abigail Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote=akitafan;10410908 Podawaj podawaj, moze wreszcie pęknia ta zmowa milczenia i wreszcie niektorzy przejrzą na oczy. Jeśli są tu dorośli ludzie to może unikniemy przekrzyiwania sie. Ogólnie, to nie powinnam być przy kompie....:shake: Witam! Widzę entuzjazm. Mój nick abigail, Ale jestem Agnieszka M., przydomek hodowlany "Ze Szpilkowego Lasu", z kim "mamy przyjemność"? Większość na tym forum (oprócz Kostkowicza) jest chyba mniej więcej sobie znana:lol: Ton "podawaj, podawaj" działa na mnie, jako Koziorożca jak... płachta na byka;) Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że importy z Japoni są w różnych cenach, a większość z tych, które są w Europie być może jest na kieszeń osób, które mogłyby sobie sprowadzić wyselekcjonowaną akitkę z zachodnich hodowli. "-Dziestoletnie" doświadczenie hodowlane Zachodu oprócz podziwiania należy wykorzystać... i nie będę powtarzać poprzedniego postu. INU - cieszę się że coś możesz sobie tu pooglądać edukacyjnie, jeżeli skorzysta choć dwie osoby pozytywnie na wiele umęczonych, to już sukces! Każdy wie że to w młodzież trzeba inwestować, obecne pokolenia ma małe szanse na zmiany;) Inu, z tym pokrewieństwem To jest tak jak z przytoczoną przez Twoją hodowczynię Anzu Ze Szpilkowego Lasu. Pewnie dużo jej do wzorca, ALE TO JEST - NIE SIOSTRZENICA, NIE PIĄTA WODA PO KISIELU, TYLKO PÓŁSIOSTRA, PRZEŚLICZNYCH AKITEK!!!!! W tym Zw. Świata! (CZYTAJ DOKŁADNIE JESZCZE RAZ ZE ZROZUMIENIEM MÓJ POPRZEDNI POST) A teraz wracając do jednej z moich myśli przewodnich, dla wszystkich akitek emerytek które, po raz kolejny w życiu zmieniły właściciela, w imię "dobra hodowli rasy" egzaltowanie i wzruszająco - moje dzieło!:-( Ci o słabych nerwach niech nie patrzą.... Galeria po prostu rozkwita.... Pozdrawiam i oddaję pola zacnym kontynuatorom. Jeżeli chodzi o polskie akity i ich ewaluowanie, to wcześniejsze lata zawiera MONOGRAFIA AKIT, AUTORSTWA EWY SZELIGI-SZEREMETY, KTÓRA JEST SUKCESYWNIE ROZBUDOWYWANA:loveu: Gorąco polecam! www.dogutti.pl No i liczę na silną reprezentację polskich akit na Światówce (tuż, tuż) i Europejskiej, a jeżeli nie, to chociaż dokumentację fotografów pasjonatów:-)!
INU Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 A co do hodowli akit w Polsce, to ja też mam swoje typy: - Halne Wzgórze - Yamamoto - Akita u Izis (bijcie, zabijcie i się śmiejcie ;)). - Roal - i jeszcze pare innych. To są moje typy, kolejność jest przypadkowa i wymieniłam tylko niektóre hodowle, które cenię.
Agappe Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='abigail'] Jeżeli chodzi o polskie akity i ich ewaluowanie, to wcześniejsze lata zawiera MONOGRAFIA AKIT, AUTORSTWA EWY SZELIGI-SZEREMETY, KTÓRA JEST SUKCESYWNIE ROZBUDOWYWANA:loveu: Gorąco polecam! www.dogutti.pl a kolejne lata ja tworze od 2 dni - przegląd wszystkich hodowli, wszystkich ich miotów, wszystkich ich psach.. połowa już za mną..
