rozpisywać na ten temat bo mi się normalnie nie chce stukać w klawiaturę i czeska kynologia nie mój problem.
Zbysiu, najwyższy czas przestać się zachowywać jak pani lekkich obyczajów pragnąca zagarnąć majątek bogatemu staruchowi. Ja nie widzę problemu, żebyś do majątku doszedł sam. Nie rozumiem dlaczego ktoś /btw, kim ty właściwie jesteś, bo cały czas oskarżasz anonimowo i samo to już wygląda niepoważnie/ uważa, że powinien robić porządek w organizacji o której właściwie nic nie wie. Organizacji, która ma kilkadziesiąt lat tradycji, zwerbowała tysiące ludzi, którzy poświęcili wiele lat swojego prywatnego życia /społecznie!/ na to jak kynologia w Polsce wygląda. Podarowali ZK ogromną wiedzę. I żeby nie było, to mi się też kilka rzeczy nie podoba ale zawsze ktoś będzie zadowolony mniej a ktoś bardziej, każdy ocenia rzeczywistość ze swojego poziomu. Hanuka napisała, że od ZK ma tylko rodowody i tylko to ją trzyma. No dobrze tylko co się za tym dalej kryje? Rodowód to ja też mogę komuś napisać na kartce. Ale jak się napisze, że ma się rodowód FCI uznany na całym świecie, możliwość pokazywania psów na wystawach organizowanych przez FCI i organizacji, które FCI uznają, ma możliwość krycia suk reproduktorami z licencją FCI, itd.,to już może nie wyjdzie tak tylko TYLKO RODOWÓD.
Sposób wypowiadania się w tym temacie o wzorcach, kopiowaniu, dostawaniu ocen hodowlanych świadczy tylko i wyłącznie o niewiedzy bo przecież nieelegancko z mojej strony przypuszczać, że w ktoś chce w brzydki sposób przekonać niezorientowanych do swoich racji.
Moje martwienie się wynika tylko i wyłącznie z martwienia się, że jeśli jednak pozwolą zrobić tobie rewolucję w ZK, to zawsze przyjemniej mi będzie jak szefostwo będzie kojarzone z rodzajem profesjonalizmu a nie obłędem. Sam widzisz przecież, że boli mnie jak ktoś pisze źle o ZK teraz. To się nazywa myśleć przyszłościowo.

Pozostaję z nadzieją, że za lat 60 moje wnuki będą mogły podziwiać wspaniałe Stowarzyszenie Stowarzyszeń, które stworzysz a o tym NicNieWartym ZK nikt nie będzie nawet pamiętał.
Życzę ci tego z całego serca.

Posted

[quote name='pumilo']Cynicznie i po drobnomieszczańsku odpowiem, że kaganek oświaty w przypadku oszołomów jest niestety nieskuteczny.
Zwykły banał, z którym konkurować mógłby wyłącznie inny banał, taki oto, że normalność jawi się tylko w snach... idioty.
A to też nie jest prawda.

Posted

Nie łapię wcale :-(
Ja tam się zawsze uważałam za bardzo banalnego człowieka i fajnie, że inni mnie tak odbierają bo mówi się, ze najbardziej niebanalni są wariaci tylko o tym nie wiedzą.

Posted

[quote name='pumilo']Widzisz, znowu komentujesz coś o czym nie masz nawet bladziutkiego pojęcia. Zmartwię ciebie bo w Polsce na dzień dzisiejszy taka sytuacja, że zatatuowane szczenię z numerem rejestracyjnym organizacji kyn. nie dostaje metryki, jest niemożliwa - tam to były chipy. Pozwól, że nie będę się rozpisywać na ten temat bo mi się normalnie nie chce stukać w klawiaturę i czeska kynologia nie mój problem...

Chyba jednak jest. Bo zamist kontragumnentu, że konkurencja pozwla szybciej niż Jedyna Słuszność eliminować patologie, wrzuciłaś seksciarki bełkot nie mający żadnego związku z rozwiązaniem problemów, których istnienia jeszcze nikt nie zanegował.

[quote name='pumilo']Zbysiu, najwyższy czas przestać się zachowywać jak pani lekkich obyczajów pragnąca zagarnąć majątek bogatemu staruchowi. Ja nie widzę problemu, żebyś do majątku doszedł sam.

Ja też nie widzę problemu w dojściu do majątku. Problem jest zupełnie gdzie indziej.

