Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

A jeśli mówi o wzorcu to ja moze kawałek stawie mo ktoś wreszcie otworzy oczy :)

Może najpierw o oszadzeniu uszek i ich kształcie.

Środkowa ilustracja:
Uszy zbyt spadziste – Uszy prawidłowe – Uszy zbyt daleko pochylone do przodu
Dolna ilustracja:
W środku - prawidłowo – z lewej i prawej nieprawidłowo

Kształt i wygląd oczu pokazują rodzaj charakteru psa i mają decydujący wpływ na szlachetny i dostojny ogólny wygląd.
Kształt oczu to nierównoboczne, poziomo wydłużone trójkąty. Kącik wewnętrzny położony jest głęboko, zaś linia dolnej powieki biegnie w górę do zewnętrznego kącika oka, a w przedłużeniu wychodzi bezpośrednio pod uchem.
Jeśli oczy są położone zbyt blisko siebie, nadaje to psu srogi, surowy i irytujący wygląd.
Przy zbyt daleko od siebie położonych oczach wyglądowi brak czujności i inteligencji.

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

I jeszcze druga kwestia nózek:

Zwrócmy uwage na wyrażnie zaznaczony staw skokowy i ułożenie stópekl, które są skierowane do przodu a nie na zewnątrz.

I teraz nie prawidłowa postawa:

Posted

A teraz kwestia temu czemu Anata przegrała w Nowym Dworze Mazowieckim.

Wygrała by gdyby Gabi zwracała uwage na ruch i to był jej konik przy ocenie akit. Ale na mojej szczescie nie jest :) G. Richard lubi małe sunie, wyrażnie wzrostem odbiegające od psa, a Daria o tym wie, że Anata jest dosyć wysoka. A po drugie, gdy Sędzia do mnie podeszła i pogratulowała zwycięstwa to powiedziała, że Doncia ma super szyje i wyraz. I poprostu udało sie :) :) :)

Poniżej fragment wzorca, właście o przodzie akity:

"Harmonia pomiędzy grubą i muskularną szyją, dobrze ukształtowaną głową, dobrze rozwiniętym przedpiersiem, całość zaś wsparta mocnymi kończynami przednimi, muszą zostać ocenione wystarczająco wysoko. Łokcie muszą dobrze przylegać, okrągłe przednie łapy muszą posiadać grubą podeszwę i dobrą kość"

A tak pozatym to mi udało się wygrać z Anatą 2 razy bo jeszcze w raz z Chikaką we Warszawie, no i kiedyś w Sopocie, ale wtedy Anatka jeszcze była młodziutka i to nie był jeszcze jest czas.

Posted

I jeszcze jedna kwestia.

p. IZYDO czekam na zdjęcia z pani "hodowli" to wtedy moze w cos uwierze. A Tada czemu opuscił hodowle ?? znudził się?? czy moze mlodziutki pies już się nie nadaje na wystawy, z jakiegos tam powodu, lub musiał zrobić miejsce Ruu ??

Ps. Na stronie francuskich hodowli jest dużo dorosłych psów na sprzedaż, na prawde ładnych, wiec p. Izydo zapraszam, moze Ruu wreszcie trafii do takiego wlasciciela, ktorzy zatrzyma go do smutnej starości.

Posted

Drodzy dogomaniacy, to że od IZIS dorosłe psy odchodzą to tylko wychodzi im na zdrowie co potwierdził Daichi, któego jak zobaczyłam po pewnym czasie kilka razy w rękach nowej właścicielki to mi się łza w oko zakręciła jaki on szcześliwy i no i Nakayoshi, która jest w 1000 razy lepszej kondycji niż była.

Posted

Witam wszystkich. Chciałabym zauważyć że to GALERIA a nie bazar gdzie mozna się kłócić i przepychać. Dajcie spokój bo naprawdę aż przykro to wszystko się czyta. Mieliśmy sie dzielić zdjęciami i pokazywać jakie akity są piękne i dostojne a nie być swiadkami kłótni pomiędzy hodowlami. Jest coraz mniej zdjęć bo coraz mniej osób ma ochotę tu zaglądać tak więc apeluję o rozsądek i więcej samokontroli.

Posted

ania_wawa napisał(a):
Witam wszystkich. Chciałabym zauważyć że to GALERIA a nie bazar gdzie mozna się kłócić i przepychać. Dajcie spokój bo naprawdę aż przykro to wszystko się czyta. Mieliśmy sie dzielić zdjęciami i pokazywać jakie akity są piękne i dostojne a nie być swiadkami kłótni pomiędzy hodowlami. Jest coraz mniej zdjęć bo coraz mniej osób ma ochotę tu zaglądać tak więc apeluję o rozsądek i więcej samokontroli.