akitafan Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='abigail']Ogólnie, to nie powinnam być przy kompie....:shake: Witam! Widzę entuzjazm. Mój nick abigail, Ale jestem Agnieszka M., przydomek hodowlany "Ze Szpilkowego Lasu", z kim "mamy przyjemność"? Większość na tym forum (oprócz Kostkowicza) jest chyba mniej więcej sobie znana:lol: Raczej nie trzymam sie z Akiciarzami, bo sam nie hoduje akit, pewnie teraz odezwa sie wszyscy ze nie mam pojecia o czym mowie itp. Ale wyprzedze fakty, wiem jaki ogrom pracy trzeba włożyc aby dorobic sie porzadnych wychowankow i nikogo tu nie neguje, wiem ze czasem trzeba zrobic krok w tył aby pojśc dwa do przodu. Ton "podawaj, podawaj" działa na mnie, jako Koziorożca jak... płachta na byka;) Źle czy dobrze? Ja uważam ze trzeba chwalic postep. Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że importy z Japoni są w różnych cenach, a większość z tych, które są w Europie być może jest na kieszeń osób, które mogłyby sobie sprowadzić wyselekcjonowaną akitkę z zachodnich hodowli. Pozwalaj, pozwalaj ! :) To miłe zaskoczenie. Zyje w duzej niewiedzy :). Ale wycieczka do Japoni, transport psa to też ma znaczenie, ale jak już powiedziałem jest tego w Polsce za mało! "-Dziestoletnie" doświadczenie hodowlane Zachodu oprócz podziwiania należy wykorzystać... i nie będę powtarzać poprzedniego postu. Jasne. Dlatego napisałem, ze niektorzy korzystaja wiecej inni mniej. Galeria po prostu rozkwita.... Pozdrawiam i oddaję pola zacnym kontynuatorom. Jeżeli chodzi o polskie akity i ich ewaluowanie, to wcześniejsze lata zawiera MONOGRAFIA AKIT, AUTORSTWA EWY SZELIGI-SZEREMETY, KTÓRA JEST SUKCESYWNIE ROZBUDOWYWANA:loveu: Gorąco polecam! Przestudiowana! P.S. abigail kontynuj, ja juz bede sobie tylko ogladał :)
INU Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Abigail - na pewno te zdjęcia pomogą mi w wystawianiu Fukiego (będę wiedziała co robić, a czego nie). Dzięki serdeczne i liczę na więcej! Ja również nie mam za bardzo kontaktu z Akiciarzami :-(. Tylko tyle, co tu na forum i czasem jak wpadniemy do Izis w odwiedziny (ale jak na razie, to tylko dwa razy :-(). Mam nadzieję, że w Gdynii i Sopocie na wystawie kogoś poznamy :-). Bo jam otwarta na wszelkie akicie znajomości ;). A "Monografię Akit" czytałam już kilka razy i czekam na ciąg dalszy!
ania_wawa Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='Asiunia02'] I masz 100% racje, jesli chodzi o uszy i potezny, szeroki pysk i nie tylko.[quote] Czy możecie mi wytłumaczyć dokładnie jaki pysk uważany jest za szeroki, najlepiej na jakimś przykładzie. Mój pies ma potężną głowę i szeroki pyszczek ale przyglądałam się dokładnie zdjęciom Bimbonka ( śliczny pies) i myślę że on także nie ma wąskiego pyszczka tylko właśnie dość szeroki, kwadratowy. Mój pies raczej nie będzie wystawiany i pytam z czystej ciekawości no i żeby nabyć trochę akiciej wiedzy :).
ania_wawa Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Dla zobrazowania wklejam zdjęcie Daichiego, ten z lewej :).
Agappe Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 z ciekawostek przyrodniczych doliczyłam się jak na razie 66 hodowli!!!!!
ania_wawa Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='Agappe']z ciekawostek przyrodniczych doliczyłam się jak na razie 66 hodowli!!!!! :crazyeye::crazyeye: nieźle.
ktrebor Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 To daje nam minimalny przyrost roczny tej rasy w Polsce gdzieś na pułapie 400 psów rocznie. To bardzo dużo.
Agappe Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='abigail'] http://img68.imageshack.us/img68/6130/imgp5779vo1.jpg przepiękne zdjęcie!!!!! zazdroszcze talentu i sprzętu :)
Izis Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='INU']Po pierwsze - na 2. miejscu stał CZANAJ Roal ;). Rzeczywiście - oba psy z Polski - FUJIMARU (?) Pa - Lis i Akita u Izis FCI UMON. A to inne zdjęcie UMONA Zdjęcie w hali nie oddaje jego uroku ;-) A tutaj z wystawy pod gołym niebem
ania_wawa Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Umonek jest pięknym psem :loveu:. I nie musi sie podobać wszystkim :eviltong:. A oto fotorelacja z naszego dzisiejszego spaceru. Pod kościołem. Ale bynajmniej nie z pobudek religijnych:). Za siatką był kotek Trochę wody dla ochłody Zmokła kura :) Ruda morda :loveu:
Izis Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Podtopione słoneczko :-) Dziadek DAICHI też go pozdrawia :-)
ania_wawa Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Dziękujemy za pozdrowienia i również pozdrawiamy wszystkie Izisowe mordki :). Jakie podtopione!! Tam jest woda do kolan ale małpa jedna czołga się po dnie żeby się cała zamoczyć. Do głębokiej wody to on niechętnie wchodzi, oj niechętnie :).Swój rozumek ma :). Podskakuje tez tylko do mniejszych psów a dużych sie boi, uszy po sobie i tylko czeka aż go zawołam żeby odejść z godnością. Wyglada przy tym jak Joda :).
Agappe Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 ania_wawa napisał(a):Umonek jest pięknym psem :loveu:. I nie musi sie podobać wszystkim :eviltong:. A oto fotorelacja z naszego dzisiejszego spaceru. Pod kościołem. Ale bynajmniej nie z pobudek religijnych:). Za siatką był kotek byłam kilka dni temu pod tym kościołem :lol: wpadłam na "stare śmieci"... jej Aniaaaaaa Ty pozwalasz Daichiemu na wchodzenie do tego jeziorka?!?!?!?!?! :crazyeye::crazyeye: za moich czasów (tzn kiedy tam mieszkałam) wieeeele psów po wejściu do tej wody miało problemy skórne!!
