Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 556
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agusiazet napisał(a):
Dea, czy masz jeszcze jakiegoś starszego psiaka pod swoją opieką? Miło jakby był owczarkowaty, ale niekoniecznie, starszy psiak w potrzebie dla agusizet!

Agusiazet mam zgłoszenie staruszka we wsi koło Cieszyna, w Kończycach, ale jeszcze nie miałam kiedy tam podjechać. Pies podobno zaniedbany, stary, przy budzie, buda dziurawa. Nie wiem, czy owczarkowaty, ale zaniedbany i stary. Może na początku tygodnia uda mi się tam podjechać.

Na koncie mam jeszcze Szarikowe pieniądze, ale nie rozliczam jeszcze, bo nie wiem, ile wetka skasuje za tą ostatnią wizytę u niego. Sprawy eutanazji zostały uregulowane przez właścicieli. No i zostały jeszcze 3 puszki których Szarik nie zdążył już zjeść:-(

Posted

Kasia napisał(a):
cieszę się, ze z Korą wszystko OK.
Dea, jak z jej jedzeniem? Po niedzieli wpłaciłabym znowu dla niej jakiegoś grosika....

Szariku śpij spokojnie

• Chcę jej kupić jeszcze przed świętami, żeby miała coś dobrego. Jeśli coś możesz przesłać to napisz, co miałabym jej kupić od Ciebie:p

Posted

[quote name='Dea']

TRZY UROCZE SZCZENIAKI - ich mama mieszka na łańcuchu, przy budzie, one razem z nią, gdy przyjdzie zima będzie im ciężko przeżyć

Szukamy pilnie domu. Właścicielka chciała je uśpić, ale weterynarz odmówił, maluchy już widziały. Jasnobrązowy to piesek. Te dwa na gąbce to suczki. Jedna to typowy jamnik a druga jest tej samej budowy tylko ma troszkę wyższe nóżki (ta większa siedzi też na fotelu) Miłe sympatyczne i lubią koty.

Nowa sprawa!

Posted

Dea napisał(a):

Chcę jej kupić jeszcze przed świętami, żeby miała coś dobrego. Jeśli coś możesz przesłać to napisz, co miałabym jej kupić od Ciebie:p

prześlę 50 zł ale dopiero w poniedziałek.
    kup to co lubi, moze puszki jakieś?
    jeśli możesz to wyłóż :p

Posted

Dea, czy szczeniaki mają ogłoszenia?
    mogę zrobić im wyróżnione allegro...na kogo podac namiary i czy masz więcej zdjęć?

jak wygląda ich mama? na też szuka domu?

Posted

Kasia szczeniaki nie mają ogłoszeń, jeśli możesz proszę zrób. Dane mogą być na mnie: Dea, tel. 785 04 04 04 , e-mail: dea2@op.pl Niestety nie mam więcej zdjęć. Ich mama nie szuka domu, też została przygarnięta, ale zostaje tam gdzie jest.
    Jutro odwiedzam Korę, wyłożę pieniądze i kupię jej puszki:p Przepraszam, że jeszcze nie wstawiłam obiecanych fotek, ale zostawiłam gdzieś kabel z aparatu fotograficznego, i próbuję dojść do tego gdzie, jak dojdę to wstawię.

Agusiazet jutro także mam zamiar pojechać do tych Kończyc zobaczyć biedaka. Rozmawiałam też z pracownikiem schroniska (oni brali Szarika na eutanazję). Mówił, że pies był w stanie zrobić tylko kilka kroków, później musieli go wziąść na nosze, musiał już naprawdę cierpieć. Weterynarz powiedział, że odszedł spokojnie, najpierw dostał zastrzyk na sen, a później ten ostatni.

Posted

Agusia dzięki za życzenia:p Ten pies w Kończycach okazał się być suczką, w typie trochę bernardyna. Na razie czekam co dalej, bo w najbliższym czasie ma mieć nową budę i duży kojec. W styczniu jadę sprawdzić.

Dla astki kupiłam przed świętami 6 dużych puszek chappi (niestety nie miałam czasu biegać już za czymś innym, a te akurat były w sklepie). Te mniejsze dostały też małe puszki, ode mnie prezent, żeby im żal nie było;). Za chappi zapłaciłam około 40 złotych, ale dokładnie napiszę ile, jak znajdę paragon, bo robiłam zakupy przed świętami i mam to razem na paragonie. Kora ma się dobrze, szwy się rozpuściły, podobno ma tak cieniutką bliznę, że już jej nie widać. Była kilka dni w domu, później poszła znowu do budy, ale obiecali, że jak chwycą mrozy wezmą ją do domu.

Z tych szczeniaków brązowy poszedł dzisiaj do adopcji:multi:

Posted

Dea, dziś poszło 50 zł na Korę - przepraszam, że dopiero teraz ale przez te Święta zapomniałam o tym całkowicie :oops:

Fajnie, że czuje się lepiej i oby naprawdę przy większych mrozach zabrali ją do jakiegoś cieplejszego miejsca...