Tragedia ...... Ania popieram Cię w całości .... dawno tu nie zaglądałem, wielu pewnie już nawet mnie nie pamięta .... no i dziś zajrzałem i się przeraziłem ...... cała ta awantura - bo dyskusją tego już nazwać nie można - jest żałosna.

Posted

Asiunia02 napisał(a):

A tak pozatym to mi udało się wygrać z Anatą 2 razy bo jeszcze w raz z Chikaką we Warszawie, no i kiedyś w Sopocie, ale wtedy Anatka jeszcze była młodziutka i to nie był jeszcze jest czas.

haha Asia nie rozpędzaj się ;) byłam w Sopocie raz i wróciłam ze Zw.Rasy :evil_lol: a Chikaka była wtedy z Rudą w klasie, ale kompletnie łysa z tego co pamietam

Posted

Daria ale mieliście fajny spacerek z Taichim :). Jeśli w jakiś weekend byście się wybierali nad wodę to dajcie koniecznie znać to i my chetnie się dołaczymy. To bedzie porozumienie psów ponad podziałami hodowców :)

Posted

ania_wawa napisał(a):
Daria ale mieliście fajny spacerek z Taichim :). Jeśli w jakiś weekend byście się wybierali nad wodę to dajcie koniecznie znać to i my chetnie się dołaczymy. To bedzie porozumienie psów ponad podziałami hodowców :)

w weekend to w Zalesiu jest kuuupa ludzi:shake::shake: a Wy w ogóle nie możecie w tygodniu???:roll:

chyba że znacie jakies inne jeziorko pod wwą gdzie można puścić psy bez nieprzyjaznych spojrzeń matek z dziećmi i innych? :roll:
wczoraj przez te 5 h spotkałyśmy bardzo niewiele ludzi:cool3:

Posted

Agappe napisał(a):
haha Asia nie rozpędzaj się ;) byłam w Sopocie raz i wróciłam ze Zw.Rasy :evil_lol: a Chikaka była wtedy z Rudą w klasie, ale kompletnie łysa z tego co pamietam

we Warszawie Anatka była w formie, dostała res. CACIB a Chikaka CACIB, ale i tak Rase wziął nasz 8,5 miesięczny Fijumaru (pierwszy raz wystawiany) pokonując tatusia. Pozniej stanął na dwóch pudłach na BOG Junior i BOG V :) Ale to było miłe :)

A w Sopocie masz racje była to Aite :) Bo z Anatą w klasie była w następnym roku, gdzie masz racje Chikaka wyglądała jak przeszczał :) przepraszam :) I wtedy Ch. Pl. dostał ocene DOBRĄ od znanej chyba na całym świcie Angeliki, ktora jakby ktoś nie widział jest zapraszana nawet do japonii do oceny akit. Kolejny przykład, ze tytuł Championa nie świadczy o niczym.

Posted

Agappe napisał(a):
w weekend to w Zalesiu jest kuuupa ludzi:shake::shake: a Wy w ogóle nie możecie w tygodniu???

No niestety nie mamy tak dobrze i musimy chodzic do pracy :(. Zastanowię się gdzie moznaby w weekend pojechać. Przychodzi mi jedno miejsce go głowy ale najpierw muszę sprawdzić jak to w weekend wygląda. No i spróbować tam trafić na początek :)

Posted

Gdyby ten słodki kotek znalazł się w tak bliskiej odległości od moich akitek, to mogłabym zadac tylko jedno pytanko, czy ten kotek zyje?? Nie wiem dlaczego ale moja akiciory nie nawidzą kotów, a za to jeden z naszych jamników ma ambe i jest w nich zakochany. Dostaje szału jak widzi koty, albo jak słyszy nasza sąsiadke która ma ich kilka.