Asiunia02 Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 [quote name='abigail']Ja wiem! Fujimaru(?) Pa-lis! Śliczna głowa! Szkoda że tak rzadko wystawiany! Światówka Poznań, dwie akity, dwa typy. Tak to Fujimaru Pa-Lis. Prosiłabym bardzo o oryginał zdjęcia.
Agappe Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 ufff mam dość.. czego ja się podjęłam :shake::shake: no nic to taka wstępna wersja spisu hodowli, ich miotów, reproduktorów itd.. wszystkie informacje znalezione albo w necie albo w katalogach z klubówek od 2003 do 2008 (do innych na razie nie chciało mi się zaglądać) nie wzięłam pod uwagę większości tych "starych" hodowli, których działalność była na granicy akity i akity amerykańskiej, bo po prostu nie miałam ani siły ani wiedzy.. najwięcej informacji pewnie brakuje z hodowli: Rilaf, Roal, Pa-Lis, Tajgeta, z Grodzkiego Zakątka.. jakby ktoś coś mógł uzupełnić to prosze odezwać się na @ (ale bez uzupełniania w Excelu, bo się pogubie) [SIZE="3"]SPIS HODOWLI generalnie jeszcze nie wiem co z tym zrobie, ale to chyba dobry punkt odniesienia jeśli ktoś by chciał stworzyć baze rodowodów:roll: myslałam, żeby jeszcze uszczegółowić mioty - imiona, osiągniecia poszczególnych psów, właściciel, kolor, prawidłowość umaszczenia, ale nie mam siły.. może komuś innemu się nudzi? :roll::lol: a tymczasem dobranoc ;)
Tomonari Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Agappe napisał(a):ufff mam dość.. czego ja się podjęłam :shake::shake: Daria - wyrazy uznania za ogrom włożonej pracy!
ania_wawa Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Agappe napisał(a):byłam kilka dni temu pod tym kościołem :lol: wpadłam na "stare śmieci"... jej Aniaaaaaa Ty pozwalasz Daichiemu na wchodzenie do tego jeziorka?!?!?!?!?! :crazyeye::crazyeye: za moich czasów (tzn kiedy tam mieszkałam) wieeeele psów po wejściu do tej wody miało problemy skórne!! Daria, to nie jest zdjęcie z tego jeziorka tylko z kanałku przy Międzynarodowej :). Oczywiście woda tam pewnie nie lepsza ;/. Chciałabym Żeby nie wchodził ale jak go tylko puszczę to się zaraz w wodzie tapla a w upały to już wogóle mi go żal i dlatego przymykam oczy.Niestety rzeczywiście potrafi się podrapać po takich kąpielach ale generalnie ponieważ dno jest dość omulone to i tak opłukuję go czystą wodą w domu. Na razie jest ok. Czy wiecie że jutro ma być jakis KOSZMARNY upał :angryy:. Odkąd mam Dajuta nie lubię kiedy jest tak gorąco bo on nie chce na dwór wychodzić. Biedna kita strasznie cierpi w takie gorąco :placz:
Balaska Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Znudzony Fudzirek pod stołem http://img131.imageshack.us/img131/8162/p1010023rn5.jpg http://img131.imageshack.us/img131/3853/p1010025wd7.jpg
revii Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 [quote name='Agappe']SPIS HODOWLI generalnie jeszcze nie wiem co z tym zrobie, ale to chyba dobry punkt odniesienia jeśli ktoś by chciał stworzyć baze rodowodów:roll: Szacuneczek! Tyle roboty... :crazyeye: A co z tym zrobić? Zawsze marzyłam aby akitki z Polski miały podobną bazę danych jak u wilczaków: http://www.wolfdog.org/pol/dbase/ ... gdzie każdy pies i hodowla ma swoją stronę i wygląda np. tak: http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d1181.html :lol:
Agappe Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 ania_wawa napisał(a):Daria, to nie jest zdjęcie z tego jeziorka tylko z kanałku przy Międzynarodowej :). Oczywiście woda tam pewnie nie lepsza ;/. Chciałabym Żeby nie wchodził ale jak go tylko puszczę to się zaraz w wodzie tapla a w upały to już wogóle mi go żal i dlatego przymykam oczy.Niestety rzeczywiście potrafi się podrapać po takich kąpielach ale generalnie ponieważ dno jest dość omulone to i tak opłukuję go czystą wodą w domu. Na razie jest ok. Wiem, wiem gdzie to jest.. a ta woda przecież i tak łączy się z jeziorkiem, więc to jedno i to samo badziewie ;) chociaż niektórzy ludzie kiedyś się tam taplali.. ja bym osobiście palca nie włożyła i nie pozwalałam na to też Anacie.. a w tym miejscu Anata mi tam zawsze ręce wyrywała, bo chciała zapolować na kaczki.. a dziś śliczne bezchmurne niebo nad Warszawą :)
Recommended Posts