Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[quote=akitafan;10410908
Podawaj podawaj, moze wreszcie pęknia ta zmowa milczenia i wreszcie niektorzy przejrzą na oczy.
Jeśli są tu dorośli ludzie to może unikniemy przekrzyiwania sie.

Ogólnie, to nie powinnam być przy kompie....:shake:
Witam! Widzę entuzjazm.
Mój nick abigail, Ale jestem Agnieszka M., przydomek hodowlany "Ze Szpilkowego Lasu", z kim "mamy przyjemność"? Większość na tym forum (oprócz Kostkowicza) jest chyba mniej więcej sobie znana:lol:

Ton "podawaj, podawaj" działa na mnie, jako Koziorożca jak... płachta na byka;)

Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że importy z Japoni są w różnych cenach, a większość z tych, które są w Europie być może jest na kieszeń osób, które mogłyby sobie sprowadzić wyselekcjonowaną akitkę z zachodnich hodowli.

"-Dziestoletnie" doświadczenie hodowlane Zachodu oprócz podziwiania należy wykorzystać... i nie będę powtarzać poprzedniego postu.

INU - cieszę się że coś możesz sobie tu pooglądać edukacyjnie, jeżeli skorzysta choć dwie osoby pozytywnie na wiele umęczonych, to już sukces! Każdy wie że to w młodzież trzeba inwestować, obecne pokolenia ma małe szanse na zmiany;)

Inu, z tym pokrewieństwem To jest tak jak z przytoczoną przez Twoją hodowczynię Anzu Ze Szpilkowego Lasu. Pewnie dużo jej do wzorca, ALE TO JEST - NIE SIOSTRZENICA, NIE PIĄTA WODA PO KISIELU, TYLKO PÓŁSIOSTRA, PRZEŚLICZNYCH AKITEK!!!!! W tym Zw. Świata!
(CZYTAJ DOKŁADNIE JESZCZE RAZ ZE ZROZUMIENIEM MÓJ POPRZEDNI POST)

A teraz wracając do jednej z moich myśli przewodnich,
dla wszystkich akitek emerytek które,
po raz kolejny w życiu zmieniły właściciela,
w imię "dobra hodowli rasy"
egzaltowanie i wzruszająco - moje dzieło!:-(
Ci o słabych nerwach niech nie patrzą....

Galeria po prostu rozkwita....
Pozdrawiam i oddaję pola zacnym kontynuatorom.

Jeżeli chodzi o polskie akity i ich ewaluowanie, to wcześniejsze lata
zawiera MONOGRAFIA AKIT, AUTORSTWA EWY SZELIGI-SZEREMETY, KTÓRA JEST SUKCESYWNIE ROZBUDOWYWANA:loveu: Gorąco polecam!

www.dogutti.pl

No i liczę na silną reprezentację polskich akit na Światówce (tuż, tuż) i Europejskiej, a jeżeli nie, to chociaż dokumentację fotografów pasjonatów:-)!

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A co do hodowli akit w Polsce, to ja też mam swoje typy:
- Halne Wzgórze
- Yamamoto
- Akita u Izis (bijcie, zabijcie i się śmiejcie ;)).
- Roal
- i jeszcze pare innych.
To są moje typy, kolejność jest przypadkowa i wymieniłam tylko niektóre hodowle, które cenię.

Posted

[quote name='abigail']
zawiera MONOGRAFIA AKIT, AUTORSTWA EWY SZELIGI-SZEREMETY, KTÓRA JEST SUKCESYWNIE ROZBUDOWYWANA:loveu: Gorąco polecam!

www.dogutti.pl

a kolejne lata ja tworze od 2 dni - przegląd wszystkich hodowli, wszystkich ich miotów, wszystkich ich psach.. połowa już za mną..

Posted

[quote name='abigail']Ogólnie, to nie powinnam być przy kompie....:shake:
Witam! Widzę entuzjazm.
Mój nick abigail, Ale jestem Agnieszka M., przydomek hodowlany "Ze Szpilkowego Lasu", z kim "mamy przyjemność"? Większość na tym forum (oprócz Kostkowicza) jest chyba mniej więcej sobie znana:lol:

Raczej nie trzymam sie z Akiciarzami, bo sam nie hoduje akit, pewnie teraz odezwa sie wszyscy ze nie mam pojecia o czym mowie itp. Ale wyprzedze fakty, wiem jaki ogrom pracy trzeba włożyc aby dorobic sie porzadnych wychowankow i nikogo tu nie neguje, wiem ze czasem trzeba zrobic krok w tył aby pojśc dwa do przodu.