Posted

ania_wawa napisał(a):
No niestety nie mamy tak dobrze i musimy chodzic do pracy :(. Zastanowię się gdzie moznaby w weekend pojechać. Przychodzi mi jedno miejsce go głowy ale najpierw muszę sprawdzić jak to w weekend wygląda. No i spróbować tam trafić na początek :)

czekamy w takim razie na info:lol:

Posted

no jak na galerię to faktycznie na ostatnich kilku stronach mało tych zdjęć ;)
Od siebie powiem tylko tyle...wydaje Wam się (hodowcom), że przez takie sytuacje niszczycie konkurencję, a właściwie wszyscy na tym tracicie.
Dziwię się, że dajecie się prowokować na wzajem, i że niektórzy są tak mało samokrytyczni. A pranie wszystkich brudów hodowlanych na forum publicznym to chyba nie jest najlepszy pomysł i to z waszego punktu widzenia-sami sobie straszycie potencjalnych "klientów"...i gdzie tu marketing...?
Chociaż potencjalnym przyszłym właścicielom akit ułatwiacie sprawę...wybiorą hodowle, o której wiadomo, że jest nie zła a z 2 strony nikt po niej nie jedzie, a i hodowcy nie wdają się w bezsensowne wojny podjazdowe z innymi.
Tak sobie myślę, że hodowli akit w Polsce nie jest za dużo i dla wszystkich jest miejsce, więc po co aż tak atakować...?
A wierzcie mi, jest dużo osób, które przed zakupem psa tu zagląda...

Ja jakbym chciała teraz kupić psa, nie wiedziała nic o hodowlach to obawiam się, że od żadnego z Was bym psa nie wzięła, nie dla tego, że są brzydkie...ale z powodu braku zaufania, jeżeli ktoś zna klasę swojej hodowli to nie musi się wdawać w takie dyskusje...bo po co się bronić przed nieuzasadnionym atakiem. Więc każdy wasz post może budzić wątpliwości "nowicjusza".

A co do jakości psów...to chyba jednak i tak są w dużej mierze weryfikowane na wystawach...więc po co ta licytacja?
Wiem, że można zrobić hodowlankę jadąc kilka razy do pipidówka bez konkurencji, ale chyba nie o to chodzi...a jak ktoś szuka wystawowego psa to jest w stanie zweryfikować jacy są rodzice właśnie po ich wystawach. (przynajmniej dobrze by było)

na koniec chcę podkreślić, nie trzymam niczyjej strony, nie mam w tym żadnego interesu, mój post nie jest skierowany i nie na celu obrzucania błotem nikogo konkretnego.
Nie dam się wciągnąć w sprzeczki....potraktujcie to jako komentarz potencjalnej osoby, która chciałaby mieć akitę i jest laikiem jeżeli chodzi o hodowlę.
pozdrawiam wszystkich serdecznie i błagam skończcie już, albo zróbcie nowy wątek dla hodowców i tam sobie jeździjcie, jak ktoś będzie chciał poczytać to sobie wejdzie, a tu w galerii, która jest także wątkiem dla właścicieli akit a nie tylko hodowców zostawcie miejsce na zdjęcia kitek.
Część z nas może czuć się niezręcznie, części może być przykro, bo przecież mają psy od Was. Pozwólcie się nam cieszyć z naszych psów.
A czy są gorsze czy lepsze- zweryfikują nas wystawy. A jeśli będziemy chcieli uzyskać od Was jakiej informacje, porady, czy oceny psów umiemy zapytać.

Posted

Stitch napisał(a):
http://www.keiko.com.pl/dogo/DSC_7201a.jpg

cudo!!!!:loveu::loveu:

chciałam zdjęcia wstawić, ale imageshack nie chce współprracować ;(

Posted

Taishi napisał(a):
Część z nas może czuć się niezręcznie, części może być przykro, bo przecież mają psy od Was. Pozwólcie się nam cieszyć z naszych psów.
A czy są gorsze czy lepsze- zweryfikują nas wystawy. A jeśli będziemy chcieli uzyskać od Was jakiej informacje, porady, czy oceny psów umiemy zapytać.

Popieram Cię Marta w 100%. Obrażając nawzajem siebie i swoje psiaki hodowcy pośrednio obrazają wszystkich ludzi którzy te pieski od nich kupili. Amen

Posted

śliczne :loveu:. Bosze ale Taichi urósł, już chyba jest tak duży jak Anata. Ciekawe jak by wypadło spotkanie naszych chłopaków. Taichi nadal jest małym diabełkiem??

Posted

ania_wawa napisał(a):
śliczne :loveu:. Bosze ale Taichi urósł, już chyba jest tak duży jak Anata. Ciekawe jak by wypadło spotkanie naszych chłopaków. Taichi nadal jest małym diabełkiem??

nie no, nie przesadzaj, jeszcze troche do Anaty mu brakuje:lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...