[quote name='pumilo']Nie rozumiem dlaczego ktoś /btw, kim ty właściwie jesteś, bo cały czas oskarżasz anonimowo i samo to już wygląda niepoważnie/ uważa, że powinien robić porządek w organizacji o której właściwie nic nie wie.

A ty anonimowo bronisz.

[quote name='pumilo']Organizacji, która ma kilkadziesiąt lat tradycji, zwerbowała tysiące ludzi, którzy poświęcili wiele lat swojego prywatnego życia /społecznie!/ na to jak kynologia w Polsce wygląda. Podarowali ZK ogromną wiedzę.

Ble, ble, ble, ble. Odlicz lata, w których Związek nie mógł ani pierdnąć, ani beknąć, bez zgody odpowiedniego sekretarza KC PZPR.

Reszta - CIACH.

Masz prawo bronić systemu, w ktrótym kasa z psów ma większe znaczenie niż psy.

Broń dalej.

Posted

Zbysiu, ZK to nie tylko wystawy i hodowla psów. To też wszystkie psie sporty (Agililty, obedience, wyścigi i coursingi chartów, próby polowe psów sportowych). To rozmaite szkolenia. To pokazy psów popularyzujace psy rasowe (brałam udział w takich imprezach). Zwiazek ma swoje pismo, gdzie jak ktoś umie czytać, sporo sie może dowiedzieć. Wydaje też inne wydawnictwa. Kluby ras (nie wszystkie) maja swoje biuletyny, specjalistyczne monografie. Jakość i ilość tych wydawnictw zależy głównie od aktywności ludzi w danym klubie.
A do ZK można należeć i bez psa i mając kundla także. Jeśli popatrzysz kiedyś na zawody agility, to zobaczysz startujące w nich kundle.

I powiem tak, większośc wad ZK to pochodzi od szeregowych członków. Tu muszę się w piersi uderzyć, bo nie jestem bez winy. Gdyby każdy członek uczestniczył w corocznych zebraniach, korzystał ze swoich praw wyborczych, pomagał choć w drobnym stopniu w rozmaitych działaniach związku, to mógłby wtedy bardziej wpływać na ZK. A większość osób traktuje ZK jak rodzaj urzędu do rejestracji psów rasowych.
Dla mnie istotną wadą jest to, że klub rasy może być utworzony dopiero przez 100 osób. A jest mnóstwo ras, gdzie właścicieli psów jest kilkunastu.

Czy zauważyłeś, że Ci wyjaśniłam jedną z niezgodności w składach władz ? I co ty na to ?

Posted

Zbysiu, uprzejmie informuję, że używając mózgu możesz wejść na mój profil, kliknąć na moją prywatną stronkę, wejść na podstronę kontakt i dowiesz się wszystkiego; pumilo to mój przydomek hodowlany

o wyższości kynologii czeskiej czy polskiej możemy sobie podyskutować ale prywatnie bo na tym watku akurat nie mam ochoty, mogę???

i nie wyjeżdżaj mi ciągle z PZPR bo to nie ma związku z kynologią nic a nic a ty jakby masz na tym punkcie obession....za dużo lat spędziłeś w tej organizacji???
i nie tobie /nie powiem ciołku przez grzeczność/ oceniać czy bronię kasy czy psów

Posted

[quote name='bajadera']Zbysiu, ZK to nie tylko wystawy i hodowla psów. To też wszystkie psie sporty (Agililty, obedience, wyścigi i coursingi chartów, próby polowe psów sportowych). To rozmaite szkolenia. To pokazy psów popularyzujace psy rasowe (brałam udział w takich imprezach).

Chcesz się założyć, że jeżeli w innych tematach zacznie się kręcić taka sama kasa jak przy hodowli, to wystarczy rok-poł roku do wdrożenia zasad promujących patologie?

[quote name='bajadera']Wydaje też inne wydawnictwa. Kluby ras (nie wszystkie) maja swoje biuletyny, specjalistyczne monografie.

A zazjrzyj w ISBN. A przytocz numery firmowane przez Związek...

[quote name='bajadera']Jakość i ilość tych wydawnictw zależy głównie od aktywności ludzi w danym klubie.

No i? W dzisiejszych czasach podpisuje sie umowy wydanicze na pozycje sprzedawalne w tysiacu ezgemplarzy. I się opłaca, wydawnictwom i autorom.