Ton "podawaj, podawaj" działa na mnie, jako Koziorożca jak... płachta na byka;)

Źle czy dobrze? Ja uważam ze trzeba chwalic postep.

Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że importy z Japoni są w różnych cenach, a większość z tych, które są w Europie być może jest na kieszeń osób, które mogłyby sobie sprowadzić wyselekcjonowaną akitkę z zachodnich hodowli.

Pozwalaj, pozwalaj ! :)
To miłe zaskoczenie. Zyje w duzej niewiedzy :). Ale wycieczka do Japoni, transport psa to też ma znaczenie, ale jak już powiedziałem jest tego w Polsce za mało!

"-Dziestoletnie" doświadczenie hodowlane Zachodu oprócz podziwiania należy wykorzystać... i nie będę powtarzać poprzedniego postu.

Jasne. Dlatego napisałem, ze niektorzy korzystaja wiecej inni mniej.

Galeria po prostu rozkwita....
Pozdrawiam i oddaję pola zacnym kontynuatorom.

Przestudiowana!

P.S. abigail kontynuj, ja juz bede sobie tylko ogladał :)

Posted

Abigail - na pewno te zdjęcia pomogą mi w wystawianiu Fukiego (będę wiedziała co robić, a czego nie). Dzięki serdeczne i liczę na więcej!

Ja również nie mam za bardzo kontaktu z Akiciarzami :-(. Tylko tyle, co tu na forum i czasem jak wpadniemy do Izis w odwiedziny (ale jak na razie, to tylko dwa razy :-().
Mam nadzieję, że w Gdynii i Sopocie na wystawie kogoś poznamy :-). Bo jam otwarta na wszelkie akicie znajomości ;).

A "Monografię Akit" czytałam już kilka razy i czekam na ciąg dalszy!

Posted

[quote name='Asiunia02']
I masz 100% racje, jesli chodzi o uszy i potezny, szeroki pysk i nie tylko.[quote]

Czy możecie mi wytłumaczyć dokładnie jaki pysk uważany jest za szeroki, najlepiej na jakimś przykładzie. Mój pies ma potężną głowę i szeroki pyszczek ale przyglądałam się dokładnie zdjęciom Bimbonka ( śliczny pies) i myślę że on także nie ma wąskiego pyszczka tylko właśnie dość szeroki, kwadratowy. Mój pies raczej nie będzie wystawiany i pytam z czystej ciekawości no i żeby nabyć trochę akiciej wiedzy :).

Posted

[quote name='INU']Po pierwsze - na 2. miejscu stał CZANAJ Roal ;).
Rzeczywiście - oba psy z Polski - FUJIMARU (?) Pa - Lis i Akita u Izis FCI UMON.

A to inne zdjęcie UMONA

Zdjęcie w hali nie oddaje jego uroku ;-)
A tutaj z wystawy pod gołym niebem

Posted

Umonek jest pięknym psem :loveu:. I nie musi sie podobać wszystkim :eviltong:. A oto fotorelacja z naszego dzisiejszego spaceru.

Pod kościołem. Ale bynajmniej nie z pobudek religijnych:). Za siatką był kotek

Trochę wody dla ochłody

Zmokła kura :)

Ruda morda :loveu:

Posted

Dziękujemy za pozdrowienia i również pozdrawiamy wszystkie Izisowe mordki :). Jakie podtopione!! Tam jest woda do kolan ale małpa jedna czołga się po dnie żeby się cała zamoczyć. Do głębokiej wody to on niechętnie wchodzi, oj niechętnie :).Swój rozumek ma :). Podskakuje tez tylko do mniejszych psów a dużych sie boi, uszy po sobie i tylko czeka aż go zawołam żeby odejść z godnością. Wyglada przy tym jak Joda :).

Posted

ania_wawa napisał(a):
Umonek jest pięknym psem :loveu:. I nie musi sie podobać wszystkim :eviltong:. A oto fotorelacja z naszego dzisiejszego spaceru.

Pod kościołem. Ale bynajmniej nie z pobudek religijnych:). Za siatką był kotek

byłam kilka dni temu pod tym kościołem :lol: wpadłam na "stare śmieci"...
jej Aniaaaaaa Ty pozwalasz Daichiemu na wchodzenie do tego jeziorka?!?!?!?!?! :crazyeye::crazyeye:
za moich czasów (tzn kiedy tam mieszkałam) wieeeele psów po wejściu do tej wody miało problemy skórne!!

