balbinapata Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Witam! Posiadam 1,5 miesięcznego psa rasy jamnik - myśliwski. Chciałabym nauczyć go chodzić na smyczy. Już czasem wieczorem z nim wychodzę. Lecz ten spacer trwa 5 minut :-( Filuś w ogóle nie chce chodzić na smyczy. Stoi w miejscu jak w ryty w ziemię. Wołam go a on piszczy i dalej stoi w miejscu. Co jest nie tak? Quote
Talia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 balbinapata no zawsze szczeniaka na początku trzeba zachęcać np. ciachem, lub nawet sucha karmą. Szczeniak po prostu nie rozumie dlaczego ma na sobie takie cos :diabloti: a swoją droga jest on juz po kwarantannie, że chodzisz z nim na spacery? Quote
WŁADCZYNI Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Talia widziałaś sześcio tygodniowego psa po kwarantannie?:cool3: Ja bym poczekała do ósmego tygodnia ze spacerami i to też tylko w miejsca gdzie nie ma odchodów innych psów np. własny czysty ogród. Taki maluch jest narażony na masę świństw. Przyczep cienki sznureczek do obroży i niech sobie z tym chodzi - przyzwyczai się że tam coś jest i to coś nie robi krzywdy;) Quote
Talia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 WŁADCZYNI napisał(a):Talia widziałaś sześcio tygodniowego psa po kwarantannie?:cool3: To w sumie nie było pytanie tylko chciałam zobaczyć czy na pewno nie pokręciła czegoś z tym wiekiem... Jeśli 1,5miesiąca to wątpię żeby to była jamnik, a coś jamnikopodobne..bo hodowcy raczej informują nowych właścicieli o konieczności przejścia kwarantanny;) I koniecznie nie wychodź z nim na teren gdzie są inne psy! Quote
dog_master Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Cwicz z nim w domu, najpierw w samej obrozce, potem z j/w, sznureczkiem, ringowka, czyms cienkim i lekkim, baw sie, glaszcz, chwal, dawaj nagrodki... Powoli, stopniowo sie nauczy :) Quote
pauli_lodz Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 hmm.. ja tam zamiast wspominania o kwarantannie - zapytałabym, czy pies w ogóle był u weterynarza i czy jest już jakoś zaszczepiony i odrobaczony, przy tej okazji raczej wet wspomina o zakazie wychodzenia na dwór do ok. 10 dni po ostatnim szczepieniu :roll: Quote
Talia Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 pauli_lodz napisał(a):hmm.. ja tam zamiast wspominania o kwarantannie - zapytałabym, czy pies w ogóle był u weterynarza i czy jest już jakoś zaszczepiony i odrobaczony, przy tej okazji raczej wet wspomina o zakazie wychodzenia na dwór do ok. 10 dni po ostatnim szczepieniu :roll: No własnie....niestety nie każdy właściciel o tym wie/pamięta/ lub przestrzega..:roll: Quote
zerduszko Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 pauli_lodz napisał(a):hmm.. ja tam zamiast wspominania o kwarantannie - zapytałabym, czy pies w ogóle był u weterynarza i czy jest już jakoś zaszczepiony i odrobaczony, przy tej okazji raczej wet wspomina o zakazie wychodzenia na dwór do ok. 10 dni po ostatnim szczepieniu :roll: Nie każdy wet o tym wspomina, bo niektórzy myślą też o zdrowiu psychicznym psa ;) Poza tym, co się tak czepiacie?? Chyba lepiej, ze chce nauczyć psa chodzić na smyczy już teraz, a nie jak bedzie za późno, choćby to miałby być spacery tylko po domu. Quote
Talia Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 zerduszko napisał(a):Nie każdy wet o tym wspomina, bo niektórzy myślą też o zdrowiu psychicznym psa ;) Poza tym, co się tak czepiacie?? Chyba lepiej, ze chce nauczyć psa chodzić na smyczy już teraz, a nie jak bedzie za późno, choćby to miałby być spacery tylko po domu. Ale trzeba tez myśleć o ryzyku choroby. Na poznawanie świata to piesek będzie miał jeszcze dużo czasu. Teraz można go wziąć na ręce i pójść się przejść coś po podziwiać. Quote
pauli_lodz Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 no niestety, w temacie kwarantanny jest strona, która olewa ryzyko zarażenia chorobami dla zdrowia psychicznego psa :shake: co jest delikatnie mówiąc bzdurą, ja wolę psa żywego i zdrowego. co do nauki - mój zaczął naukę po kwarantannie, czyli po ok. 10 tygodniu życia i jakoś się nauczył ;) początki są czasem trudniejsze, czasem prostsze.. na moje oko szczeniak jest za mały i zbyt przerażony - trzeba go delikatnie zachęcać, jak już na dwór to żeby się oswajać a nie uczyć chodzenia przy nodze. Quote
WŁADCZYNI Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 brak kwarantanny nie oznacza od razu martwego psa, bez przesady. Znam psy wychodzące od 8 tyg. i żyją i zdrowe są. Zresztą jak masz więcej jak jednego psa to i tak kwarantanna i 'sterylność' to fikcja. Tak samo jeżeli Ty wychodzisz na dwór - chyba że dezynfekujesz obuwie i podłogę po której weszłaś do domu. Quote
drzalka Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 tak wogole to pies powinien jescze byc u swojej matki. i niedziwie sie ze pies niechce chodzic jescze na smyczy i ze spacer trwa piec minut - http://pl.youtube.com/watch?v=-SFF-qRwQsU Quote
Impresja&Simarilion Posted July 27, 2008 Posted July 27, 2008 taki malutki piesek ma prawo wszystkiego się bać. trzeba dużo cierpliwości, żeby go przekonać ,że świat nie jest taki straszny. Polecam książkę "Szkoła szczeniąt" Quote
Recommended Posts