[quote name='bajadera']A do ZK można należeć i bez psa i mając kundla także. Jeśli popatrzysz kiedyś na zawody agility, to zobaczysz startujące w nich kundle.

Nic nie rozumiesz...

[quote name='bajadera']I powiem tak, większośc wad ZK to pochodzi od szeregowych członków. Tu muszę się w piersi uderzyć, bo nie jestem bez winy. Gdyby każdy członek uczestniczył w corocznych zebraniach, korzystał ze swoich praw wyborczych, pomagał choć w drobnym stopniu w rozmaitych działaniach związku, to mógłby wtedy bardziej wpływać na ZK.

Płacą ci za pisanie takiech bzdur, czy naiwna jesteś?

[quote name='bajadera']A większość osób traktuje ZK jak rodzaj urzędu do rejestracji psów rasowych.

No to proszę o stworzenie urzędu od rejestracji psów. Bo w obecnej sytuacji nie ma nawet nawet pozorów kontrolowania czegokolwiek przez kogokolwiek.

Posted

[quote name='pumilo']Nie łapię wcale :-(
Ja tam się zawsze uważałam za bardzo banalnego człowieka i fajnie, że inni mnie tak odbierają bo mówi się, ze najbardziej niebanalni są wariaci tylko o tym nie wiedzą.
W tej kwestii miedzy nami nie ma sporu. Pewnie mówi się tak - pośród banalnych :lol: .

Posted

zbysiu, dyskusja z tobą, to jak tytułowa walka z wiatrakami .......

Czy zauważyłeś, że Ci wyjaśniłam jedną z niezgodności w składach władz ? I co ty na to ?

Nie odpowiadasz na niewygodne pytania !!!!

Posted

bajadera napisał(a):
Zbysiu, jedną niezgodność mogę Ci wyjaśnić od razu. Stosunkowo niedawno zmarł P. Piotr Śliwka, który był wiceprzewodniczącym. Stąd na stronie ZK jest wakat w odpowiednim miejscu, a na stronie rządowej tego nie odnotowano. Czyli, gdzie są aktualne dane ?

Ale się puszysz!
1.Pan Piotr zmarł 8 maja, wiesz jaki jest termin zgłoszenia zmian do sądu? Minął dawno temu.
2.A REALNY NIEBOSZCZYK HENRYK, Panie świeć nad jego duszą, wg ZKWP NADAL DZIAŁA w GSK :evil_lol: .

I co ty za kit nam wciskasz :eviltong: ?

Posted

[quote name='bajadera']zbysiu, dyskusja z tobą, to jak tytułowa walka z wiatrakami .......

...

[quote name='bajadera']Ravik zbysio to twój alter ego ?
Bajadera, ty jesteś moim alter ego (cieszysz się :multi:???), dlatego bardzo zależy mi na tym, aby wyjaśnić wszystkie zaciemnienia***, które raz za razem prezentujesz :p . Dajmy na to, te ostatnie o Piotrze i Henryku, Panie świeć nad ich duszami.
BTW, Ravik od dawna tu nie bywa, ale brak wiadomości, że opuściła żywych.
Znowu coś pokręciłaś :lol: .

Posted

Śliczna Ravik, to że zmieniłaś image z dziewczynki na żyletę po pewnych przejściach, nie powoduje, że jestes inna osobą. Ja też zmieniłam image na hinduską tancerkę, bo też jestem kobietą po przejściach, czego nie ukrywam i nie wstydzę się.

Dlaczego odpowiadasz za zbysia ?

Powiedz mi, czy masz jakies psy, hodujesz, wystawiasz, uprawiasz psie sporty ?

Posted

[quote name='bajadera']Śliczna Ravik, to że zmieniłaś image z dziewczynki na żyletę po pewnych przejściach, nie powoduje, że jestes inna osobą. Ja też zmieniłam image na hinduską tancerkę, bo też jestem kobietą po przejściach, czego nie ukrywam i nie wstydzę się.

Dlaczego odpowiadasz za zbysia ?

Powiedz mi, czy masz jakies psy, hodujesz, wystawiasz, uprawiasz psie sporty ?
Nie liczysz chyba, że na takie bzdety będę odpowiadała.
Rusz trochę mózgownicą, wysil się bardziej.

Napisz coś mądrego na ten post wyżej, o Piotrze i Henryku, Panie świeć nad ich duszami.
Tu się popisz :p .