Posted

[quote name='abigail']Ja wiem! Fujimaru(?) Pa-lis! Śliczna głowa! Szkoda że tak rzadko wystawiany!
Światówka Poznań, dwie akity, dwa typy.

Tak to Fujimaru Pa-Lis.
Prosiłabym bardzo o oryginał zdjęcia.

Posted

ufff mam dość.. czego ja się podjęłam :shake::shake:

no nic to taka wstępna wersja spisu hodowli, ich miotów, reproduktorów itd.. wszystkie informacje znalezione albo w necie albo w katalogach z klubówek od 2003 do 2008 (do innych na razie nie chciało mi się zaglądać)
nie wzięłam pod uwagę większości tych "starych" hodowli, których działalność była na granicy akity i akity amerykańskiej, bo po prostu nie miałam ani siły ani wiedzy..
najwięcej informacji pewnie brakuje z hodowli: Rilaf, Roal, Pa-Lis, Tajgeta, z Grodzkiego Zakątka..

jakby ktoś coś mógł uzupełnić to prosze odezwać się na @ (ale bez uzupełniania w Excelu, bo się pogubie)

[SIZE="3"]SPIS HODOWLI

generalnie jeszcze nie wiem co z tym zrobie, ale to chyba dobry punkt odniesienia jeśli ktoś by chciał stworzyć baze rodowodów:roll:

myslałam, żeby jeszcze uszczegółowić mioty - imiona, osiągniecia poszczególnych psów, właściciel, kolor, prawidłowość umaszczenia, ale nie mam siły.. może komuś innemu się nudzi? :roll::lol:

a tymczasem dobranoc ;)

Posted

Agappe napisał(a):
byłam kilka dni temu pod tym kościołem :lol: wpadłam na "stare śmieci"...
jej Aniaaaaaa Ty pozwalasz Daichiemu na wchodzenie do tego jeziorka?!?!?!?!?! :crazyeye::crazyeye:
za moich czasów (tzn kiedy tam mieszkałam) wieeeele psów po wejściu do tej wody miało problemy skórne!!

Daria, to nie jest zdjęcie z tego jeziorka tylko z kanałku przy Międzynarodowej :). Oczywiście woda tam pewnie nie lepsza ;/. Chciałabym Żeby nie wchodził ale jak go tylko puszczę to się zaraz w wodzie tapla a w upały to już wogóle mi go żal i dlatego przymykam oczy.Niestety rzeczywiście potrafi się podrapać po takich kąpielach ale generalnie ponieważ dno jest dość omulone to i tak opłukuję go czystą wodą w domu. Na razie jest ok.
Czy wiecie że jutro ma być jakis KOSZMARNY upał :angryy:. Odkąd mam Dajuta nie lubię kiedy jest tak gorąco bo on nie chce na dwór wychodzić. Biedna kita strasznie cierpi w takie gorąco :placz:

Posted

[quote name='Agappe']SPIS HODOWLI

generalnie jeszcze nie wiem co z tym zrobie, ale to chyba dobry punkt odniesienia jeśli ktoś by chciał stworzyć baze rodowodów:roll:

Szacuneczek! Tyle roboty... :crazyeye:

A co z tym zrobić? Zawsze marzyłam aby akitki z Polski miały podobną bazę danych jak u wilczaków:
http://www.wolfdog.org/pol/dbase/

... gdzie każdy pies i hodowla ma swoją stronę i wygląda np. tak:
http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d1181.html

:lol:

Posted

ania_wawa napisał(a):
Daria, to nie jest zdjęcie z tego jeziorka tylko z kanałku przy Międzynarodowej :). Oczywiście woda tam pewnie nie lepsza ;/. Chciałabym Żeby nie wchodził ale jak go tylko puszczę to się zaraz w wodzie tapla a w upały to już wogóle mi go żal i dlatego przymykam oczy.Niestety rzeczywiście potrafi się podrapać po takich kąpielach ale generalnie ponieważ dno jest dość omulone to i tak opłukuję go czystą wodą w domu. Na razie jest ok.

Wiem, wiem gdzie to jest.. a ta woda przecież i tak łączy się z jeziorkiem, więc to jedno i to samo badziewie ;) chociaż niektórzy ludzie kiedyś się tam taplali.. ja bym osobiście palca nie włożyła i nie pozwalałam na to też Anacie.. a w tym miejscu Anata mi tam zawsze ręce wyrywała, bo chciała zapolować na kaczki..
a dziś śliczne bezchmurne niebo nad Warszawą :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...