Posted

cytuje ......ten pies w Kończycach okazał się być suczką, w typie trochę bernardyna. Na razie czekam co dalej, bo w najbliższym czasie ma mieć nową budę i duży kojec. W styczniu jadę sprawdzić.

czekamy na inf

• 2 weeks later...
    Posted

Mam trochę może głupie pytanie, od razu zaznaczę, że na jakąś aktywistkę to aj się nie nadaję, ale obserwuję taką rzecz: na moim osiedlu permanentnie "ktoś" (raz widziałam, że kobieta) przywiązuje psa do drzewa i tam go zostawia - pies szczeka i szczeka, w końcu chyba ten ktoś go zabiera, bo jak znowu przechodzę w tym miejscu to go nie ma. Ale to się powtarza. Mój TŻ mówi, że ta kobieta mieszka koło nas, ale najwyraźniej odwiedza kogoś w innym bloku i w ten sposób "wyprowadza" psa - przywiązując go do drzewa... I sama nie wiem - czy to olać, bo ja na pyskówki się nie nadaję zupełnie, więcej będzie moich nerwów niż efektów. Mam ochotę zabrać tego psa do domu i kartkę zostawić albo wręcz zadzwonić do straży miejskiej, ale pewnie zanim by przyjechali to pies by zniknął, a mnie jeszcze by się dostało za fałszywy alarm.
    Zresztą nie wiem - może to jest normalna metoda wyprowadzania psa, tylko mi się zdaje, że coś jest nie tak?

Posted

Kasia pieniądze dostałam, dziękuję:loveu:. Wydałam dokładnie na te 6 puszek 38,34 złotych (6x6,39 zł.) czyli Kora ma jeszcze w kasie 11,66 złotych zapasu:p
    Anetta wybieram się w połowie stycznia tam, bo to drugi koniec powiatu.
    Axa ja bym tej osobie jednak zwróciła uwagę, grzecznie, ale stanowczo, że tak się psa nie zostawia, i żeby się nie zdziwił(a), jeśli będzie musiała psa ze schroniska odebrać i za koszty interwencji zapłacić. Taki argument przeważnie działa:cool3:
    Jestem w trakcie liczenia funduszy, wpłynęły pieniądze z bazarków od asl, będzie info na pierwszym poście, w sumie 153 złote.
    Mam też dwa nowe zgłoszenia: od Elżbietki_Cieszyn w sprawie dwóch zaniedbanych psów, mieszkających razem w Cieszynie, oraz w sprawie psa na łańcuchu przy jakiejś melinie w Goleszowie. Ludzie piją, ale nie są podobno źli, karmią psa czym mają, i co sami jedzą, chleb, kasza itp, nie robią mu krzywdy, ale jest zaniedbany. Sprawdzę, może będzie potrzebna pomoc dla psa + edukacja ludzi. Będę chciała załatwić te dwie sprawy jeszcze w tym tygodniu.

Posted

Szczeniaki z pierwszej strony znalazły domy!:multi:
    Dodałam kotka, dla którego zbieramy pieniądze na operację oka, trochę się uzbierało z bazarków asl, mam też jeszcze pieniądze od Szarika, więc jeśli pozwolicie przeznaczyłabym część na operację, jeszcze nie wiem ile wyniesie, napiszę.

Posted

INTERWENCJA Z PIĄTKU:
    Policja z Zebrzydowic zawiadomiła mnie o porzuconym na posesji psie w Hażlachu. Pies od kilku dni był pozostawiony bez wody, jedzenia, ciepłego kąta. Pojechałam na wizję, tak mieszkał biedaczek, był przemarznięty i wystraszony

Posted

Po mało przyjemnych dyskusjach telefonicznych z wójtem (bo przecież pies ma właściciela, a kto zapłaci za zabranie itp...) udało się uzyskać jego decyzję o zabraniu psa do schroniska. Po południu w towarzystwie Policji i pracowników schroniska pojechałam tam jeszcze raz. Psiaczek początkowo nieufny, po chwili dał się grzecznie zaprowadzić przez pracownika do samochodu. Teraz siedzi w szczeniakarni, w zamkniętym pomieszczeniu, jest bardzo spokojny i bardzo grzeczny. Jak wróci właściciel postawiona mu zostanie sprawa karna za porzucenie i znęcanie się.

Posted

INTERWENCJA Z PONIEDZIAŁKU
    Zgłoszona przez Elżbietka_Cieszyn. Trzy psy, w tym dwa uwiązane do bud, trzeci, szczeniak suczka w niedużym kojcu. Właściciel zdziwiony o co mi chodzi, a budy kompletnie nieocieplone! W te mrozy. Mały czarny kundelek na grubej linie, chyba więcej ważącej niż on sam, duży owczarkowaty miał w budzie prześwity na zewnątrz, suczka miała trochę lepsze warunki, cieplejszą budę, ale przy jej gładkiej sierści i tak marznie, bo wejście do budy duże. Widać, że psy nie pamiętają, kiedy były puszczone. Na razie skończyło się na pouczeniu - docieplenie bud, zmiana uwięzi u małego. Ojciec właściciela oburzony, że się pierdołami zajmuję:angryy: Za około 3 tygodnie kontrola.

Posted

INTERWENCJA Z DZISIAJ
    Zgłoszenie dobermana na łańcuchu, chudego, w budzie położonej bezpośrednio na ziemi.
    Pies faktycznie baaaardzo chudy, choć "podobno" dostaje" jeść dwa razy dziennie i podobno jest puszczany z łańcucha. Jest zaszczepiony. Umówiłam się z nią, że przebadają psa, i zmienią sposób żywienia (kasza) na makaron i ryż, no i zamienią łańcuch ma 8 metrową linkę. Kontrola za miesiąc.